• Anonym (Upprörd)

    Tvinga ett barn att simma?

    Mitt barn går i trean och är av anledningar jag inte vill gå in på hysteriskt rädd för djupt vatten (badkar går bra, men inte djupare). Skolan har bestämt att de ska börja simma varannan idrottslektion och att det är obligatorisk närvaro.

    Jag har lämnat in läkarintyg och psykologs uttalande, men de ger sig inte, alla barn ska vara med.

    Får de göra så? Vad kan jag göra?

  • Svar på tråden Tvinga ett barn att simma?
  • hammarhajen
    Anonym (Lia) skrev 2020-10-02 10:47:36 följande:

    Obligatoriskt att följa med? Hur ska de kunna tvinga menar du, om barnet vägrar? De kank knappast avsätta personel som ska bära barnet till simhallen, det är heller inte lagligt att göra så.


    Barnet får väl passas av lärare i annan klass.


    Eller så är lärare inte barnvakter och skolan inte barnpassning.

    Man varken kan eller ska tvinga barn genom att bära, som du skriver. Men då kanske det i vissa lägen är rimligare att föräldern (som har det yttersta ansvaret för barnet) tar ledigt och är hemma den dagen. 

    Skolan kan anpassas till viss del, men inte till allt. Sjuka (förkylda, magsjuka etc) barn ska till exempel inte få anpassning, utan vara hemma tills de är friska. Barn som inte sovit alls på natten ska inte få anpassning, utan hem och sova. Barn med så oerhörd fobi att de inte alls kan följa med till simhallen ens för att läsa utanför, kan nog också klassas som "sjuka" just i det sammanhanget. 

    Självklart ska man inte tvinga eller vara elak. Men allt kan inte vara "skolans" sak att lösa.
  • Aurora Borrealis

    Det är klart att den som inte kan simma är rädd för vatten! Därför måste man lära sig simma. På simkurs lär barnet sig hur vattnet och kroppen är, hur man gör för att flyta på rygg, hur mycket man väger i vattnet, hur det känns att röra sig i vattnet jämfört med på land. Barnet lär känna vattnets fysiska lagar i hop med kroppen. Vattnet är inte djupt som de simmar på och barnet kommer också lära sig att det inte spelar någon roll hur långt det är ner till botten för att simma på mage, simma på rygg, kråla, simma under vattenytan fungerar exakt likadant oavsett vart botten är. Simma gör man på ytan och man simmar likadant oavsett om det är en halvmeter ner till botten eller mer. Det enda som spelar roll för att simma är vart vattenytan är, det kommer barnet lära sig på kursen. Om man inte kan simma tror man ju att det är svårare att drunkna i ett badkar än på djupt vatten vilket inte är sant. Man måste lära sig simma för att få en verklighetsuppfattning för vatten och för att sluta vara rädd. Den som inte kan simma har ju anledning att vara livrädd för djupt vatten men för någon som kan simma är djupt vatten inte farligt.

  • mari123

    Jag trodde man började försiktigt med vattenlek på det grunda och så leker man med flythjälpmedel och så kommer simmandet så småningom!? Absolut inget tvång utan lek. Jag gillar fortfarande inte att simma på "det djupa" fast jag är vuxen.

  • Anonym (Glutt)
    mari123 skrev 2020-10-02 18:11:37 följande:

    Jag trodde man började försiktigt med vattenlek på det grunda och så leker man med flythjälpmedel och så kommer simmandet så småningom!? Absolut inget tvång utan lek. Jag gillar fortfarande inte att simma på "det djupa" fast jag är vuxen.


    I simskola för mindre barn gör de så, ungefär. Men med så stora barn som TS räknar de nog med att vattenvana finns.
  • Anonym (Lärarn)
    Anonym (Glutt) skrev 2020-10-02 06:53:01 följande:

    Det är det väl ingen som har föreslagit heller?


    DU skriver att skolan borde hjälpa familjen att hitta en psykolog eller terapeut som hjälper barnet. Det är inte skolans uppdrag. Vi kan hänvisa till BUP, men inte mer än så.
  • Glinda från Oz

    Du måste ta ditt vuxen ansvar! Ska barnet vara såhär rädd hela sitt liv tänkte du? Du gör barnet en stor björntjänst genom att bekräftandet vatten är farligt. Självklart ska barnet lära sig simma. 

  • Anonym (Upprörd)
    Glinda från Oz skrev 2020-10-03 11:34:31 följande:

    Du måste ta ditt vuxen ansvar! Ska barnet vara såhär rädd hela sitt liv tänkte du? Du gör barnet en stor björntjänst genom att bekräftandet vatten är farligt. Självklart ska barnet lära sig simma. 


    Jag tar mitt ansvar fullt ut och en del av det ansvaret innebär är att hindra skolan från att traumatisera mitt barn ytterligare.
  • Klimpen37

    Ibland måste man arbeta med barn. Och få dom att göra saker de inte vill, det kallas att vara en bra förälder. Barn slipper bara och då får vi det samhället vi får för att föräldrar inte vill vara föräldrar utan kollar och kräver av alla andra. Jag hade en klass kamrat som var typ 14 år som jag fick hjälpa när jag gick i skolan. Rädd för vatten men vi började i små steg och bygga upp och det gick

  • Anonym (mamma till 2 simmare)

    Jag förstår svårigheten med att barnet inte kan följa med klassen och simma.
    Det hände något när barnet var 4 år, det har gått flera år, ni måste ta tag i det.
    Fixa det, 
    Bada i varm bassäng, åk vattenrutchkana, muta ungen,gå i terapi, gör vad som krävs.
    Man måste lära sig simma.

  • Sasu

    De har ju dessa lektioner för att lära barn att simma, det är en livsviktig grej att kunna, hur ska ni annars kunna gå och bada i sjön??

    Att lära sig simma ökar självförtroendet, om ni åker båt och han ramlar i så får han ju panik, även om han har flytväst, men om han kan simma så blir det ju inte samma panik.

    Tycker du ska prata med skolan om hans rädsla så de är beredda på detta så de kan jobba lite långsammare med honom.

Svar på tråden Tvinga ett barn att simma?