• Anonym (TS)

    Var går gränsen för vad som är okej att skaffa till hemmet?

    Utan att kolla med sin sambo alltså.

    Räkna bort allt som andas, jag tar för givet att alla anser att det INTE är okej att dra hem djur utan att kolla med sambon! Eller har någon här råkat ut för det?

    Tänk också att pengar och pris inte spelar någon roll, utan mer storlek/funktion/värderingar (t.ex. minkkappa till dottern).

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-02-27 15:20
    Ekonomin är ingen issue här. Om paret t.ex. har gott om pengar och utan att blinka köper en dammsugare för 20 000 kr, eller har separat ekonomi så var och en köper vad de vill.

    Det handlar om saker som ska vara INNE i hemmet. Inredning men även prylar. Som nya gardinlängder i hela vardagsrummet. En enorm tavla. En fåtölj. En kaffemaskin som tar upp en stor del av köksbänken när det redan är trångt. En stor högtalare.

  • Svar på tråden Var går gränsen för vad som är okej att skaffa till hemmet?
  • Anonym (TS)
    Anonym (eee) skrev 2021-02-27 13:52:48 följande:

    Vad menar du med gräns? Menar du ekonomisk gräns/storleksgräns/nyttogräns eller  vad?


    Ekonomin spelar ingen roll.

    Storleksgräns i så fall. Men även nytta. En kan tycka något är jättesmart att ha, den andra inte.
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:13:31 följande:
    Ja och nej. De får plats men är inte alltid önskade.
    Jo men min kommentar om biljardbordet handlade om utrymme. I vårt fall stämmer det inte men för de flesta är det nog så att man inte skulle ha plats.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Ute) skrev 2021-02-27 13:55:50 följande:

    Till hemmet som i inomhus eller till hemmet som i alla byggnader/hela gården? Maken har bara köpt nåt till hemmet  en enda gång utan att kolla med mig. Det var en möbel på auktion. Till gården har han köpt massor utan att fråga som tex traktor, fyrhjuling och liknande. Det är liksom hans grejer att köpa. Precis som jag köper saker utan att fråga som han inte bryr sig om.


    Förlåt, insidan på hemmet. Ska förtydliga.
  • Embla twopointoh
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 13:32:34 följande:

    Utan att kolla med sin sambo alltså.

    Räkna bort allt som andas, jag tar för givet att alla anser att det INTE är okej att dra hem djur utan att kolla med sambon! Eller har någon här råkat ut för det?

    Tänk också att pengar och pris inte spelar någon roll, utan mer storlek/funktion/värderingar (t.ex. minkkappa till dottern).


    Det går inte att sätta en allmängiltig gräns, eftersom det är upp till paret i fråga. En del skulle säkert kunna spontanköpa en valp utan att stämma av med den andra, eftersom det är så deras förhållande funkar.

    Var gränsen går mellan okej och inte okej att köpa/ta hem utan att stämma av med den andre är alltså högst individuellt för varje par.
  • Dexter dot com

    Det beror ju helt på om båda är inredningsintresserade och noga med hur det ser ut hemma eller om en är helt ointresserad och inte engagerar sig alls i inredning/inköp av möbler osv. Är man det minsta osäker stämmer man ju naturligtvis av med sin sambo innan inköp.

  • Virriga Vera

    Vi brukar kolla av med varandra när det handlar om några tusenlappar. Men jag tror att jag kollar nog oftare med honom än han med mig. varför vet jag inte, det bara är så.

  • Anonym (eee)
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:14:41 följande:
    Ekonomin spelar ingen roll.

    Storleksgräns i så fall. Men även nytta. En kan tycka något är jättesmart att ha, den andra inte.
    Det enda jag kommer på är att min man är rätt så allergisk. Om jag skulle köpa julgrupper med hyacinter i så vore det inte populärt eftersom han inte klarar av att ha sådana starkt doftande blommor inne. Eftersom jag vet det så skulle han bli rätt upprörd om jag ändå köpte det. Det vore att inte respektera honom eller hans hälsa. Samma med pälsdjur (men det hade du ju redan skrivit om), eftersom han är allergisk mot tex hundar. 

    Vi pratar annars med varann om vi ska köpa något till huset: möbler, tv, bil, tavlor etc - sånt vi båda använder. Sånt skulle ingen köpa utan att ha stämt av. 

    Självklart kan jag köpa tex kläder till mig själv utan att prata med honom om det. Skulle jag dyka upp med en 10.000 kr outfit skulle han bli väldigt förvånad eftersom det vore väldigt olikt mig, men han skulle tycka det var mina pengar, mitt beslut. 
  • Anonym (tack för kaffet)

    Allt över tusenlappen kollar vi med varandra, om det inte är rent hobbymaterial/personlig utgift som inte "syns" i hemmet. 

    Och allt som ska synas/stå framme i rummen kollar vi av estetiska skäl, oavsett om det är en loppispryl för några hundra.

    Ingen har nånsin kommit hem med en ny TV eller soffa eller motorfordon utan att den andra vet om det, det vore helt knas att göra så i vår värld.

  • Anonym (Helene)

    Småsaker som nån liten prydnadsgrej, nån liten fönsterlampa, soffkuddar, växter etc. kan vi köpa utan att kolla av med varandra. Samma med handdukar och lakan. Men större prylar eller typ stora köksmaskiner (t.ex. kaffemaskin) kollar vi av med varandra. Vi bor rätt trångt (två vuxna) så vi har inte riktigt plats för en spontanköpt fåtölj eller så.

  • Anonym (Ute)

    Nu när du lagt till att det gäller bara inne så blir svaret att maken köper inget som ska vara inne. Undantag den där enda möbeln. Större saker som tvättmaskin och matsalsmöbler har vi köpt ihop. Allt mindre köper jag. Han saknar både intresse och kunskap och ibland undrar jag om jag skulle kunna packa ner större delen av hemmet och om han skulle märka det. Byte av gardiner och sånt ser han ju absolut inte. Men vi är nöjda med vårt upplägg. Ute= hans ansvar. Inne= mitt ansvar.

Svar på tråden Var går gränsen för vad som är okej att skaffa till hemmet?