• vegaveravegavera

    Skaffa barn utan fast inkomst

    Hej alla! Jag är 24 år gammal och har velat ha barn så länge jag kan minnas. Jag ser verkligen mig själv som en mamma och har längtat så så så länge, men inte riktigt haft rätt partner eller känt mig ?färdig? med att festa och sånt. Men sedan i somras har jag verkligen känt att jag är redo, på ett helt nytt sätt, som att det verkligen är dags och inte bara en gullig idé. Har en partner sedan 3 år tillbaka som allt känns rätt med och han känner likadant som jag. Vi båda vill alltså ha barn så fort som möjligt!

    Men, det som hindrar mig från att våga bli gravid är pengar. Vi har typ inga. Vi båda studerar just nu och kommer vara klara om ca 3 år. De utbildningar vi har är inte sånna som garanterar en en fast fin stor inkomst resten av livet utan ungefär tvärtom. Vi kommer aldrig ha så mycket pengar, det är sånna liv vi valt att leva, men vi vill ju också få in barn i den livsbilden. Går det ens? Jag vill inte att någon av oss ska behöva ge upp sina drömmar karriärsmässigt och behöva jobba ihjäl sig på ett brödjobb. Barn är ju ganska dyrt, men om man köper nästan allt begagnat så kanske det går. Jag vet inte!

    Jag har knappt jobbat någonting på ett riktigt jobb så då antar jag att man inte får några pengar alls som ?föräldraledig?? Min kille har jobbat ytterst lite. Vi, eller i alla fall jag, skulle väl få ta ett studieuppehåll på ett par år kanske om jag blev gravid nu. Kommer jag inte ha några pengar alls då? Det är svårt det här! För samtidigt känner jag att det är bättre att skaffa medan vi båda har lite skola kvar att gå än när vi båda är klara. För då har båda något att gå tillbaka till och något konkret att göra direkt efter bebis, så vi inte ger upp och börjar jobba på Ica typ.

    Har någon där ute erfarenhet av att skaffa barn utan ekonomisk stabilitet? Hur gjorde ni? Vilket slags stöd finns att få? Tacksam för alla tips!! Och KONSTRUKTIV kritik.

    Mvh tack

  • Svar på tråden Skaffa barn utan fast inkomst
  • Anonym (Evve)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 18:44:54 följande:

    Jag ville ha typ ?var precis i din situation. gick hur bra som helst. men lite jobbigt med det och det. tänk på att fixa det här bara? osv osv. konstruktiva tips! Inte ?skaffa inte barn? gånger 10 :)


    Men om verkligheten inte alltid ser ut så då? Du vill bara höra det som du vill höra ändå för att... ja varför då? För att det ska kännas bättre för dig i nuet? Är det inte bättre att verkligen höra båda sidor om hur det är, alltså även de som det inte gått så lätt eller bra för och ta riktig ställning och vara förberedd? Kunna förbereda dig så bra som möjligt på vad som kan komma att hända och hur livet kan bli. Du tycker inte det känns rätt omoget att bli arg över att andras tips, råd och historier inte upprätthåller dina naiva föreställningar om något du inte har erfarenheter av?
  • Anonym (53)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 17:14:08 följande:

    vad är det som kan kosta sådär mycket? Säker på att man kan hitta folk som vill ge bort grejer gratis. Vagn osv. Kläder kastar väl folk på en kilovis om man bara piper i någon mammagrupp på facebook


    Folk skänker inte bort en fungerande vagn. Vagnar kostar mellan 8000-20,000:-

    Kläder kan du nog få gratis, enstaka, men troligen inte hela eller i bra kvalitet.
  • Anonym (Tantmamma)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 18:44:54 följande:

    Jag ville ha typ ?var precis i din situation. gick hur bra som helst. men lite jobbigt med det och det. tänk på att fixa det här bara? osv osv. konstruktiva tips! Inte ?skaffa inte barn? gånger 10 :)


    När vill ni att barnet ska börja förskolan? Vill ni båda vara föräldralediga? Kanske lediga samtidigt första tiden? Hur blir ekonomin om du blir sängliggande under graviditeten och inte får CSN? Vill ni ha syskon till barnet? Hur vill du att ert barn ska bo?  Vill ni att ert barn ska få välja fritidsintressen själv? Vill ni välja bilbarnstol, vagn osv efter säkerhetsrekommendationer eller pris?

    kläder finns det mycket billigt fram till barnet blir 3-4. Sedan måste ni köpa nytt ofta för saker slits snabbt och barn växer skitfort! 


    jag väntade med första barnet tills jag var över 30. Jag blev gravid omedelbart. Att vänta är det bästa jag någonsin gjort! 

  • Anonym (53)

    Att vara gravid bara kostar pengar, nya kläder, mediciner o kosttillskott, eventuell sjukskrivning om du mår dåligt eller har komplikationer.

    Många gravida måste ta järntillskott, bara det kan vara dryga 200:- i månaden. Nya bhar, trosor, byxor, tröjor, T-shirts, ny jacka eventuellt.

    Att partnern ska vara med på sjukhuset när du föder kostar, han måste betala för mat o sovrum.

    Vi märker att du vill ha barn o blir arg när folk säger emot. Dock tycker ingen att det är en bra idé förutom du. Skaffa om du vill, men livet kommer bli hårt o du får inte så mycket som du kanske vill tro gratis. Du pratade om barnvagn gratis, nej ingen ger bort en fungerande barnvakt helt gratis. Men lägger inte 15K på en vagn för att sen skänka bort den.

  • Anonym (Bygg upp SGI och buffert.)

    NI skulle väl klara er ganska bra om ni sparar ihop en buffert på typ 10-20.000kr med tanke på att ni kanske bara kommer få ut runt 5000kr i föräldrapenning efter skatt, ni kan ju också ha rätt till bostadsbidrag beroende på vad era inkomster är.
    Jag får ut ca. 8000kr i månaden (4½ fp-dag i veckan), utan min sambos inkomst skulle det inte gå runt här hemma. Om ni vill spara in pengar första året skulle jag satsa på amning, ersättning är dyrt och tar slut snabbt. Kläder och diverse saker går att köpa begagnat, då sparar ni in några tusenlappar där, mvc här rekommenderar att köpa begagnat då klädseln på vagn, babyskydd och kläder är urtvättade och har inte lika mycket kemikalier som nya grejer. Jag sparade nog in nästan 15.000 på att köpa kläder, spjälsäng, barnvagn och babyskydd begagnat.

    Men främst så borde ni skaffa ett jobb och bygga upp eran SGI. Den baseras på de senaste 6 månaderna, så se till att jobba nästan 100% för att få en så hög SGI som möjligt och sätt undan en tusenlapp var varje månad för att bygga upp en buffert, det kommer behövas.

  • Anonym (Inte billigt)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 18:44:54 följande:

    Jag ville ha typ ?var precis i din situation. gick hur bra som helst. men lite jobbigt med det och det. tänk på att fixa det här bara? osv osv. konstruktiva tips! Inte ?skaffa inte barn? gånger 10 :)


    Första 1-2 åren är väldigt dyra pga inkomstbortfall. Babykläder är lätta att hitta begagnat, så det är inte det dyra. Det som kostar, så fort barnet blivit rörligt utomhus, är bra utekläder (tål nötning och vatten) och skor, och det blir svårare (=i princip omöjligt) att hitta begagnat ju större barnet blir. De sliter sönder dem och de går inte att sälja/köpa. Som exempel, Lindex vinteroverall, cirka 800 kr, Viking goretex vinterkängor, också cirka 800 kr. Om barnet växer snabbt behöver man köpa en uppsättning till innan vintern är slut. Ibland reas de, men då är det ofta "Ta 3 betala för 2". Då kan man passa på att köpa flera storlekar, och behöver betala 3200 kr direkt.

    Med låga inkomster och lite sparat har ni ingen marginal för strul (overallen försvann på dagis) eller för att kunna utnyttja mängdrabatter.
  • Michael 310

    Låter oerhört kortsiktigt tänkt. Även om man kör begagnat och letar billiga tillbehör blir det mycket pengar. Inte så kul för barnet heller att växa upp och inte kunna vara med på aktiviteter med kompisar, hålla på med den idrotten de vill , aldrig åka på semester. Finns säkert 10000 liknande situationer som barn med fattiga föräldrar råkar ut för.

  • Anonym (L)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 18:09:07 följande:

    Man får väl extra stöd om barnet föds sjukt hoppas jag? Nu tycker jag du håller på bara. Gå inte ut på vintern istappar kan falla ner i ditt huvud! Man kan inte tänka ?tänk om? hela tiden. Folk skaffar ju barn hela tiden utan inkomst. Håller på och soc-driver och SEN börjar dom plugga vid 30 års ålder. Så länge man har en lägenhet och får in några slags pengar på ett lagligt vis så är man en lämplig förälder tycker jag. Men är också orolig såklart, vilket väl är en adekvat känsla när man funderar på att starta familj. Det är så överdrivet mycket grejer folk skaffar till sina barn nu för tiden. Man kapitaliserar på blivande mammors oro och får dom att tro att dom behöver 3 babynest 2 vagnar snuttskydd bajshandskar och gud vet allt. Jag litar på min förmåga att uppfostra och ta hand om ett barn, det är bara ekonomin jag är orolig för, finns värre saker att tvivla på inför barn, eller?


    Vilket ekonomiskt stöd tänker du att du ska få om du får ett barn som kräver mycket sjukhusvård? Du får lägsta ersättning vab, i om du har otur en evighet. Du låter naiv. Det är ju inte barnvagnar och babynest som kostar pengar utan allt annat som kommer på vägen. Har man inte ens jobbat ihop en sgi så tycker jag absolut att man ska vänta. Vaddå att folk håller på och soc-driver? Är det där du sätter din ribba? Att soc finns och kan hjälpa er? Då tycker jag absolut! att ni ska vänta för då är ni inte mogna att ta ansvar för en annan människas uppväxt.

    Hade två barn när jag var i din ålder. Pluggade också. Men jobbade ett år innan studierna och fick ihop en ok sgi. Har aldrig ens funderat i banorna om att få bidrag och hjälp på annat håll som tex från soc. Se till att ni klarar er själva innan ni skaffar någon annan att försörja. Lär av de som varit i situationen du frågar om istället för att bete dig som en rabiat tonåring i dina svar.
  • Anonym (L)
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 18:28:10 följande:

    Jag lyssnar gärna men tycker ni ger omöjliga prognoser. Säger att jag måste ha en massa grejer som jag vet att jag aldrig kommer att ha. Alltså heltidsjobb, hundratusentals i besparingar, bostadsrätt och rik partner. Hade hoppats på lite mer peppande historier. Men familjeliv är väl fullt av 37+ åringar som väntat för länge med att skaffa barn för att fixa ett totalt vattentätt liv, för att sedan upptäcka att dom kanske väntat för länge för nu var det plötsligt svårt, och så vägrar ni erkänna att det var ett misstag att inte skaffa barn tidigare när äggen var i form...


    Men snälla nån.. det där var inget annat än pinsamt.
Svar på tråden Skaffa barn utan fast inkomst