• Ju mer ju bättre

    Regeringens el-fiasko

    I fredags var elen 1600 procent dyrare i södra Sverige jämfört med norra.

    Enligt Löfvén har elöverskottet aldrig varit större. Vilken sopa. Nu kommer den elkris som oppositionen varnade för. Total oförmåga att se helheten.

  • Svar på tråden Regeringens el-fiasko
  • Tom Araya
    nihka skrev 2022-09-01 21:30:01 följande:
    Ja, det är inte lönsamt att köra när elen är så dyr. Tror du att det beror på att det finns för lite el?
    Vad tror du?

    Läs mina inlägg #3579 och #3583 med länkade artiklar om hur minskad el-produktion påverkar priset.
  • Padirac
    Friger skrev 2022-09-01 20:03:40 följande:
    Effektbrist har inget med el-pris att göra. Även om priset naturligtvis går upp när el-nätet hänger på marginalen.

    Ett problem är att du med flera inte begriper vad effekt och energi är för något. Effekt är ett flöde. Energi en mängd.

    Du kan ha jätte-lågt pris 11 månader om året och ändå ha enorma problem eftersom du saknar el den 12-fte månaden, den kalla månaden.

    Problemet är just det... Vi saknar helt hysteriska mängder effekt om det blir en kall vinter om några år. Lite mer än 6.000.000.000 Watt saknas, oavsett vad du är beredd att betala för saken, det finns inte.

    Det motsvarar ungefär 7,5 miljoner dammsugare som alla kör samtidigt. Det är för mycket.

    Problemet är att om det inträffar så blir det när det är som kallast och det kommer att i bästa fall vara omfattande strömavbrott. I värsta fall systemkollaps. När strömmen kommer tillbaka kommer värmesystem, vattenledningar och annat ha frusit sönder och människor kommer att ha dött. Skadorna kommer att vara gigantiska. Folk kan fortsätta dö även när strömmen kommit tillbaka eftersom värmesystemen slutat fungera.

    Vad görs då för att hindra detta? Sammanfattningsvis: Inget alls.
    Jag tror nog att du inte förklarat dig riktigt begripligt - har inte egfektbrist med priset att göra - då måste elhandelsmarknaden bygga på helt felaktiga premisser utifrån dess syfte,

    För att inte tala om e,on som tydligen inte heller begriper vad effekt och energi är för någontingTomte

    Elhandels marknadens prissättning bygger på utbud och efterfrågan och priset sätts p åmargunalen och är kopplat till gaspriset

    www.eon.se/om-e-on/kapacitetsbristen/elbrist-effektbrist-naetkapacitetsbrist

    ElbristI Sverige använder vi varje år ungefär 140 TWh och vanligtvis är inhemsk elproduktion tillräcklig för att täcka behovet av elenergi. Sedan år 2011 har Sverige producerat mer elenergi under året än vi använt i landet och vi har därför kunnat exportera el. Vi har alltså inte elbrist. Problemet är att idag finns stora delar av den svenska elproduktionen i norra Sverige, medan det är i södra Sverige som det används mest el. Idag klarar inte det stora statligt ägda stamnätet av att transportera all den el och effekt som södra Sverige behöver – något som lite slarvigt kan kallas elbrist men som i själva verket beror på att elledningarnas överföringsförmåga inte räcker till. Det är ”fullt” i elnätet.


    EffektbristEffektbrist uppstår när det inte finns tillräckligt mycket el att tillgå vid en viss tidpunkt. Exempelvis under en enskild timme en väldigt kall och vindstilla dag då efterfrågan är stor. I system med stor andel väderberoende energi är risken för effektbrist av naturliga skäl större, men kan avhjälpas genom att förstärka elnätet.


    NätkapacitetsbristÄven om vi producerar mer el än vi själva använder i Sverige krävs att den kan överföras dit den behövs. Kapacitetsbrist innebär att ledningarna som är underdimensionerade för våra behov. För att undvika kapacitetsbrist behöver hela elnätet vara rätt dimensionerat, från stamnätet, till regionnätet och vidare till lokalnätet.




    tanken på 90-talet från de ansvarig för elhandelsmarknadens införande var att styra konsumtionen så att hög efterfrågan minskades genom högre priser. 

    Vid tillräckligt högts pris på elen slutar tex pizzerior att baka fantasi-pizzor och då räcker elen till annat än pizzabakande.  Elhandelsmarkanden har fler funktioner - alla har inte funkat som tänkt, men att priset stiger när efterfrågan är hög i förhållande till tillgång i olika elområdena var en av de tänkta funktionerna som fallit ut på det sätt som tänktes.
  • nihka
    Tom Araya skrev 2022-09-01 21:35:43 följande:
    Vad tror du?

    Läs mina inlägg #3579 och #3583 med länkade artiklar om hur minskad el-produktion påverkar priset.
    Jag tror ingenting. Jag vet. Sverige exporterar el. Vi är för närvarande Europas största exportör av el och de höga priserna vi har nu beror inte på elbrist.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-09-01 19:36:24 följande:
    Trehundra för en pizza. Det nya normala.

    Maggan-priser på pizzan

     


    Här kommer fortsättningen på artikeln du har klippt in en bild av - artikeln kommer för den delen från PS där inga personer som Malin och Ulf får möjlighet att kritisera regeringenTomte 

    "Elpriserna har blivit för höga för att Malin och Ulf Granholm ska kunna fortsätta hålla sitt bageri öppet. Politiker från bägge block säger att företag kommer att kompenseras, men Malin Granholm vågar inte lita på det.

    ...

    Högkostnadsskydd för företag och privatpersoner 

    I onsdags meddelade regeringen att man kommer att höja det planerade högkostnadsskyddet för elpriser. Totalt ska runt 90 miljarder kronor återföras till svenska hushåll och företag på olika sätt under 2022 och 2023. 


    – Tidigare elprisstöd gick över hela landet, nu vill vi styra det dit priserna varit högst, säger Mattias Jonsson (S), ledamot i näringsutskottet."

  • KillBill

    Äntligen lite fakta i debatten. Artikeln är mycket lång. Jag bifogar ett längre citat.

    www.svd.se/a/nWk5Wd/vattenfalls-fd-ordforande-att-lagga-ner-ringhals-var-ett-kommersiellt-beslut






    Citat:


    "År 2014 beslutade den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten bland annat att svenska kärnkraftsreaktorer måste ha oberoende härdkylning.


    Redan innan Magnus Hall började hade Vattenfalls ledning räknat på vad det skulle kosta att förstärka sina sju reaktorer med oberoende härdkylning. Ringhals 1 och 2 var gamla och skulle ändå stängas 2025, då deras tekniska livslängd endast ansågs räcka till dess.


     


    - Den oberoende härdkylningen kostade en massa pengar för oss. Vi hade sju reaktorer igång. En i Ringhals som gick riktigt dåligt och gick på dispens, den hade bland annat rostskador i bottenplåten. Och den hängde ihop med en annan reaktor i Ringhals produktionsmässigt, säger Lars G Nordström i dag till SvD.


     


    Ledningen trodde i och för sig att Vattenfall kunde få anstånd med att uppgradera Ringhals 1 och 2 med oberoende härdkylning eftersom de ändå skulle tas ur drift 2025. Men det var osäkert. Dessutom hade elpriserna fallit med 25-30 procent de senaste åren. Och ovanpå det skulle regeringen höja effektskatten.


    - Vi kommer allt närmare en situation där vi inte klarar av att tjäna pengar på kärnkraften, sa Magnus Hall till Affärsvärlden i december 2014.


     


    - Han ansåg också att det var riskabelt att lita på en elförsörjning utan Ringhalsreaktorerna.


    - Problemet uppstår en kall vinterdag då vi inte får tillräckligt med effekt i prisområde 3, vilket Svenska kraftnät flaggat upp för, sa han.


    Dagen före Vattenfalls årsstämma i mars 2015 skrev dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) och dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen skulle stärka styrningen av Vattenfall för att bolaget skulle bli ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi.


     


     Ett av de viktigaste verktygen för styrningen av de statligt ägda bolagen är rekryteringen av styrelseledamöter till bolagen, skrev de i en debattartikel i Miljöaktuellt.

    Regeringen ville säkerställa att Vattenfall hade god kompetens inom förnybara energisystem och tillsatte därför två nya styrelseledamöter, Viktoria Bergman och Tomas Kåberger.


    - De har inte som individer drivit företaget åt någondera hållet. Det var känt innan att Kåberger var ifrågasättande när det gällde kärnkraften och det har jag inte haft så mycket emot. Han har ställt frågor om benchmarking, tillgänglighet och effektivitet på ett sätt som har varit nyttigt i styrelsearbetet. Bergman har bidragit en hel del i hållbarhetsfrågor, säger Lars G Nordström.


     


    - Jag vet att att vi redan då, 2015, fick någon fråga om styrelsen var emot kärnkraft. Absolut inte, svarade jag. Vi hade 40 procent av produktionen från kärnkraft.


     


    I april 2015 beslutade Vattenfalls styrelse att stänga Ringhals 1 och 2. Årtalen sattes senare till 2019 och 2020.


    - Vi fattade beslutet på rekommendation från ledningen. Det var ingen påtryckning från den politiska sidan. Det var ett rent kommersiellt beslut. Vi satsade på att investera i de fem reaktorer som hade längst teknisk livslängd och där det krävdes minst investeringar för att gradera upp dem, säger Lars G Nordström nu till SvD.


     


    - De fem som blev kvar skulle producera lika mycket el som de sju reaktorerna gjorde från början, lägger han till.


     


    Ett beslut som skulle bli hett stoff i valrörelsen 2022, sju år senare.


     


    - Det var absolut inte ett politiskt beslut på det sätt som det har antytts. Sedan är det så att all verksamhet styrs i viss mån av politiken. Är det extra skatter eller avgifter på något försöker man undvika det"


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Friger
    Padirac skrev 2022-09-01 21:44:53 följande:
    Jag tror nog att du inte förklarat dig riktigt begripligt - har inte egfektbrist med priset att göra - då måste elhandelsmarknaden bygga på helt felaktiga premisser utifrån dess syfte,

    För att inte tala om e,on som tydligen inte heller begriper vad effekt och energi är för någontingTomte

    Elhandels marknadens prissättning bygger på utbud och efterfrågan och priset sätts p åmargunalen och är kopplat till gaspriset

    www.eon.se/om-e-on/kapacitetsbristen/elbrist-effektbrist-naetkapacitetsbrist

    ElbristI Sverige använder vi varje år ungefär 140 TWh och vanligtvis är inhemsk elproduktion tillräcklig för att täcka behovet av elenergi. Sedan år 2011 har Sverige producerat mer elenergi under året än vi använt i landet och vi har därför kunnat exportera el. Vi har alltså inte elbrist. Problemet är att idag finns stora delar av den svenska elproduktionen i norra Sverige, medan det är i södra Sverige som det används mest el. Idag klarar inte det stora statligt ägda stamnätet av att transportera all den el och effekt som södra Sverige behöver ? något som lite slarvigt kan kallas elbrist men som i själva verket beror på att elledningarnas överföringsförmåga inte räcker till. Det är ?fullt? i elnätet.


    EffektbristEffektbrist uppstår när det inte finns tillräckligt mycket el att tillgå vid en viss tidpunkt. Exempelvis under en enskild timme en väldigt kall och vindstilla dag då efterfrågan är stor. I system med stor andel väderberoende energi är risken för effektbrist av naturliga skäl större, men kan avhjälpas genom att förstärka elnätet.


    NätkapacitetsbristÄven om vi producerar mer el än vi själva använder i Sverige krävs att den kan överföras dit den behövs. Kapacitetsbrist innebär att ledningarna som är underdimensionerade för våra behov. För att undvika kapacitetsbrist behöver hela elnätet vara rätt dimensionerat, från stamnätet, till regionnätet och vidare till lokalnätet.


    tanken på 90-talet från de ansvarig för elhandelsmarknadens införande var att styra konsumtionen så att hög efterfrågan minskades genom högre priser. 

    Vid tillräckligt högts pris på elen slutar tex pizzerior att baka fantasi-pizzor och då räcker elen till annat än pizzabakande.  Elhandelsmarkanden har fler funktioner - alla har inte funkat som tänkt, men att priset stiger när efterfrågan är hög i förhållande till tillgång i olika elområdena var en av de tänkta funktionerna som fallit ut på det sätt som tänktes.
    90-talets elhandelsmarknad har väldigt lite med dagens kris att göra.

    Du förstår fortfarande inte skillnaden mellan effekt och energi.

    Europa har både effektbrist av dåligt förd energipolitik. Men även en energibrist orsakad av Putin.

    Energibrist kan du bota med hjälp av högre priser. Folk får gå från hus och hem och industrier lägger ner. Då blir S och Mp nöjda.

    Effektbrist är något annat. Behöver inte alls vara kopplad till priset så att folk reagerar med det ryckiga el-nät vi har. Även om det ofta är högre el-priser de perioder när effektbristen kan uppstå.

    Sverige har en effektbrist orsakad av idiotisk energipolitik förd av folk som inte förstår skillnaden mellan effekt och energi.

    Det är ett stort problem när glada amatörer som inte ens begriper det mest grundläggande har för mycket att säga till om i kraftsystemet.
  • Mentat
    Friger skrev 2022-09-02 08:19:08 följande:
    90-talets elhandelsmarknad har väldigt lite med dagens kris att göra.

    Du förstår fortfarande inte skillnaden mellan effekt och energi.

    Europa har både effektbrist av dåligt förd energipolitik. Men även en energibrist orsakad av Putin.

    Energibrist kan du bota med hjälp av högre priser. Folk får gå från hus och hem och industrier lägger ner. Då blir S och Mp nöjda.

    Effektbrist är något annat. Behöver inte alls vara kopplad till priset så att folk reagerar med det ryckiga el-nät vi har. Även om det ofta är högre el-priser de perioder när effektbristen kan uppstå.

    Sverige har en effektbrist orsakad av idiotisk energipolitik förd av folk som inte förstår skillnaden mellan effekt och energi.

    Det är ett stort problem när glada amatörer som inte ens begriper det mest grundläggande har för mycket att säga till om i kraftsystemet.
    Den genomsnittlige väljaren har ingen insikt i kraftsystemet. Vi kan ju t.ex. notera att Farmanbar et al ständigt talar om el och energi, aldrig om effekt. Det fungerar säkert utmärkt för att värva röster, åtminstone tills konsekvenserna inte längre går att dölja.
    Fast då kommer man säkert att påstå att ansvaret ligger på någon annan...
  • klyban
    Friger skrev 2022-09-02 08:19:08 följande:
    90-talets elhandelsmarknad har väldigt lite med dagens kris att göra.

    Du förstår fortfarande inte skillnaden mellan effekt och energi.

    Europa har både effektbrist av dåligt förd energipolitik. Men även en energibrist orsakad av Putin.

    Energibrist kan du bota med hjälp av högre priser. Folk får gå från hus och hem och industrier lägger ner. Då blir S och Mp nöjda.

    Effektbrist är något annat. Behöver inte alls vara kopplad till priset så att folk reagerar med det ryckiga el-nät vi har. Även om det ofta är högre el-priser de perioder när effektbristen kan uppstå.

    Sverige har en effektbrist orsakad av idiotisk energipolitik förd av folk som inte förstår skillnaden mellan effekt och energi.

    Det är ett stort problem när glada amatörer som inte ens begriper det mest grundläggande har för mycket att säga till om i kraftsystemet.

    SÅ du säger dig veta bättre än Vattenfalls ordförande, det är ett mycket intressant sak här.
    Och kan du redogöra varför du vet bättre än han?


     


    Och med tanke på hur du vill undvika fakta, så har du fakta direkt ifrån där BESLUTET togs.
    SÅ förklara hur du vet bättre och inget kan glömmas av vad han säger Vattenfalls fd ordförande och ordförande för tiden?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Friger
    klyban skrev 2022-09-02 13:51:14 följande:

    SÅ du säger dig veta bättre än Vattenfalls ordförande, det är ett mycket intressant sak här.
    Och kan du redogöra varför du vet bättre än han?


     


    Och med tanke på hur du vill undvika fakta, så har du fakta direkt ifrån där BESLUTET togs.
    SÅ förklara hur du vet bättre och inget kan glömmas av vad han säger Vattenfalls fd ordförande och ordförande för tiden?


    Jag vet bättre, ja. Det gör säkert Magnus Hall också egentligen.

    Han är ju den "nyttiga idiot" som regeringen beordrade att lägga ner kärnkraft. Att erkänna något annat nu vore ju att erkänna att han gick i koppel och saknade ryggrad.

    Citat:
    "Vattenfall-vd ifrågasätts efter kärnkraftskritik
    Vattenfalls nytillträdde vd Magnus Hall får hård kritik från tunga miljöpartister efter att han markerat mot den uppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort om kärnkraften. De säger i praktiken åt honom att vara tyst och följa regeringens beslut eller lämna sitt jobb."

    www.svd.se/a/76ea98eb-1e6c-34e3-b5cd-e32f03abc1f7/vattenfall-vd-ifragasatts-efter-karnkraftskritik
  • klyban
    Friger skrev 2022-09-02 14:33:14 följande:
    Jag vet bättre, ja. Det gör säkert Magnus Hall också egentligen.

    Han är ju den "nyttiga idiot" som regeringen beordrade att lägga ner kärnkraft. Att erkänna något annat nu vore ju att erkänna att han gick i koppel och saknade ryggrad.

    Citat:
    "Vattenfall-vd ifrågasätts efter kärnkraftskritik
    Vattenfalls nytillträdde vd Magnus Hall får hård kritik från tunga miljöpartister efter att han markerat mot den uppgörelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort om kärnkraften. De säger i praktiken åt honom att vara tyst och följa regeringens beslut eller lämna sitt jobb."

    www.svd.se/a/76ea98eb-1e6c-34e3-b5cd-e32f03ab...

    SÅ du valde att prata om MP istället för anledningen till varför de lades ned, det berättar allt vi behöver veta och hur du inbillar dig veta bättre om Vattenfalls beslut än den som tog beslutet.


    Och jag ser inget som tyder på att du vet bättre än han som tog beslutet, kommer det snart?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko