Inlägg från: Kaninbunny |Visa alla inlägg
  • Kaninbunny

    Oetiskt med äggdonation

    Anonym (Djupt oetiskt) skrev 2021-04-09 01:52:15 följande:

    Biologiskt släktskap är viktigare för vissa än för andra, men förr eller senare brukar adopterade/donationsbarn börja grubbla över detta. Finns massor av berättelser på nätet, om du googlar lite. Ungdomar som berättar att de alltid känt sig "halva". Att de inte förstått varför de har den här stora näsan, eller den här konstiga allergin, eller den här psykiska känsligheten, eller den starka längtan att utöva musik när ingen annan i familjen eller släkten (som de känner den) har den - och därför inte heller kan förstå. De kan inte "spegla sig i" någon.

    Det finns även berättelser om donatorer som har börjat grubbla, börjat oroa sig för om de har barn därute, och hur dessa barn har det. Att inte kunna hjälpa, om det är så att de blir illa behandlade. Ofta kommer dessa tankar när donatorn får sina egna barn. Då fattar de att det inte bara är några celler de har gett bort - utan sitt egna barn, som skulle ha varit ett halvsyskon till de barn som han eller hon fått nu inom äktenskapet. 


    Det är så sant. Och känns så sjukt att deras rättigheter i följs i detta. Och den totala okänsligheten kring detta som råder.
  • Kaninbunny
    Anonym (Läs på) skrev 2021-04-09 10:41:09 följande:

    Vilka rättigheter saknar barnet? Punkta upp dem så kan vi diskutera dem ett och ett. Undvik att slira in på personangrepp eller utvikningar om din upplevda ondskefullhet hos donatorer/mottagare.


    Säger en person som precis jämfört äd med morötters rättigheter och medicinska behandlingar mot diabetes och kol...? Jag står i min fulla rätt att förkasta mottagarens beteende utan att det för den skull är ett personangrepp. Läs på själv vad definitionen av personangrepp är.

    Om du har läst har jag och flera andra skrivit det åskilliga gånger. Barn har rätt till att ta reda på sina genetiska rötter med allt vad det innebär. När det kommer till äggdonation har barnet ingen möjlighet till detta. Mottagaren har skyldighet att berätta hur barnet kom till, men det finns inget straff kopplat till detta (alltså om de föräldrarna på pappret inte berättar). Alltså är det väldigt tandlöst i praktiken.

    Vidare har barnet ingen möjlighet att ta reda på vem som är den genetiska mamman. Plus att den genetiska mamman antagligen inte är intresserad av att ha barnet heller, vilket skulle riskera att skapa en djup sorg hos individen som blivit donerad om möjligheten fanns att ta reda på det.

    Äd finns inte till för barns bästa, utan för att två vuxna individer som är inkapabla att på egen hand försöka sig av olika anledningar (vissa som de kunnat påverka själva och vissa inte, men det är en annan diskussion) ska kunna självförverkliga sig själva genom att skaffa ett barn.

    Därav är detta djupt oetiskt och tragiskt och helt emot barnkonventionen.
  • Kaninbunny
    Anonym (Läs på) skrev 2021-04-09 11:13:32 följande:

    Fortfarande väldigt aggressivt, kan du tona ned mängden "säger en person som...", "läs på själv..."-text så är det lättare att föra en dialog med dig. Morotsanalogin lade jag fram som en diskussionsstart, men du valde att angripa mig som person.

    Om analogier inte är din grej, så har jag ett önskemål från min sida: påståenden ska underbyggas med faktaunderlag. Om du säger att barn och vuxna far illa, var har du underlaget till den hypotesen? Om du påstår att donationsmottagare ser barn som en leksak, var har du underlaget?

    Visa att du har rätt, inte genom att överrösta eller angripa personer, utan genom att lägga fram så starkt underlag och analys, så att motdebattören kan inget annat än se att du har rätt.


    Varför ens slänga in ett sådant onödigt inlägg öht...

    Det finns väldigt mycket forskning på ämnet som med fördel kan användas som underlag till psykisk ohälsa hos individer som växer upp utan eller delvis utan genetiska föräldrar.

    Jaha, på vilket sätt har jag gått till personangrepp mot dig menar du, ge gärna ett exempel.

    Jag har inget underlag för att mottagaren ser barnet som en leksak, dock ligger det nära till hands att ifrågasätta deras moraliska syn på barns rättigheter kring deras ursprung då de är villiga att emotta ägg från en okänd kvinna utan problem. Har du läst flera trådar i ämnet här på fl så ser du hur många av dem resonerar, dvs jag jag jag, mina behov av ett barn, genetik spelar ingen roll osv.
  • Kaninbunny
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 11:36:32 följande:

    Det är din hund precis som det är den som sått fröna och driver upp morötterna som äger morötterna. 

    På samma sätt är det ditt barn om du har fått ägg donerade. 

    Du förstod nog inte jämförelsen, med tanke på ditt svar. Ingen har skrivit något om att bli mamma till vare sig morötter eller hundar, så var inte var du fick det ifrån.


    Nej det är inte ditt barn. En hund äger du, du över inte ett barn. Du är på pappret vårdnadshavare för ett barn som inte är ditt och aldrig kommer att bli oavsett du skriker dig blå om det. Det är inte dina gener. På samma sätt är du inte din hunds mamma eller mamma åt dina morötter.

    Att förneka detta gällande ditt barn är att beröva barnet sina rättigheter.
  • Kaninbunny
    Anonym (this) skrev 2021-04-09 11:42:12 följande:

    Du måste gråta blod varje gång någon får mensen eller använder kondom, inte äter du ägg heller

    En spermie eller ett ägg är inte ett barn


    Hur kan du inte förstå? Om ett ägg och en spermie möts och blir till ett barn är barnet genetiskt till hälften just den mammans som ägget kom ifrån och just den pappans som spermien kom ifrån. Hur kan du verkligen inte förstå?
  • Kaninbunny
    Anonym (Djupt oetiskt) skrev 2021-04-09 12:31:17 följande:

    Det känns som att du inte är med i matchen. Jag argumenterar emot att tillverkning av barn med donerade könsceller blev tillåtet överhuvudtaget. Det är olika regeringar som har tagit besluten, som har skett gradvis, men alla har de styrts av PK-krafterna. Gaymaffian är MYCKET stark i Sverige - och i dess kölvatten har även andra grupper vädrat morgonluft. Som t.ex. kvinnor, som saknar befruktningsdugliga ägg. 


    Spot on. Det är inte ett oskyldigt barns fel att det finns folk som har befruktningsodugliga ägg och därför tar sig friheten att sätta in andras ägg i sig när det ser ut som det gör idag.
  • Kaninbunny

    Är ej emot hbtq eller att dessa adopterar om det sker på ett etiskt sätt.

  • Kaninbunny
    Anonym (Läs på) skrev 2021-04-09 12:01:37 följande:

    Men, om du säger att det finns frustration och hjälplös ilska kring lagstiftning om könscellsdonation, lägg fram underlag och visa att det är så. Jag kan påstå att månen är ihålig och befolkad av enhörningar, men om någon verkligen ska kunna lita på det så behövs det rätt mycket mera än att jag påstår det.


    Du behöver inte hela tiden sitta och raljera genom att dra (väldigt irrelevanta jämförelser). Det finns mycket lättillgänglig forskning du själv kan ta fram på detta område.
  • Kaninbunny
    Wald skrev 2021-04-09 12:01:57 följande:

    Har inte läst tråden utan lägger in min åsikt efter att ha läst ts.

    Jag tycker att det är helt ok. Jag är alltså för spermiedonation, äggdonation och IVF av alla möjliga slag. Det enda jag motsäger mig är människor som gör abort för att det är fel kön på barnet eller för att barnet kommer att födas fel tid på året.

    Anledningen till att jag tycker att olika donationer är ok är att det antagligen kommer att finnas två föräldrar där för barnet. När det gäller psykisk ohälsa är min erfarenhet att det verkligen inte hänger på om barnet har kommit till genom donationer eller om det är ett biologiskt barn.


    Det är sin erfarenhet. Det är inte min erfarenhet. Det är heller inte vad forskningen på området visar.
  • Kaninbunny
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 11:47:40 följande:

    Rent juridiskt är det mitt barn. (självklart äger man inte människor, varför tar du upp det, ingen har skrivit att man gör det?) Det är fakta. 

    Man har inte berövat barnet något, tvärtom, man har gett barnet ett liv. Ett liv som inte skulle finnas annars, eftersom kvinnan som donerade ägget inte hade för avsikt att föda barnet. 


    Man skapar ett barn som saknar rättigheter att gå till botten med sina rötter vilket är djupt oetiskt.

    Det är ditt barn på pappret men det är inte ditt barn genetiskt vilket spelar en betydande roll.

    Då är det enligt mig bättre att adoptera ett barn förutsatt att det går etiskt till då det redan finns ett barn som då behöver omsorg. Det barnet har i varje fall rättigheter. Och oavsett om dessa hade kunnat tillgodoses eller ej finns barnet redan. Varför skapa ett barn som saknar rättigheter från början?
  • Kaninbunny
    bubelplast skrev 2021-04-09 11:58:05 följande:

    Så underbart ironiskt det hade varit om ts hade ätit ägg med kaviar på till frukost


    Ledsen att göra dig besviken. Det är nog bättre om alla som är för äd och som ägnar sig åt det kunde nöja sig med det.
  • Kaninbunny
    Anonym (this) skrev 2021-04-09 11:57:05 följande:

    Om de möts blir det kanske ett foster, ett ägg är inte ett barn, en spermie är inte ett barn.

    Kanske dags att gå och prata med någon för annars kommer man snart sitta och gråta när man tänker på alla kondomer och bindor som säljs


    Har aldrig påstått att en äggcell eller spermie enskilt är ett barn. Det är när dessa möts det eventuellt blir ett barn. Vi är överens om det. Vad vill du ha sagt med detta?
  • Kaninbunny
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 11:54:16 följande:

    Spelar ingen roll, för kvinnan har avlägsnat ägget med intentionen att inte bli det blivande barnets mamma. Det är inte ett barn kvinnan avvisar, utan ett ägg. Så kvinnan avvisar inte ett barn som behöver känna sig övergivet, utan ett ägg. 

    Det blir bara ett barn om den andra kvinnan tar emot ägget och låter det växa i henne. Så det är kvinnan som tar emot ägget som är barnets mamma.


    Ja med intentionen att det ska bli ett barn tillsammans med en mans spermie. Om det blir det blir det hennes och hand genetiska barn. Således är det omöjligt att det blir den gravida kvinnans barn då det inte är med hennes gener man skapat barnet. Äggcellen och spermien innehåller precis alla anlag för att tillsammans skapa en individ. Det enda barnet får från den gravida är näringen att växa, men blir inte den kvinnans barn för det och kan aldrig bli.

    Ja exakt och hur tror du det skulle kännas för det barnet om han eller hon lyckades få tag i den mamman? Att vara hennes genetiska barn men inte ha några band till henne annat än detta?

    Eller som det brukar vara - att det faktiskt inte går att ta reda på. Ännu värre.
  • Kaninbunny
    Anonym (.) skrev 2021-04-09 11:54:16 följande:

    Spelar ingen roll, för kvinnan har avlägsnat ägget med intentionen att inte bli det blivande barnets mamma. Det är inte ett barn kvinnan avvisar, utan ett ägg. Så kvinnan avvisar inte ett barn som behöver känna sig övergivet, utan ett ägg. 

    Det blir bara ett barn om den andra kvinnan tar emot ägget och låter det växa i henne. Så det är kvinnan som tar emot ägget som är barnets mamma.


    Ja med intentionen att det ska bli ett barn tillsammans med en mans spermie. Om det blir det blir det hennes och hand genetiska barn. Således är det omöjligt att det blir den gravida kvinnans barn då det inte är med hennes gener man skapat barnet. Äggcellen och spermien innehåller precis alla anlag för att tillsammans skapa en individ. Det enda barnet får från den gravida är näringen att växa, men blir inte den kvinnans barn för det och kan aldrig bli.

    Ja exakt och hur tror du det skulle kännas för det barnet om han eller hon lyckades få tag i den mamman? Att vara hennes genetiska barn men inte ha några band till henne annat än detta?

    Eller som det brukar vara - att det faktiskt inte går att ta reda på. Ännu värre.
  • Kaninbunny
    Anonym (Ebba) skrev 2021-04-10 08:23:16 följande:

    Vad skönt att det inte är du som bestämmer om äggdonation är tillåtet i Sverige eller inte. Du får gärna fortsätta störa dig och tycka det är oetiskt för det kommer ske ändå!


    Då barnets rättigheter inte kan följas i detta skulle det inte förvåna mig om lagen kring detta ändras med all rätt.

    Det är skrämmande många som ogenerat tar emot ägg och därmed helt struntar i det kommande barnets mående på många sätt. Det förvånar mig att det är tillåtet att det går till på det sätt det gör idag. Flesta steget för att kunna säkerställa att barns rättigheter följs är att lyfta debatten kring det. Ibland är det svårt när kvinnor som tar emot ägg inte ens vill kännas vid att det inte är deras barn helt och hållet och låtsas som ingenting även om vissa som tur är väljer att berätta. Det sistnämnda är ju inte tillräckligt men bättre än inget.
  • Kaninbunny
    Anonym (Ebba) skrev 2021-04-11 12:39:48 följande:

    Jag skulle bli väldigt förvånad om lagen ändras då det nyligen blev lagligt med embryodonation, glädjande nog.


    Det är inte glädjande någonstans att det ser ut som det gör nu.
Svar på tråden Oetiskt med äggdonation