• stor grön drake

    Hur mycket kostar din mens varje år?

    Just nu pågår där jag bor en debatt om avgiftsfria mensskydd för livmoderinnehavare. En av debattörerna har framfört att eftersom det bara kostar 90kr per år att ha mens, tyckte han att menstruerande personer gott klarade av den kostnaden själva.

    En får tycka som en vill i sakfrågan, men jag undrar, finns det någon som klarar sig på 90kr/år? I kostnad för mens ingår (i min tankevärld) sanitetsprodukter, smärtstillande vid mensvärk, läkemedel för reglerande av menscykel/riklig blödning mm, men jag tänker att det blir svårt att få en bild eftersom det varierar så mycket, så jag tänker att i omröstningen svarar ni på hur mycket bindor, tamponger, menskopp, tygbindor, trosskydd mm kostar er på ett år.

    Sen får ni väldigt gärna berätta totalkostnaden för allt i kommentarerna. Jag har själv vänner som alltid måste ha extra trosor och leggins i väskan vid mens, vänner som har så riklig blödning att de inte kan sköta sitt arbete 1-2 dagar varje månad, men även vänner som faktiskt tror sig kunna klara 90kronors-gränsen om de skulle välja billigare produkter än de i nuläget väljer att köpa. Jag hör själv till dem som behöv reglera mensen med läkemedel och det är ju kostnader som är direkt kopplade till mens.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur mycket kostar din mens varje år?
  • Anonym (J)

    För mensskydd klarar jag mig under den gränsen, men det beror å andra sidan på spiral för drygt 300kr/år.

    Instämmer med att snittet (och median för den delen) bör ligga betydligt högre än 90 kr/år.

  • Anonym (Köpp)
    Anonym (ooo) skrev 2021-02-24 12:02:38 följande:

    Ett tredje tillfälle var jag på en offentligt toalett, var hård i magen och klämde i så hårt så att menskoppen flög ur! Så nej, det var för kämpigt för mig. 


    Neeej, fy vad hemskt! D:
  • Alexi

    Jag gör väl av med ca 1,5 paket bindor per månad, thats it, så jag fyllde i 500-700 kr per år. Jag tycker det är som ett skämt med hela debatten om att samhället ska betala för mensskydd, herregud, det är inte en stor kostnad! 

  • Anonym (K)

    Betalar ingenting mer än lite toapapper. Har inte köpt mensskydd på flera år.

  • Anonym (Kvinna)

    "Livmoderinnehavare", lol. Kvinnor med andra ord. Alltid kul när man som kvinna blir nedgraderad till sina kroppsdelar.

  • Stårschan2

    Betalar ingenting känns det som. Använder hormonspiral och har inte haft mens på flera år, men den kostade å andra sidan en slant. Slår man ut den kostnaden betalar jag kanske 200 kr/år för att slippa både barn och mens.

    Om mensskydd ska vara gratis så borde även toapapper och tandborstar vara det.


    De kan bytas ut mot Vi. Dem kan bytas ut mot Oss.
  • Anonym (250)

    Typ 250 kr/år och då är det bindorna. Det betalar jag gärna, förstår inte varför det skulle vara gratis. Dessutom föredrar kvinnor olika typer av bindor, vissa tamponger, vissa behöver både och, vissa föredrar menskopp osv. Ska det anpassas efter varje kvinna eller menar man att allt allt mensrelaterat ska vara gratis? 

  • Anonym (Räknar)

    Jag får väl räkna på det.

    Jag har mens i 8-10 dagar per månad. Så säg 9.
    Det går åt ca 2 bindor de två dagarna i början och slutet, och ca 5 dagarna mellan, så det är  Det är ca 33 st på 9 dagar.
    Ett paket bindor av sorten jag avncänder/behöver/funkar bäst för mig innehållet 9 bindor, så jag behöver köpa 4 paket per gång.
    De kostar 25 kronor per paket.
    Det är 100 kr per mensturation i kostnad endast för bindorna, eller 1200 per år.

    Sedan går det åt mer intimtvål. Inte supermycket eftersom den är ganska dryg, men säg att det går åt en extra fjärdedels flaska. På ett år köper jag alltså 3 extra flaskor intimtvål som kostar ungefär 45 kr. Det är 135 kr

    Det går åt mer toapapper. Minst två eller tre extra rullar. Om vi räknar lågt så kostar en rulle toapapper av det märket 4,50, så 9-13,50 kr per månad eller 108-162 kr per år.

    5 dagar per månad behöver jag också värktabletter. 2 dagar vid ägglossning, 3 under mensen. Jag måste alltid ta både ipren och alvedon. 3 ipren och 4 alvedon per dag. Ett paket Ipren kostar 42 kr och räcker i 10 dagar, 1 paket alvedon kostar 32 kronor och räcker i 5 dagar. Så på ett år behöver jag 6 paket ipren, vilket blir 252 kr och 12 paket alvedon vilket blir 384 kr per år.

    Så att det skulle kosta 90 kronor per år måste ha varit ett gigantiskt skämt. Eller så saknades det minst någon nolla. 

    Sedan måste jag ha glass också, men det vet jag inte om det är legitimt att räkna med? Det kostar i alla fall mellan 42 och 60 kr och det går oftast åt 1,5-2 per månad, så det är väl någon tusenlapp per år.

  • Anonym (Henologen)

    Om man nu ska blanda in genus här så är det trots allt dyrare att vara man. En man är större och den extra kostnaden för mat överstiger klart kostnaden för kvinnors mensskydd.

    Pga högre vikt blir även skoutgifter högre. (Rejälare skor behövs, och de slits fortare.)

  • Anonym (H)

    Varför skulle mensskydd vara gratis när allt annat kostar? Och de som börjar räkna upp smärtstillande och förstörda kläder och möbler, ska vi räkna kostnader för cravings och sjukfrånvaro också? Var går gränsen liksom?

    Den här diskussionen började i Storbritannien om jag inte minns fel, och handlade från början om att mensskydd hade samma momssatser som lyxvaror. Och det är väl i mitt tycke en relevantare diskussion.

    I Sverige är det 25% moms på bindor. Är det rimligt?

Svar på tråden Hur mycket kostar din mens varje år?