• Anonym (Jag)

    Sambo kräver studier under föräldraledighet

    Vi har en bebis på 7mån som jag är föräldraledig med.

    Jag har ganska dålig fp då den baseras på min halvtid som jag hade förut. Under graviditeten studerade jag och gjorde ett uppehåll med studierna när bebisen föddes.

    Nu har sambon börjar klaga på att jag får ut så lite pengar och han säger att nu måste jag ta upp studierna på heltid igen (på distans) så jag får mer pengar.

    Det stressar mig enormt, jag vill vara föräldraledig och få njuta av det och jag vet inte heller när jag ska hinna och orka studera på heltid samtidigt som jag ska ta hand om vår bebis. Han kommer inte att vara föräldraledig utan säger att jag får sköta studierna på kvällar och helger när han är hemma.

    Jag har nu ansökt om att återuppta studierna men jag får bara ont i magen över det. Är det jag som är lat eller egoistisk som känner att jag verkligen inte vill eller orkar det här nu?

  • Svar på tråden Sambo kräver studier under föräldraledighet
  • Anonym (...)

    Föräldraledighet är ingen ledighet. Det är ju typ skönt att komma tillbaka till jobbet, och vila upp sig, när man varit föräldraledig ett tag.

    Men, det känns inte rimligt att plugga och ha FL samtidigt. Klart det funkar på deltid om man är supermotiverad.

    Ni har flera barn sedan tidigare. Ni borde ju insett innan ni skaffade sista barnet hur ekonomin skulle försämras. Ni borde ha pratat igen om situationen långt innan den uppstått

  • GGN

    Gör dig av med honom. Då får du förmodligen mer pengar eftersom du får bostadsbidrag, barnbidrag och underhåll. Ekonomiskt bistånd om det behövs. Sen när barnet är ett år börjar du plugga igen.

  • GGN

    Är det ens tillåtet att plugga heltid och plocka ut full föräldrapenning?

  • GGN
    Anonym (Jag) skrev 2020-02-07 07:42:30 följande:

    Eftersom jag läser på distans så här jag inga såna terminer utan har ansökt om att börja på måndag


    Är det meningen att du ensam ska betala tillbaka studieskulden sen?
  • GGN
    Anonym (T) skrev 2020-02-07 07:56:51 följande:

    O igen varför skaffar man ännu ett barn med en sån ? När man vet!


    Precis!
  • Jemp
    GGN skrev 2020-02-07 09:24:28 följande:

    Är det ens tillåtet att plugga heltid och plocka ut full föräldrapenning?


    Så länge man är med barnet är det okej, enligt fk för nåt år sen.
  • Anonym (Jo)
    GGN skrev 2020-02-07 09:33:17 följande:
    Är det meningen att du ensam ska betala tillbaka studieskulden sen?
    Urdumt!
  • Anonym (Byt)
    furelise skrev 2020-02-06 23:22:54 följande:

    Ni gjorde fel när ni skaffade barn trots dålig ekonomi. Det är ert gemensamt ansvar, inte bara ditt, men det är din del som saknas från familjebudgeten. Ett barn kan skaka även en stark relation, har man konflikter kring ekonomin blir det jättetuff. Helt plötsligt krockar känslor och drömmar och bebisbubblan med siffrorna... och båda sidor ha rätt.

    Se till att ni pratar igenom det hela i lugn och ro och med kärleksfull ton. Respekt för varandras åsikter och helt öppna för varandras argumenten och förslag. Helt förståeligt att du vill vara med ditt barn, men också orimligt att han själv ska försörja hela familjen. Det låter bananas att man kan klara vara fl och plugga heltid, men det är lika bananas att en vuxen partner inte kämpar för ekonomisk trygghet utan låter den andra parten dra hela lasset. Ni har ett problem vilket ni skapade tillsammans - nu ska ni lösa det tillsammans. Det är helt normalt, jag skuldbelägger er inte, det är vad vi alla gör hela tiden. :)

    Allt jag vill säga är att det är ett typisk konflikt som kan skaka relationen. Speciellt att ni båda är nyföräldrar och agerar blind och utan eftertänke utifrån vad ni tycker är bäst för ert barn. Du tycker nog att det är mammas närhet, han tycker att det är ekonomisk stabilitet. Men ni är i samma båt och har samma mål. Istället av att försöka hitta främlingar på FL som håller med dig, prata prata prata med din sambo, lyssna på vad han säger och respektera honom. Gör han också det kommer ni att hitta en lösning tillsammans. Jag är helt 100% på det.

    Det kan också vara klokt att be hjälp om en ekonomisk rådgivare, de flesta kommuner bjuder på det gratis. De har kompetensen att ge råd om hur kan ni maxa ut föräldraledigheten. Varför inte, vad har ni att förlora?


    TS drar minst lika stort ekonomiskt lass som mannen. Hon tar hand om barnet. Alternativet är att betala en nanny. Vad skulle inte det kosta? TS besparar familjen den utgiften genom att skjuta upp sina studier, vilket ger ett senare inträde på arbetsmarknaden vilket ger sämre löneutveckling och lägre pension.

    Att en tar hand om bebisen och en drar in pengar är en fullkomligt rimlig uppdelning.

    I övrigt håller jag med om att de behöver prata igenom saken i lugn och ro. Jag är dessutom väldigt nyfiken på varför TS man kommer på det här nu. Det måste de ju ha vetat långt innan barnet föddes hur det skulle bli.

    Vad jag tror behövs för relationens skull är att pappan inom kort tar över föräldraledigheten.
  • Anonym (J)
    Anonym (Va?) skrev 2020-02-06 22:02:48 följande:

    Men vilken mupp! Klart du ska få njuta av och ta vara på tiden med ditt barn! Det är en kort period i livet och om du pluggar så får han va hemma med bebis. Punkt. Han får ta alla nätter osv så att du kan va klar i huvudet och plugga. Skulle inte rekommendera att kombinera fl och studier. Han måste sakna empati helt?


    Vadå punkt? Hur tvingar TS idioten?

    Problemet med råd / åsikter som dina att dessa hjälper inte TS i praktiken eftersom TS man gör som han vill och inte som anonyma FL användare vill.
  • Anonym (Byt)
    MammaTillDansband skrev 2020-02-07 09:15:44 följande:

    Hans insatser som pappa imponerar inte direkt...

    Om man bara ska se till bästa ekonomiska utfall, så får ni göra såhär:

    Du: jobbar halvtid och studerar halvtid (det var så du gjorde innan?).

    Han: Föräldraledig heltid.

    Tala om för honom att du också är bekymrad över er ekonomi, och så föreslår du ovanstående! För att få ut så mycket föräldrapenning som möjligt bör den som har högst SGI (=din sambo) ta ut det mesta av föräldrapenningen. Att tala till hans plånbok verkar tyvärr vara effektivare än att tala till hans pappahjärta, enligt din beskrivning.


    Strålande idé!
Svar på tråden Sambo kräver studier under föräldraledighet