• molly50

    Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?

    Zoegazz skrev 2020-10-26 09:55:19 följande:

    Vilken konstig inställning. Alla kan i förhållande falla för någon vi inte hade räknat med. Sen väljer ju såklart personen i förhållande själv om den vill satsa på den nya personen. Det verkar tyvärr ovanligt att folk direkt bryter upp och är otrogna först istället, vilket såklart är fel. Men man kan inte kräva att den som är i ett förhållande ska stanna där om den känner starkare för någon annan.

    Och ja, älskaren/älskarinnan bidrar, men hade det inte varit den hade det antagligen varit någon annan. Tycker det är att förenkla och tycker oftast den som "bidragit" till otroheten får mer skit än den som faktiskt varit otrogen. Lägg ansvaret där det hör hemma. Sen är oftast inte det flesta redo att lämna med detsamma utan vill känna av om känslorna faktiskt är på riktigt först osv så personen inte gör ett misstag i att lämna. Ofta verkar detta resultera i fysisk otrohet, vilket såklart är fel, men med tanke på hur vanligt beteende det är undrar jag om det inte är biologiskt på något vis.

    Finns även många historier att läsa där någon brutit upp för någon annan och att de hållt ihop efter det, vilket ingen verkar tro på.

    Sen tror jag också att när folk som inte är det typiska "notoriskt otrogna, själviska svinet" som alla i såna här forum vill få alla otrogna till, så är det antingen ett sätt att lämna ett dåligt förhållande, eller så är förhållandet helt enkelt dåligt på något plan och man söker sig någon annanstans pga någon inre frustration.


    Visst kan det vara så att man råkar falla för någon annan när man är i ett förhållande.
    Men man får ju då välja vad man ska göra av sina känslor.
    Jag vet att det inte är lätt att göra slut.
    Men är rädd för att såra osv.
    Men när det kommer till otrohet så verkar det inte vara några problem att såra.
    Då verkar det bara vara att köra på.
    Om förhållandet är så dåligt att man funderar på otrohet så är det kanske dags att bryta upp och gå vidare ändå.

    Anledningen till att man blir argare på den ens partner är otrogen med tror jag är så enkel som att det är lättare att bli arg på den man inte har känslor för.
    Även om jag håller med om att den man borde vara mest arg på är sin partner.
    Framförallt om det visar sig att älskarinnan/älskaren inte ens vetat om att den h*n ligger med är upptagen.
    I så fall är ju den personen lika lurad som man är själv.
  • molly50
    Zoegazz skrev 2020-10-26 11:42:23 följande:
    Ingen har sagt att det inte är fel! Finns nog ingen som tycker det är rätt heller. Men det finns heller inget som hetsar upp folk så mycket som otrohet och jag blir förundrad över hur mycket kraft folk lägger på att hata, förminska och förkasta otrohet. Det finns alltid två sidor av myntet, oavsett hur fel otrohet är. Jag menar bara att det är ett vanligt mänskligt felande så det måste gå att se längre än att någon helt enkelt är ett svin. Är någon trogen i 15 år och plötsligt innan ett uppbrott är otrogen en gång och väljer att lämna relationen finns det annat bakom. Och ja, fortfarande fel det är vi överens om. Men jag tycker att förklara otrohet med svineri och egoism är i många fall ett förenklande av beteendet.

    Och ja, det finns alltid bättre sätt att agera på, även det är vi överens om men likväl felar människor, har gjort i alla tider och lär fortsätta göra. Det spelar liksom ingen roll hur mycket det diskuteras och förkastas.
    Du verkar blanda ihop engångsmisstag med notorisk otrohet.
    Om man är otrogen en gång, t ex en engångsgrej på fyllan,då kan jag hålla med om att man kan kalla det mänskligt felande.
    Men när det händer upprepade gånger och under en lång tid,då är det inte längre ett mänskligt felande.
    Då är det något man gör,fullt medveten om,att det kan såra ens partner och krossa dennes liv om det kommer fram. Vilket det alltid riskerar att göra.
    Och då är det en svinig handling. Och det är svårare att förlåta när det pågått en längre tid..
    Har man varit tillsammans en lång tid så är det inte för mycket begärt att man gör slut på ett vuxet och respektfullt sätt om man råkar träffa någon annan.
  • molly50
    Zoegazz skrev 2020-10-26 11:53:11 följande:
    Ja och i en idealistisk värld skulle det fungera som du beskriver. Många är fast i sina förhållande, av ekonomiska, känslomässiga eller andra orsaker. Och ja, många människor är själviska, på många olika sätt. Tycker bara det är intressant att en otrohet raderar allt den andra partnern gjort och gör den otrogna till ett ondskefullt, själviskt svin. Nä, sånt tänk är för väldigt enkelspåriga människor.
    Jag vet inte om du själv har blivit bedragen någon gång.
    Men får man vet att ens partner har varit otrogen så känns det h*n har gjort,och gör,som falskt.
    Som att man bara har levt i en lögn.
    Man förlorar all tillit för personen. Och det kan vara väldigt svårt att bygga upp igen. Den man älskar och trott sig kunna lita på har ljugit och svikit en djupt.
    Ärlighet är,för många,en grund som man bygger upp ett förhållande på.
    Rasar den så rasar hela förhållandet.
    Därför kan allt man byggt upp tillsammans kännas falskt,och som en lögn,efter en otrohet.
    Lögnerna och sveket sårar mer än otroheten i sig.
  • molly50
    Zoegazz skrev 2020-10-26 12:17:42 följande:
    Ja, gruppen jag mest pratar om är de som gör ett engångsmisstag. Men de verkar bli dömda lika hårt som de som har långa affärer.
    Jo,fast även om det bara är en engångsgrej så kan man bli fruktansvärt sårad.
    Men det kan ändå vara lättare att förlåta än om det pågått under en längre tid och om personen visar verklig ånger.
  • molly50
    Zoegazz skrev 2020-10-26 12:52:18 följande:
    Jag har blivit bedragen ja, och vet precis hur det känns. Ser iaf inte på det hela svart och vitt längre. Och för många är otrohet en språngbräda ut ur ett dåligt förhållande, hur fel det än är. Och där ser jag en skillnad på det eller om man väljer att vara otrogen fast man vill fortsätta livet med sin partner.
    Fast om man väljer att vara otrogen som en språngbräda ut ur förhållandet,varför kan man inte göra slut direkt istället då?
    Varför är det så mycket svårare än att vara otrogen?
    Att vara otrogen gör bara uppbrottet än mer infekterat än om man gör slut på ett värdigt sätt.
  • molly50
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-26 16:20:56 följande:
    Fpr mog spelar det stor roll. Älskarinnan deltar inte i sveket, endast i kyssen/sexet/hålla hand eller vad det nu är paret kommit överens om räknas som otrohet.

    För mig handlar inte sveket främst om att "personen ligger med älskarinnan jstället för frun" utan att han gör detta mot deras gemensamma överenskommelse, bakom hennes rygg och är beredd att ljuga för henne om en sån sak. Däri ligger sveket enligt mig. Och i det sveket ser jag inte älskarinnan ha ett ansvar.

    Hon har dock ett ansvar i sin egen handling - att ha sex med en gift man trots att hon vet att det kan innebära sorg för en frun i fråga. Den handlingen är hon fullt ansvarig för. Men inte för hans svek, det delar han inte med någon.

    Så ser jag på saken. Jag förstår att du ser det annorlunda.
    Fast deltar man i att ha sex,kyssas eller hålla hand med honom så gör man det ju möjligt för honom att vara otrogen.
    Jag tror att det är det som Bjoer och Anonym (sådär) menar.

    Självklart är man inte ansvarig för de löften mannen har gett sin fru,
    Men man är ansvarig för sina egna handlingar.
    Som de handlingar som gör det möjligt att såra en annan människa.
  • molly50
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-26 16:51:57 följande:
    Ja jag förstår vad de menar. Men jag tror inte att jag lyckas förklara hur jag menar :)

    Jag har också skrivit många gånger att om man självklart själv är ansvsrig för att vara med en gift person pch därmed riskera att bidra till att såra en annan människa. Jag har skrivit att man är ansvarig för sina egna handlingar och för att reflektera över hur handlingarna påverkar andra.

    Men dettaräcker tydligen inte , det är tydligen viktigt att man ser älskaren som "skyldig för delaktighet i otrohet" och exakt så ser jag inte på saken. Jag ser inte älskaren som ansvsrig (eller delansvarig) för otroheten eftersom jag ser det som någpt som enbart berör två personer i en relation. Jag ser jnte otrobeten som ett "brott" älskaren och frun gör till sammans mot maken utan något som endast frun gör mot maken. Jag ser inte älskaren som en medbrottsling i otroheten. Men han kan ändå begå en omoarlisk handling.

    (Jag tänker att om min man skulle försöka vara otrogen mot mig skulle hans svek vara lika stort oavsett om han lyckades eller ej (om han nu misslyckades för att ingen annan ville ha honom). )

    Men det har blivit lite rundgång i diskussionen och den har nästan blivit rent semantisk till slut.

    Som jag också skrivit flera gånger är det viktiga för mig att man inte lägger över den otrognes ansvar på någon annan. Det jag reagerade främst på var begrepp som "manipulerad" och "stulen". Det är ingen jöttegrej för mig om någon annan vill anvönda begreppet "delaktighet i otroheten" så länge man lägger ansvaret på otroheten där den hör hemma och inte skyllerpå nån annan. Och det borde väl vara ok att se var och en ansvarig för sina handlingar utan att vilja använda begreppet "delaktig i otrohet".
    Jag förstår vad du menar. 
    Men jag tycker ändå att man är delaktig i otroheten när man gör det möjligt för en person att vara otrogen.
    Men ansvaret för de löften den otrogne har gett sin partner ligger endast på honom/henne.
  • molly50
    Anonym (.) skrev 2020-10-27 10:39:02 följande:
    Då förstår du inte vad irrationellt betyder. Ledsen för det, men det är du som lever i villfarelse, inte jag.

    Jodå, det är flera som säger det hela tiden och dessutom mycket aggressivt. Föreslår att du läser tråden eller nyanserar ditt språk. Din argumentation är osaklig som bygger på felaktiga argument.
    Jag tror du blandar ihop ansvar för andras handlingar och ansvar för att delta i andras handlingar.
    Jag kan inte se att någon har skrivit att älskarinnan har ansvar för mannens handlingar. Bara för sina egna. Dvs att hon deltar i hans handling.
    Om du har sett någon skriva något annat så får du gärna citera det för mig också.
    För i så fall har jag missat det.
  • molly50
    Anonym (Sara) skrev 2020-10-27 12:21:30 följande:
    Vem jag skulle anklaga om jag blev utsatt för det vet jag inte. Har varit med om otrohet en gång, men personen i fråga gjorde slut med mig direkt efter (var alltså min sambo som gjorde slut föratt ha träffat en ny). Jag ansklagade verkligen inte hans nya för det som hänt hon var helt oviktig för mig, men vet inte hur jag skulle ha känt i en annan situation. Det är nog svårt att svara på vilka känslor man skulle få innan något hänt. Jag kanske skulle anklaga mig själv i den upprörda situationen - men det innebär ju inte att jag tycker att det är den bedragnes fel. Känslor är dock inte alltid så logiska.
    Och om det hade varit en vän eller släkting som din sambo bedragit dig med,hur hade du känt då?
  • molly50
    Anonym (Helga) skrev 2020-10-27 12:02:28 följande:
    Jag håller med dig.

    Ni som tycker att älskarinnan är utan skuld, skulle ni tycka likadant om det var er man som va otrogen? Skulle ni inte klandra älskarinnan alls då? Ofta är det nån som familjen känner, kanske bekant eller vän till frun.

    Skulle ni då verkligen bara anklaga mannen?
    Den enda gången jag kan se en älskarinna som oskyldig är om hon inte vet att mannen hon ligger med är upptagen.
    Då är hon lika lurad som mannens fru/flickvän.
    Om hon trots denna nya vetskap fortsätter att träffa honom så är hon inte längre oskyldig.
Svar på tråden Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?