Inlägg från: Friger |Visa alla inlägg
  • Friger

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2022-10-10 18:25:17 följande:
    Samtidigt i den verkliga världen - den svenska delaktigheten i den EU-gemensamma elhandeln är reglerad av EUs fria rörlighet av vator och tjänster. Deb svenska elexporten slår rekord.

    Att kontinentala  europa har en omfattande el och effektbrist är en direkt konsekvens av beroendet av rysk gas, torka, hetta och samtidgt har Sverige varit den inom Eu största elexportören.

    Ätt tillskriva regeringen skuld för den europeiska elkrisen är endera en frpg aom djup okunskap eller den vanliga bruna propagandan 
    Problemen startade innan kriget.

    Kriget försämrade ett katastrofalt läge.

    Att Sverige lagt ner kärnkraftsreaktorer som vi nu behöver bygga upp igen är regeringens fel. Hade det varit på den gamla goda tiden hade de fått betala saken ur egen ficka. Tycker även att du borde bidra med en slant.
  • Friger
    klyban skrev 2022-10-12 15:07:37 följande:

    Ett mycket hanterbart problem, sen kom nazisten putin och vände allt på ändan.
    Undra varför det är så svårt och se för vissa, kanske det har med dessa bjudresor till ryssland krim och göra.


    Putin har inte ändrat det faktum att regeringen la ner en massa reaktorer. Om de inte fick betalt av Putin förstås.

    Bästa och billigaste sättet att angripa Sverige för Ryssland måste ju vara att sponsra Miljöpartiet. Sen låta stollarna göra grovjobbet med att angripa landet inifrån.

    "Dialogförsvar". Den token får gärna åka ner och göra ett försök! :)
  • Friger
    klyban skrev 2022-10-12 15:24:24 följande:

    Vattenfall gjorde ett affärsmässigt beslut, grant han argumenterar ju med råge att det var ett s¨dant med alla dessa förluster då.
    Eller försöker du berätta du vet bättre än Vattenfalls Ordförande som var med när det affärsmässiga beslutet togs?


     


    Dina konspirationer är betydelselösa för detta faktum.
    Du får tackla nazisten putins för det som sker nu, ingen annan kan ta ansvar för detta.
    Och vara bäst i Europa tillsammans med Norge är inte nog för dig, sånt berättar vi pratar inte längre om fakta, utan du pratar agenda, jag pratar om fakta är det nu.


    Enligt vattenfalls VD idag så berodde det på effektskatten. Sen att Mp gjorde offentliga tillrättavisningar av vattenfalls dåvarande VD och hotade honom om han inte ändrade uppfattning om kärnkraften. Sedan bytte politikerna ut delar av styrelsen. (S + Mp) Sedan ändrade man inriktning som ägare och sa till att vattenfall skulle bygga "förnyelsebart". Sen höjde man effektskatten.

    Men allt det där har vi ju gått igenom massor av gånger. Nedläggningarna var politiska.

    Svenska kraftnät varnade för att det skulle gå åt skogen. Det gick åt skogen. Nu ska man bygga ny kärnkraft antagligen. För att man måste.

    Det är nog lättare att övertyga Putin om att han bedriver krig i Ukraina än att övertyga dig om hur det ligger till med kärnkraften.

    Vi kan ju fråga som så här... Är du för ny kärnkraft?
  • Friger
    KillBill skrev 2022-12-08 11:48:41 följande:

    Den SD styrda M/KD/L regeringen kommer gå till historien som historiskt inkompetent.  Trots denna massiva kritik genomdriver regeringen sitt förslag.

    omni.se/remissinstanser-kritiserar-elprisstodet-missvisande/a/BWrV79
    www.di.se/nyheter/remisskritik-mot-regeringens-elstod-missvisande/


    Rätt mycket skit att städa upp efter röd-gröna sörjan.

    Du kan inte sätta upp något pristak eller liknande. För allt som gör det billigt att använda el riskerar att sänka nätet. Priset är ju det som kan strypa användningen av el. Att folk inte har råd. Tragiskt nog.

    Din politik är det som satt oss i den här situationen!

    Allt jag har varnat för och skrivit om här visar sig bli sanning! Allt från Putin till effektbrist!

    Du har haft fel, fel, fel och fel. Sen har du haft fel och ännu mer fel.

    Men du ger dig inte! Antar att du är Miljöpartist!
  • Friger
    klyban skrev 2022-12-08 12:58:17 följande:

    EXTREMT intressant att vi ser att du ger inget som påvisar att det skulle vara fel, inte ens på något sätt
    Kommer det nästa inlägg kanske?


    Killbill du har haft fel om i princip allt.

    Den linje ni förespråkat med kärnkraft, vindkraft, och allt annat har lett in till den här röran. I stort sett allt ni skrivit har ju varit fel. Blir mycket att citera!

    Kom inte dragandes med Putin. För max-effekten är högre nu än vad den varit utan kriget i Ukraina. Gas-lagrerna är fulla och man har öppnat kolkraftverk. Gas-bristen kommer göra sig påmind senare om det här vädret består.

    Effektbristen nu är enbart ett resultat av föregående regerings inkompetens. Ivrigt påhejade av dig och Killbill.
  • Friger
    klyban skrev 2022-12-12 15:54:28 följande:

    Där såg vi igen hur du hoppar vidare och ingen saklighet om det som varit, så hoppar du runt runt och åter runt och upprepar samma fel var gång.


     


    Det verkar reta dig svårt att Sverige har en av den billigaste elen i hela Europa och som är orsakat av nazisten putin.


     


    Ja, vi vet redan om att 2 reaktorer lades ned pga säkerhet och som ett affärsmässigt beslut att det var för dyrt att göra nya pga de inte gick att reparera.
    Komiskt nog har inte den brunblåa sörjan tagit in denna fakta ifrån 2014, då de inbillade sig starta upp reaktorerna var bara en knapp att trycka på
    Som om detta vore en hemlighet och vi vetat om detta sedan 2014 och när beslutet togs av säkerhetsmässiga och affärsmässiga grunder.
    Och det är därför kristensson ska till KU och berätta varför han ljuger.

    Varför desinformerar du och varför klarar du aldrig av att slutföra dina argument, undrar då du börjar bara prata om annat när vi närmar oss sakligheten, vad får en människa att skriva så mycket nonsens?


    Så vad är nästa hopp, kristensson?, att putin inte skulle vara orsaken?, udda och konstiga påståenden om vindkraft?tokiga påståenden som att kärnkraften aldrig stängs av? osv... för du har en del näckrosblad du hoppar runt på i en cirkle runt runt runt, och inte ens en gång klarar du av att slutföra ditt argument, innan du hoppar till nästa och låtsas.


     


    Ingen har missat detta du är medveten om detta, och vi är medvetna du inget säger med relevans pga du inte deltar i diskussionen.
    Det måste vara en rätt dålig politik som måste desinformation hela tiden och som du står bakom, för varför desinformera annars?


    Det du skriver är rena rama skitsnacket....

    Vattenfalls VD blev hotad publikt att antingen ändrar han uppfattning om kärnkraften eller så får han sparken.

    Sen så tillsattes en parlamentarisk utredning bestående av Miljöpartister och Socialdemokrater som bytte ut delar av Vattenfalls styrelse till nyttiga idioter med direkt uppdrag att stöpa om Vattenfalls produktion till "förnyelsebart".

    Putin har inte ett skit med den effektbrist som råder nu. Gasförråden är fulla. Det är om vintern håller i sig som de inte räcker.

    Effektbristen beror på nedlagd kärnkraft. 4st reaktorer las ner under förra regeringen. Givet att det gick åt helvete så vill de inte ta ansvar för den biten...

    Lösningen NU är att bygga gaskraftverk. Sen långsiktigt satsa på ny kärnkraft. Bygga upp de man lagt ner till en merkostnad av hundratals miljarder.

    Satsa lite fossilt. Några miljoner ton extra utsläpp koldioxid i onödan märkt S och Mp!
  • Friger
    klyban skrev 2022-12-12 16:15:09 följande:

    Beslutet gjort av säkerhetsmässiga skäl och lönsamhetsmässiga skäl, inget du kan låtsas bort fakta sedan 2014.
    Och det är därför kristensson ska till KU och förklara varför han ljuger, vilket bara kommer resultera i mer lögner vet vi med erfarenhet.


    Vi har inget ministerstyre som vi alla vet, så den gurkan kan du inte köra alls.


     


    Och det komsika efter renoveringarna av reaktorerna, så hade man mer energi än alla sex.
    Men detta är ett faktum som ni hatar att ha med, då det berättar något ni försöker påstå som inkorrekt, då effekten ökade.
    De andra två reaktorerna var bortom räddning för renovationen, och så även idag fick den brunblåa sörjan lära sig snabbt.(Som om ens det var en nyhet, då vi berättat detta mycket länge nu, ända sedan 2014, så verkar som en del där i den brunblåa sörjan så har en del problem med fakta har det visat sig, och det är därför kristensson ska förklara varför han ljuger om detta.)


    Jag förstår er agenda inte klarar av att återge detta korrekt och istället desinformera, för om man sakligt återger detta korrekt, så finns inte mycket kvar av fantasin att det inte var ett beslut av säkerhet och lönsamhet och när man har +30miljrder i förluster och en tok billig el vid tillfället och i överflöd.


     


    Man undrar varför desinformera är viktigare än fakta, vet du ens själva detta, och klarar du av att lura dig själv när du svarar dig?


    Vi är inte ense... Men vad är din LÖSNING på problemet nu då?
  • Friger
    klyban skrev 2022-12-12 16:56:10 följande:

    Det säkerhetsmässiga beslutet är fakta.


     


    Lösningen var inte att vilja starta upp 2 två reaktorerna som var ett affärsmässigt och lönsamhetsmässigt beslut pga de var för förfallna att renovera.
    Men ändå något som vi vetat om sedan 2014, regeringen kom med en förfrågan om att starta upp dessa reaktorer, och ingen fattar varför, då vi vetat om sedan 2014 att de var slaktade och för slita att renoveras.


     


    Ett man kan göra, det är sluta attackera vindkraftverk och börja bygga mer, men det vet vi är pga en del SD är i putins knä och springer hans ärenden om fossilbränslen.
    Här kommer en del mindre intellektuella med ett svart vitt argument om att vind är ostabil energi och att man inte kan ersätta all energi med vindkraft.
    Men så resonerar barn som inte förstår nått, vi vuxna inser att vindkraft är ett bra tillskott på energi.
    Så ett steg är helt klart detta, och delar av energin bidrar detta med och att det inte alltid blåser, det är ingen som vet vad den halmgubben betyder, då ingen ens ifrågasätter detta.


    Två, om man ska basera sin energi på kärnkraftverk, ja, då vore det dumt att inte bygga 4:e generationens kärnkraftverk, eller mer korrekt idiotiskt.
    Men dit är ett ett tag, så ja, nån mer ökning måste man se av energi, för tro att någon mördar nazisten putin och återställer ordningen är det är ingen som riktigt tror på att det skulle gå snabbt nog.
    Så man blir nog tvingad att bygga nått mindre före den fjärde generationens kommer.


     


    Dock är fusion framtiden, men den framtiden ligger långt bort för tillfället.
    Och sen den dagen med fusion, så kan man börja riva vattenkraften och vindkraft blir mer som en mindre kooperativ, där man är flera som går ihop för denna energi.


     


    Dock fakta berättar att renoveringen av de fyra reaktorer gav MER ENERGI, än före renovationen och sex reaktorer som gav mindre.
    Och de två som lades ned gick inte renovera, och eftersom det var ett affärsmässigt beslut så flyttade man delar ifrån dessa reaktorer som ej gick att renovera.


     


    Den stora komiken dock är att den brunblåa sörjan ville att dom skulle starta upp dessa reaktor, och varför dom ville detta är en gåta och med tanke på fakta sedan 2014 är att de säkerhetsmässigt inte längre höll måttet för en renovering längre.


     


    Och det enda vi kanske kanske kan vara oense om är om hur man ska möta framtiden, för fakta ifrån 2014 är du chanslös på, och kristensson ska til KU och förklara varför han ljuger om detta, vilket jag siar om bara komemr leda till han ljuger än mer, detta måste var den mest lögnaktiga M-ledaren någonsin?
    Eller försöker du berätta att du vet bättre än Vattenfalls Ordförande som var med när beslutet togs också?
    För det är hybris och kräver man struntar i en del fakta för kunna göra det tokiga påståendet att veta bättre han ett säkerhetsmässigt och lönsamhetsbeslut och affärsmässigt beslut.
    Kanske det finns de som tycker säkerheten på ett kärnkraftverk är inget att bry sig om?(För det skulle förklara en hel del till varför det blir så fel för den brunblåa smörjan om de två nedlagda pga säkerhet.)


    Väldigt mycket text för att skriva inget alls... Att hänvisa till tekniker som ligger ett halvt århundrade bort är inte lösningen på dagens problem...

    Du är en sann socialdemokrat! Tar inte ansvar för något alls och levererar inga lösningar. Bara en massa skitsnack.

    Lösningen är att bygga fossilgasverk och elda gas medan man bygger vanliga kärnkraftverk med KÄND teknik så fort man kan.

    Sen måste vi skicka någon med mössan i hand och gulla med Ryssen om att få köpa gas! Jag känner att du är rätt person för den uppgiften! Eftersom din jävla politik som du företräder är ansvarig för eländet vi befinner oss i!
  • Friger
    klyban skrev 2022-12-12 17:28:57 följande:

    Jag skriver massa sakligt kring detta, och det blev för mycket för dig, det är rätt intressant!
    Men jag sorterar då ned detta som du inte svarade på som korrekt och relevant saker att tänka på, och då blir man istället lite frågande vad du gör här.


     


    Och det är rätt komiskt måste jag tillstå att säga att man har ett beslut ifrån 2014 som baserar sig i grunden på säkerhet, så ska man desinformera detta och få det till annat.
    Undra vad man står bakom för politik som har så svårt för fakta, och finner desinformation viktigare, extremt intressant.


    Och ja, fusion är framtiden, och man ska tänka på framtiden när man tar beslut idag, det är så man tar mer korrekta beslut.


    AD hominem och prata om min person, det berättar du ingen sakliga argument har.

    Att luta sig på gas låter lite obegåvat med nazisten putin kvar och hans folk mord i Ukraina.
    Men visst är det en lösning för stunden som måste beaktas också.

    Men vi kan börja med att förbjuda bitcoin mining och liknande, då får tillbaka en del energi.
    Vi kan stoppa alla serverhallar, kanske stänga ned någon och få användaren lagra sin egen skit.
    Då har vi gigantiska mängder med ny energi, och priserna faller genom golvet.


    Man jag tror ingen i den brunblåa sörjan har det intellektet ens, och med tanke på att de var på ringhals om de stängda reaktorerna som inte var värda att renovera längre och öppna dom igen.
    Skrattade gott att de i sin desinformation missat att fakta berättar att redan 2014 var detta ett faktum.


    Du skriver svammel. Verkligheten ser inte ut som du önskar att den gör.

    Tekniker som det KANSKE går att lägga en beställning på om ett halvt århundrade... Det är din lösning på dagens problem? Jösses... Vet inte riktigt vad jag ska säga...

    Du tror att bitcoin-mining bedrivs i Sverige med dagens el-priser?

    Serverhallar? Vad tror du sker med investeringsviljan om du stänger och slänger ut verksamheter så som du föreslår?
  • Friger
    Padirac skrev 2022-12-12 20:39:41 följande:
    Ett par saker.

    Oskarshamns anläggningar var kraftigt undersatta i fråga om underhåll och ev av reaktorerna uppfyllde inte ens säkerhetskrav från 00-talet.

    Marginalspriset i export/importsnittet sätter priset  - så samma pris som elen skulle sålts för skulle gälla för den svenska elhandelsmarknaden. Du tänker som att Vs prismodell med exklusiva svenska priser och andra priser för export.  Vem j´kunde tro att du trodde att Vs förslag faktisk redan var infört Drömmer 

    Eller är det Jönsson som lurar dig

    Så nu är det alltså S+MP's fel att de inte förutspådde det ryska anfallskriget och energibristen som föregick detta och eskalderande under kriget  :

    och så var det ngn som påstod att du var sosse - eftersom hittat någon att lägga allt ansvar och all skuld på Tomte
    Det där är en efterhandskonstruktion för att försvara nedläggningarna.

    För övrigt... Att lägga ner fungerande kärnkraftverk och bygga nya några år senare. Smaka på den ekonomiska ekvationen! Värt lite renovering för att undvika den saken...

    Det är S och Mp:s fel att vi var så sårbara för Ryska anfallskriget.

    Du är dum om du gör dig beroende av din fiende.

    Ja det är ditt fel. Du är delansvarig för det som sker nu.
  • Friger
    Padirac skrev 2022-12-12 20:59:59 följande:
    Du är lite tidsspastisk du

    Tid går från föregående till nuvarande till kommande tidpunkter  2004 föregår 2011 2011 föregår 2012, 2012 föregår 2014  osv.. jag ska se om jag hittar en filmsnutt som förklarar tidens riktning och kausalitet spå blir det kamske lättare att förstå vad som är och inte är efterhandskonstruktioner Solig

    Var inte du insatt i branschen?  Ändå sprider du alternativa faktaRynkar på näsan

     

    www.barometern.se/oskarshamn/dispens-for-oskarshamn-1/

    "
    Strålsäkerhetsmyndigheten har beslutat att ge kärnkraftverket i Oskarshamn dispens för att senarelägga vissa moderniseringsåtgärder vid reaktor 1.
    Oskarshamn ? Publicerad 19 december 2012

    Myndigheten förlänger tiden för åtgärderna till och med den 31 december 2014.


    Det innebär inte några akuta säkerhetsmässiga konsekvenser att senarelägga åtgärderna, skriver myndigheten.


    Den 6 december stoppade myndigheten driften i verkets reaktor 2 av säkerhetsskäl. (TT)


    Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik."

    sverigesradio.se/artikel/5304679

    "

    Reaktorn Oskarshamn 2 kan få stå stilla från nyår till juni. Den klarar inte säkerhetskraven, bland annat för att den har för lite reservkraft. Verket har sökt om anstånd, men om det blir så är en "öppen fråga", enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.


    När de gällande säkerhetsföreskrifterna antogs 2004 var det uppenbart att Oskarshamn 2 behövde en rejäl ombyggnad för att klara dem. Oskarshamns kärnkraftverk OKG fick då i en övergångsplan ända fram till sista december 2012 på sig för att åtgärda bristerna. Det har man nu inte en chans att klara, enligt informationschef Anders Österberg vid OKG.


    Det datum man meddelat marknaden är 1 juni 2013. Då kommer reaktorn att stängas ett halvår för att man ska genomföra åtminstone de flesta åtgärderna.


    Drift mellan nyår och 1 juni är inte tillåten enligt SSM:s föreskrifter ? om OKG inte får dispens. OKG skickade i april 2012 in en ansökan om två års anstånd.


    SSM har ännu inte svarat men väntas göra det snart.


    Om det blir nej kommer OKG att förlora drygt 2 TWh elproduktion, värt ca 700 miljoner kronor.


    Har OKG ingen plan B, om ni inte får dispens?


    ? Det spelar inte så stor roll vad vi har för planer, tyvärr. Vår huvudleverantör klarar inte av att leverera kontroll- och övervakningsutrustning så vi kan börja installera 1 mars som vi tidigare trodde, säger Österberg.


    På SSM är det enligt enhetschef Jan Hanberg "en öppen fråga" om det blir något anstånd.


    ? Det är en av de stora frågor vi har framför oss, säger han.


    Det har däremot OKG tagit för självklart i sitt sätt att kommunicera till marknaden och media.


    ? Det är värsta röda skynket som vi kan få att bli behandlade som ett rundningsmärke, säger Hanberg.


    Problemet har varit känt i många år. Har inte OKG haft väldigt gott om tid?


    ? Håller helt med, säger Hanberg.


    Det är ändå inte säkert att SSM kommer att statuera exempel.


    Dels, påpekar Hanberg, måste OKG få någon typ av dispens ? även om reaktorn står stilla. Den är ju fortfarande mycket radioaktiv och lyder under kärntekniklagen.


    ? Ofta men inte alltid hamnar vi ändå vid att vi tillåter en försening med att införa en säkerhetshöjande åtgärd, för att det inte blir en bra grej om man tvingar fram den i förtid, säger Hanberg.


    I anståndsansökan hänvisar OKG till att projektet visat sig vara "mer omfattande, komplext och komplicerat än vad vi utgick ifrån". Man hänvisar också till "OKG:s internt hårda arbetsbelastning på grund av genomförandet av de mycket stora parallella projekten Nyans, för fysiskt skydd, och Puls, för moderniseringen av Oskarshamn 3".


    OKG har alltså satsat på ekonomiskt motiverade projekt (effekthöjning och livstidsförlängning) på bekostnad av att klara säkerhetskraven i tid.


    Är det något som SSM väger in?


    ? Att effekthöjning dragit mycket resurser så att man inte hunnit med säkerhetsmodernisering är inget bra argument, säger Jan Hanberg.

    ..


    Hur farligt det är att köra Oskarshamn 2 i befintligt skick vet man inte. Det finns en beräknad sannolikhet för härdsmälta (PSA) men den är hemligstämplad av SSM.


    Därför är även möjliga åtgärder för att snabbt minska denna sannolikhet hemliga, men Hanberg antyder att det handlar om elförsörjningen.


    Moderna reaktorer har fyra "säkerhetsstråk",men Oskarshamn 2 har i huvudsak bara två. Mest påtagligt är att reaktorn bara har två reservdieslar för att ge el för nödkylning. Den något yngre Forsmark 1 (beställt 1971) och alla senare reaktorer har fyra dieslar. Denna extra säkerhet kom väl till pass vid den allvarliga incidenten där sommaren 2006, då två av de fyra dieslarna strejkade, efter bortfall av yttre nät.


    Oskarshamn 2 har också reservkraft i form av gasturbiner, men dessa är inte lika snabbstartade och inte lika tillförlitliga som dieslar, enligt Leif Karlsson, enhetschef vid SSM.


    Även dieslar felfungerar ibland. Den 20 juli 2012 upptäcktes att Oskarshamn 2 bara hade en fungerande dieselgenerator, varefter reaktorn genast stoppades.


    Säkerhetskravet enligt 2004 års föreskrifter är nu fyra dieslar för varje reaktor och därutöver gasturbiner som kan mata el till flera reaktorer.


    Vidare ska varje stråk vara separerat från de andra så att till exempel en brand eller översvämning inte slår ut flera säkerhetssystem samtidigt. OKG började arbeta med projektet, kallat Plex, hösten 2004. Det skulle varit klart 2011. Tidplanen har ändrats flera gånger och i april 2012 skickade OKG in en anståndsansökan till myndigheten om att få ytterligare två år på sig.


    ? Det är inte okej med upprepade förseningar. Vi sa åt dem för ett och ett halvt år sedan att "Kom nu inte med en optimistisk ansökan som inte håller!" säger Jan Hanberg."


    sverigesradio.se/artikel/5371941


    "

    Kärnkraftverket i Oskarshamn tvingas stoppa en reaktor. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten lever verket inte upp till säkerhetskraven, och det finns stora brister i reservmatningssystemet.


    ? Vi bedömer det som allvarligt om vi inte har förtroende för deras hjälpkraftsmatning. Vad vi har sett har man inte följt de underhållsrekommendationer som leverantörerna har gjort, och OKG har inte motiverat varför man inte gjort det, säger Leif Karlsson, som är enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.


    Myndigheten beslutade i dag att driften av kärnkraftsreaktorn O2 ska stoppas utan dröjsmål.


    Just nu pågår arbetet med en effektsänkning. Det tar mellan 8 och 10 timmar att stoppa en reaktor.


    Det handlar alltså om säkerhetsbrister i reservsystemet, något som kan få stora konsekvenser.


    ? Det som hände i Fukushima var att man tappade all sin elmatning, så att den fungerar är otroligt viktig för kärnkraftverken, och att man kan lita på sina nödkraftssystem, säger Leif Karlsson.


    Oskarshamns kärnkraftverk har höjt effekten på reaktorn och har under flera omgångar jobbat med säkerhetsförbättringar, och har nu fått förlängd tid för att bli klara med det arbetet.


    Men det var i samband med dispensansökningen som Strålsäkerhetsmyndigheten upptäckte bristerna, säger Leif Karlsson.


    ? Det var när vi gick igenom det materialet som vi hittade de här uppgifterna om att man hade hoppat över vissa underhållsåtgärder på dieslarna och att man hade de här åldringsproblemen på gasturbiner och brytare, säger Leif Karlsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten."



    Jo, en kollega till mig var med och renoverade o2.

    Fd VD för Fortum som ville överta o1 och o2 och driva dem vidare

    "Pekka Lundmark gjorde klart att man i motsats till Eon såg ekonomiska förutsättningar för att driva O1 och O2 vidare, då reaktorerna efter renoveringarna var i bra skick och då man bedömde att driftkostnaderna skulle kunna hållas nere i Oskarshamn genom den kärnkraftskompetens som fanns i Fortum.
     
    På min undran hur man kunde bedöma saken så olika bland ägarna var Pekkas svar en retorisk fråga: ?Kan det ha något med politik att göra??

    second-opinion.se/fortum-trodde-pa-lonsamhet-i-oskarshamn/

    Svenska kraftnät varnade samtidigt för att det som skedde skulle ske. S + Mp ignorerade.

    S har ju ändrat sig nu, precis innan valet. Vill bygga ny kärnkraft för att ersötta den som las ner... Vill du också det?
  • Friger
    Padirac skrev 2022-12-12 21:22:11 följande:
    Så, o men av dina kollegor var med och renoverade O2 så vet denne (och kanske du) att Oskarshamns anläggningar var kraftigt undersatta i fråga om underhåll och ev av reaktorerna uppfyllde inte ens säkerhetskrav från 00-talet.

    Det du påstår är en efterhandskonstruktionSkål
    Friger skrev 2022-12-12 20:45:40 följande:
    Det där är en efterhandskonstruktion för att försvara nedläggningarna.

    För övrigt... Att lägga ner fungerande kärnkraftverk och bygga nya några år senare. Smaka på den ekonomiska ekvationen! Värt lite renovering för att undvika den saken...

    Det är S och Mp:s fel att vi var så sårbara för Ryska anfallskriget.

    Du är dum om du gör dig beroende av din fiende.

    Ja det är ditt fel. Du är delansvarig för det som sker nu.
    Han påstår annorlunda. De renoverade för många miljarder. Tror du instruktionen var att göra det halvdant? Nä... Man renoverade upp anläggningen. När det var klart så las den ner av politiska skäl.

    Fortum ville överta o1 + o2 men fick inte.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko