• Anonym (Maken)

    Vi kan inte prata med varandra

    Jag och min fru har aldrig kunnat prata med varandra om problem som uppstår i vår relation. Precis som alla andra par så kommer vi ibland in i situationer där det börjar skava i vår relation. Det kan vara allt möjligt som ligger till grund för att ett avstånd mellan oss uppstår. Vi tappar bort varandra och slutar vara nära, intima och kärleksfulla. Precis som de flesta (?) andra par så försöker vi lösa problemen. Men vi lyckas aldrig. Vi  kommer inte ens nära att lösa något alls.

    Vi bråkar inte. Vi skäller inte på varandra eller har några dramatiska utbrott. Utan vi bara glider ifrån varandra. Och i vår relation så är det i regel alltid jag som skall ta tag i det för att komma tillbaka på spåret igen. Jag skall inleda en diskussion som gör att vi hittar tillbaka till varandra. Gör jag inte det så glider hon mer och mer in i mörkret och kylan. Spelar ingen roll hur länge jag väntar på att låta henne ta ett steg. Det händer inte. 

    Och för varje ny gång vi börjar bena i vad som hänt och som gjort att vi hamnat där vi är så känner jag av en allt stegrande rädsla från hennes sida. En rädsla för samtalet. En rädsla för att "det alltid är hennes fel". Det här får ju mig att kritiskt ifrågasätta mig själv och mitt sätt att prata med henne. Är jag fördömande? Är jag anklagande? Har jag en väldigt ensidig syn på varför saker har hänt? 

    Jag anstränger mig enormt för att vara försiktig och hänsynsfull. Jag vill inte vara dömande eller uteslutande peka på henne. Vi är ju två i relationen. Samtidigt så är jag så pass rationell och nykter att jag inser att hennes rädsla ju naturligtvis kommer ifrån något. Något har ju lett till att hon alltid är orolig för att ha dessa samtal. 

    Nu leder det ofta till att jag också försöker undvika att "prata ut". Vi hamnar ju alltid i samma negativa hjulspår. Det löser ju aldrig något. Vi lär oss aldrig något. Om ett tag (några månader, år) är vi tillbaka på precis samma ställe. 

    Det leder också till att när vi ändå till slut trevande och försiktigt försöker börja prata så håller jag tillbaka det mesta av det jag tycker är viktigt att prata ut om. Bara för att inte hon skall kunna få "ännu ett bevis på hur hemsk hon är". Och det leder ju till att jag är otydlig och väldigt diffus. Jag vet precis vad jag kan ha saknat eller stört mig på. Men jag kan ju inte tala om det - så jag håller tyst istället. Och jag känner att vårt prat är bara torrsim på stället. Hon livrädd för att få höra något jobbigt. Jag besviken och inombords frustrerad över att vi inte lyckas rensa ut någonting alls. 

    Jag försöker själv vara rationell och praktisk i dylika diskussioner. Prestigelös och mer intresserad av att förstå henne. Verkligen förstå henne och hennes sida av saker. Jag har aldrig upplevt att hon försökt förstå mig. Bara uppfattat mitt perspektiv som något som presenterats med en skottsäker argumentation som hon redan har förlorat och "tvingas förhålla sig till". Jag är enormt öppen för att se mina egna fel och brister och förstå hur jag bättre kan stötta henne m.m.

    Men som sagt...jag känner mig ensam om att försöka. Hon upplever nog också att hon försöker. Eller snarare kämpar på att hålla sig flytande. 

    Vad har ni för råd till mig? Hur skall jag bete mig för att få tillstånd ett samtal där vi båda släpper garden. Där vi båda lyssnar för att vilja förstå den andre. Och inte bara för att försöka se hur man skall parera, utan av genuint och äkta intresse. 

    Någon?

    Vi har varit tillsammans i drygt 30 år. 

  • Svar på tråden Vi kan inte prata med varandra
  • jrockyracoon

    Hej TS!

    Du beskriver mycket tydligt och klart ditt problem, du är som någon tidigare beskrev väldigt skicklig på att uttrycka dig i skrift. Detta i sig talar för att du antagligen är mycket tydlig mot din fru också. Men ändå har ni hamnat i ett negativt mönster.

    Jag har många tankar kring er situation.

    Det verkar som om din fru och även du i viss mån är konflikträdda. Om det uppstår en konflikt och du tar upp ett initiativ till att prata om det eller belysa denna, sparkar din fru bakut och "straffar" dig genom silent treatment och blir kylig. Det är inte säkert att detta är ett medvetet beteende - det kan vara ett mönster som hon lärt sig t.ex. tidigt i hennes barndom.

    Om man har lärt sig att sopa konflikter under mattan och inte prata om dem får man snabbt problem i en nära relation. Dels tar det energi att ha olösta konflikter i relationen men rädslan för att sätta ord på dem blir också ett problem. Du skrev att hon vuxit upp i en idyll. Jag undrar om den idyllen bestod av föräldrar som inte visade känslor och förbjöd barnen att visa känslor? Har man t.ex. en undvikande anknytning så är det lätt att omedvetet visa sina barn att "känslor" är något negativt och inte något man ska visa, särskilt starka sådana.

    Ni bråkar inte alls i er relation. Det är inte sunt, anser jag. När en konflikt uppstår kan ibland ilskan bli en drivkraft att försöka lösa problem och konflikter. Det finns en tydlighet när någon blir arg och signalerar att den personen kräver förändring. Jag menar inte att ni nödvändigtvis behöver skrika till varandra och bråka, men om ni inte blir arga ibland är det ett symptom på att ni båda undertrycker er ilska. Då riskerar ni att få andra mer osunda sätt att hantera era konflikter, t.ex. att gå runt själva och tänka på sakerna för er själva.

    Ni har testat parterapi men det fungerade inte. Jag tänker att ni borde försöka igen, och se om ni får en bättre terapeut som passar er bättre.

    Jag tänker också att det du kan göra är att ställa mer tydliga krav på att din fru börjar kommunicera med dig om saker hon inte är nöjd med. Hon må ha svårt att formulera sina tankar och känslor, men det är inte en ursäkt till att försöka. Det vore väldigt bra om du slog ner näven i bordet och blev tydlig med att ni inte kan fortsätta såhär i er relation. Om det ska vara värt att leva tillsammans så behöver faktiskt din fru börja göra insatser för att kommunicera sina känslor i relationen. Var ska hon få incitament till förändring om inte du ställer det som ett tydligt krav?

    Hon tycks vara rädd för att visa sina känslor och konflikter. Och du tycks vara som en medberoende som tillåter detta att fortsätta. Det blir en ond cirkel. Ställ krav, sök hjälp och kommunicera om problemen i relationen.

  • Anonym (Andreas)

    Att ni inte kan kommunicera är ju tydligt men jag undrar om det ibland är så enkelt att ni har olika toleransnivå på saker att det du upplever som ett problem du vill lösa uppfattas som enbart kritik mot av din fru som inte alls ser samma sak. Kan det vara så?

    Behöver verkligen alla problem lösas för att det ÄR ett problem eller vill du lösa dom för att DU TYCKER det? Väsentlig skillnad.

    Att hon går i tyst försvar kanske mest beror på att hon är heligt förbannad och känner sig kränkt av all (oförtjänt?) kritik? Hur ska hon kunna lösa problem om hon inte tycker att saker ÄR ett problem?

    Om du bortser från att ni inte kan prata med varandra, exakt vad är det för problem du vill lösa? Har ni olika nivåer på vad som är städat? Är det för mycket mobilanvändning? Olika syn på barnuppfostran? Eller vad skapar ditt behov av att ge henne färdiga lösningar?

  • Anonym (Försök igen)
    Anonym (Maken) skrev 2020-09-21 15:07:18 följande:
    Tack för ditt svar.

    Vi gick faktiskt i parterapi för många år sedan. Katastrofalt uselt måste jag säga. Det gav oss ingenting. Snarare ökade på kylan och avståndet. 

    Terapeuten var nog ovan att sitta med ett par som egentligen inte bråkar utan bara glider isär. Kommer ihåg att hon sa att "ni verkar vara så försiktiga med varandra". Kommer ihåg hennes slutsats på sista mötet innan vi slutade gå till henne "jag tror nog ni reder ut det här själva utan min hjälp...". 
    Jag skulle ändå föreslå att ni provar med familjerådgivning igen med en annan terapeut. Klickar man inte med en finns det fler att vända sig till, alla är inte bra och erfarna just med er problematik.
    Ingen vits med att fortsätta med en terapeut som inte kan hjälpa er, så testa åtminstone ett par olika och se om ni kan hitta en som faktiskt kan hjälpa er.
  • Anonym (Saknas känslorna?)

    Kan det vara så att hon inte har några känslor för dig kvar? Men inte vågar erkänna det för sig själv? Vad gör du i vardagen för att visa henne hur mycket du älskar henne? För det gör du eller? Har du provat att samtala med henne om enbart positiva saker? Som hur mycket du tycker om när hon gör vissa saker utan att samtidigt ta upp något problem som måste lösas.

    Jag kan nog lugnt erkänna att jag är/har varit som din fru och har misslyckats i två längre förhållanden på grund av det. I det första var det närheten som försvann i ett kaos av många barn, heltidsarbeten och förvunna känslor. Min sambo tog upp gång på gång det där med sex och att det alltid var han som tog initiativ och att han till sist började räkna hur många gånger han tog initiativ och hur många gånger jag gjorde det. Snacka om att det var effektivt för att döda mina initiativ helt och hållet. När vi väl pratade försökte jag få honom att förstå att jag behövde närhet och beröring i vardagen, som kramar, hålla i handen ibland och annan beröring utan att det skulle vara något slags löfte om sex. Men det gick aldrig in. Och allt jag gjorde var fel på något sätt. Jag körde bil fel, jag uppfostrade barnen fel, jag städade fel, jag lagade fel mat, jag fick inte pengarna att räcka till, jag hjälpte inte till med renovering eller vedhuggning (för att jag tog allt ansvar för hem och barn kanske) och jag stod emellan han och hans relation till barnen (för att jag försökte kompensera dem för hans totala ointresse). Och jag, konflikträdd som jag är, höll inne allt jag tyckte var fel från hans sida men blev bara mer och mer frustrerad. Tankar på separation för jag älskade verkligen inte den han hade blivit och samtidigt skuldkänslor för att jag kände så. Det var egentligen en lättnad när han till sist lämnade mig för en annan.

  • Anonym (Maken)
    Fjäril kär skrev 2020-09-22 08:37:20 följande:
    Efter så många år tillsammans så kan detta inrotade beteende faktiskt bli en form av hjärntvätt om du förstår hur jag menar... Hon är van att bli kritiserad och i slutändan löser du ändå hennes problem fast hon inte bett om det. Det får en att definitivt ge upp och inte ens försöka engagera sig, för man känner att det kommer ändå inte att duga och inte är nån idé.

    Vill du sluta med detta beteende handlar det om månader av kämpande kanske till och med något år. Att bryta mönster och beteende till något nytt tar tid för en person som känner sig nerkörd i skorna.

    Du måste förstå att hennes beteende är en produkt och konsekvens av ditt eget beteende mot henne.
    Du har rätt naturligtvis. Dock så anstränger jag mig för att inte kritisera henne. Istället har jag försökt lugna mig och bara lyssna utan att komma med direkta förslag och sätt att lösa problem som hon upplever (även om det är min naturliga fallenhet). Men det leder ju aldrig någonstans.

    Det spelar ingen roll hur jag försöker linda in en önskan jag har, ett behov jag har, en vilja eller förslag jag har så kommer  det alltid att uppfattas som kritik. Så därför säger jag inget. Ber om inget. Försöker anpassa mina behov efter hur situationen är istället. 

    Det här är något som pågått länge. Flera flera år. 
  • Anonym (Maken)
    AndreaBD skrev 2020-09-22 09:30:13 följande:

    Förresten, en konkret idé: Något som jag provade med mitt ex för många år sedan (han var också dålig på kommunikation, eller vi i kombination kunde inte kommunicera så bra). Då har man regelbundna samtal, på en fast tid, t.ex. en gång i veckan. Och så får båda berätta vad de tänker, vad de har för saker som de just är intresserade av och sånt man kanske vill göra någon gång. Regeln är då att man bara pratar utifrån sig själv, inte säger att den andre gör si eller så. Bara jag-budskap. Inget "du gör" si eller så. Jag tänker att det kan hjälpa så att hon inte skulle se samtal som något hotfullt som bara sker när hon har gjort något "fel" igen.  I bästa fall kommer ni också vidare med att hon kan säga hon hon känner. 


    Intressant tanke och ide om fasta tider för ett samtal. Ungefär som att planera in träningspass (vilket vi båda gör). Frågan är bara hur man gör det odramatiskt och utan laddning. 

    Ditt förslag på samtalsformat (jag känner, jag upplever istället för att Du gör..osv) är något jag har försökt praktisera en lång tid. Själv upplever jag att det hjälper till att neutralisera diskussionen. Eller åtminstone borde göra det. Men jag kan dessvärre inte stoltsera med några resultat ännu. 
  • Anonym (Maken)
    Anonym (Madde) skrev 2020-09-22 12:45:29 följande:
    Nu slog han ju inte näven i bordet handgripligen men han krävde en förändring... tydligt!

    Vad är det som du inte kan det?

    Vad är det värsta som kan hända?

    Diskussionen mellan er funkar ju inte... du vågar inte säga vad du tycker skrev du... hon backar och blir rädd.

    Ni tiger och lider och ni är båda lika konflikträdda

    Vår process tog fem år innan vi hittade rätt nivå och ja det var jobbigt på många sätt. Ibland blev det så jobbigt att jag ville lämna allt och en fas valde vi att leva som om vi var skilda. Som jag skrev ... det är en lång historia men vi kom igenom det hela trots allt.

    Känner du att din fru älskar dig?

    Eller har hon gett upp sitt liv helt tillsammans med dig?
    Jag är bara rädd att om jag "drog en tydlig och definitiv gräns" (utan att slå näven i bordet) så skulle hon lägga sig platt och tillintetgöra sig själv. Hon skulle nog haja till och bli jätterädd. Det vill jag inte. Sen skulle hon böja sig för vad än jag säger. Jag är rädd att det inte skulle bidra till något konstruktivt alls. Jag skulle exempelvis inte få några ärliga perspektiv från henne utan allt skulle bara vändas till hur hon skall formas och anpassas efter mig. 

    Jag har inte känt någon anledning till att betvivla att hon älskar mig. Det är inte det....
  • Anonym (Vulkanen)

    Jag har också varit tillsammans med min man väldigt många år (dock inte lika många år som ni då vi är yngre).

    Våra bråk, som inträffar i snitt var tredje/var fjärde månad, är rejäla åskstormar och vi båda får rejäla utbrott. Men jag tror att det är bra - för som vi ventilerar! Inga filter, vi bara kräks ut allt vi har inom oss och sedan avslutas det alltid med sk angry sex och sedan är vi som nykära.

    Att vara arga på varandra i tystnat låter mer plågsamt, nästan som tortyr.

  • Anonym (Maken)
    Stockholm32 skrev 2020-09-22 13:17:51 följande:
    Jag tror inte att människor måste ha diagnoser för att sakna självinsikt eller vara livrädd för att acceptera att hen inte är perfekt. Jag vet inte heller om det så konstruktivt att tänka utifrån diagnoser. Känns som det leder till att situationen låser sig istället för att lösas. Man slutar leta efter lösningar då.

    Det är svårt att ge dig råd såklart :( Kanske kan du skriva ett brev? I början av brevet kan det vara bra att säga något gällande att INGEN är perfekt, och att du älskar henne exakt lika mkt. Att alla relationer har saker som behöver jobbas på och att det är i dina ögon en naturlig del av livet. Eller nått sådant. Så att hon förstår att det faktum att hon inte är felfri är inget att vara rädd för.

    I mitt råd vill jag också understryka att egen ödmjukhet när du pratar med henne är viktigt, men jag tycker det låter som att du verkligen är ödmjuk. Ibland är det bara svårt för två personer att prata och då måste man ?tyvärr? anstränga sig genom att förarbeta personen. Alltså att inte ta upp flera problem innan ni kan kommunicera rörande just er kommunikation kring problemen.

    Men hon verkar ha en spärr, kanske en enorm stolhet? Som gör det svårt för henne att prata om något där inte hon framstår som perfekt. Kanske testa om du kan nå fram gällande just det.
    Jo jag har nog insett det här också. Att vi inte får rusa för snabbt fram i att "sopa undan allting" och låtsas att vi är tillbaka på banan. Men det är svårt. När vi väl har ett samtal - hur vingligt och kämpigt det än är - så vill hon mer eller mindre omgående att vi skall vara tillbaka på topp. Hon har ett enormt behov av att den här processen med att reda ut saker och faktiskt bottna skall vara så kort som möjligt. 

    Nu låter det säkert som om jag istället vill dra ut på den processen och till och med finner någon njutning i den. Inte alls. Men jag vill ju att vi löser problem. Inte bara målar över sprickorna och skavankerna. 

    Det här inte fråga om stolthet hos henne. 

    Som sagt...jag tror också på nödvändigheten att arbeta långsamt och långsiktigt. Att börja med att jobba fram ett format för ett fungerande samtal. Men det här sättet att resonera är inte naturligt för henne och det känns som om jag måste lura henne eller manipulera henne in på en smalare, längre och krokigare stig. 

    Känns så där...
  • Anonym (Maken)
    jrockyracoon skrev 2020-09-23 06:33:39 följande:

    Hej TS!

    Du beskriver mycket tydligt och klart ditt problem, du är som någon tidigare beskrev väldigt skicklig på att uttrycka dig i skrift. Detta i sig talar för att du antagligen är mycket tydlig mot din fru också. Men ändå har ni hamnat i ett negativt mönster.

    Jag har många tankar kring er situation.

    Det verkar som om din fru och även du i viss mån är konflikträdda. Om det uppstår en konflikt och du tar upp ett initiativ till att prata om det eller belysa denna, sparkar din fru bakut och "straffar" dig genom silent treatment och blir kylig. Det är inte säkert att detta är ett medvetet beteende - det kan vara ett mönster som hon lärt sig t.ex. tidigt i hennes barndom.

    Om man har lärt sig att sopa konflikter under mattan och inte prata om dem får man snabbt problem i en nära relation. Dels tar det energi att ha olösta konflikter i relationen men rädslan för att sätta ord på dem blir också ett problem. Du skrev att hon vuxit upp i en idyll. Jag undrar om den idyllen bestod av föräldrar som inte visade känslor och förbjöd barnen att visa känslor? Har man t.ex. en undvikande anknytning så är det lätt att omedvetet visa sina barn att "känslor" är något negativt och inte något man ska visa, särskilt starka sådana.

    Ni bråkar inte alls i er relation. Det är inte sunt, anser jag. När en konflikt uppstår kan ibland ilskan bli en drivkraft att försöka lösa problem och konflikter. Det finns en tydlighet när någon blir arg och signalerar att den personen kräver förändring. Jag menar inte att ni nödvändigtvis behöver skrika till varandra och bråka, men om ni inte blir arga ibland är det ett symptom på att ni båda undertrycker er ilska. Då riskerar ni att få andra mer osunda sätt att hantera era konflikter, t.ex. att gå runt själva och tänka på sakerna för er själva.

    Ni har testat parterapi men det fungerade inte. Jag tänker att ni borde försöka igen, och se om ni får en bättre terapeut som passar er bättre.

    Jag tänker också att det du kan göra är att ställa mer tydliga krav på att din fru börjar kommunicera med dig om saker hon inte är nöjd med. Hon må ha svårt att formulera sina tankar och känslor, men det är inte en ursäkt till att försöka. Det vore väldigt bra om du slog ner näven i bordet och blev tydlig med att ni inte kan fortsätta såhär i er relation. Om det ska vara värt att leva tillsammans så behöver faktiskt din fru börja göra insatser för att kommunicera sina känslor i relationen. Var ska hon få incitament till förändring om inte du ställer det som ett tydligt krav?

    Hon tycks vara rädd för att visa sina känslor och konflikter. Och du tycks vara som en medberoende som tillåter detta att fortsätta. Det blir en ond cirkel. Ställ krav, sök hjälp och kommunicera om problemen i relationen.


    Ursäkta men...fan vilket bra inlägg. Tack!

    Jag känner att jag skall läsa det här många gånger. Även om min ryggmärgsreflex genast vill påpeka ett antal saker som jag anser inte stämmer, eller som jag testat, som inte fungerar pga den ena eller andra anledningen osv, så inser jag att jag måste läsa ditt inlägg ett antal gånger.

    Tack igen. 
Svar på tråden Vi kan inte prata med varandra