Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2021-09-26 21:25:10 följande:

    Ett idiotiskt beslut, ja.
    En folkomröstning med bara NEJ-alternativ... Skrattande

    Men i politik som behöver vara långsiktig så är det väl bättre att man åtgärdar felen under 90-talet eller tidigt 2000-tal än att vänta till 2020+!?

    Finns det ens en plan på hur el-produktion och infrastruktur ska se ut, när och i vilken omfattning den behöver byggas ut e.t.c. i förhållande till mål för klimat, elektrifiering av industrin, utfasning av fossila bränslen och fordon som drivs av sådana? 
    Vi talar om en enormt omfattande omställning på färre än två decennier och man har ännu inte kommit igång med vad som kommer att krävas.


    Så vitt jag vet har det i efterhand fattats fler beslut som gått mot folkomröstningens linje 2 som riksdagen röstade igenom efter folkomröstningen om kärnkraften.

    Det senaste var väl att riksdagen 2010 röstade för att tillåta att nya reaktorer var tillåtna att byggas för att ersätta gamla reaktorer och före det har anläggningarna byggts om med effektökningar och förlängd livstid. Så att ingenting gjorts för att hålla kärnkraften igång längre än riksdagen beslutade om efter folkomröstningen är ett falskt påstående. Om du tycker att inte tillräckligt gjorts så är det en annan sak.

    Det finns fler energiutredningar om du söker bland SOU - jag förstår inte vad du får en del av dina idéer från - att det inte skulle finnas utredningar och arbete med planer för en av de stora frågorna som ligger på internationellt bord iom klimatöverenskommelser och åtaganden  mellan länder.. är det uppriktig okunskap eller är det någonting annat som gör att du kommer med ett sådant påstående Tom?  
  • Padirac
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-26 23:41:42 följande:
    Jag menar att en regering som är så vek att den inte kan ta ansvar för någonting aldrig borde ha tillträtt.

    En framåtlutad regering hade för längesen satt stopp för denna miljöförstöring. Efter 50 års ältande är situationen värre än på länge. Men medlöparna är glada. Man fortsätter låtsas som att miljön är viktig och tittar på. 140000 liter olja per timme. Tick tack.

    'Tankeförbudet, eller "tankeförbudet om kärnkraft", är en pejorativ term som syftar på en svensk lag som infördes efter Tjernobylolyckan 1986 av Regeringen Carlsson II under Birgitta Dahls tid som ansvarig minister för energi- och miljöfrågorna.[1] Lagen innebar att det blev olagligt att förbereda uppförandet av en kärnreaktor i Sverige, utöver det förbud som infördes mot själva uppförandet.

    I lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet fanns en 6 § som från 1 februari 1987 löd: "Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor."'

    2006 avskaffades denna idioti.


    Ja, det blir ju inte många regeringar kvar då - det är väl de som satt de där 16½ åren i majoritet, Regeringen Carlsson 1987 var ju också en minoritetsregering.

    I ljuset av härdsmältan i Chernobyl och folkomröstningen 1980 kan lagen som riksdagen röstade igenom verka begriplig.

    Lagen gäller inte längre så det är inget att gnälla över nu kan jag tycka? 
  • Padirac
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-27 00:15:27 följande:
    Carlsson, Persson och Reinfeldt (första mandatperioden) ledde starka regeringar. De hade inga problem att få igenom sin politik och hade vett att ta ansvar också. Löfvén däremot står inte för någon rak linje och skyller ideligen ifrån sig på oppositionen. Du själv sitter här och ursäktar Löfvén för dennes ynklighet. Om inte ens statministern kan ta ansvar för förd politik,vem fan ska då göra det?

    Tack och lov så gäller inte denna idiotiska lag längre. T.o.m regeringen erkände att den hämmat forskningen när den togs bort. Har dock ingen förhoppning att du inser detta.


    Det är i Sverige riksdagen som röstar för eller mot de förslag regeringen lägger.  Det är inte statsministern som fattar de besluten - det fungerar lite olika i de olika partierna. Jag har uppfattat det som att det är i S är VU och partistyrelsen som har makten, medans det i M tidigare varit så att partiledaren som hade den stora makten, någonting som verkar ha ändrats med UK som partiledare. När fler partier delar på regeringamakten och regeringsunderlag så är det fler viljor inblandade och inget av de partierna har fått allt men alla har fått någonting tror jag det sades.

    Ditt hat eller kanske förakt mot S och SL framgår med all tydlighet och det begränsar dina argument, tex tidens gång och kontrafaktiska påståenden.

    Att lagen hämmade forskningen var väl själva idén - så det kan inte ha förvånat någon,eller? 

    GenIV forskas det på på annat håll - det har du säkert förstått.

     
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-27 00:26:22 följande:
    Hur mycket stöd har sådan forskning, utveckling och projektering fått?

    Men det är ju fantastiskt i så fall, om jag kan hitta svar på


    -hur tillgången på el ska garanteras vid en sådan omställning och med vilket tidsperspektiv?

    -hur samt med vilket tidsperspektiv utbyggnad av ett omfattande nät av laddstationer och hur ansvarsfördelningen mellan bostadsfastighetsförvaltare, företag, kommuner, landsting och staten ska se ut för den utbyggnaden, så att det fungerar för alla brukare som idag använder fordon och maskiner som går på fossila bränslen?

    Vad tror du om mina frågor och tillgänglighet på svar?


    Jag har inte läst alla SOU, men det finns öppet tillgängligt att studera på riksdagens hemsida för den som är intresserad av studier.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2021-09-27 00:26:22 följande:
    Hur mycket stöd har sådan forskning, utveckling och projektering fått?

    Men det är ju fantastiskt i så fall, om jag kan hitta svar på


    -hur tillgången på el ska garanteras vid en sådan omställning och med vilket tidsperspektiv?

    -hur samt med vilket tidsperspektiv utbyggnad av ett omfattande nät av laddstationer och hur ansvarsfördelningen mellan bostadsfastighetsförvaltare, företag, kommuner, landsting och staten ska se ut för den utbyggnaden, så att det fungerar för alla brukare som idag använder fordon och maskiner som går på fossila bränslen?

    Vad tror du om mina frågor och tillgänglighet på svar?


    Sedan 2006 har statens utgiftsområde 21 som handlar om energi gått från 1,6 miljarder till det dubbla. Vilka poster som ingår känner jag inte till. Men det är vältroligt att det är de affärsdrivande företagen som bekostar utbyggnad och projektering av sin business - jag antar att det är ett av skälen till att kärnkraftsproducenterna tycker att det inte är tillräckligt lönsamt att bygga nytt eller bygga om gamla kärnkraftverk.
  • Padirac
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-27 00:50:26 följande:
    Det är inte alls riksdagen som röstar. Röstar gör de riksdagsledamöter som behagar dyka upp.

    En statsminister som nästan aldrig har riksdagen med sig är en svag statminister. Löfvén.

    Starka regeringar har inga problem att driva sin politik. När ska du lära dig detta egentligen?

    Moderaterna sitter i opposition. De har ingen makt att fördela, så ditt vurmande för detta blir meningslöst.

    Jag tycker nog SL är en ganska hyvens prick. Finns inget hat. Men någon statsminister är han verkligen inte.

    Du verkade ganksa oförstående när jag ställde frågan om du trodde att regeringens tankeförbud hade snabbat upp forskningen kring genIV. Men nu vet du kanske bättre. 22 års hämmad forskning. Katastrof.

    Självklart har det forskats på genIV på annat håll. Men Sverige har till och från varit ganska framgångsrika som innovationsland, så det är synd att S hindrade världen att ta del av svensk genIV-forskning i 22 år.
    Se där, lite stringens i inlägget - ja det är riksdgasledamöetrna som trycker på knapparna, det kallas i dagligt tal att riksdagen röstar. Inte riksdagshuset utan riksdagsedamöterna..

    Ja, en svag regering får lätt en svag statsminster. En minoritetsregering är per se svag.

    Har jag vurmat för moderaternas makt i opposition? Det var ett mindre stingent inlägg.

    Jag tror att det finns tillräckligt många forskare som kan delta i forskningen, det finns eller fanns inget förbud för svenska medborgare att vara verksamma i andra länder.  

    Det var enligt dig riksdagsledamöterna som röstade igen lagförslaget 1987.
  • Padirac
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-09-27 09:40:29 följande:
    Göran Persson hade MP och V som stödpartier och det gav majoritet. Det blev en stark regering. Löfvén har haft L C MP(ingår) och V som stödpartier, vilket leder till en fruktansvärt svag regering. Att en regering är svag har ingenting att göra med att det är en minoritetsregering.

    Ja du skrev om makten i moderaterna, men moderaterna har ingen makt.

    Med tanke på att det fram till nu varit lagligt att hjälpa terrorister att mörda i andra länder så är det väl rimligt att det är lagligt att forska i andra länder. Alla som vet något om forskare vet vad som händer när man förbjuder forskning i landet.

    Jag kan inte minnas att Carlsson avgick i protest 1987 när detta idiotiska förslag röstades igenom.
    Moderaterna har säkert någon sorts makt över sitt eget parti - och traditionellt har det varit en stor del av makten som legat hos partiledaren, men med UK är jag tveksam att det fortfarande förhåller sig så.
  • Padirac

    Marknaden som omfattar fler länder än Sverige sätter priset - nu ser det ut att bli negativt pris + skatter och avgifter

    www.svd.se/dags-for-negativa-elpriser-igen

    "Under natten till söndagen, mellan klockan 01.00 och 08.00, blir elpriserna negativa över hela landet. I det fönstret får elanvändarna teoretiskt betalt för att använda el.


    Det som driver ner elpriserna är kraftiga vindar i Norden och Tyskland, enligt det digitala elbolaget Tibber. Under söndagen väntas svensk vindproduktion producera runt 8,4 gigawatt. Normalt ligger nivån kring 3 gigawatt.


    Som lägst blir elpriset mellan klockan 04.00 och 05.00 med minus 1,97 öre per kilowattimme (exklusive skatt eller avgifter)."

  • Padirac
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-10-03 00:25:12 följande:
    Vilket bra och sstabilt system regeringen utformat. Elpriset varierar mellan 2- 200 öre.

    Du vet om att el 2021 kan beskrivas som en enkel basprodukt va?
    Det är inte regeringen som utformat systemet - systemet sattes på 90-talet och omfattar idag en elmarknad med marginalprissättning för fler länder i norra europa. Nu har dessutom länken mellan UK och Norge tagits i drift om jag såg rätt..
  • Padirac
    Fiskpinnen i frysboxen skrev 2021-10-03 00:32:25 följande:
    Sluta nu. Det har inte alltid sett ut så här, och det kommer inte alltid se ut så här. Politiska beslut sätter ramarna för marknadskrafterna. Kraftig subventionering av vindkraft har gett oss ostabil tillgång till el. Riskpuckon sitter och styr.
    Med högre elproduktionspriser skulle marginalpriserna vara högre än de varit. 
Svar på tråden Regeringens el-fiasko