Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    Så allting gick skrev 2023-02-13 19:42:30 följande:

    Även samerna går ut med kärnkraft. Snart finns det inga vindkrafts vänner kvar.
    Tänka vad elpriser och miljö kan förända folks åsikt.


    Att samerna inte vill ha sin natur skövlad för att kineser skall kunna smälla upp vindsnurror är föga förvånande.

    Att människor med ett genuint miljöintresse är emot vindkraft är inte heller särskilt förvånande då de inte vill se skövlad natur och döda fåglar.

    Att klimatpopulister svänger när konsekvenserna av deras dumhet drabbar dem själva är inte heller förvånande. Deras tanke (i den mån de överhuvudtaget tänker) är ju att det är någon annan som skall drabbas.
  • nattuw

    Eftersom stormen Otto nämnts och vi inte kan veta hur insatt i vindkraften de som läser i tråden är:

    När det blåser storm stängs vindkraftverken av. Det görs för att vindkraftverken kan ta skada av för starka vindar. Så för att ett vindkraftverk skall producera el krävs det att vinden håller sig inom vissa intervaller.

    För att vindkraften skall leverera sin maximalt möjliga effekt så finns det en idealvindhastighet som ligger mellan stiltje och stängning.

    Det finns dessutom gränser för hur nära varandra det går bygga vindkraftverk. Anledningen till det är att varje vindkraftverk bromsar upp vinden då det är en del av vindens rörelseenergi som används för att alstra elektriciteten. Vilket innebär att även om varje vindkraftverk använder en förhållandevis liten yta så behövs det väldigt stora ytor för en vindkraftpark. Det finns dessutom en säkerhetszon runt varje vindkraftverks som är betydligt större än vindkraftverkets fysiska yta. Den säkerhetszonen finns där för att undvika att någon skadas av is som bildats på vingarna och sedan slungas iväg.

    Värt att nämna är även att det i sig inte finns något mystiskt med den el som tillverkas i ett vindkraftverk.  El tillverkas av en generator som drivs runt av någon yttre kraft. Den yttre kraften kan vara en vinddriven propeller, en vatten- eller ångturbin eller bara någon som står och drar runt generatorn med en vev. Så hur pålitlig energikällan är bestäms av hur pålitlig den kraft som driver runt generatorn är.

    Vad som händer med vindkraftverken efter att deras tekniska livstid är slut återstår att se.

  • nattuw
    Digestive skrev 2023-02-19 20:43:30 följande:
    Säg nej till de stålskogar av vindkraftverk som tvingas på svenskar och som förstör vår natur.
    Ett uttalande som, när det presenterats i sin helhet, inte går argumentera emot. Åtminstone inte om man har ett miljöintresse.
  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-02-20 11:00:30 följande:

    Har inte tänkt så mycket på hur det är att bo vid ett vindkraftverk, har trott att den inte stör så mycket, att det mer är estetiskt man klagar över.

    Men när man börjar se såna här samanställningar med blinkande hem miljöer förstår man bättre.


    Sedan tillkommer ljudeffekterna.
  • nattuw
    Digestive skrev 2023-02-25 16:24:26 följande:
    Ja, visst är det lätt att sitta i opposition och tycka att regeringen ska strunta i Lagrådet, den juridiska avdelningen på Regeringskansliet och svensk lag.
    Den förra regeringen struntade ju i lagrådet så det är väl inte så förvånande att de även i opposition anser att man inte behöver lyssna på någon annan.
  • nattuw

    Greta Thunberg är i Oslo för att protestera mot vindkraftverken i Fosen.

    Norges högsta domstol har dömt till de renägande samernas fördel och beslutat att vindkraftverken i Fosen skall stängas. Regeringen stretar dock emot. Så nu är Klimat-Greta i Oslo och protesterar mot vindkraft. Tidigare har hon uttalat sig positivt om kärnkraft.

    Intressant utveckling att miljöpopulismens omslagsflicka inte bara uttalat sig positivt om kärnkraft utan även aktivt protesterar mot en vindkraftpark.

  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-03-01 12:31:02 följande:

    Vi har tur Greta Thunberg jobbar på bra med att riva vindkraften, hon ser ganska nöjd ut. 
    Man kräver att vindkraftverken på Fosen i Tøndelag monteras ner


    Till och med vissa klimatpopulisterna verkar ha insett att storskalig vindkraften är skadlig för miljön och börjat agera därefter. Viket är glädjande.
  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-03-10 17:55:12 följande:
    Fast det är att gå in och muta markägare, ni får ex miljoner under dessa år vi får hyra marken, går vi i konkurs betalar ni för att montera ner o riva allt.
    Risken att bli stående med kostnaden för att monter ner en vindkraftpark torde få de flesta markägare med självbevarelsedrift att säga nej.
  • nattuw
    Så allting gick skrev 2023-03-16 14:06:03 följande:

    Regeringen verkar jobba på bra med kärnkraften.

    Ta bara Anna Borg, nu har hon tvärvänt i frågan om kärnkraft, anta Ebba sagt något åt henne ,för nu tycker helt plötsligt Anna det är jättespännande.
    Nu vill Anna både förlänga livslängden med 20 år, samt bygga en massa SMR.
    Inte svårt o förstå vem som bestämmer över vattenfall.


    När vindarna vänder och riskerar att blåsa bort 1 351 417 kr i månaden så är det ett incitament så gott som något att vända på kappan.
  • nattuw
    KillBill skrev 2023-03-22 10:34:37 följande:

    Med sådana kostnader blir det omöjligt att konkurrera med vatten-, vind- och solenergi.


    Inte om vi vill ha ett väl fungerande elsystem. För om syftet med det svenska elnätet är att leverera den energi som behövs när den behövs så behövs det energikällor som har de fördelar kärnkraften har. Kan vi hitta energikällor med liknande egenskaper som är mindre kontroversiella så vore det önskvärt men idag saknas sådana alternativ.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko