• Anonym (Maken)

    Vi kan inte prata med varandra

    Jag och min fru har aldrig kunnat prata med varandra om problem som uppstår i vår relation. Precis som alla andra par så kommer vi ibland in i situationer där det börjar skava i vår relation. Det kan vara allt möjligt som ligger till grund för att ett avstånd mellan oss uppstår. Vi tappar bort varandra och slutar vara nära, intima och kärleksfulla. Precis som de flesta (?) andra par så försöker vi lösa problemen. Men vi lyckas aldrig. Vi  kommer inte ens nära att lösa något alls.

    Vi bråkar inte. Vi skäller inte på varandra eller har några dramatiska utbrott. Utan vi bara glider ifrån varandra. Och i vår relation så är det i regel alltid jag som skall ta tag i det för att komma tillbaka på spåret igen. Jag skall inleda en diskussion som gör att vi hittar tillbaka till varandra. Gör jag inte det så glider hon mer och mer in i mörkret och kylan. Spelar ingen roll hur länge jag väntar på att låta henne ta ett steg. Det händer inte. 

    Och för varje ny gång vi börjar bena i vad som hänt och som gjort att vi hamnat där vi är så känner jag av en allt stegrande rädsla från hennes sida. En rädsla för samtalet. En rädsla för att "det alltid är hennes fel". Det här får ju mig att kritiskt ifrågasätta mig själv och mitt sätt att prata med henne. Är jag fördömande? Är jag anklagande? Har jag en väldigt ensidig syn på varför saker har hänt? 

    Jag anstränger mig enormt för att vara försiktig och hänsynsfull. Jag vill inte vara dömande eller uteslutande peka på henne. Vi är ju två i relationen. Samtidigt så är jag så pass rationell och nykter att jag inser att hennes rädsla ju naturligtvis kommer ifrån något. Något har ju lett till att hon alltid är orolig för att ha dessa samtal. 

    Nu leder det ofta till att jag också försöker undvika att "prata ut". Vi hamnar ju alltid i samma negativa hjulspår. Det löser ju aldrig något. Vi lär oss aldrig något. Om ett tag (några månader, år) är vi tillbaka på precis samma ställe. 

    Det leder också till att när vi ändå till slut trevande och försiktigt försöker börja prata så håller jag tillbaka det mesta av det jag tycker är viktigt att prata ut om. Bara för att inte hon skall kunna få "ännu ett bevis på hur hemsk hon är". Och det leder ju till att jag är otydlig och väldigt diffus. Jag vet precis vad jag kan ha saknat eller stört mig på. Men jag kan ju inte tala om det - så jag håller tyst istället. Och jag känner att vårt prat är bara torrsim på stället. Hon livrädd för att få höra något jobbigt. Jag besviken och inombords frustrerad över att vi inte lyckas rensa ut någonting alls. 

    Jag försöker själv vara rationell och praktisk i dylika diskussioner. Prestigelös och mer intresserad av att förstå henne. Verkligen förstå henne och hennes sida av saker. Jag har aldrig upplevt att hon försökt förstå mig. Bara uppfattat mitt perspektiv som något som presenterats med en skottsäker argumentation som hon redan har förlorat och "tvingas förhålla sig till". Jag är enormt öppen för att se mina egna fel och brister och förstå hur jag bättre kan stötta henne m.m.

    Men som sagt...jag känner mig ensam om att försöka. Hon upplever nog också att hon försöker. Eller snarare kämpar på att hålla sig flytande. 

    Vad har ni för råd till mig? Hur skall jag bete mig för att få tillstånd ett samtal där vi båda släpper garden. Där vi båda lyssnar för att vilja förstå den andre. Och inte bara för att försöka se hur man skall parera, utan av genuint och äkta intresse. 

    Någon?

    Vi har varit tillsammans i drygt 30 år. 

  • Svar på tråden Vi kan inte prata med varandra
  • Anonym (Maken)
    Anonym (100%) skrev 2020-09-21 17:01:43 följande:
    Exakt likadant i mitt förhållande. Kunde vara jag som Skrivit var endaste rad faktiskt. Satt för mig själv och nickade när jag läste dina första inlägg rad för rad.

    Alltid jag som tar upp saker. Hon pratar bara om sitt jobb när hon kommer hem. Om hon mot all förmodan frågar mig om mitt jobb lyssnar hon inte ens på svaret.

    Hon lever som i sin egen lilla bubbla. Jag får aldrig nån kram eller nån närhet.

    Jag känner mig som en obekväm inneboende i mitt eget hem! Så ja jag kan verkligen relatera, men har inga svar..
    Ja du ser....

    Det har ibland slagit mig att vi i vissa sammanhang har spelar "ombytta könsroller" om man skall se till de normer man kan förvänta sig. 
  • Anonym (Maken)
    Fridalouise skrev 2020-09-21 17:03:27 följande:

    Vad händer om du säger (vid väl valt tillfälle, inte i samband med konflikt) att dina klagomål (du kanske inte håller med, men du vet att hon känner sig klagad på, så du kan avväpna ordet och ge henne att det nånstans är ett klagomål) är det mest konstruktiva sätt du har, de vilar på en välvilja. De syftar inte till att döma eller göra ner, utan att nå fram och utvecklas. Att du älskar henne innerligt trots det. Det står inte och faller på det, men det skulle göra dig så lycklig om hon kunde stanna kvar i samtalen, kanske sätt en tidsram för hur länge ett allvarligt samtal får vara. 


    Säg också som det är, att du inte har en färdig lösning, du har bara ett mer trevande sätt att tänka högt. Du vill gärna att hon också tänker högt. 


    Tack för ditt svar

    Jo - det är nog så här det måste gå till. Visst har jag försökt göra precis så här. Men jag har inte lyckats nå fram och få till det där samtalet. Tyvärr. 
  • Anonym (Maken)
    AndreaBD skrev 2020-09-21 16:48:15 följande:
    Det i början av trådstarten - då menar du att du måste börja diskussioner? Och även reda ut när det har blivit något problem? Där skulle det ju kunna vara så att hon inte ens tycker att det är något problem eller något att prata om. En annan möjlighet är att hon inte är riktigt kapabel att göra det. Dvs. att hon antigen inte har lärt sig att reda ut konflikter (fast det borde hon ju ändå ha blivit lite bättre i under åren), att hon är väldigt "passiv" eller att hon inte har särskilt bra social kompetens.

    Även de andra exemplen - hon förstår uppenbarligen inte vinken. Det är ingen större vits med att vänta in henne, om hon inte förstår att det är det du gör. Och hon verkar inte heller förstå att det bör vara ömsesidigt i en relation, dvs. att hon också bör lyssna på dig. Har du förklarat detta för henne, dvs. att du också skulle behöva någon som lyssnar när du vill berätta om din dag, ditt jobb? 

    Jag måste säga att det här låter i alla punkter som en kvinna med Asperger. Kanske lite för direkt att jag slänger ur mig diagnosen, men jag har en del erfarenhet och har träffat såna personer. :)  Och jag menar inte att det inte går att ha en relation. Men du får utgå ifrån att hon inte förstår dina signaler. Efter 30 år så vet du väl egentligen att det är så. Kan du inte försöka vara mer konkret, hitta ett sätt som hon förstår? 
    Trots att jag har ingen som helst insikt i vad Asberger faktiskt är och innebär kan jag ändå med säkerhet säga att hon inte har det. Om hon har Asberger så har jag det också. Och alla som jag känner och möter. 
  • Fjäril kär
    Anonym (Maken) skrev 2020-09-22 08:12:10 följande:

    Du träffar otroligt rätt i din gissning här. Både vad gäller hennes självförtroende och min fallenhet att direkt dyka på lösningen på olika problem. Jag vet om det här och att det är ett klassisk "manlig beteende"? Jag har försökt hålla tillbaka mig och bara sitta och lyssna på henne genom att ställa försiktiga frågor. Försökt bara sitta där som ett stöd. Även om det här är så olikt mig och det nästan gör ont i mig. Men jag kan inte påstå att det heller har hjälpt något. Allt bara rinner ut i ingenting. Sen är det så att det är enormt nedbrytande att sitta och lyssna på någon som ältar och ältar och går varv på varv i samma hjulspår och inte ens verkar vilja försöka ta sig vidare. Nu låter det här väldigt hårt och jag är inte så hård och kall mot henne. Men det kommer ju en gräns där man måste knuffas ur sitt sätt att tänka eller bete sig. 

    Svårt....


    Efter så många år tillsammans så kan detta inrotade beteende faktiskt bli en form av hjärntvätt om du förstår hur jag menar... Hon är van att bli kritiserad och i slutändan löser du ändå hennes problem fast hon inte bett om det. Det får en att definitivt ge upp och inte ens försöka engagera sig, för man känner att det kommer ändå inte att duga och inte är nån idé.

    Vill du sluta med detta beteende handlar det om månader av kämpande kanske till och med något år. Att bryta mönster och beteende till något nytt tar tid för en person som känner sig nerkörd i skorna.

    Du måste förstå att hennes beteende är en produkt och konsekvens av ditt eget beteende mot henne.
  • AndreaBD
    Anonym (Maken) skrev 2020-09-22 08:17:42 följande:
    Trots att jag har ingen som helst insikt i vad Asberger faktiskt är och innebär kan jag ändå med säkerhet säga att hon inte har det. Om hon har Asberger så har jag det också. Och alla som jag känner och möter. 
    Det var en märklig slutsats nu. Jag menar, efter att du sa att hon är den som inte klarar att samtala om saker, att det alltid är du som måste ta upp saker. Hela din trådstart gav ju intrycket att kommunikationen inte fungerar för att hon inte gör sin del. Och med tanke på att största problemet med Asperger just är kommunikation, så...... Och problem med ömsesidighet  - apropå att hon inte frågar hur du haft det på jobbet. 

    Nu menar jag egentligen inte att du skulle skylla allt på henne i din trådstart. Men jag läser lite mellan raderna - hon är ju närmast rädd för att få skulden "igen". Och förstår inte vad hon har gjort för fel. Och du säger att hon är så passiv. Då agerar ju inte ni båda på samma sätt? Utan, det är ju du som är aktiv, och hon som är passiv och som inte verkar veta vad hon ska göra. 

    Jag säger inte att det måste vara det. Samma symptom, företeelser kan ha olika orsaker. Men allt du beskriver SKULLE kunna passa på Asperger/autismspektrum. Och OM det skulle vara det, då är det du gör - och det du har gjort hittills (familjerådgivning och terapi överhuvudtaget) inte bara meningslöst, utan direkt skadligt. Det gör saken värre! Det är det jag vill varna för. Och det ser ut som om det snarare blir sämre än bättre. 

    Och vad skulle vara rätt väg då? Som kan förbättra situationen? Att helt enkelt utgå ifrån hur hon är, hur hon fungerar (och förstås även hur du är) och att försöka hitta sätt som fungerar för båda. Det är inte konstigt att hon drar sig mer och mer tillbaka om hon får höra att hennes sätt att vara är "fel".  Visserligen vill man kunna kommunicera, men du måste nog acceptera hennes begränsningar där. Oavsett om hon har någon funktionsvariation eller inte. Om  hon inte är en aktiv person, så är hon inte det. Du har försökt vänta ut henne och det funkar inte.

    Om saker inte funkar, så ska man inte fortsätta försöka hur länge som helst! Vad är slutsatsen? Jo, du måste nog ta initiativet då. Är det så farligt? Kan du inte vara "sammankallade" så att säga? Kanske finns det "trösklar" som hon inte kan ta sig över, men om du tar den rollen och SEDAN lämnar utrymme till henne, lyssnar på henne, utan att styra allt för mycket, så kanske det kommer mer ifrån henne. Kan hända att hon behöver lite struktur och att hon behöver veta när det är läge att prata. 
  • AndreaBD

    Förresten, en konkret idé: Något som jag provade med mitt ex för många år sedan (han var också dålig på kommunikation, eller vi i kombination kunde inte kommunicera så bra). Då har man regelbundna samtal, på en fast tid, t.ex. en gång i veckan. Och så får båda berätta vad de tänker, vad de har för saker som de just är intresserade av och sånt man kanske vill göra någon gång. Regeln är då att man bara pratar utifrån sig själv, inte säger att den andre gör si eller så. Bara jag-budskap. Inget "du gör" si eller så. Jag tänker att det kan hjälpa så att hon inte skulle se samtal som något hotfullt som bara sker när hon har gjort något "fel" igen.  I bästa fall kommer ni också vidare med att hon kan säga hon hon känner. 

  • Anonym (Madde)
    Anonym (Maken) skrev 2020-09-22 08:06:51 följande:

    Det där låter ju bra och jag försöker relatera till mitt förhållande. Jag kan direkt säga att "slå näven i bordet" aldrig kommer att funka här. Jag måste visa tydlighet på något annat sätt. Men jag vet inte hur. 


    Nu slog han ju inte näven i bordet handgripligen men han krävde en förändring... tydligt!

    Vad är det som du inte kan det?

    Vad är det värsta som kan hända?

    Diskussionen mellan er funkar ju inte... du vågar inte säga vad du tycker skrev du... hon backar och blir rädd.

    Ni tiger och lider och ni är båda lika konflikträdda

    Vår process tog fem år innan vi hittade rätt nivå och ja det var jobbigt på många sätt. Ibland blev det så jobbigt att jag ville lämna allt och en fas valde vi att leva som om vi var skilda. Som jag skrev ... det är en lång historia men vi kom igenom det hela trots allt.

    Känner du att din fru älskar dig?

    Eller har hon gett upp sitt liv helt tillsammans med dig?
  • Anonym (100%)
    Anonym (Maken) skrev 2020-09-22 08:13:39 följande:

    Det har ibland slagit mig att vi i vissa sammanhang har spelar "ombytta könsroller" om man skall se till de normer man kan förvänta sig. 


    Ja det har jag tänkt på också.
  • Stockholm32
    Anonym (Maken) skrev 2020-09-21 14:55:32 följande:

    Jag och min fru har aldrig kunnat prata med varandra om problem som uppstår i vår relation. Precis som alla andra par så kommer vi ibland in i situationer där det börjar skava i vår relation. Det kan vara allt möjligt som ligger till grund för att ett avstånd mellan oss uppstår. Vi tappar bort varandra och slutar vara nära, intima och kärleksfulla. Precis som de flesta (?) andra par så försöker vi lösa problemen. Men vi lyckas aldrig. Vi  kommer inte ens nära att lösa något alls.

    Vi bråkar inte. Vi skäller inte på varandra eller har några dramatiska utbrott. Utan vi bara glider ifrån varandra. Och i vår relation så är det i regel alltid jag som skall ta tag i det för att komma tillbaka på spåret igen. Jag skall inleda en diskussion som gör att vi hittar tillbaka till varandra. Gör jag inte det så glider hon mer och mer in i mörkret och kylan. Spelar ingen roll hur länge jag väntar på att låta henne ta ett steg. Det händer inte. 

    Och för varje ny gång vi börjar bena i vad som hänt och som gjort att vi hamnat där vi är så känner jag av en allt stegrande rädsla från hennes sida. En rädsla för samtalet. En rädsla för att "det alltid är hennes fel". Det här får ju mig att kritiskt ifrågasätta mig själv och mitt sätt att prata med henne. Är jag fördömande? Är jag anklagande? Har jag en väldigt ensidig syn på varför saker har hänt? 

    Jag anstränger mig enormt för att vara försiktig och hänsynsfull. Jag vill inte vara dömande eller uteslutande peka på henne. Vi är ju två i relationen. Samtidigt så är jag så pass rationell och nykter att jag inser att hennes rädsla ju naturligtvis kommer ifrån något. Något har ju lett till att hon alltid är orolig för att ha dessa samtal. 

    Nu leder det ofta till att jag också försöker undvika att "prata ut". Vi hamnar ju alltid i samma negativa hjulspår. Det löser ju aldrig något. Vi lär oss aldrig något. Om ett tag (några månader, år) är vi tillbaka på precis samma ställe. 

    Det leder också till att när vi ändå till slut trevande och försiktigt försöker börja prata så håller jag tillbaka det mesta av det jag tycker är viktigt att prata ut om. Bara för att inte hon skall kunna få "ännu ett bevis på hur hemsk hon är". Och det leder ju till att jag är otydlig och väldigt diffus. Jag vet precis vad jag kan ha saknat eller stört mig på. Men jag kan ju inte tala om det - så jag håller tyst istället. Och jag känner att vårt prat är bara torrsim på stället. Hon livrädd för att få höra något jobbigt. Jag besviken och inombords frustrerad över att vi inte lyckas rensa ut någonting alls. 

    Jag försöker själv vara rationell och praktisk i dylika diskussioner. Prestigelös och mer intresserad av att förstå henne. Verkligen förstå henne och hennes sida av saker. Jag har aldrig upplevt att hon försökt förstå mig. Bara uppfattat mitt perspektiv som något som presenterats med en skottsäker argumentation som hon redan har förlorat och "tvingas förhålla sig till". Jag är enormt öppen för att se mina egna fel och brister och förstå hur jag bättre kan stötta henne m.m.

    Men som sagt...jag känner mig ensam om att försöka. Hon upplever nog också att hon försöker. Eller snarare kämpar på att hålla sig flytande. 

    Vad har ni för råd till mig? Hur skall jag bete mig för att få tillstånd ett samtal där vi båda släpper garden. Där vi båda lyssnar för att vilja förstå den andre. Och inte bara för att försöka se hur man skall parera, utan av genuint och äkta intresse. 

    Någon?

    Vi har varit tillsammans i drygt 30 år. 


    Jag tror inte att människor måste ha diagnoser för att sakna självinsikt eller vara livrädd för att acceptera att hen inte är perfekt. Jag vet inte heller om det så konstruktivt att tänka utifrån diagnoser. Känns som det leder till att situationen låser sig istället för att lösas. Man slutar leta efter lösningar då.

    Det är svårt att ge dig råd såklart :( Kanske kan du skriva ett brev? I början av brevet kan det vara bra att säga något gällande att INGEN är perfekt, och att du älskar henne exakt lika mkt. Att alla relationer har saker som behöver jobbas på och att det är i dina ögon en naturlig del av livet. Eller nått sådant. Så att hon förstår att det faktum att hon inte är felfri är inget att vara rädd för.

    I mitt råd vill jag också understryka att egen ödmjukhet när du pratar med henne är viktigt, men jag tycker det låter som att du verkligen är ödmjuk. Ibland är det bara svårt för två personer att prata och då måste man ?tyvärr? anstränga sig genom att förarbeta personen. Alltså att inte ta upp flera problem innan ni kan kommunicera rörande just er kommunikation kring problemen.

    Men hon verkar ha en spärr, kanske en enorm stolhet? Som gör det svårt för henne att prata om något där inte hon framstår som perfekt. Kanske testa om du kan nå fram gällande just det.
  • Anonym (LiknarMig)

    Det här kunde mycket väl ha författas av min fru. Jag är den tysta som fegar ur inför kommunikationen. 

    Jag är inte helt klar i vart min oro som rädslan bottnar i egentligen kommer ifrån, men jag vet att den bor helt inom mig. Jag läser in och tar åt mig saker som inte alls avspeglar det min fru kommunicerar eller hur hon kommunicerar. 

Svar på tråden Vi kan inte prata med varandra