• Anonym (.)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-05-12 10:38:53 följande:

    Visst kan vi stoppa smittan. Det gäller bara att alla människor i hela världen isolerar sig från alla andra människor under en månads tid.

    Alternativt kan man ju ta Stockholm som exempel där så pass många nu har varit smittade att smittan har svårt att sprida sig trots att människor inte isolerat sig i någon störrre utsträckning och att efterlevnaden av rekommendationen i den mån den har förändrats har blivit slappare över tid.

    I det senare exemplet stoppar man iofs inte smittan men man gör den hanterbar.
    Ja, teoretiskt går det. Realistiskt är det dock inte att isolera alla i hela världen i en månad. Då skulle ingen kunna gå till jobbet, ens på sjukhus, ingen kunna handla mat, gå till apoteket, arbeta som personlig assistent osv. Vi är helt enkelt beroende av att träffa andra människor för att överleva.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-12 10:56:54 följande:
    Förstår du den kopplingen (ekonomi vs rädda liv)  eller vill du fortsätta tjata om uppenbara saker som att ekonomi är jätteviktigt (duh)?
    Du verkar inte förstå att ekonomi är jätteviktigt för att rädda liv.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-12 15:51:45 följande:
    Hur ska vi rädda så många liv som möjligt och behålla ekonomin intakt?
    Genom att fortsätta med vår strategi att hålla avstånd i största möjliga mån, undvika onödigt resande, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid minsta tecken till symtom.
  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-12 16:50:43 följande:

    Ja och då sa de att problemet var inte att de inte testade positivt för de som HAR covid19, utan att de ibland testade personer som inte hade det positiva också. 

    hade det verkligen varit tvärtom hade det varit ett betydligt större problem. Men jag har aldrig sett någon annan information än just den jag skrev här.


    Testerna visar negativt i många fall även om man är smittad. Det är ett stort problem. Det finns inga tester som till 100% påvisar smittade.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-12 16:14:22 följande:

    Vår strategi verkar ju inte funka så bra när det gäller att rädda så många liv som möjligt för vi har 3 ggr fler döda än våra grannar. Hur menar du att det skulle vara ett bra resultat?


    Hur tänker du att vi skall göra - just nu? Inte hur du önskat att vi gjort från början. Vad tror du funkar bäst nu?
  • Anonym (.)
    Pope Joan II skrev 2020-05-13 07:29:52 följande:
    Det finns så klart människor som gör så, men de allra flesta som jag läst inlägg av och som uttryckt sig negativt kring hanteringen av pandemin har gjort det utifrån agerandet så här långt. De tror av den anledningen att vi kommer att nå ett sämre resultat än länder som har haft och har en annan strategi. Det är då du brukar håna dem med tidsmaskinen och annat, trots att du inte plockar fram den fiktiva tidstransportören när andra uttalar sig på samma sätt ("Vi är positiva till agerandet så här långt och tror av den anledningen att Sverige kommer att klara sig bättre än andra länder.")
    Jag tycker oftare att människor som tror på Sveriges strategi säger att vi inte vet någonting om framtiden, medan de som är mest kritiska hävdar att de är säkra på att resultatet skulle vara bättre med en annan strategi.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-13 12:16:49 följande:
    Själv tycker jag det är självklarhet att vid ett experiment som den vi pysslar med konstant utvärdera effekterna av den strategi man valt. Och om det visar sig att den ena strategin ger sämre effekt än andra så är det förmodligen en ganska dålig strategi och då är det ganska dumt att fortsätta med den och bara hoppas på att den kommer vara bra i slutändan för det är inget annat än önsketänkande / tro. Vetenskap ska inte bygga på tro och önsketänkande utan på resultat.

    Det cyniska med din tidsmaskin är att du tycker att andra spår framtid när de säger att vår strategi inte funkar så bra just nu men ger dig själv rätten att kliva in i din tidsmaskin och förutspå en lysande framtid för våran strategi. Det är alltså du själv som åker tidsmaskin och spår framtid men anklagar andra för att spå framtid när de pratar om nutid.... urlöjligt.
    Ingen vet just nu vilken strategi som fungerar bäst. Av vilken anledning skall man då helt plötsligt byta strategi till en annan vi inte vet hur den fungerar?
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-13 13:00:05 följande:
    Man kan absolut utvärdera den i nuläge, för om du inte riktigt förstått det än så är ju syftet att rädda så många liv som möjligt, och det kan vi ju redan se klart och tydligt att våran strategi inte gör. 

    Vilket uttalat syfte har vår strategi? Låta den löpa fritt tills alla som klarat sig är immuna och låta alla andra dö?

    Om man bara ska fortsätta på samma strategi kosta vad det vill så finns det ju ingen anledning att utvärdera öht. Utvärdera göra man oftast just för att kolla om strategin fungerar så man kan byta/förändra om den inte fungerar

    Eller så kan man tycka att FHM och våra politiker borde haft koll på hur väl förberedd äldrevården var och hur den fungerar INNAN man valde strategi. Det hör till deras jobb att ha koll på sånt, och om de inte haft det så är det bara ren inkompetens.
    Strategin fungerar, bortsett från missen med att skydda de äldre. Det är ca 400 som avlidit i Sverige under 70 år. Ca 1/3 av de som avlidit är över 90 år. Våra dödssiffror hade sett helt annorlunda ut om inte problemet med boenden och hemtjänst fanns. Överallt i Sverige försöker man nu bättra sig och skärpa rutiner för personal på dessa ställen. Om vi har en strategi med en svag punkt, försöker rätta till den punkten och då kan åstadkomma något som är hållbart på lång sikt utan alltför många döda, så har vi en bra modell.
  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-14 12:37:17 följande:
    Jo, det kan man visst baserat på smittskyddslagen. 
    Med smittskyddslagen kan du möjligtvis få lov att frihetsberöva någon tillfälligt som sprider smitta, men du kan inte stänga in otestade människor med milda symtom, symtomfria människor som umgåtts med någon smittad osv. Du kan inte göra speciellt mycket för att hindra spridning när Covid-19 sprider sig såpass lätt.

    Italienresenärerna tog hit smitta, åkte taxi och smittade chaufförer, som smittade andra personer, tex folk som arbetar på boende och inom hemtjänst. Gamla sjuka lades in på sjukhus och klarade sig, en del utan att testas för Covid-19. De flyttades ut på boenden, och var smittsamma, vilket förvärrade läget för timanställd underbemannad personal.

    Det man möjligtvis kunde gjort var att inte låta Italienresenärerna färdas med allmänna kommunikationsmedel till sina hem. En aning svårt att få till såpass snabbt. Man kunde också bett dem att stanna hemma i två veckor, men utan positivt test eller symtom finns inget lagstöd för detta.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin