• Anonym (Hencucken)

    Är det på tiden att godhetsnarkomani börjar klassas som en psykisk sjukdom?

    Jag tycker att godhetsknarkandet har gått för långt. Är det dags att beteendet börjar klassas som en psykisk sjukdom?  

    Jag har märkt att en del människor i min omgivning och även en del man läst om på via medier verkar må dåligt. I jakten på att känna sig goda och duktiga, i jakten på beröm och uppmärksamhet, är de benägna att göra vad som helst.
    Är det inte att de ska ge bort sina barns sparpengar så är det att de ska fylla sina familjehem innefattande småbarn med livsstilskriminella, papperslösa flyktingar,   narkotikamissbrukare eller eu migranter. Och är det inte något av de så ska de ut på Black Lives matters demonstrationer och som representanter för svenska folket hålla tal för svarta svenskar, vilket slutar med kaos och att de blir utskällda av samma personer de ska hålla tal för:
    https://www.familjeliv.se/forum/thread/80453822-svenskt-godhetsapostel-forsoker-spela-hjalte-under-blm-protest-blir-kaos-och-brak

    Jag tror som sagt att detta är ett patologiskt beteende. Jag tror att de här individerna mår mycket dåligt inombords och skulle behöva hjälp. Jag tror att deras konstiga och farliga beteende som ofta utmynnar i pinsamheter, ekonomiska förluster, förstörda familjer är något de borde få hjälp för. Jag tror att beteendet har blivit mycket vanligare i västvärlden de senaste åren. På samma sätt som grunden till lungcancer oftast är rökning, så är grunden till Godhetssyndromet de skamkänslor och den propagandajournalistik som befolkningen i väst dagligen matas med. Detta i kombination med en känsla av otillräcklighet skapar en sjukdom.

    Jag vill slutligen lägga till att detta inte är en tråd som handlar om invandring generellt, svartas rättigheter eller rasism. Tråden handlar om den psykologiska aspekten gällande Godhetssyndromet. Inget annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-09-08 15:13
    Eller fenomenet med att sluta föda barn och leva barnfri, eftersom det är skadligt för miljön.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-09-08 15:13
    Eller fenomenet med att sluta föda barn och leva barnfri, eftersom det är skadligt för miljön.
  • Svar på tråden Är det på tiden att godhetsnarkomani börjar klassas som en psykisk sjukdom?
  • Anonym (Hencucken)
    Anonym (J) skrev 2020-09-08 16:00:04 följande:
    Att äta sunt har inget med anorexia att göra. Är snarare motsatsen till det..
    Med sunt menar jag att man inte äter för mycket, att man tränar och rör på sig. Att man är sparsam med socker och snabbmat, Att man äter mer grönt osv. Mindre kött. Men det kan slå över och bli överdrivet. Antingen anorexia eller annan ätstörning som ortorexi. .
  • moaguuun

    Man kan vara för snäll och det vara grundat i att man har ett bekräftelsebehov. Eller att man är överempatisk.

    Det kan man lära sig att hantera. Så att man inte kör över sig själv så att det blir destruktivt. Men en sjukdom skulle jag inte kalla det. 

  • Anonym (Samarit)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-08 15:54:36 följande:

    Jag känner två familjer. Den ena familjen har fått sina barn att ge bort sparpengar i form av veckopeng. Den andra familjen som har småbarn låter suspekta vuxna(milt uttryckt) bo tillsammans med deras familj. Hur kan det ens vara tillåtet?

    Men sedan har man ju tagit del av 100 tals fall via media. Inte minst killen i Göteborg som gjorde bort sig när han skulle hålla ett brandtal och be om ursäkt för alla svenskar, till svarta demonstranter under en BLM demonstration, vilket slutade med att han blev bortjagad. Honom upptäckte jag via familjeliv. Och jag länkade till tråden. Eller alla familjehem med småbarn som tar emot flyktingungdomar som är 17-25 år gamla.    


    Hur kan du veta att de känner obefogad ångest?

    Men framför allt, på vilket sätt är det här ett problem för dig?
  • Anonym (B)

    Varifrån kommer dina kunskaper om psykiska sjukdomar? Vad är din expertis? Vill bara förstå hur mycket man ska ta frågan på allvar.

  • fornminne

    Dåligt omdöme är inte en sjukdom. Att hjälpa andra är inte dåligt omdöme, däremot är det inte ok om det går ut över familjen, barnen eller andra i omgivningen. Men det är varken sjukligt eller brottsligt, så länge man inte bryter mot lagen. Alla oönskade beteenden är inte sjukliga. Vad kallar du då alla som hatar på Internet? Vilken sjukdom eller störning lider de av?

  • Anonym (tvillingmamma)
    Anonym (Hencucken) skrev 2020-09-08 15:33:05 följande:
    Godhetssyndromets symtomlista: * Du känner skam som inte är befogad. * Du känner ångest som inte är befogad. * Du börjar känna ett behov av att synas och höras, få uppmärksamhet. * Du börjar visa godhet på ett sätt som är överdrivet och inte är i relation till din livssituation och socioekonomiska förhållanden.  * Du börjar i din jakt på uppmärksamhet att äventyra din egen säkerhet, och din omgivnings. * Du utsätter dig själv för förnedrande och pinsamma situationer. * Dina handlingar betraktas som konstiga av din omgivning.  

    Haha, ytterst få personer uppfyller alla de kriterierna. De två första är ganska vanliga, men de drabbar ju främst en själv. Det tredje är också vanligt, men knappast bara hos osjälviska och överempatiska personer. Alla människor söker uppmärksamhet och bekräftelse i varierande grad. Hur många som äventyrar sin egen eller andras ekonomi, hälsa eller säkerhet vet jag inte, men det är nog betydligt vanligare hos kriminella, knarkare, spelmissbrukare etc, än hos människor som bara vill hjälpa eller försöka göra samhället bättre.
  • Anonym (Bara vid överdrift)

    Vid överdrift kanske, men bekräftelse på att man är uppskattad är en djupt rotad mänsklig drift så det som ofta kallas för godhetsknarkande är något man får tycka är fånigt men inget man borde klassa som sjukligt.

  • Tom79

    Visst kan såna där beteenden gå till överdrift, och säkert ibland drivas på av psykologisk problematik. Men: det är alltid väldigt intressant med såna som TS, som lägger SÅ mycket energi på att förfasa sig över människor som "hjälper och ger". Som t ex det hemska med att "Barnen ger av sin veckopeng!". Människor som han ser sådant som något av det värsta vår art kan ägna sig åt. Att ge bort saker. Däremot är det inget konstigt alls med att tillåta barnen att lägga pengarna på onödiga saker som inte ger dem något annat än ( i bästa fall) kortsiktiga belöningar. Alltså: att ge bort pengar till välgörenhet - vansinne, psykisk sjukdom! Att lägga pengar på egen njutning eller onödiga prylar - sunt och normalt.

  • Glinda från Oz

    Jag har hållit på med välgörenhet i hela mitt vuxna liv och aldrig träffat en sån person. Men min erfarenhet är att de som låter mest och pratar om sina stora uppoffringar är de som gör minst men dessa människor skadar ju inte sin ekonomi mm för de gör ingenting.

Svar på tråden Är det på tiden att godhetsnarkomani börjar klassas som en psykisk sjukdom?