Inlägg från: Kaninbunny |Visa alla inlägg
  • Kaninbunny

    Oetiskt med äggdonation

    Embla twopointoh skrev 2021-04-08 15:51:24 följande:

    Det handlar ju om semantik hur man väljer att definiera "biologisk". För inte så länge sedan var det synonymt med "genetisk", av den enkla anledningen att tekniken för donation och IVF inte var tillgänglig på samma sätt som idag. Det är egentligen bara de som är lite insatta i det här med donation som är medvetna om skillnaden och som använder den i dagligt tal. Fortfarande så är biologisk samma sak som genetisk för den stora massan.

    Barn som blivit till via donation kommer kanske inte att behöva brottas med att ha blivit övergivna av ena eller bägge av sina föräldrar (eller få reda på att de blivit stulna...) men tankarna om genetiskt ursprung delar de fortfarande med barn som är adopterade. Tankar om vem de liknar, om de har syskon, annan släkt och så vidare kommer fortfarande att finnas. Dessa tankar är kanske inte samma sak som att lida, men de är bara därför inte oviktiga och har fortfarande potentialen att orsaka lidande.

    Och, naturligtvis är det väldigt individuellt hur barn som inte delar gener med ena eller bägge av sina föräldrar hanterar detta. En del nästan rycker på axlarna åt det, andra mår väldigt dåligt av det. Det kan man såklart inte veta på förhand hur barnet kommer att hantera det.

    Jag upplever det som att många adoptiv- och donationsföräldrar inte vill beröra tanken att genetik och ursprung är en viktigt del av identiteten för många människor. Bara för att de inte tycker att genetiken spelar någon roll för hur de ser på sina barn, vill de inte tro, eller erkänna, att deras barn kanske inte känner likadant.


    Kalla det vad du vill. Viktigt är det i alla fall och genetisk mamma blir aldrig den som tog emot äggen. Okej förklara då för mig vad definitionen av en biologisk förälder?

    Jag känner också flera adopterade som brottas med komplicerade frågor kring sin identitet och mått och mår mycket dåligt över detta. Du skriver kanske. Varför ens överväga att utsätta ett barn för detta genom att aktivt skapa detta barn? Varför sätts de vuxnas behov av ett barn framför lagen och barnets rättigheter? Varför följs inte lagen när det kommer till detta?
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 16:06:19 följande:

    Du påstår det, men det är din åsikt . Ingen fakta.


    Åsikt?? Om jag donerar ett ägg, är barnet till hälften mitt genetiskt. Det är fakta.
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 16:16:35 följande:

    Ja jag anser celler som celler. Ägg eller spermier är inte mer värdefulla än exempelvis donerat blod som räddar liv. Barnets identitet har inget med dess genetiska uppsättning att göra. Att barnet kom till världen med hjälp av donationer är en del av barnets livshistoria tillsammans med de föräldrar som skapade honom. (De enda föräldrar som finns) Att en donation varit ned i bilden definierar inte barnet. Jag påstår inte att man ska ljuga för barnet om donationen, menar däremot att du lägger en extremt stor vikt vid genetiken när det gäller vem man är. Jag anser inte att det är någon big deal alls. Varför du nämner adoptioner i sammanhanget förstår jag fortfarande inte...


    Du förstår inte det? Båda adopterade och donerade barn har något gemensamt. De är inte dina föräldrars genetiska barn. Forskning visar att ens genetiska ursprung är mycket viktigt för ens identitet. Därför är det exempelvis lag på att man som mamma måste uppge vem som är biologisk pappa, adopterade ska ha rätt att kunna söka upp sitt genetiska ursprung vilket många gör då det är väldigt viktigt för många. Det finns en lag som reglerar detta. För att en kvinna väljer att inte låtsas om att barnet inte är hennes betyder det att hennes behov får stå över barnets.

    Vem som helst som skulle fått veta att den har en annan genetisk förälder någonstans kanske i ett annat land vill med största sannolikhet ta reda på vem det är och besöka landet hen till hälften kommer ifrån.
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 16:16:35 följande:

    Ja jag anser celler som celler. Ägg eller spermier är inte mer värdefulla än exempelvis donerat blod som räddar liv. Barnets identitet har inget med dess genetiska uppsättning att göra. Att barnet kom till världen med hjälp av donationer är en del av barnets livshistoria tillsammans med de föräldrar som skapade honom. (De enda föräldrar som finns) Att en donation varit ned i bilden definierar inte barnet. Jag påstår inte att man ska ljuga för barnet om donationen, menar däremot att du lägger en extremt stor vikt vid genetiken när det gäller vem man är. Jag anser inte att det är någon big deal alls. Varför du nämner adoptioner i sammanhanget förstår jag fortfarande inte...


    Om jag kom idag till dig och sa att dina föräldrar är inte dina genetiska föräldrar, de kommer från Estland. Hur hade du känt då?
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 16:27:39 följande:

    Det finns ingen annan mamma. Det finns en donator. Utan donatorn och mamman och pappan skulle barnet inte alls ha existerat. Om du idag fick veta att du kommit till med hjälp av donation och då skulle önskat att du sluppit födas så är du en väldigt ovanlig person. Du verkar inte riktigt greppa faktumet att barn som kommit till via donation inte överhuvudtaget skulle existera om du fick som du ville.

    Du pratar som om dessa donerade könsceller är fullständigt heliga på nåt vis. Det är dom inte.

    Man donerar alla möjliga grejjer. Hud till brännskadade, ibland ett helt fucking ansikte kan transplanteras, livmoder kan doneras och stoppas in i nån som annars inte kan få barn. Men gud så mycket hej och hå om ett litet ägg eller sperm.

    Förälder blir man genom alla dagar och nätter man vakat, tröstat, matat, bytt blöjor, baddat febriga pannor, skrattat, kramat, oroat sig, gråtit av rörelse eller trötthet, och älskat barnet man har i sitt hjärta.

    Inte av att runka i en burk eller donerat ett ägg.


    Att donera blod eller hud eller organ påverkar ingen annan än mig själv. Att donera ett ägg betyder att du har en annan mamma än den som födde dig.

    Absolut kan man lägga olika mycket vikt vid genetik. Dock är det väldigt många som lägger stor vikt vid genetik.

    Så därav kan man likställa könsceller med något annat då detta påverkar en hel människas liv!

    Jag reagerar också på hur vuxna människors egoism får gå före barns rättigheter.
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 16:31:12 följande:

    Barnet som blir är inte DITT på något vis alls. Barnet råkar bara dela genetiska markörer med dig.

    Kan informera dig om att ALLA människor delar 99% av sin DNA med alla samtliga människor på jorden förövrigt.


    Jo, det är 50% genetiskt mitt barn och inte den andra kvinnans barn. Jaha, du verkar förneka då alla människors lidande som idag existerar kring att inte känna sina rötter? Det är mycket nonchalant utav dig.
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 16:39:13 följande:

    Barnet har ingen ytterligare förälder utan en donator. Självklart tycker jag att barnet ska få information om att hon kommit till genom donation och medicinskt kunskap om det genetiska arvet kan vara relevant. Men nåt ursprung att söka upp anser jag inte att det finns. Barnets ursprung och livshistoria finns enbart med sina föräldrar.


    Jo, barnet har alltid två genetiska föräldrar och (oftast) två föräldrar på pappret. Du anser inte det nej? Du förnekar alltså detta enorma lidande många adopterade går genom dagligen? Du anser inte det, dem anser dock det. Det handlar inte enbart om genetik heller utan om kultur, ursprung, att känna igen drag hos folk från det eventuellt andra landet, språk osv. Det är INTE oviktigt. Som utländsk själv vet jag hur viktigt det är att ha kontakt med sina kulturella rötter. Jag skulle personligen inte bli glad att inte ha rätt att ta reda på vem exakt som är min biologiska mamma eller pappa oavsett hur mycket jag blivit omhändertagen av andra. Det går inte att förneka bort sina genetiska och kulturella rötter.
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 19:24:11 följande:

    Vilken orimlig vikt folk lägger vid sina och andras gener.... känns helt galet att gener på någotvis skulle trumfa relationer.

    Känns väldigt ytligt på nåt vis.


    Som flera personer påpekar här är det inte vad som blivit sagt. Men det är mycket viktigt oberoende av andra relationer.
  • Kaninbunny
    Drottningen1970 skrev 2021-04-08 21:00:10 följande:

    Fast DU säger ju genomgående att det är etiskt fel att ?köpa? ägg som du kallar det.

    Har jag alltså så gravt missförstått dig och att du egentligen menar att företeelsen är helt ok så länge barnet har rätt att få veta vem donatorn är?


    Jag syftade inte på det. Men ja... jag personligen tycker det, men alla tycker inte det. Jag känner det främst för att det ser ut som det gör - att barnet saknar rättigheter i det här att ta reda på sitt genetiska och kulturella ursprung, att man ska förneka dessa rättigheter trots att de är lagstadgade och att det hej vilt ska förnekas och ignoreras gör att barnet försätts i en hemsk situation pga att vuxna utnyttjar andra för att få ett barn till varje pris.

    Att inte känna till sitt ursprung skapar mycket ohälsa hos den drabbade. Det känns vidare smutsigt och jag vill likställa detta med människohandel. Hur du kan se en äggcell enbart som en cell, och inte vad det utsätter en individ för är för mig obegripligt. Jag kan absolut inte förstå hur man frivilligt sätter in en annan människas kroppsdelar i sig själv och utsätter ett barn för detta när det ser ut som det gör.
  • Kaninbunny

    Om du växte upp och du var mycket mörk och dina föräldrar är ljusa, eller tvärtom och du hade frågat: varför liknar jag inte mamma på vissa sätt? Varför är jag så mörk men ni så ljusa? Eller tvärtom. Och de svarar: det är inte viktigt. Vi uppfostrar dig.

    Jaha men var kommer jag ifrån?

    Från oss!

    Det är ju att ljuga. Om så inte är fallet.

Svar på tråden Oetiskt med äggdonation