Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur blir man takt med sina grannar?

  Fre 16 apr 23:15 Läst 0 gånger Totalt 49 svar
  Anonym (Lisa)
  Visa endast
  Fre 16 apr 23:15 -2

  Försöker verkligen!

  Bjuder in, bjuder till, hittar på saker med grannarna (barnen leker). Vi bor alla i hus och har nära till varandra. Vi gillar varandra.

  Men... ingen bjuder till! Blir så trött. Föreslog vin ute på terassen ikväll men det gick inte idag heller. Barnen... såklart.. alltid barnen. Men männen har inga problem att ses och ta en bira.

  Blir så trött.. orkar inte detta karantänliv men jag orkar inte heller vara den som hittar på och bjuder till och ingen annan anstränger sig. Har hittat på många trevliga saker ni... varför tar inte någon annan vid?

  Hur gör man för att bli riktigt god vän med någon? Jag börjar tvivla... varför bjuder ingen annan till?! De säger ju själva att det är guld värt men ändå händer inget. De säger själva att de mår dåligt av isoleringen men inget händer.

  Varför ska det vara så JÄVLA svårt att träffa nya vänner??

 • Anonym (Va?)
  Visa endast
  Sön 18 apr 16:30 #31
  Anonym (Xyz) skrev 2021-04-17 08:16:08 följande:

  Fast nu under pandemin ska man väl inte umgås med grannar? Vi umgås inte med några utanför familjen.


  Anonym (Enkelt) skrev 2021-04-17 10:19:47 följande:
  Ingen. Vi umgås inte med någon irl.
  Anonym (A 2) skrev 2021-04-18 07:55:28 följande:
  Inga. De jag umgås med är maken och sedan svärmor som behöver mycket hjälp med allt möjligt. Sedan umgås jag inte alls.
  Det är rätt tufft eftersom jag är nyinflyttad på orten och verkligen behöver skaffa nya vänner. Men nu är det onda tider och då får sådant vänta hur trist och tråkigt det än är.

  Jag jobbar i vården. Jag skulle aldrig, never, ever riskera att sprida smittan till de patienter jag vårdar för det betyder att de med mycket stor sannolikhet kommer att dö. Svärmor som är multisjuk skulle med största sannolikhet avlida.

  Jag skulle aldrig någonsin kunna förlåta mig själv om jag umgåtts lite för mitt eget höga nöjes skull, blivit smittad och någon sedan drabbats väldigt illa eller till och med dött. Mitt samvete är inte så rymligt att jag skulle må bra av att leva med något sådant.
  Du kanske fungerar lite annorlunda? Det är inte illa menat utan jag menar att vi alla tänker olika.
  Virriga Vera skrev 2021-04-18 16:10:56 följande:
  Inga alls, eftersom det ÄR en pandemi.
  Ni som påpekar att man inte ska umgås pga att det är pandemi... alltså, det är väl precis detta ts avser med sin fråga: att eftersom det är pandemi så får man umgås på de sätt som går för att inte riskera smittspridning - nämligen genom att hålla sig i sina egna kvarter och se till att träffas utomhus. Så varför tar ni upp att det är pandemi? Det är ju redan en given parameter i frågan?

  Att träffas utomhus i sitt eget kvarter där man inte gett sig ut i kollektivtrafik etc går alldeles utmärkt även i pandemitider. Så länge man håller ordentligt avstånd, och så länge man inte går ut och umgås om man har symtom är detta ett icke-problem. • Anonym (Lisa) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 18 apr 16:32 #32
  MsFry skrev 2021-04-18 16:05:48 följande:

  Varför tror du att man inte vill ha trevligt med andra människor? Man känner väl fler människor än sina grannar...

  Och ja, jag påtar hellre i trädgården ifred än umgås med grannarna.


  Självklart. Men i en pandemi ska man ju vara restriktiv och våra vänner bor en liten bit ifrån, inte långt, men anledningen att det blir bättre att umgås på gatan är ju att barnen går i samma skola. Vill inte att mina barn umgås med barn de inte går i skolan med i dessa tider. Därför otroligt smidigt i denna osociala tid att tanka energi hos varandra i området. Detta är dessutom personer vi klickar med och när vi väl ses har vi riktigt trevligt...
 • Anonym (Lisa) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 18 apr 16:34 #33
  Virriga Vera skrev 2021-04-18 16:10:56 följande:

  Inga alls, eftersom det ÄR en pandemi.


  Fast det går inte att hindra ungarna från att träffa andra barn ute som sedessträng går i samma klass med. Att som föräldrar sitta ute på behörigt avstånd och ta en kaffe och snacka när man är så oskildrade är väl inget fel?

  Jag är ingen hypersocial människa. Ganska introvert skulle jag säga. Men att ha noll kontakt med någon ett års tid... det fixar inte jag
 • Anonym (Lisa) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 18 apr 16:35 #34
  Anonym (Karlarnas bira :)) skrev 2021-04-18 15:42:43 följande:

  Är väl inte så konstigt om karlarna i grannskapet umgås och "tar en bira" ihop? Då känns det skumt att bara heja på varandra och inte umgås.

  Nej, jag hade försökt haka på karlarna där i sådana fall. Kan stoppa en raggsocka innanför byxorna och prata sport. Hellre det än att vara ensam.


  Synd att jag varken gillar öl eller fotbollssnack ;) annars hade det varit super
 • Anonym (skönt­)
  Visa endast
  Sön 18 apr 16:35 #35

  En av de bästa sakerna med att vi flyttade till Sverige har varit att vi inte har massa människor som spinger ut och in hela tiden och vill vara kompis och falskleende och darling och sweetie bara för att vi råkar vara grannar.

 • Anonym (Lisa) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 18 apr 16:38 #36
  Anonym (Va?) skrev 2021-04-18 16:30:23 följande:

  Ni som påpekar att man inte ska umgås pga att det är pandemi... alltså, det är väl precis detta ts avser med sin fråga: att eftersom det är pandemi så får man umgås på de sätt som går för att inte riskera smittspridning - nämligen genom att hålla sig i sina egna kvarter och se till att träffas utomhus. Så varför tar ni upp att det är pandemi? Det är ju redan en given parameter i frågan?

  Att träffas utomhus i sitt eget kvarter där man inte gett sig ut i kollektivtrafik etc går alldeles utmärkt även i pandemitider. Så länge man håller ordentligt avstånd, och så länge man inte går ut och umgås om man har symtom är detta ett icke-problem.


  Tack!! Precis så.

  Vi har många fina vänner och släktingar MEN eftersom det är en pandemi vill vi enbart att barnen träffar de barn de går i samma skola med och att vi vuxna på gatan ska kunna ha det lite socialt utomhus.
 • Anonym (ME)
  Visa endast
  Sön 18 apr 17:23 #37
  Anonym (Lisa) skrev 2021-04-18 14:52:13 följande:

  Wow... jag har fått 2 dislike... för att jag vill ha ett socialt liv och kunna umgås med de som bor nära.. men tydligen är det konstigt enligt många i den här tråden. Här vill man vara ifred så man kan påta i trädgård eller se på tv istället för att ha trevligt med andra människor.

  Jösses vad märkligt


  Hm, din TS och ditt svar här gör att jag spontant hoppas att jag inte är din granne (vilket jag är rätt säker på att jag inte är). Du känns inte som en särskilt sympatiskt person när du uttrycker dig så så här. Även om det beror på att du är frustrerad. Det känns som att det är viktigare för dig att få umgås än att ni faktiskt har ett utbyte av varandra. Bara för att man är grannar betyder inte att man gillar att umgås. I synnerhet inte som du känns som en rätt krävande person som snarare skrämmer iväg folk än får dem att vilja umgås. Och bara för att du bjuder till så betyder inte det att de faktiskt verkligen vill umgås med dig eller tycker att man ska umgås i den omfattning som du tycker.

  Ang. din fråga kring vilka vi umgås med nu under pandemin. För oss är det ett fåtal. Vårt barn får umgås med sina närmaste kompisar och det tycker vi räcker riskmässigt. Vi har träffat lite släktingar vid några tillfällen när vi kunnat göra det under säkra förhållanden (varit få och haft avstånd). Sen har både jag och sambon umgåtts med några få nära vänner vi ett fåtal tillfällen (mestadels utomhus eller där vi suttit på behörigt avstånd inne). Så om vi ska umgås är det med personer som verkligen betyder något för oss. Men det har ibland gått månader utan något umgänge. I synnerhet senaste halvåret.

  Grannarna umgås med genom att prata lite över staketet. Förra sommaren åt vi tillsammans vid två tillfällen när vi kunde vara ute (de bjöd in). Men vi har inte barn i samma ålder som våra grannar så vårt barn hänger ändå inte med deras barn.

 • Anonym (Karla­rnas bira :))
  Visa endast
  Sön 18 apr 17:46 #38
  Anonym (Lisa) skrev 2021-04-18 16:35:13 följande:
  Synd att jag varken gillar öl eller fotbollssnack ;) annars hade det varit super
  Jag hade hängt på ändå och försökt smyga in ämnen jag hade velat prata om i samtalet. "Ja Zlatan osv. öl och hockey. Jävla feminister och allt det där. Håller med där, men vet ni att sex and the city skall spela in en ny säsong?" Eller kanske subtilt försökt byta ut öl mot vin. "Jag vet att det är inte öl fan? men denna är rätt god fan ändå fan, smaka varsitt glas vafan?"

  Lite diskret sådär. Låtsas vara en av grabbarna, få deras förtroende och ändå kunna få lite utlopp för saker jag kanske vill diskutera. Är faktiskt helt ok att göra så när kärringarna är asociala.
 • Anonym (Absol­ut inte)
  Visa endast
  Sön 18 apr 19:13 #39
  Anonym (Lisa) skrev 2021-04-18 16:38:06 följande:

  Tack!! Precis så.

  Vi har många fina vänner och släktingar MEN eftersom det är en pandemi vill vi enbart att barnen träffar de barn de går i samma skola med och att vi vuxna på gatan ska kunna ha det lite socialt utomhus.


  Eftersom man ska hålla sociala kontakter till ett minimum hade jag definitivt inte valt grannarna som man inte ens har en djupare relation med. Du låter väldigt på, om du frågar flera ggr om att ses och umgås och inte får någon respons - backa. De flesta vill inte umgås på ett djupare plan med random grannar bara för att barnen leker.
 • Sön 18 apr 20:00 #40
  Anonym (Lisa) skrev 2021-04-18 16:32:01 följande:

  Självklart. Men i en pandemi ska man ju vara restriktiv och våra vänner bor en liten bit ifrån, inte långt, men anledningen att det blir bättre att umgås på gatan är ju att barnen går i samma skola. Vill inte att mina barn umgås med barn de inte går i skolan med i dessa tider. Därför otroligt smidigt i denna osociala tid att tanka energi hos varandra i området. Detta är dessutom personer vi klickar med och när vi väl ses har vi riktigt trevligt...


  Dina grannar kanske inte får energi av att umgås, då är det inte smidigt för dem. Och nej, det är inte bättre att umgås med grannarna än andra människor, man ska inte umgås alls egentligen.
 • Anonym (A)
  Visa endast
  Sön 18 apr 20:22 #41
  Anonym (Lisa) skrev 2021-04-18 14:52:13 följande:

  Wow... jag har fått 2 dislike... för att jag vill ha ett socialt liv och kunna umgås med de som bor nära.. men tydligen är det konstigt enligt många i den här tråden. Här vill man vara ifred så man kan påta i trädgård eller se på tv istället för att ha trevligt med andra människor.

  Jösses vad märkligt


  Tror inte du ska ta så allvarligt på det.. Dislikeknappen är ju så nära citeraknappen. Så lätt o trycka fel.
 • Anonym (A 2)
  Visa endast
  Mån 19 apr 09:02 #42
  Anonym (Va?) skrev 2021-04-18 16:30:23 följande:
  Ni som påpekar att man inte ska umgås pga att det är pandemi... alltså, det är väl precis detta ts avser med sin fråga: att eftersom det är pandemi så får man umgås på de sätt som går för att inte riskera smittspridning - nämligen genom att hålla sig i sina egna kvarter och se till att träffas utomhus. Så varför tar ni upp att det är pandemi? Det är ju redan en given parameter i frågan?

  Att träffas utomhus i sitt eget kvarter där man inte gett sig ut i kollektivtrafik etc går alldeles utmärkt även i pandemitider. Så länge man håller ordentligt avstånd, och så länge man inte går ut och umgås om man har symtom är detta ett icke-problem.  Även du verkar behöva en påminnelse om pågående pandemi.

  Bara för att man KAN betyder det inte att man MÅSTE.

  Man ska vara restriktiv i sitt umgånge. Man bör bara umgås med de man lever tillsammans med.
  Varför har du så svårt att acceptera detta?

  Det är människor som resonerar som du som driver pandemin.
  Tack men nej tack säger jag till dig om du skulle vara min granne och till dina försök att umgås. JAG tar ansvar för pandemin även om du inte gör det.
 • Anonym (A 2)
  Visa endast
  Mån 19 apr 09:06 #43
  Anonym (Lisa) skrev 2021-04-18 14:52:13 följande:
  Wow... jag har fått 2 dislike... för att jag vill ha ett socialt liv och kunna umgås med de som bor nära.. men tydligen är det konstigt enligt många i den här tråden. Här vill man vara ifred så man kan påta i trädgård eller se på tv istället för att ha trevligt med andra människor.

  Jösses vad märkligt
  Lättkränkt much?

  Tycker din reaktion är anmärkningsvärd, att du reagerar så hårt på att du inte får medhåll.
  För min del umgås jag helst inte med sådana personer som bara accepterar sina egna åsikter.

  Förklaringen kan mycket väl ligga där varför grannarna inte vill umgås med dig.

  För även om det låter hårt, när ingen vill umgås med en måste man börja reflektera över sig själv och fundera på vilket sätt man själv bidrar till situationen.
 • Mån 19 apr 09:46 #44

  Jag har det precis som du TS. Jag har i 26 års tid hittat på saker och bjuder hem folk. Både Vänner, familj och släktingar. Allt ifrån friluftsaktiviteter till 3-rättermiddagar.
  Alla tackar ja och kommer och alla säger att det är så trevligt och att vi borde göra detta oftare, men .... ingen bjuder tillbaka. I alla fall frågar de inte mig...
  Ser genom sociala medier att många umgås med varandra och jag blir inte tillfrågad och det gör ont ända in i själen faktiskt.

  Så nu har jag verkligen bestämt mig att det är slut på att hitta på saker och bjuda hem folk. Förr om åren har jag efter några månader tröttnat på att inget händer och till slut ändå tagit tag i det och hittat på/bjudit, men nu får det vara slut med detta. Har sagt till kollegerna att säga NEJ om jag börjar prata om att bjuda hem "väninnorna" eller någon annan igen.
  Kan inte vara så att mitt liv ska vara en fotbollsmatch i en backe där min planhalva är i nedänden så alla bollar jag skjuter över alltid rullar tillbaka till mig utan att någon annan ens behöver nudda dem... 

  Och extra ont gör det då jag vet att gamla gänget umgås trots pandemi och de mer än gärna umgås med x-maken och hans nya, men min nye har de inte ens brytt sig om att träffa. Knappt ens frågat om jag har träffat någon och då har vi varit ett par i ca 1 år.
  Så jag har helt sonika strukit alla gamla bekanta -som jag trodde var mina vänner, ur mitt liv. 
  Fyller snart 50 och det kommer inte bli någon stor fest eftersom ingen förtjänar att bli bjuden.
  I år var det 9 personer som sa grattis till mig på min födelsedag. och då var det 7släktingar av dem.


  Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
 • Anonym (Va?)
  Visa endast
  Mån 19 apr 10:18 #45
  Anonym (A 2) skrev 2021-04-19 09:02:46 följande:
  Även du verkar behöva en påminnelse om pågående pandemi.

  Bara för att man KAN betyder det inte att man MÅSTE.

  Man ska vara restriktiv i sitt umgånge. Man bör bara umgås med de man lever tillsammans med.
  Varför har du så svårt att acceptera detta?

  Det är människor som resonerar som du som driver pandemin.
  Tack men nej tack säger jag till dig om du skulle vara min granne och till dina försök att umgås. JAG tar ansvar för pandemin även om du inte gör det.
  Jag har inte heller nån längtan efter att umgås med mina grannar, så jag hade också sagt nej tack :) 

  Man ska vara restriktiv i sitt umgänge, ja. Man ska bara umgås med dem man lever tillsammans med, ja. Men då talar vi om umgänge som kan leda till smittspridning. Att man som helt symtomfri sitter tre meter från varandra utomhus och "umgås" innebär ingen smittorisk. Med detta sagt tycker jag ändå att det är väldigt bra och betryggande att folk som inte har så bra koll på hur smitta sprids tar det säkra före det osäkra, och undviker all form av umgänge hellre än att riskera nåt, så ditt svar gläder mig ändå. 
 • Anonym (A 2)
  Visa endast
  Mån 19 apr 10:25 #46
  Anonym (Va?) skrev 2021-04-19 10:18:33 följande:
  Jag har inte heller nån längtan efter att umgås med mina grannar, så jag hade också sagt nej tack :) 

  Man ska vara restriktiv i sitt umgänge, ja. Man ska bara umgås med dem man lever tillsammans med, ja. Men då talar vi om umgänge som kan leda till smittspridning. Att man som helt symtomfri sitter tre meter från varandra utomhus och "umgås" innebär ingen smittorisk. Med detta sagt tycker jag ändå att det är väldigt bra och betryggande att folk som inte har så bra koll på hur smitta sprids tar det säkra före det osäkra, och undviker all form av umgänge hellre än att riskera nåt, så ditt svar gläder mig ändå. 
  Visst, så är det i teorin.
  Tycker du att människor generellt sett är bra på att agera exakt så som rekommendationerna säger?

  Det räcker med att titta på nyheterna för att inse att människor inte kan hantera detta speciellt bra och TYVÄRR är det så att det räcker med ett litet felsteg för att bli smittad. Liksom att man kan vara smittbärare och ha så lite symptom att man missar det.

  Så jag förstår faktiskt inte att du kunnat missat det. Är det så att du bara följer de rekommendationer du tycker är ok, resten struntar du i? Det verkar så.
 • Anonym (Va?)
  Visa endast
  Mån 19 apr 10:49 #47
  Anonym (A 2) skrev 2021-04-19 10:25:47 följande:
  Tycker du att människor generellt sett är bra på att agera exakt så som rekommendationerna säger?
  Nej, det tycker jag inte. Jag ser dagligen missar i hanteringen, tyvärr. Det är precis därför jag säger att det är bra och betryggande att folk som inte själva har full koll (t ex du) faktiskt tar det säkra före det osäkra. Just för att även om det i teorin är så som jag beskrev så har folk svårt att verkligen sköta det. Jag ber om ursäkt om det var otydligt att det var detta jag menade.
  Anonym (A 2) skrev 2021-04-19 10:25:47 följande:
  Så jag förstår faktiskt inte att du kunnat missat det. Är det så att du bara följer de rekommendationer du tycker är ok, resten struntar du i? Det verkar så.

  Här förstår jag inte riktigt vad du syftar på. Missat vaddå? Att folk inte kan "sköta sig"? I så fall har jag som sagt inte missat det, men jag inser att jag var otydlig innan.

  Vad gäller mitt eget personliga efterlevande av rekommendationer och restriktioner vet jag inte riktigt vad du baserar ditt antagande på. Jag personligen har hållit mig i princip helt isolerad under större delen av pandemin, och är nog mer "mönsterbarn" än de flesta, men det ändrar inte det faktum att det går alldeles utmärkt att "umgås" enligt de premisser jag beskrev i ett tidigare inlägg utan att riskera smittspridning. Så länge man verkligen håller sig till det jag beskrev, som sagt.
 • Anonym (A 2)
  Visa endast
  Mån 19 apr 11:25 #48
  Anonym (Va?) skrev 2021-04-19 10:49:58 följande:
  Nej, det tycker jag inte. Jag ser dagligen missar i hanteringen, tyvärr. Det är precis därför jag säger att det är bra och betryggande att folk som inte själva har full koll (t ex du) faktiskt tar det säkra före det osäkra. Just för att även om det i teorin är så som jag beskrev så har folk svårt att verkligen sköta det. Jag ber om ursäkt om det var otydligt att det var detta jag menade.


  Här förstår jag inte riktigt vad du syftar på. Missat vaddå? Att folk inte kan "sköta sig"? I så fall har jag som sagt inte missat det, men jag inser att jag var otydlig innan.

  Vad gäller mitt eget personliga efterlevande av rekommendationer och restriktioner vet jag inte riktigt vad du baserar ditt antagande på. Jag personligen har hållit mig i princip helt isolerad under större delen av pandemin, och är nog mer "mönsterbarn" än de flesta, men det ändrar inte det faktum att det går alldeles utmärkt att "umgås" enligt de premisser jag beskrev i ett tidigare inlägg utan att riskera smittspridning. Så länge man verkligen håller sig till det jag beskrev, som sagt.
  Skärp dig.
  Jag har full koll eftersom jag arbetar med covidpatienter.
  Vad jobbar du med och vilken kompetens har du att avgöra hur mycket koll jag har?

  Allvarligt, du måste faktiskt lära dig argumentera sakligt utan personangrepp och ogrundade påståenden.Din argumentation visar att du är en av alla dem som inte förstått rekommendationerna och är sådan som man ska hålla sig långt, långt borta ifrån.

  Tror knappast att du är ett mönsterbarn. Jag tror att du tror det men iom att du anser att du kan avgöra hur mycket koll jag har så saknar du helt den kompetens och den insikt som krävs för att kunna agera på ett smittsäkert sätt.
 • Anonym (Va?)
  Visa endast
  Mån 19 apr 15:25 #49

  Apropå att argumentera sakligt utan personangrepp, och utan att slänga ur sig saker om andra människor som man inte har belägg för:


  Anonym (A 2) skrev 2021-04-19 09:02:46 följande:
  Även du verkar behöva en påminnelse om pågående pandemi.
  ...

  Det är människor som resonerar som du som driver pandemin.
  Tack men nej tack säger jag till dig om du skulle vara min granne och till dina försök att umgås. JAG tar ansvar för pandemin även om du inte gör det.
  Anonym (A 2) skrev 2021-04-19 10:25:47 följande:
  ...
  Är det så att du bara följer de rekommendationer du tycker är ok, resten struntar du i? Det verkar så.
  Anonym (A 2) skrev 2021-04-19 11:25:57 följande:
  ...
  Din argumentation visar att du är en av alla dem som inte förstått rekommendationerna och är sådan som man ska hålla sig långt, långt borta ifrån.

  Tror knappast att du är ett mönsterbarn. Jag tror att du tror det men iom att du anser att du kan avgöra hur mycket koll jag har så saknar du helt den kompetens och den insikt som krävs för att kunna agera på ett smittsäkert sätt.

  Solig

  Det är m.a.o. inte jag som har dragit en massa slutsatser om någon annan i den här diskussionen. Vid ett tillfälle räknade jag iofs in dig i gruppen som inte har så bra koll, vilket jag ber om ursäkt för. Till skillnad från dig baserade jag dock det antagandet på saker du själv skrivit, inte på mitt eget tyckande. Tror man att smitta sprids under de förhållanden jag tidigare beskrivit så har man inte så bra koll, nej. Detta grundar jag på det som läkare och sjuksköterskor i min närmaste krets säger och har sagt.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll