• Anonym (slav under modet)

    Hur fräscha och moderiktiga är ni?

    Är det viktigt för er att se moderiktig ut och att hålla viss standardiserad fräschhet? Alltså viss frisyr som ser salongsfixad ut, hyfsat rätt färger och stil på kläder, moderna skor med rätt typ av klackar osv? Att ha en välsorterad garderob med mycket olika matchningar och plagg att välja mellan?

    Kräver ert jobb att ni ser modern ut tex?

    Du som svarar nej och inte bryr dig. Hur mår du om du tex hamnar i ett sällskap där alla är stylade och väldigt moderiktiga, kan du då känna dig bekväm trots allt med din bohemiska stil?

  • Svar på tråden Hur fräscha och moderiktiga är ni?
  • Anonym (klimatet)

    Jag har slutat köpa kläder utöver vad jag verkligen behöver av klimatskäl. Tidigare köpte jag ganska mycket kläder och var intresserad av trender. Men för sådär tio år sedan började jag känna att jag inte orkade följa med längre, det spretade och fanns många olika trender på samma gång. Hade också så mycket annat viktigare att tänka på. Då var jag knappt 40. Jag fortsatte köpa en hel del kläder några år till, sen sen fick jag upp ögonen för hur vår klädkonsumtion påverkar klimatet. Då satt jag där med 4 garderober, en klädkammare och ett klädskåp fullt av kläder. Och de har jag använt sedan dess, haha...i perioder blir jag väldigt less på att använda mina gamla kläder, men det brukar gå över. Jag har inrättat et system i garderoberna för att inte använda samma favoriter jämt utan testa nygamla plagg (och kunna rensa ut om det är något jag märker att jag inte alls trivs i längre).

    Nu börjar vissa mer använda plagg gå sönder och jag avskyr att laga. Har i nuläget två papperskassar med plagg som behöver lagas. Får se hur det kommer gå. 

    Har enbart kompletterat med kläder eller skor som jag verkligen behöver nu de senaste fem åren. 

    Det är lite roligt när jag har något riktigt gammalt på mig från 90-talet och folk kommenterar att det är så snyggt och frågar var jag har köpt det. 

    Jag jobbar i Sthlm på en typ av organisation där klädkoder inte är viktiga. Skönt. Dessutom har jag nu med min ålder kommit så långt i karriären att jag kan kosta på mig att vara hur jag vill. I vår ledningsgrupp ser vi väldigt olika ut. Det är kul! En sportig norrman i 60-årsåldern. En mystant med mjuka kläder. En östeuropeisk kvinna som ser just östeuropeisk ut i stilen. En person som fixar mkt med olika lyft i ansiktet mm. En mycket modemedveten man. Och så vidare...

    Förr höll jag på mycket med hår och naglar, ögonfransförlängning mm. Det ångrar jag nu. Har lagt väldigt mycket pengar på något som inte har bidragit särskilt mycket i mitt liv när allt kommer kring. 

  • Anonym (farmaceut)
    Anonym (Blyg) skrev 2021-03-07 10:43:09 följande:
    Brukar du träffa på dina arbetskollegor snyggt klädda innan rocken kommer på
    De är ju propert klädds, hela och rena. Svart är ju en ganska proper färg. Sen har jag inte lagt märke till om de har några märkesloggor på kläderna. Vi ska väl egentligen ha svarta kläder från arbetsgivaren, med företagets logga på, men jag tror de flesta av oss köper eget som sitter snyggare och är bekvämare. 
  • knivskrik

    Moderiktig vete fan egentligen, men jag älskar klänningar och klackskor och det är vad jag oftast klär mig i. Tycker om smink och hudvård, det är kul att vara fin helt enkelt. Särskilt eftersom mina fritidsintressen är stereotypiskt okvinnliga, det blir en rolig kontrast. På jobbet gillar jag att klä upp mig lite, tänk business casual. 


    Through the darkness of future's past, the magician longs to see. One chants out between two worlds... Fire... walk with me!
  • Anonym (asdj)

    Jag har alltid klänning på mig och då väldigt fina sådana (främst eftersom jag ärver av min mamma som är extremt mån om sitt utseende och köper klänningar väldigt ofta.)  Däremot gör jag inte som min mamma, som sminkar sig varje dag, går till nagelbyggare, håller på med skönhetsprodukter och går till frisören extremt ofta. (Hon går till frisören för att styla sig så fort hon är bortbjuden på middag.) 

    Att jag inte stylar mig eller går till frisören handlar i huvudsak om att jag inte har råd, men även om jag hade haft råd, så hade jag nog inte hållit på med massor med skönhetsprodukter och byggt naglar i alla fall. Dels har jag inte tid och dels har jag ett jobb som inte funkar med långa naglar.

    Den enda gången jag känner mig nedklädd, är vid tillfällen (innan corona) när någon kanske hör av sig med kort varsel och undrar om jag vill gå på aw och jag kommer dit direkt efter jobbet, osminkad, i överdragsbyxor och fleecetröja. Det är inte särskilt roligt, så det har hänt att jag har avböjt att delta eftersom jag inte hinner fixa mig innan. 

    På fester och middagar känner jag mig aldrig nedklädd eftersom jag har lärt mig från barnsben att vid högtider och när man blir bortbjuden så ska man helt enkelt lägga ner extra tid på att göra sig fin. 

  • Anonym (Hatar dagens mode)

    Jag gillar inte alls dagens mode, brukar kolla morsans bilder från mitten/slutet på 90-talet/tidigt 2000 hur de såg ut när de var unga, kläder, frisyrer osv. Hundra ggr snyggare. Avskyr upp i armhålan-byxor då var det mer att byxor skulle inte hänga men vara lågt skurna, definitivt absolut inte gå över naveln som idag. tatueringarna som var inne då var snyggare med. Typ band runt armen, tribals, stor över svanken som syns med lågt skurna byxor. 

  • sextiotalist
    Anonym (Hatar dagens mode) skrev 2021-03-07 20:13:46 följande:

    Jag gillar inte alls dagens mode, brukar kolla morsans bilder från mitten/slutet på 90-talet/tidigt 2000 hur de såg ut när de var unga, kläder, frisyrer osv. Hundra ggr snyggare. Avskyr upp i armhålan-byxor då var det mer att byxor skulle inte hänga men vara lågt skurna, definitivt absolut inte gå över naveln som idag. tatueringarna som var inne då var snyggare med. Typ band runt armen, tribals, stor över svanken som syns med lågt skurna byxor. 


    Jag som troligen är äldre än din mamma är så nöjd att man kan hitta midjehöga jeans igen.

    Har aldrig gillat modet med låga jeans. 80-talet på väg tillbaka :)
  • Anonym (Hatar dagens mode)
    sextiotalist skrev 2021-03-07 20:25:22 följande:
    Jag som troligen är äldre än din mamma är så nöjd att man kan hitta midjehöga jeans igen.

    Har aldrig gillat modet med låga jeans. 80-talet på väg tillbaka :)
    :) Finns ett kort på mamma och kompisar till henne från 2002...(Jag var 4 då) Alla 3 på bilden har korta jeanssjorts med string som sticker upp ovanför jeanskanten och tröjor som slutar precis under bhn och piercad navel.

    Ett annat foto lite äldre 00 kanske där mamma har mysbyxor, men hon har rullat ner midjan på dem lågt så stringkanten sticker upp även där. Verkade vara poppis att visa trosorna "titta jag har string"-typ. Även om man gick med barnvagn i mysbyxor :)

    Så blir hon sur när jag försöker vara lika cool :D har inga barn ännu och men troskanter har jag:D
  • Just Precis

    Ja för mig är det viktigt i jobbet. Jag ser det som ett verktyg att se ut på ett visst sätt. Jag vet av erfarenhet att det ger fördelar, tyvärr.

  • Xlr8

    fräschhet?? Ja veto tusan vad du menar

    Man är väl ingen jävla matvara.

    Nää har inte tid och stoltsera junt som någon primadonna på rosa moln. Jag kör varmt, skönt och praktiskt.

    Min arbetsgivare kräver att jag när flammskyddade kläder enough said. Avundsjuk på någon finare klädd nä knappast, att stå och skaka som ett asplöv klarar man sig utan.

  • LFF
    LaFontaine skrev 2021-03-07 10:56:55 följande:
    Jag bor på Östermalm, jobbar i innerstan och växte upp i en förort ett par mil bort. Ingenstans, förutom nåt år på högstadiet, har jag upplevt någon märkeshets och modejakt. Jag upplever, precis som du, aldrig att någon sett ner på mig för att jag haft fel kläder eller ofixade naglar. Bland vänner och kollegor varierar stilar och intressen.

    Min sambo kommer från en liten ort högre upp i landet. Varje gång vi träffar vänner där, ska det ursäktas för hur de ser ut eller vad som serveras, för ?borta i Stockholm? är vi ju alldeles säkert vana vid annat. Man pratar gärna om hur folk är ?nere i Stockholm?, men ingen av de som pratar har varit i Stockholm under längre perioder eller särskilt ofta. Eller ens i nutid, för den delen. Ändå vet man precis att alla fixar naglarna, köper massa svindyra kläder och ser ner på de som inte gör så.
    Japp, det är så det är. Bland de som är uppväxta i Stockholm så ser man denna osäkerhet i högstadiet samt eventuellt i början av gymnasiet. Sen har vi de inflyttade som tror att de vet hur de ska vara och är så vansinnigt rädda för att inte passa in så de bara spär på bilden av den rädda stockholmaren. 

    Samma sak med synen på stockholmare i resten av landet. När man börjar prata med folk när man är ute och reser så får man höra att "men du beter dig ju inte som en dryg stockhomare". Man undersöker lite närmare och så visar det sig att det är såna som flyttat till Stockholm som kommit hem och varit "dryga" och "sett sig som bättre"... Eller ungdomar som har dålig attityd oavsett varifrån de skulle komma
Svar på tråden Hur fräscha och moderiktiga är ni?