• TriC

    12-åring vän med 18-åring okej?

    Jag har en 12-årig bonusdotter, med inte så många kompisar, som sedan en tid tillbaka är ?bästa vän?, på distans, med en 18-årig tjej/kvinna. Den äldre tjejen bor långt bort och de har aldrig träffats på riktigt, men videopratar timvis nästan varje dag.

    Om det varit en 18-årig kille istället så skulle alla såklart skrikit ?pedofil?. 12-åringens mamma tycker detta är helt okej och att det är kul att dottern hittat någon hon ?kan prata om allt? med.

    Själv är jag inte lika godtrogen och kan inte släppa tanken att det kanske är en kvinnlig pedofil vi har att göra med. De finns ju, och är betydligt vanligare än många tror.

    Är det jag som är överdrivet misstänksam, eller vad anser ni andra om denna ?vänskap??

  • Svar på tråden 12-åring vän med 18-åring okej?
  • Anonym (S)
    Anonym (C) skrev 2021-04-08 08:42:25 följande:
    Börja med att googla och ta reda på fakta.
    Bete dig inte som en söndercurlad barnrumpa och kräv att alla andra ska fixa allt åt dig och du ska få allt serverat på silverfat.

    Du kan tex googla "kvinnlig pedofili".
    Men jag gissar att du bara kommer att bråka och tjafsa för att slippa ta reda på fakta. Men motbevisa mig gärna.
    Det brukar vara så att den som påstår något också har bevisbördan på sin sida så när du påstår att det finns lika många kvinnliga pedofiler som manliga är det bra att komma med fakta i ryggen. Släpp dina halmdockor och argumentera som en vuxen person istället.

    Här har du t ex siffror från BRÅ, även om man nu upptäcker allt fler kvinnor som begår brott som är den överväldigande majoriteten fortfarande män, oavsett om det rör sig om bara misstankar eller de som faktiskt straffas till slut.

    www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html
  • Anonym (S)
    Anonym (C) skrev 2021-04-08 11:10:39 följande:
    Varken flashback eller avpixlat är en källa. Du måste helt enkelt läsa fakta baserat på vetenskap och inte skvaller.
    Pedofil är lika vanligt bland kvinnor som hos män.  I allmänhet är det de kvinnliga pedofilerna själva som försöker bevisa att de inte finns  så att säga, som påstår att det är ett problem främst hos män.
    Källa på de två påståendena? Du som säger att man ska läsa fakta baserat på vetenskap.

    (Jag tror inte att de anställda hos Brå och Scb är pedofiler iofs men lycka till.)
  • Anonym (X)
    Anonym (S) skrev 2021-04-08 11:23:41 följande:

    Källa på de två påståendena? Du som säger att man ska läsa fakta baserat på vetenskap.

    (Jag tror inte att de anställda hos Brå och Scb är pedofiler iofs men lycka till.)


  • lövet2
    TriC skrev 2021-04-08 07:17:51 följande:
    Är det jag som är överdrivet misstänksam, eller vad anser ni andra om denna vänskap?
    Det är bra att du är misstänksam. Mitt råd är att du ber att få vara med på ett videosamtal. Utan att anklaga någon eller låta misstänksam. Bara säga att du behöver veta vilka 12-åringen umgås med; att det är din skyldighet som bonusförälder. När du "träffat" henne, så har du en bättre uppfattning om vad hon är för en.

    Kvinnliga pedofiler är inte särskilt vanliga. Det som är vanligare är tonårstjejer som är väldigt ensamma och utstötta. Om en ensam mobbad 18-åring hittar en 12-åring som accepterar henne och vill umgås, så är den där 12-åringen mycket bättre än ingen alls.

    Något annat som jag har sett i min egen familj, är tjejer med Aspergers. De har normal intelligens för sin ålder (och ofta t o m lite högre än normalt), men den känslomässiga mognaden ligger kanske 7-8 år efter. När de är 40 år gamla spelar den där skillnaden ingen roll, men vid 18 år är de på samma mognadsnivå som en 10-12-åring. Då har du en 18-åring som går i skolan tillsammans med sminkade tjejer som diskuterar fester, sex och mode. Den 18-åringen tycker allt sådant är konstigt eller äckligt och vill själv bara prata om My Little Pony och den senaste japanska anime-serien.
  • FrökenSvea
    Anonym (Sandra) skrev 2021-04-08 09:23:31 följande:

    Mina första tankar går inte till pedofili, men jag tycker inte att det känns rätt oavsett...

    En artonåring borde ha vänner i sin egen ålder. En del personer "äter upp" andra, och kräver att de ger allt och lite till, med motiveringen att det är vad riktiga vänner gör. "Prata om allt" känns lite lurigt - vem vet om denna 18-åring är den ni vill ska forma ert barn???

    Jag tycker ni ska ha mer insyn i vad de pratar om. Hur ni går tillväga är svårare...


    Jag håller med denna talare. Första tanken går inte till pedofili, men en relation med en inbyggd maktobalans som kan bli väldigt osund. Relationen kan naturligtvis vara helt oskuldsfull, om samtalen främst kretsar kring ett starkt gemensamt intresse (i stallet är det ingenting konstigt att en 12-åring och en 18-åring snackar häst t.ex.). Men om det inte är så utan det handlar om en helt vanlig 18-åring (vuxen) som pratar i timmar varje dag ?om allt? med en 12-åring (barn) så skulle jag bli orolig. Jag vill inte att min 12-årings största vänskapliga inflytande ska vara en person som rimligtvis lever ett helt annat liv än barnet, ett liv med inslag som hör vuxenlivet till, och som samtidigt har det dåligt utvecklade konsekvenstänk som en 18-åring fortfarande har.

    Maktobalansen som kommer med åldersskillnaden kan snabbt leda till att 12-åringen gör saker hon egentligen inte vill, eller är rustad för. Måste inte vara sexuellt för att vara osunt. En 12-åring ska inte ge råd om vuxenrelationer, bolla vuxenproblem eller höra om senaste fyllan eller ligget.

    Som sagt. Det kan mycket väl vara så att det är helt oskyldigt och de pratar om sådant de har gemensamt. Men nej, jag skulle inte låta det vara utan att kontrollera att allt är vad det ska vara. Varningsklockorna ringer.
  • Frallan78
    Anonym (C) skrev 2021-04-08 11:11:40 följande:

    Var sak har sin tid och sin plats.

    I reglerna står att man ska hålla sig till ämnet. Du gjorde inte dte och därför jag sa ifrån.

    Har du problem med att ta kritik?


    Haha du är inte på riktigt... Maken till otrevlig människa har jag faktiskt aldrig sett på det här forumet. Måste vara ett tufft liv ändå. Tänker jag.
  • Anonym (Beppe)

    Du gör rätt som är misstänksam.

    Som förälder hade jag velat träffa den äldre tjejen, precis som jag vill träffa jämnåriga som mitt barn umgås mycket med.

    Sitt med samtalen då och då och lär känna tjejen lite. När mitt barn videochattar med jämnåriga brukar jag sticka in näsan och säga Hej. De ska veta att det finns vuxna i närheten.

    Föräldrarna bör också fråga flickan vad de pratar om och säga att dottern ska fråga dem om det är något den äldre tjejen säger som är konstigt eller svårt att förstå.

    Och berätta om bra och dåliga hemligheter. Bra hemligheter gör en glad och fnittrig. De behåller man. Dåliga hemligheter gör en orolig och ledsen och såna ska man berätta om för fn snäll vuxen, även om man lovat någon att inte göra det. Även om denne någon är vuxen.

  • Anonym (Maskrosen)

    Verkar skumt.

    Är ni säkra på att 18åringen är äkta. Kan ju vara vem som helst.

    Varför skulle hon vilja vara vän med en 12åring.

    Hade nog pratat lite med 18åringen om jag var en förälder. Frågat lite om personen.

  • Anonym (Anna)

    Skulle mer tro att hon är en ung kvinna som kanske också var ensam när hon var barn och finns där för tjejen mer som en "fadder" än en vän. Du som vuxen kan väl be om hennes telefonnummer så kan du ringa och prata med henne och fråga lite om vemhon är och vad de har för relation och vad de pratar om? Kanske du skulle känna er tryggare med deras vänskap om du visste mer om 18åringen, har hennes nummer, vet lite om henne, hennes bakgrund, vart hon bor och sånt. Det kan mycket väl vara en jätteviktig relation för barnet att ha en som hon ser som vuxen att kunna prata med.

  • Anonym (Sandra)

    Jag hade också försökt ta reda på lite om 18-åringen på olika sidor på nätet. Dottern har förhoppningsvis gett er tillräckligt mycket info för att ni ska kunna hitta henne på typ mrkoll. Sedan kolla hennes föräldrar, facebook, googla, sök på användarnamn, osv.

Svar på tråden 12-åring vän med 18-åring okej?