Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2022-09-21 13:39:40 följande:
    Det är vi som väljare som röstat fram de politiker som fattat beslut - att skylla på politikerna är lite lamt. Vi lever i en öppen demokrati med de förtjänster och brister som följer med det.  I slutändan är det väljarna som valt sina representanter - på gott och ont.
    Då krävs det att våra politiker diskuterar sakfrågor så att vi som väljare vet vad vi faktiskt röstar på. Det krävs också att våra politiker inte svänger hit och dit som vindflöjlar. Samt att media tar sitt ansvar och ger väljarna saklig information. Vilket är tre områden där det idag brister.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-09-21 16:40:36 följande:
    Vi väljare får om vi vill engagera oss i valfritt parti eller starta egna partier om vi inte är nöjda med det som de befintliga partierna presterar. 
    Det har startats småpartier men de har svårt att nå ut med sina budskap eftersom de oftast inte får lika bra draghjälp av media som SD fick.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-09-21 16:40:36 följande:
    Själv tycker jag inte att det är svårt att orientera sig bland partier och sakliga påståenden - men alla tycker helt säkert inte så - för att som väljare veta vad vad jag röstar på om jag röstar på olika partier.  Det kan krävas lite kunskap om samhället och den parlamentariska demokratin vi lever med i Sverige. Många av gaphalsarna som klagar verkar ha liten förståelse och kunskap i ämnet. Mer tyckande än förståelse och kunskap.
    De som inte har några problem med en "vi såg det inte komma" politik och en debatt som mest handlar om vem som kan ta mest avstånd från ett visst parti behöver inte orienteras sig. De som är mer intresserad av realpolitik har däremot inte mycket att hämta varken från media eller från politikerna själva.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-09-21 18:29:37 följande:
    Det är ju inte förbjudet att vara nazist eller fascist i Sverige så om du är intresserad kan du ju göra som SD - bilda ett part med dessa sympatier och sympatisörer, heila under nyhetsbevkning och marschera runt i naziuniform och plocka upp missnöjesröstare i lokala partier tills du får genomslag. Förneka sedan allt du byggt partiet på och anklaga media och andra partier för det ni själv sysslar med
    Kommer du och ditt parti då att göra samma sak som ni gjort för SD och sköta om marknadsföringen?
    Padirac skrev 2022-09-21 18:29:37 följande:
    Jag tror att alla behöver orientera sig i samhällvetenskapliga frågor, sociologi, politik, vetetenskap, ekonomi och nutidshistoria för att förstå realpolitik.
    Du kan ju börja med energifrågan.

  • nattuw

    Nu varnas det för att även mobilnätet kan drabbas om det blir en elbrist i vinter. Reservkapaciteten för masterna räcker inte till för längre avbrott. Och med tanke på hur viktig mobilerna har blivit i människors vardag så skulle det kunna bli ett verkligt problem.

    Från Affärsvärlden:
    "Den finns en risk att stora delar av mobilnäten i Europa slås ut i vinter om det förekommer strömavbrott eller energiransonering, rapporterar Reuters."

    Lösningen är tänkt att bli mobila kraftverk så att mobilnäten kan hantera längre strömavbrott.

    Sedan kan man ju fundera på varför det inte gjorts tidigare och konsekvenserna av att bygg upp system som är så känsliga. Men det är en diskussion som gör sig bättre i en annat tråd. Kanske i  "Har du krisberedskap hemma?".

  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2022-10-06 08:07:02 följande:

    Anna Borg, VD för Vattenfall, tror och hoppas på att de skall få möjligheten att bygga ny kärnkraft. Hon är tydlig med att Sverige behöver mer kärnkraft.


    Men vem vågar satsa det kapital som behövs?

    Den politiska risken är skyhög.
  • nattuw
    Bejje skrev 2022-10-07 13:46:17 följande:

    Men för fan! El ska inte vara dyrare i söder än norr!


    När det uppstår en brist ökar priset. Hade södra Sverige haft kvar en fungerande elproduktion hade priserna inte ökat i samma takt som de nu har gjort.
  • nattuw
    theotherone skrev 2022-10-26 09:25:53 följande:

    Jag har några bekanta i Danmark som ojar sig över höjda elpriser. Jag har även några bekanta i Belgien - samma sak där. Elpriserna går upp, matpriserna går upp, bränslepriserna går upp.

    Lider de också av att Sverige lade ner Ringhalsreaktorerna 2019 och 2020? Eller kan det vara något annat som ligger bakom? Hmm.


    Klimatpopulismen är inte enbart en svensk företeelse.
  • nattuw

    Elpriserna har nu börjat synas på platser som man normalt inte tänker på när man tänker på elpriser: "Bristen på ved och skenande priser de senaste månaderna har gjort att ett nytt problem börjat dyka upp Sveriges nationalparker: Omfattande vedstölder."
    www.aftonbladet.se/nyheter/a/jlQlmo/stolder-av-ved-i-tyresta-nationalpark-sagar-ner-trad

    De kan inte längre lägga ut ved vid grillplatser eftersom veden stjäls. Dessutom har vissa börjat ge sig på de träd som finns i naturreservatet. Jag antar att de som ger sig på träden inte har någon större erfarenhet av att elda med ved.

  • nattuw
    Grant by me skrev 2022-10-31 13:34:38 följande:
    Man har lagt ner 14st kärnkraftverk på 10 år, nu ska dom 3 sista av 17 totalt läggas ner, Europa ska betala för att tysken lagt ner kärnkraften, dvs dom har själva bestämt att avveckla fungerande kärnkraftverk utan att ha uppnått förnybar energi. där hela europa ska betala för deras egna beslut. dvs det är inte Putin som tagit beslut åt tysken.
    Men Putin är en bra syndabock för de politiker som vill bli återvald.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko