Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2022-11-14 06:18:43 följande:

    I din argumentation bortser du helt från Ryssland/Vladimir Putins påverkan på det Svenska elpriset trots att energiexperter pekar ut just Rysslands agerande som den främsta anledningen till att elpriserna har ökat så kraftigt i Sverige. Man kan fråga sig varför du gör det..
    Det som sker utanför Sveriges gränser har vi i Sverige en så begränsad möjlighet att påverka att vi i Sverige måste fokusera på det vi i Sverige faktiskt kan påverka. Och det vi i Sverige kan påverka är att bedriva en långsiktigt hållbar energipolitik som resulterar i ett så robust system att vi kan hantera yttre störningar av vilken sort de än månde vara.

    Så frågan är varför du är så rädd för att någon vill diskutera vad vi i Sverige verkligen kan påverka att du hela tiden måste använda Putin som en avledande manöver.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-11-14 06:18:43 följande:
    När jag kritiserar M/KD/L regering med dess styrparti SD för att de inte kommer ge svenska folket den elpriskompensation som de lovade innan valet så kritiserar du mig och påstår saker om mig som jag inte gett utryck för.
    Du började spamma sönder alla trådar du kunde hitta redan innan vi fick en ny regering.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-11-19 22:33:42 följande:
    Robusthet i fråga om elpris och tillgänglighet har byggts gemensamt i Europa med sammankopplade elnät och en gemensam elhandelsmarknad, det har gjorts för att varje land inte skulle behöva bygga anläggningar vars kapacitet når och överskrider varje enskilt lands behov med hänsyn taget till lokalt produktionsbortfall på anläggningar.
    Nej det har inte byggts upp någon robusthet på europeisk nivå. Det som hände var att alla hoppades att någon annan skulle ta ansvar. Och det slutade som vanligt med ett "allas ansvar, ingens ansvar".

    Om det gjorts en grundläggande riskgranskning så hade vi inte varit i det läge vi nu är i. Vilket även vissa Tyska politiker börjat prata öppet om. Fast i Tyskland tycks det det inte vara Putin utan Merkel som är tänkt att bli syndabocken.
  • nattuw
    Så allting gick skrev 2022-11-15 09:55:06 följande:
    Vattenkraft har alltid varit intressant för mig, jag ser dess påverkan på miljön och fisket, kanske man kan bygga ut dessa reglerade älvar mer, men rör inte nationalälvarna som är oreglerade. Stornorrfors är en av dessa vattenkraftverk som producera mest el i Sverige, det är ingen vacker syn.
    Det pågår (vilket jag antar att du redan vet men för övriga i tråden kan det vara värt att nämna) ett arbete för att återställa de minsta vattendragen. Där plockas vattenkraftverken bort och bottnarna görs om för att bli lekplatser för fisk.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-11-19 22:58:55 följande:
    Däremot har en av de energislag som robusthet en byggde på oplanerat tagits ut ur ekvationen .
    Läs om din egen mening en gång till och fundera på vart logiken brister (ledtråd: motsägelse).
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-11-19 23:17:59 följande:
    Däremot har en av de energislag som robustheten byggde på oplanerat tagits ut ur ekvationen .
     Den ryska gasen.
    Jag ser att du inte riktigt förstår konceptet med robusta system. Enkelt uttryckt så innebär ett robust system ett decentraliserat system där de ingående delarna kan verka var för sig utan att vara beroende av eller påverkas minimalt av störningar som sker i andra delar av systemet. Det kostar dock pengar varför man ofta skapar centraliserade system som, åtminstone i teorin, blir mer kostnadseffektiva men där hela systemet blir känsligare för störningar. Vilket nu har visat sig på elpriserna där skåningarna får betala för att tyskarna använder rysk gas.

    Med tanke på att frågan om centraliserade vs decentraliserade system är så central både för ekonomer och ingenjörer så är det förvånande att så många inte tycks vara medveten om vad de innebär.
  • nattuw
    KillBill skrev 2022-11-20 11:15:33 följande:

    Det svenska Elpriset har alltså INTE ökat p.g.a. ökad dyr import utan p.g.a. att det ökade europeiska elpriset har resulterat i prisökningar i Sverige (p.g.a. den gemensamma europeiska elmarknaden).


    Nu påstår du att det är det den gemensamma europeiska elmarknaden som ligger bakom ökningen av de skånska elpriserna. Ty hade den gemensamma europeiska elmarknaden inte existerat så hade, enligt dig, skåningarna inte fått betala för Europas ökande elpriser.
  • nattuw
    Tom Araya skrev 2022-11-28 00:54:29 följande:
    Medierna måste sluta krama vindkraften (expressen.se)
    Citat från Anna Dahlbergs ledare i Expressen "Medierna måste sluta krama vindkraften":

    "Poängen med denna text är inte att avfärda vindkraften. Den har en viktig roll att spela i energimixen. Den landbaserade vindkraften erbjuder den billigaste kilowattimmen och har ett mycket litet klimatavtryck (i likhet med kärnkraften).


    Men vindkraften har också uppenbara avigsidor. Den riskerar att etablera ett osunt beroende av Kina, skapa ett instabilt elsystem och störa människor och djurliv lokalt. "

    Det finns trotts allt kanske hopp om en mer nyanserad debatt.

  • nattuw

    Vi bilägare har en intressant och tankeväckande artikel om elbilar. För att möta den väntade elbristen har Schweiz regering lagt fram ett krisåtgärdspaket. De två första stegen vänder sig till hushåll och innehåller begränsningar i innertemperatur och användning av el-slukare som tvättmaskiner och torktumlare.

    Det tredje steget innebär restriktioner för elbilar. Elbilar får då endast användas vid resor som är absolut nödvändiga. Och det var nog en utveckling som elbilsförespråkarna inte kunde förutse. Och kanske inte så många andra heller eftersom mängden elbilar ännu inte är så stor (Enligt Ny Teknik så finns det runt 4 miljoner elbilar i hela europa).

    Vi bilägare "Tillfälligt elbilsförbud kan bli aktuellt i Schweiz":
    www.vibilagare.se/nyheter/tillfalligt-elbilsforbud-kan-bli-aktuellt-i-schweiz

  • nattuw
    KillBill skrev 2022-12-04 19:45:07 följande:

    Att Malmö/Svenska Kraftnät är beredd att starta upp Heleneholmsverket beror på den besvärliga energisituation som Europa hamnat pga. av Rysslands energipolitik och Rysslands anfall mot Ukraina.


    Den besvärliga situationen i Sverige beror på beslut som togs respektive inte togs av den tidigare regeringen. Att det passar din politiska agenda att skydda den tidigare S regeringen genom att skylla deras tillkortakommanden på händelser i omvärlden ändrar inte på den saken.

    Och det där med att alla som inte håller med dig går Putins ärenden. Det börjar bli lite uttjatat. Att du skulle sluta brunsmeta är nog för mycket att be om men du skulle ju åtminstone kunna använda en slumpgenerator för att få lite variationer vid dina brunsmetningar.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko