• EpicF

    Jobba med bältros?

    Anonym (Rosen) skrev 2020-08-04 16:28:52 följande:

    Har gått och fått bältros (är 32) arbetar inom äldrevården. Jag sa till min chef som tyckte jag skulle "tänka på ekonomin" och inte stanna hemma. Igår kändes d inte så farligt, utslagen på magen är få och blåsorna har torkat. Men har så ont i huden, gör ont att ha kläder på mig, känner mig trött och hängig. Hur hade ni gjort med jobb?


    Är man dålig stannar man hemma, oavsett om man har bältros.
  • EpicF
    Charlieflower skrev 2020-08-04 18:40:45 följande:

    De flesta vuxna i Sverige har haft vattkoppor som barn och är då immuna. (Bältros och vattkoppor orsakas av samma virus). Om man inte arbetar med patienter med mycket dåligt immunförsvar (tex neonatal, BB/förlossning eller cancerpatienter) och utslagen sitter så de täcks av kläder brukar det gå bra att arbeta om man mår bra i övrigt. Prata gärna med någon av era sjuksköterskor så kan du få råd. www.vardhandboken.se/vardhygien-infektioner-och-smittspridning/infektioner-och-smittspridning/herpesinfektioner-vard-och-behandling/varicella-zoster-virus/


    Även om man haft vattkoppor kan man få bältros oavsett ålder.
  • EpicF
    Anonym (-) skrev 2020-08-04 19:08:17 följande:

    Ja, faktum är att det endast är personer som haft vattkoppor som kan få bältros.

    Har du inte haft vattkoppor så kan du inte få bältros.


    Lite saning med modifikation. Har haft två patienter som fick bältros och ingen av dem hade haft vattkoppor. Men det är dock ovanligt.

    Och det kan smitta människa till människa eller människa till djur. Fick skälv bältros som tonåring av mitt marsvin. Har dock haft vattkoppor.
  • EpicF
    Anonym (-) skrev 2020-08-04 20:01:04 följande:

    Jo, man måste ha haft vattkoppor men det kan man ha haft utan att märka det.

    Jag har haft det, men ingen märkte något. Förmodligen hade jag de i mittt tjocka hår.


    Det är vanligast att man får bältros om man haft vattkoppor men man kan få det utan att ha haft vattkoppor (inte ens enda lite vattkoppa).
  • EpicF
    Anonym (-) skrev 2020-08-05 00:18:41 följande:

    Nej, det kan man inte.

    Utsätts man för vattkoppsvirus så får man vattkoppor i första hand. I sällsynta fall kan man få vattkoppor ännu en gång, men i vanliga fall får man bältros istället.

    Du måste ha viruset i kroppen för att kunna utveckla bältros.


    Jo, det kan man. Är dock ovanligt.
  • EpicF
    Anonym (-) skrev 2020-08-05 09:06:03 följande:

    Men ge dig, nej! Det kan man INTE! Sluta sprida fake news!


    Fast jo det kan man det är ovanligt.
  • EpicF
    brallison skrev 2020-08-05 13:11:47 följande:

    De patienter du har träffat inte INTE HAFT vattkoppor, utan de VISSTE INTE att de HAFT vattkoppor. Det är möjligt att man haft vattkoppor utan att ha märkt det - just det är ovanligt, men viruset MÅSTE finnas i kroppen sen tidigare för att ge utslag till bältros.

    TS, om du orkar, så kan du jobba. Jag har haft min tur i slutet av maj - en dag låg jag bara då jag knappt sovit natten innan. Det gjort förbaskat ont i ca 2 veckor då jag knappt kunde sova på nätterna då inga medicin hjälpte, men det gick över slutligen, dock har kvar märken på kroppen efter utslag - läker fortfarande


    Nej, det har inte haft vattkoppor. Utan fick bältros och då viruset i kroppen.
  • EpicF
    brallison skrev 2020-08-06 07:42:11 följande:
    Bältros är inte särskilt smittsamt, men kan smitta via direktkontakt med sårvätska från blåsorna. Den som smittas kan då få vattkoppor om den ej haft det tidigare. En person som aldrig haft vattkoppor har inget vilande vattkoppsvirus i kroppen och kan därför inte få bältros.9 jan. 2020
    Sjukdomsinformation om vattkoppor och bältros ...
    Ja, du vet alldeles säkert bättre än infektionsläkarna...
Svar på tråden Jobba med bältros?