• Anonym (Olivia)

    Varför tar män till våld oftare än kvinnor?

    Ja varför är män överrepresenterade när det gäller mord, misshandel, och våldtäkter? Varför kan män inte prata igenom saker istället som oss kvinnor?

    Är det för att det ses som tufft och coolt och naturligt för män att slåss? När pojkar slåss när de är barn får de höra "Äsch så gjorde jag med som liten grabb"?

  • Svar på tråden Varför tar män till våld oftare än kvinnor?
  • Anonym (H)
    AndreaBD skrev 2020-09-15 17:45:14 följande:

    Enkelt svar: Testosteron!


    Precis så.
  • pyssel
    Anonym (.) skrev 2020-09-15 14:25:16 följande:

    Kvinnor är också jäkligt duktiga på att ta till våld. Det som skiljer är att kvinnor oftast använder sig av psykiskt våld snarare än fysiskt.

    Den riktigt stora skillnaden är att det inte skrivs om våldsamma kvinnor för det är inte politiskt korrekt.


    Vad har du för belägg för att kvinnor använder mer psykiskt våld än män? Eller var det inte så du menade?
    #inteensamaldrigglömd
  • pyssel
    Bjoer skrev 2020-09-15 14:50:23 följande:

    Fast om frågeställningen implicerar något som inte är sant bör man väl korrigera frågeställningen innan man försöker svara på fråga, eller hur? Annars blir det liksom lite av "Varför slår du din fru?" till någon som inte slår sin fru.

    Jag är tämligen säker på att män inte använder mer våld än kvinnor, snarare mindre, men att när vi gör det så är det grövre och därför får värre konsekvenser.


    Vad har gjort dig "säker på att män inte använder mer våld än kvinnor, snarare mindre"?
    #inteensamaldrigglömd
  • Anonym (Bitter sanning)

    Statistiken över mäns våld mot kvinnor skulle sjunka om fler kvinnor gav fan i/lämnar våldsamma män. 

  • Anonym (H)
    pyssel skrev 2020-09-15 21:30:26 följande:

    fof.se/tidning/2017/2/artikel/skyll-inte-valdet-pa-testosteronet

    Den som söker skall finna fler artiklar, på olika språk, om myten om testosteronet. Det finns däremot rön baserade på forskning om bl.a kortisol och serotin.


    Stämmer inte. Högt testosteron har visat sig bidra till aggressivitet och kriminalitet. Står till och med på wikipedia.

    sv.m.wikipedia.org/wiki/Aggression

    "Könet är viktigt när det gäller aggression, för både djur och människa. Män har traditionellt ansetts vara mer våldsbenägna än kvinnor (Coie & Dodge 1997, Maccoby & Jacklin 1974), och män utgör den i särklass största andelen mördare (Buss 2005). Att det finns könsliga skillnader i fråga om aggressioner är en av de starkaste och mest pålitliga teorierna om skillnaden mellan könen."

    "Ett flertal hormoner och signalsubstanser påstås vara involverade i aggression. Testosteron är det som oftast nämns i sammanhanget, eftersom män och hanar nästan alltid är mer aggressiva än kvinnor och honor, och eftersom kastrering alltid ger en lugnande effekt. 

    Testosteron påstås vara betydelsefullt för utvecklingen av kriminellt beteende och personlighetsstörningar, som antisocial personlighetsstörning, och alkoholism. Flera studier på testosteronvärdena har också gjorts angående mer allmän aggression, och där har hälften av undersökningarna gett stöd för teorin och hälften vederlagt den.[26] Flera studier belägger dock att dömda våldsbrottslingar har förhöjda testosteronvärden, men sambandet behöver inte vara relevant. Studier på manliga idrottsmän visar att deras testosteronvärden höjs precis innan en tävling, och att vinnarnas testosteronvärden är högre än förlorarnas. Hos kvinnor finns ett samband mellan höga testosteronvärden och brottslighet, men inte när det gäller idrott där det dock finns skillnader i fråga om humör.[27]

    Sambandet mellan testosteron och aggression kan förklara den ökade våldsbenägenheten som ofta följer av doping med anabola steroider.,[28][29]

    Om testosteronet ligger bakom aggression är dock kontroversiellt eftersom det finns även forskare och studier som hävdar att testosteron inte har något med aggression att göra och vice vers."
  • Anonym (hum)
    Anonym (Bitter sanning) skrev 2020-09-15 21:35:27 följande:

    Statistiken över mäns våld mot kvinnor skulle sjunka om fler kvinnor gav fan i/lämnar våldsamma män. 


    Tror du på allvar det? De flesta män är inte våldsamma i början, det kommer sen när man redan är djupt inne i relationen. Och det är just när kvinnor lämnar våldsamma män som flest kvinnor (i den situationen) blir dödade.
  • Anonym (Bitter sanning)
    Anonym (hum) skrev 2020-09-15 21:51:00 följande:
    Tror du på allvar det? De flesta män är inte våldsamma i början, det kommer sen när man redan är djupt inne i relationen. Och det är just när kvinnor lämnar våldsamma män som flest kvinnor (i den situationen) blir dödade.
    Tror du verkligen det? Att dom flesta som slår och terrar inte visar nåt minsta tecken innan? 
    Knappast. 
    Jag vill verkligen inte lägga nån skuld på kvinnor, kommer göra det tyvärr, sluta dejta bad boys. Gå vid första slaget. 
    Och mest av allt, skaffa inte x antal ungar med en man som misshandlar dig! 
  • pyssel
    Anonym (H) skrev 2020-09-15 21:43:44 följande:

    Stämmer inte. Högt testosteron har visat sig bidra till aggressivitet och kriminalitet. Står till och med på wikipedia.

    [...]


    Källorna på wiki, som du länkar till, är inte eniga, vissa dessutom tämligen daterade. Det är inte fullt så enkelt ("kontroversiellt", var ett märkligt ord på wiki...) som att hävda "Testosteron!", då studier också visat på våldsamhet hos män med lägre testosteron än genomsnittet, och helt andra förklaringsmodeller, bl.a andra genetiska sådana än fallenhet att producera mkt testosteron. Exvis genetisk predisposition som har med andra drag att göra (impulsivitet, lägre empati), i kombination med exponering för en miljö som "gynnar" utvecklingen av en antisocial och våldsam personlighet=ett tvärvetenskapligt synsätt på utvecklingen av en våldsperson. Våld har inte en ensam förklaringsmodell, ens på gruppnivå, som aktuell forskning ser ut.
    #inteensamaldrigglömd
Svar på tråden Varför tar män till våld oftare än kvinnor?