• Anonym (Ts)

    Att bo 3 km från kommunala färdmedel, utan bil - skulle det gå?

    ja Alltså är det rimligt? Skulle det funka, i praktiken?

    Det är alltså 3 km från boendet till någon typ av kommunikation, buss/tåg/you name it. Alltså blir det att promenera oavsett väder, i 3 km. Jag kommer inte att jobba förrän om iallafall två år så Mao kommer jag inte behöva ta mig iväg varje dag. Och när jag väl börjar jobba sen så har jag förhoppningsvis flyttat vidare. Men tänker att det kan ju bli bökigt ändå?

    Eller hur tänker ni? Någon som bor liknande?

    (Jag har alltså inte varken körkort eller bil)

  • Svar på tråden Att bo 3 km från kommunala färdmedel, utan bil - skulle det gå?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Beror på) skrev 2020-10-09 14:29:52 följande:

    Hur långt är det till matbutik och förskola? Hur ofta går bussarna? Det är skillnad på att bo tre km från en ort med grundläggande service och att bo tre km från en busshållplats ute i ödemarken.


    Det är alltså 3km till centrum eller vad man ska kalla det, där du har allt i princip. Men ingen hållplats på vägen dit.
  • andraadvent

    Kläder efter väder.. klychigt men sant. Det är kanske inte supercharmigt att gå i hällregn men det går och man vaknar till och friskluft är alltannat än farligt. Ta med ihopfällbar "tantvagn"som också är ryggsäck vid handling. Ha alltid med väska med paraply, extra fingervantar samt 2 reflexer och någon typ kexchoklad samt vatten. Fulladdad mobil och öronproppar. Termosar på vintern.
    Jag promenerade 30 min enkel väg till jobbet förut fast jag bodde precis brevid bussen, året om i alla väder.. Lyssnade på morgonekot på väg till jobbet och poddar påvägen hem.. 

  • Anonym (L)
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-09 14:38:53 följande:

    Det är alltså 3km till centrum eller vad man ska kalla det, där du har allt i princip. Men ingen hållplats på vägen dit.


    Jag bor ca 2,5 km från centrum (20 minuters promenad, ca 7 min på cykel), 2 km från jobbet som ligger på den här sidan centrum. Hit går bussar, men ärligt talat så här jag nyttjat buss kanske 10 ggr på 5 år. Jag har en bil som används om alla hundar ska med samtidigt men den rullar kanske 10 tillfällen per år.

    Jag hade absolut klarat min vardag helt utan buss och bil med det avståndet till service. Bodde tidigare ute i skogen ca 8 km från butik och kollektivtrafik, 45 km från jobbet, tror jag använde bilen ca 1 gång i veckan annars cyklade jag och tog tåg/buss till jobbet.

    Men ha en alternativ plan (exempelvis försök ta körkort) så att du har valmöjligheter. Saker kan hända, du hoppar av plugget och behöver ta dig till och från jobb/förskola dagligen, du skadar dig så att du inte kan gå cykla den sträckan, du blir oplanerat gravid och får ett barn med som ogillar vagn/cykelvagn etc. Det enda man kan veta om livet är att man inget vet.
  • Anonym (Tjockhult)

    Är du Stockholmare, eller? "En km till tunnelbanan går ju inte". 3 km är en snabb-promenad för sjutton!

  • cosinus
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-09 14:38:53 följande:
    Det är alltså 3km till centrum eller vad man ska kalla det, där du har allt i princip. Men ingen hållplats på vägen dit.
    Då skulle jag ändå säga att det är görbart eftersom du inte behöver passa bussar.

    Slitigt och förbannat jobbigt vissa dagar men definitivt görbart. 

    Men du behöver en plan för att få hem mat vettigt. Hur ser vägarna in till Centrum ut? Är det gångvägar hade jag nog faktiskt skaffat en elcykel på biltema och en cykelkärra. Då klarar man det mesta (speciellt med dubbade däck på vintern).
  • Anonym (Beror på)
    Anonym (Ts) skrev 2020-10-09 14:38:53 följande:
    Det är alltså 3km till centrum eller vad man ska kalla det, där du har allt i princip. Men ingen hållplats på vägen dit.

    Det låter ju som att det kan fungera fint. Men det är nog bra att ha en backup-plan för hur du ska göra om du t.ex. blir sjuk. Finns det vänner med bil som kan ställa upp i nödfall eller har du möjlighet att ta taxi?
  • Anonym (Tips från coachen)

    Cykel är ju jättebra, sedan beror det på hur vintern ter sig för det är väldigt olika i landet. På vissa ställen behöver man nästan skoter för att ta sig fram och på andra ställen kanske man inte ens får mer än någon cm snö.

  • Anonym (Beror på)
    cosinus skrev 2020-10-09 14:57:00 följande:
    Då skulle jag ändå säga att det är görbart eftersom du inte behöver passa bussar. Slitigt och förbannat jobbigt vissa dagar men definitivt görbart.  Men du behöver en plan för att få hem mat vettigt. Hur ser vägarna in till Centrum ut? Är det gångvägar hade jag nog faktiskt skaffat en elcykel på biltema och en cykelkärra. Då klarar man det mesta (speciellt med dubbade däck på vintern).

    Petimetern i mig måste bara inflika att det är olaglig att cykla på gångbanor. Men jag gissar att du menade gång- och cykelbanor. Jag håller med om att det är smidigare att cykla än att att gå ifall vägarna är bra.
  • Anonym (A 2)
    Anonym (A) skrev 2020-10-09 14:28:37 följande:
    Skulle aldrig falla mig in att bo så långt ifrån kommunikationer och mataffärer.
    Inte jag heller.
Svar på tråden Att bo 3 km från kommunala färdmedel, utan bil - skulle det gå?