• Anonym (?)

    Gör mina föräldrar rätt? Betala hemma

    Hej. Jag sitter i en jobbig sits.

    Efter studenten fick jag jobb direkt, alltså verkligen direkt, sökte innan jag slutade skolan och började efter studenten. (Till skillnad från de flesta av mina vänner och klasskompisar som många var arbetslösa ett bra tag efter studenten och levde på sina föräldrar antar jag)

    Jag jobbade i ca 2.5 år och trivdes bra, betalade då såklart hemma, men min plan var att spara till en längre resa vilket jag gjorde. Sa upp mig därför och reste.

    När jag började jobba på det jobbet så frågade jag min mamma om jag borde gå med i a-kassan men hon sa efter som att jag planerade att resa var det nog ingen större idé. Så jag gjord inte det, eftersom jag är van vid att lyssna på vad mina föräldrar säger, något jag ångrar bittert idag. (Jag inser ju idag att jag borde ha tagit ansvar för det själv, men vadfasen, ingen hade någonsin ens nämnt a-kassan för mig och jag fattade nog inte helt hur det funkade. Jag var 19 och ingen koll på hur allt i livet funkar.)

    När jag kom hem från resan så jobbade jag på timme på min tidigare arbetsplats. Mina föräldrar ville väldigt gärna att jag skulle läsa något på universitetet, så jag gjorde det i två år. De ville försörja mig under tiden då de verkligen ville att jag skulle plugga och jag lät dem. Det var ju självklart väldigt generöst av dem och jag är väldig är tacksam för både det och att jag får bo hemma. Men jag kände mig även pressad till att börja plugga och kände inte att det helt var mitt egna val. Jag ville göra dem stolta och nöjda.

    Efter min senaste kurs tog slut i början av juni har jag varit arbetslös. Jag har sökte a-kassa från alfakassan men har fortfarande inte fått något besked. Jag har dock känslan av att jag kommer bli nekad detta. Då kommer jag troligtvis få leva på aktivitetsstöd på 2800kr i månaden ca. Väldigt tight med andra ord. Jag räknade inte med att jag skulle vara arbetslös så länge jag varit eftersom jag fick jobb så snabbt förra gången. Med Corona på det så är läget inte optimalt.

    Min mamma och min deal var att jag skulle betala hemma månaderna sen jag slutade skolan när jag får a-kassa retroaktivt. Hon sa, när jag började bli stressad över denna skuld, att jag inte behövde oroa mig över det öht utan att jag skulle betala när jag kunde. Jag tolkade dumt nog det som att jag inte behövde betala för de månaderna utan istället från och med när jag får a-kassa. Nu pratade vi om detta igen och jag insåg att jag missförstod det hon sa och att jag alltså har en skuld för juni-nu. 5000 kr i månaden så ca 25000 i nuläget.

    Nu har jag ju fortfarande inte fått något beslut om a-kassa men har precis börjat få aktivitetsstöd av försäkringskassan på ca 2800. Går i jobbgarantin för ungdomar. Jag har som sagt känslan av att jag inte kommer få a-kassa då jag inte jobbat under studietiden och då är det alltså dessa pengar jag har att leva på/betala hemma med tills jag får ett jobb. Jag söker jobb aktivt men det går trögt.

    Jag kan känna mig lite ledsen och frustrerad över att vi missförstått varandra. Och kan någonstans tycka att man som föräldrar borde kunna bjussa på det tills man har en inkomst/a-kassa. Jag valde inte att bli född... Jag kan tycka att det är mina föräldrars fel att jag inte gick med i a-kassan direkt. Och får jag inget jobb så fort som möjligt så kommer ju denna skuld bara växa för varje månad. Jag kommer gå back varje månad! Betala 5000 kr hemma när man får ut 2500 kr är ju omöjligt.

    I summan 5000 för att bo hemma så ingår mat och rum/hyra. Allt annat betalar jag själv, dvs hygien, allt från toalettpapper till schampo, busskort, medicin, godis/om jag vill köpa något med mera.

    Jag uppskattar såklart att jag får bo hemma samt att de försörjde mig under studierna. Men jag kan känna mig lite blåst på något sätt, kan inte förklara hur? Jag hade inte koll på a-kassa och kan tycka att det är en förälders ansvar att berätta hur det funkar att jobba. Min mammas motivering var att hon aldrig varit arbetslös en dag i sitt liv och att hon inte har någon koll.

    Jag hoppas självklart på att få jobb så fort som möjligt och betala av detta. Men känner mig sjukt stressad och mår dåligt över detta.

    Vad tycker ni om sitsen jag är i? Gör mina föräldrar rätt?

  • Svar på tråden Gör mina föräldrar rätt? Betala hemma
  • Törstiga tuppen
    Anonym (k) skrev 2020-10-28 20:24:40 följande:
    Studentrum och låga matkostnader så går det.
    TS har ju 2800 i aktivitetsstöd. Var skall hon/ han ta vägen med den inkomsten?
  • Anonym (k)
    Törstiga tuppen skrev 2020-10-28 20:44:50 följande:
    TS har ju 2800 i aktivitetsstöd. Var skall hon/ han ta vägen med den inkomsten?

    Frågan var om man kunde hyra ett rum för 5000 och även ha råd med mat. Vilket absolut går.


     


    Att ha 2800 in går inte men TS lär ha rätt till bostadsbidrag och försörjningsstöd om inte CSN/jobb som täcker allt blir nästa inkomst.

  • Anonym (H/mm)

    Dina föräldrar har tokcurlat dig så du har glidit runt på en räkmacka i hela ditt liv.

    Bra att dem äntligen sätter ner foten så du tvingas växa upp och ta ansvar!

    Skärp dig nu, ta ett skit jobb och betala dina föräldrar.

    Att du ens anklagar dem för det du helt själv har orsakat är pinsamt och beklämmande, du borde skämmas!

  • Anonvm
    Anonym (?) skrev 2020-10-28 19:05:36 följande:

    Jag hade behövt bättre vägledning. Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag definitivt gjort andra val än de jag gjort. Inte börjat plugga tex. Kanske inte rest.

    Jag bad liksom inte att bli född, det var deras egoistiska val. För att de ville ha ett barn. Känner mig väldigt utlämnad och ensam.


    Jag försöker verkligen bita mig i läppen här, men det går f*an inte.

    Bättre vägledning? Det resonemanget kommer enbart nu eftersom du inte önskar att leva med de negativa konsekvenserna av dina tidigare val.
    Alla som klarar av att knyta sina egna skor förstår att det en chansning att säga upp sig ifrån ett fast jobb för att "resa runt" några år.... Det finns inga garantier för att "allt löser sig".

    Dina föräldrar är nu goda nog att nu ta emot dig igen som vuxen och erbjuda dig mat och husrum till fördelaktiga villkor eftersom du sitter i en dålig sits.
    Du ska veta att de gör detta fullständigt frivilligt, förmodligen för att de älskar dig o vill hjälpa dig. Det finns absolut ingenting som tvingar dem till att erbjuda dig detta, de har precis noll o inget ansvar att försörja dig.
    Tänk om de sålt villan och köpt en centralt belägen 2a istället efter att barnen flyttat ut, då hade de inte ens haft möjligheten att erbjuda dig detta för dig mycket fördelaktiga upplägg.

    Som förälder blir jag rasande av ditt skitsnack att "jag har inte bett om att bli född".
    Innan du blir förälder själv så har du inte ens förmåga att greppa vidden av alla uppoffringar de har gjort för dig, o det ansvar som de tagit för dig och din försörjning under din uppväxt... Av din beskrivning av din uppväxt så har dina föräldrar gett dig alla chanser och möjligheter att göra ett bra liv åt dig själv. Det är lååååååångt ifrån alla barn som växer upp under så gynnsamma förhållanden.

    Du känner dig utlämnad och ensam?  HALLÅ!?!?!?!? Du är VUXEN för helv*te!
    DU ska ta hand om DIG, DU ska försörja DIG. DU ska se till att DU har tak över huvudet och mat i magen.... Precis som alla andra vuxna

    Det som händer dig just nu är helt enkelt att ditt vuxenansvar ger dig en kalldusch, och en rak höger rätt i nyllet. Du var helt oförberedd på detta eftersom du blivit precis "söndercurlad" av dina föräldrar under din uppväxt.
    Du har levt i en värld omringad av rosa fluffiga moln som skyddat dig ifrån allt ont, du har aldrig behövt ta konsekvenserna av dina val, du har aldrig behövt ta ansvar för dina val eftersom hur illa någonting blivt så har allt hela tiden löst sig... Nu är du en vuxen som tror att världen fungerar så....

  • Anonym (Hm)

    Du låter bortskämd. Klart du ska betala för dig.

    Fråga om du kan göra saker hemma för att betala av din skuld? Sätt upp lappar om tjänster? Gräsklippning, hundpromenader mm.

  • Anonym (Mamma till 5)

    Nä det låter inte rimligt skulle aldrig göra så mot mina barn! Vilken förälder hill att barnet ska starta vuxenlivet med en stor skuld.

    Givetvis ska du betala för dig men efter förmåga vilket med en inkomst på 2800kr kanske bara är runt 1000kr beroende på hur mycket utgifter du har.

    Tycker du ska vända dig till soc och ansöka om bostadsbidrag för att få mer pengar så du kan försörja dig

  • Törstiga tuppen

    Någonting måste Ju ha hänt i eran relation. Dina föräldrar har försörjt dig i flera år som vuxen och sedan plötsligt satt en hyra på 5000. Tycker dom inte att du gör nog för att försörja dig? Hjälper du inte till hemma? Är de besvikna att du inte pluggar längre?
    Om du har sagt till din mamma att du skulle få retroaktiv A-kassa,  betyder ju det att du skulle fått en större klumpsumma. Varför skulle du få behålla den själv när de har betalat för dig så länge? Jag tycker inte att det är konstigt att hon tyckte att du skulle betala igen när du fick pengar. 

  • Just Precis

    Retroaktivt eller ej - vadå vänta på a-kassa sen i juni? Det är svart november, har du bara rullat tummarna sedan dess? Håller med övriga, gå ut med några hundar eller passa några barn så har du snart skrapat ihop dina fem tuss.

    När jag var i din ålder, eller absolut max 5 år äldre än du är nu, hade jag redan barn, bostadsrätt i storstad, egen sommarstuga och främst: hade aldrig fått ett öre av mina föräldrar, sedan jag flyttade hemifrån för att plugga vid 18.

    Alla behöver förstås inte leva sitt liv som jag men jag tycker ärligt talat att du resonerar som en jättebebis - att du är så indignerad att du t.o.m. skriver en tråd här om det?! Finns ingen på vår jord som har bett om att bli född, skärp dig.

  • Anonym (För mycket pengar)

    Ts, jag känner med dig och jag står på din sida i det här.

    Jag tycker att det är självklart att man ska betala en viss summa om man är vuxen och fortfarande bor hemma. Men att man ska betala 5000:- per månad, det är alldeles för mycket enligt mig! Hade du varit en soffliggare som bara rullade tummarna hela dagarna och inte hade några ambitioner att skaffa ett jobb, någonsin.. ja, då hade jag förstått att man som förälder behöver sätta viss press för att det ska hända något. Men så verkar inte vara fallet med dig TS. Du verkar vara en fin och driven människa med egna ambitioner. 

    Och att du nu skulle ha en "skuld" till dina föräldrar på grund av utebliven hyra som beror på omständigheter du inte ens själv rår över.. befängt om du frågar mig. Vill inte dina föräldrar dig väl? Vill dom inte att du ska få de bästa förutsättningar du kan få för ett bra liv? Att din mamma sa att du nu har en skuld till dem på 25000:-. Alltså hur kan man stressa sitt barn på det viset?

    Så, vad är rimligt? Enligt mig så ska du inte behöva betala något hemma under de månader som du själv saknar inkomst, förutsatt att du ändå söker jobb under tiden. Nu får du aktivitetsstöd om 2800:- per månad. Om dina föräldrar betalar din mat hemma så tycker jag att det är rimligt att du betalar 1600:- per månad till dem. Då har du 1200:- varje månad att spendera på tex busskort och hygienartiklar. Kanske behöver du köpa något billigare klädesplagg också.

    Hade du haft ett jobb så tycker jag att du max, verkligen max ska behöva betala 3000:- till dina föräldrar per månad, inte ett öre mer! Detta förutsätter då att dina föräldrar även förser dig med mat inom hemmets väggar.

    Att betala 5000:- per månad till föräldrarna är alldeles förmycket. Jag tycker att det är egoistiskt av dem! Hälsningar från en mamma.

  • Anonym (För mycket pengar)
    Just Precis skrev 2020-10-28 23:39:03 följande:

    Retroaktivt eller ej - vadå vänta på a-kassa sen i juni? Det är svart november, har du bara rullat tummarna sedan dess? Håller med övriga, gå ut med några hundar eller passa några barn så har du snart skrapat ihop dina fem tuss.

    När jag var i din ålder, eller absolut max 5 år äldre än du är nu, hade jag redan barn, bostadsrätt i storstad, egen sommarstuga och främst: hade aldrig fått ett öre av mina föräldrar, sedan jag flyttade hemifrån för att plugga vid 18.

    Alla behöver förstås inte leva sitt liv som jag men jag tycker ärligt talat att du resonerar som en jättebebis - att du är så indignerad att du t.o.m. skriver en tråd här om det?! Finns ingen på vår jord som har bett om att bli född, skärp dig.


    Måste bara fråga.. Stod du som ägare till en bostadsrätt i storstad då du var 25 år? Plus att du hade egen sommarstuga? Och barn på det? Samt att du då aldrig hade fått ett öre av dina föräldrar efter att du flyttade hemifrån vid 18 års ålder för att plugga?

    Alltså den ekvationen går inte ihop. Antingen ljuger du, eller så var du ung på 60-talet. Situationen ser lite annorlunda ut för dagens ungdomar. De ungdomar som har föräldrar som stöttar dem, både känslomässigt och praktiskt/ekonomiskt, är de ungdomar som klarar sig bäst. Så ser det i alla fall ut i storstadsregionerna. Som mamma tycker jag att man ska hjälpa sina barn så mycket man kan. Inte stressa dem med att de får en skuld som växer för varje månad som de inte kan betala hemma. Speciellt i dessa tider då arbetslöshet många gånger beror på något man själv inte rår över.
Svar på tråden Gör mina föräldrar rätt? Betala hemma