• Anonym (Vill hjälpa.)

    En person som alltid hamnar i drama och konflikter?

    Min sambo är enligt mig världens mest underbara tjej. Jag älskar henne, mitt barn älskar henne och skall jag någon gång ha fler barn vill jag att hon skall vara mamma till det. Hoppas att hon blir min fru en dag. Hon är snäll, rolig, temperamentsfull (men inte på ett dåligt sätt), spontan, jättesnygg och helt underbar.

    Det här känns lite som jag sviker den jag älskar eller snackar skit om henne, men jag behöver hjälp för jag vill hjälpa henne. Min dotter älskar henne, jag älskar henne, men jag tror hon har en annan sida med.

    Hon hamnar ofta i konflikt med folk. Kollegor, vänner, sina egna föräldrar. Jag ser inte vad hon gör för fel, men när tom. hennes mamma sagt åt mig att om någon hamnar i konstant konflikt med alla andra, så är det inte alla andra det är fel på. Lite kryptiskt...men jag kan inte se "felet".

    Hon kommer hem ledsen från jobbet, hon byter ofta avdelning hon jobbar på, eller till motsvarande jobb på annat ställe för att slippa bråk men hamnar i nya. Skär sig aldrig med vårdtagarna men alltid med andra i personalgruppen. Speciellt kvinnor, kanske hade vart med män med men det jobbar få män i det jobbet. Det blir bråk om scheman, min sambo är lite perfektionist av sig och säger ifrån när hon tycker någon slarvar eller försöker bestämma vilket kan orsaka en del? Men det är någon månad med nya kollegor sedan kommer hon hem ledsen för att det har vart bråk.

    Mina vänner gillar henne, tycker hon är rolig, smart osv. så det verkar mest gälla andra kvinnor. Min dotter går dock jättebra. Hon hamnar i bråk med sin mamma, sina systrar, de få vänner hon har rätt ofta. Hon säger vad hon tycker, tex. om någon har fel, eller betett sig dåligt, tex. om hennes mamma säger något elakt om hennes pappa så påpekar hon att pappa har rätt om hon tycker pappa har rätt istället för att hålla med, just det kanske är orsaken till många bråk. Hon moraliserar kanske en del? Vid tex. ett tillfälle när en väninna bedrog sin man och berättade om sin "lover" så blev hon väldigt kritisk istället för som de andra att "heja på". Då blev det väldig osämja, och hon var dömande och kritisk satt på hög häst osv.

    Men hon säger mest vad hon tycker som jag ser det, och det är en positiv egenskap, jag är själv rätt feg av mig och ser upp till henne för det, men det skär sig väldigt ofta spec. på hennes jobb.

    Någon slags diagnos? Hur kan jag hjälpa henne att hamna i färre konflikter?   

  • Svar på tråden En person som alltid hamnar i drama och konflikter?
  • Anonym (erty)
    Anonym (sådär) skrev 2020-09-14 12:28:02 följande:
    Så att konstatera att en person ofta hamnar i konflikter är givetvis detsamma som att vara narcissist och kontrollerande?

    Menar du att såna människor inte existerar eller råkar du bara tycka så för att TS partner en kvinna?
    Jag har inte nämnt kön alls men vad jag erfarit brukar väl kvinnor med detta beteende oftare kallas drama queens medan det mest är män som blir kallade narcissister, jag väljer att hobbydiagnostisera det som "snälla" narcissister oavsett kön. För övrigt känner jag faktiskt tre män med just detta beteende, passivt aggressiv och sen helt oförstående varför folk blir arg eller upprörd, de var ju bara snälla.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (erty) skrev 2020-09-14 13:06:48 följande:
    Jag har inte nämnt kön alls men vad jag erfarit brukar väl kvinnor med detta beteende oftare kallas drama queens medan det mest är män som blir kallade narcissister, jag väljer att hobbydiagnostisera det som "snälla" narcissister oavsett kön. För övrigt känner jag faktiskt tre män med just detta beteende, passivt aggressiv och sen helt oförstående varför folk blir arg eller upprörd, de var ju bara snälla.
    Sorry, ser att det var jag som läste ditt inlägg fel. Jag trodde du syftade på TS.

    Ber om ursäkt Skål
  • Anonym (ABC)

    Hon verkar ganska lik mig faktiskt. Jag är värdelös på småprat, går alltid rakt på sak och är sjukt bra på att dölja att jag faktiskt är en väldigt snäll och omtänksam person. Som ung var det inga problem, mitt raka sätt uppfattades som rätt "coolt" och jag skulle nog säga att jag var rätt populär fram till ca 25-årsåldern.

    Men sedan när jag börjat mitt vuxenliv så har jag haft svårt att skaffa nya vänner, de flesta tycker nog att jag är lite konstig. Och precis som din flickvän är jag inte "stolt ärlig men egentligen oförskämd" utan jag säger bara till när saker är fel och krusidullar inte runt det och har en ganska stark känsla av rätt och fel och vill att saker ska bli så bra som möjligt (varenda grej du beskrivit om din tjej så tycker jag hon gjort rätt). 

    Nu när jag är 40+ så börjar jag äntligen lära mig lite bättre men jag började arbeta med det här först för några år sedan så din tjej har ju chansen att passa in mycket snabbare. Här är lite tips från mig: 


    * Välj striderna, backa och svälj och gå hem och berätta hur korkade grejer hon var tvungen att bevittna för dig istället. Låt andra fortsätta vara lyckligt okunniga. 
    * Köp boken Bemötandekoden och läs den. Jag gissar att din tjej precis som mig är en logisk person och den har hjälpt mig att kunna identifiera både var jag själv och andra befinner sig i situationer som skulle kunna leda till konflikt och hur jag ska agera för att få en samsyn istället för att ge en föreläsning. 
    * Träna på att lyssna  och bara hålla med den andra även fast man tycker annorlunda. Det här brukar jag träna på med uberchafförerna, hos frisören och liknande.

  • Anonym (Rivjärnet)

    Jag hade nog inte pallat med att jobba med en majoritet kvinnor.

    Jag kan höra på en del trams vid fikabordet utan att lägga mig i, men börjar någon reka kristallhealing mot cancer och påstår att det är livsfarligt att använda mikrougn så får dom en dos naturvetenskap rätt i planeten. Eftersom mest kvinnor och lågutbildade går på sånt trams är jag dock rätt förskonad från det i min vardag.

    Fördelen med det manliga sättet är att man kan vara osams utav helvete en stund, men sen löser man det och ingen går och ältar det i sex år efteråt, som kvinnor gör. Jag tar inte åt mig personligen om någon exploderar i stunden, en del personligheter gör det och menar inte så mycket med det, ibland är det kanske bara ren stress. Ut med det bara och sen lugnar vi ner oss och jobbar vidare. I en kvinnlig miljö hade det varit gråt och tandagnisslan och chefssamtal och kristerapigrupp och emotionella stödkaniner nästa...

    Orka ...?

  • Anonym (ABC)

    Jag vill också kommentera att det inte handlar om att alltid ha rätt och veta bäst. Utan det handlar om oförmågan att vara tyst när andra uppenbarligen har fel eller gör fel.

    Och för mig är det kombinerat med att inte ha några som helst problem med att andra rättar mig om jag gör/har fel utan det är något jag uppskattar att de gör så att jag kan lära mig och bli bättre. Skulle gissa att det är så för TS sambo också. 

    Men som sagt, jag har lärt mig att vara tyst om det inte har någon större betydelse och att linda in det när det handlar om viktiga saker och att bara ta striden om det är något som allvarligt (som t.ex. om en väninna till mig skulle berätta om att hon var otrogen och övriga satt och hejade på).

  • Anonym (Ok)

    Om det är det enda problemet med henne och att du inte t ex ser ett mönster av följande i hennes beteende t ex:

    Nedvärderande mot andra
    Allt är alla andras fel
    Utskällningar som inte står i proportion till vad som hänt
    Pratar huvudsakligen om sig själv och tycks störas av när andra tar plats
    Empatilös
    Straffar med "silent treatment" eller annan härskar-hämndteknik när hon blir kränkt
    Lättkränkt
    Svårt att sätta sig in i andras situation och tycker inte att den vinkeln är intressant överhuvudtaget.

    ... då kan det vara en diagnos ...

  • Anonym (Ok)
    Anonym (erty) skrev 2020-09-14 11:02:10 följande:

    Låter som en sån där "snäll" narcissist med noll självinsikt: "jag förstår inte varför folk inte tycker om mig, jag är ju bara snäll och säger åt folk när de gör fel och visar hur de borde göra istället(på mitt sätt)", passiv aggressivitet, ödmjukt skryt, små pikar och massa annat drama.


    Ja ... finns vissa misstankar  hos mig med  - och att den som skrivit mailet inte ännu sett alla sidor hos denna partner ...

    Att ännu har det bara drabbat andra ... kanske. Idealisering och lovebombing från narcissister till e själv gör att man har svårt att sätta sig in i hur det är att vara de som hamnat på "svarta listan", de dåliga som bara gör fel.
  • Anonym (Ok)
    Anonym (Social kompetens) skrev 2020-09-14 07:59:22 följande:
    Det låter som att din flickvän mer eller mindre helt saknar social kompetens. Hon tycks sakna ?filter? för vad som är lämpligt att säga i olika sammanhang. Vet inte om du kan göra så mycket för att hjälpa henne om hon själv saknar insikt om detta.

    Skulle i alla fall råda dig till att inte skaffa barn med denna kvinna, har ni en bra tillvaro idag med din dotter så låt det stanna.

    Din flickvän skulle antagligen bli osams med alla runt ert barn, pedagoger, lärare, fritidsledare, andra föräldrar..... det låter som en mardröm att ha barn med en socialt inkompetent person om du frågar mig.
    Ja, av erfarenhet så ska man inte hänga alltför mycket med en sådan här person. Jag fick ta ansvar för allt elände min exman satt igång, en dag knackade en hantverkare på som han skällt ut och därefter vägrat betala utan rimlig anledning (gissa vem som i slutänden betalade den räkningen), en fröken frågade varför min man var så arg och hade skällt ut en nyanställd 20-åring så hon började gråta - och jag bara skämdes och skämdes .... och skämdes och fick sopa och sopa ... sedan skilde jag mig.
  • Anonym (ensidigt)
    Anonym (Rivjärnet) skrev 2020-09-14 21:27:16 följande:

    /?/

    Fördelen med det manliga sättet är att man kan vara osams utav helvete en stund, men sen löser man det och ingen går och ältar det i sex år efteråt, som kvinnor gör. Jag tar inte åt mig personligen om någon exploderar i stunden, en del personligheter gör det och menar inte så mycket med det, ibland är det kanske bara ren stress. Ut med det bara och sen lugnar vi ner oss och jobbar vidare. I en kvinnlig miljö hade det varit gråt och tandagnisslan och chefssamtal och kristerapigrupp och emotionella stödkaniner nästa...

    Orka ...?


    Tro det eller ej, malande besserwissrar med tunnelseende som lägger ner timtal på att övertyga andra om att de gör fel, inte sällan i petitesser, eftersom de saknar förmåga att sovra mellan viktigt och mindre viktigt, personer som där de saknar beslutsmandat, redan fört upp saken och fått nej av vederbörande chef - eller kanske aldrig går till chef utan vill chefa själva på "golvet" utan att lyfta ens viktiga frågor i gängse beslutsforum - och bara fortsätter mala, är jäkligt jobbiga oavsett kön. 
  • Anonym (Ok)
    Anonym (ensidigt) skrev 2020-09-15 12:20:08 följande:
    Tro det eller ej, malande besserwissrar med tunnelseende som lägger ner timtal på att övertyga andra om att de gör fel, inte sällan i petitesser, eftersom de saknar förmåga att sovra mellan viktigt och mindre viktigt, personer som där de saknar beslutsmandat, redan fört upp saken och fått nej av vederbörande chef - eller kanske aldrig går till chef utan vill chefa själva på "golvet" utan att lyfta ens viktiga frågor i gängse beslutsforum - och bara fortsätter mala, är jäkligt jobbiga oavsett kön. 
    Att folk "maler" beror ofta på att de upplever att de inte blir tagna på allvar och lyssnade på. Fenomen som ofta löser sig med att man sätter sig ner med dem, ser dem i ögonen och säger "jag förstår" och visar genuint intresse. 
Svar på tråden En person som alltid hamnar i drama och konflikter?