• Anonym (?????????)

    Är vi verkligen så oansvariga föräldrar?????

    I helgen fick vi en utskällning av en person i vår närhet som anklaga oss för o va oansvariga föräldrar som ger våra barn som är 2 och 3 juice kakor o glass. Vi ger ju såklart inte det varje dag men på helgen o ibland på någon veckodag kan de få en kaka o saft eller juice till mellis. Är det verkligen oansvarigt av oss????? Vi är knappast de enda som ger våra barn sötsaker ..Vi blev väldigt förolämpade av den här personens påhopp o tycker inte vi förtjänade det.

  • Svar på tråden Är vi verkligen så oansvariga föräldrar?????
  • Anonym (Men?)
    Anonym (Anna) skrev 2021-04-19 14:33:19 följande:

    Så om barnet inte dricker kranvatten, då är enda alternativet söta drycker?

    Jag förstår varför övervikt sprider sig ner i åldrarna. 


    Om du läser mitt inlägg igen ser du att jag ingenstans har skrivit det du påstår ovan. Jag undrar vad man gör i det läget. Är det ok att sätta till en gnutta smak till vattnet? Eller ska man sitta med barnet tills det minsann druckit upp allt?

    För kännedom är jag inte överviktig utan sportar en hel del själv och rör på mig, trots att jag hade svårt för just vatten som måltidsdryck.
  • Anonym (-)
    Gameofthrones skrev 2021-04-19 14:24:53 följande:

    Så dina barn får inte uppleva kalas? En lördag med med nga godisbitar?

    Inte underligt att vissa barn köper godis på morgonen, lunch och eftermiddagar. Man ser i butiken vad det är för sorts barn som inte får nog av godis.


    På kalas har vi alltid haft med eget och nej, inget socker/transfettgodis.

    Vi bakar sockerfritt, torr-rostar rotfrukter och nötter, osv.

    Mitt barn har aldrig köpt godis, läsk eller dyl. Jag har sagt att det är okej om man vill testa (nu när barnet uppnått en högre ålder). Men barnet ser ingen anledning till det. Finns inget sug - jag har liksom aldrig lagt grunden för ett sötsug och barnet har ingen aning om hur det smakar.
  • sextiotalist

    För mycket och för lite skämmer allt. Jag tror på att man ska förmedla en sund syn på godis och annat. Hemma hos oss har det inte varit några problem med att ta en chokladbit efter maten, glass eller fika när man är ute på stan etc. Dvs det är fullt tillåtet att äta det som är gott och onyttigt så länge det inte ersätter vanlig mat och äts i måttliga mängder.
    Nu har vi haft tur, varken sambons äldre barn och vårt gemensamma har varit (eller är) godisråttor, så vi har inte behövt reglera detta. Hade någon varit en godisråtta, då hade man kanske fått tänka annorlunda.
    Här har det varit så "illa" att  vi har slängt överblivet godis och snacks. Bullar från frysen etc.
    I andra familjer har man fått gömma det för att barnen/vuxna ska sluka det direkt. Fast nu far jag lite med osanning, chokladkolan jag brukar göra till jul, den ryker direkt 

  • Nelliee
    Anonym (Sluta ge) skrev 2021-04-19 13:58:51 följande:

    Frukt är inte bättre än godis "sluta ge godis han kommer få hål i tänderna, börja ge frukt istället" han började äta frukt istället och fick hål. Detta va min bror och inte mitt eget barn.


    Jag skrev att grönsaker var ett bättre alternativ än frukt men det kanske du missade?

    Det man måste tänka på är att en del barn vägrar äta grönsaker och då är frukt ett bra mellanmål eftersom frukt innehåller vitaminer, fibrer och antioxidanter.
  • Anonym (....)
    Nelliee skrev 2021-04-19 13:43:39 följande:

    Som tandhygienist brukar jag ge rådet till föräldrar att inte ge barn sötsaker då det inte innehåller någon näring och ger hål i tänderna. Mjölktänder är känsligare så istället för saft och juicer skulle jag ge vatten som måltidsdryck och en smoothie på bär och frukt till mellanmål. Frukt är ett bättre mellanmål än kakor, eller ännu bättre grönsaker som morötter, gurka eller bär.

    Det är viktigt att lära barnet sunda vanor tidigt i livet.

    Tänk även på att små barn behöver borsta sina tänder morgon och kväll. Lycka till!


    Som tandhygienist så borde du också vet att frukt absolut inte är bättre än godis så det innehåller mer socker. Du borde också veta att genetik spelar in om ett barn får mycket hål eller inte.
  • Gameofthrones
    Anonym (Anna) skrev 2021-04-19 14:33:19 följande:

    Så om barnet inte dricker kranvatten, då är enda alternativet söta drycker?

    Jag förstår varför övervikt sprider sig ner i åldrarna. 


    Anonym (Anna) skrev 2021-04-19 14:34:48 följande:

    Så man kan inte  gå på kalas  om man inte äter godis? Så  konstigt, jag trodde man gick dit för  att  vara med sina kompisar...

    Varför måste barn äta godis?


    Nu är det såhär.

    Jag tycker lagom med måtta i livet. Jag älskar själv snacks men äter inte varje dag eller varje helg. Tillgång finns det men jag äter när jag har lust.

    Ja jag menar barnkalas varför ska dem inre få en godispåse, glass, nån form av kaka saft som nog 8 av 10 familjer erbjuder - säger fiskdamm? Ofta så dyker det upp ngt ätbart.

    Jag tror på blandad kost när det gäller mat. Är man konsekvent med maten så går det med nån form av belöning av baka? Muffins, kanelbullar, ja så ni bakar inte inför högtider? Julgodis och så? Ni bakar aldrig pepparkakor och gör pepparkakshus med godis!?

    -usch vilket tråkig barndom ska jag säga dig.

    Nu säger jag inget mer.
  • Anonym (F)
    Anonym (-) skrev 2021-04-19 14:17:45 följande:
    Jag ser inte poängen med att introducera godis, glass, kakor, bullar, chips, saft, läsk, osv till barn.

    Jag har aldrig köpt hem skiten, då jag inte äter det själv. Min unge är 10 år och har aldrig ätit sån skit.
    10 år och aldrig ätit godis. Det skulle jag säga var oansvarigt. Då lär de sig inte att kontrollera sig själva. Tänk sen när denne är vuxen och ska handla själv och välja fritt, kommer han klara att välja bort onyttigt om han alltid haft förbud.. Tror inte det..
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Men?) skrev 2021-04-19 14:38:38 följande:
    Om du läser mitt inlägg igen ser du att jag ingenstans har skrivit det du påstår ovan. Jag undrar vad man gör i det läget. Är det ok att sätta till en gnutta smak till vattnet? Eller ska man sitta med barnet tills det minsann druckit upp allt?

    För kännedom är jag inte överviktig utan sportar en hel del själv och rör på mig, trots att jag hade svårt för just vatten som måltidsdryck.
    Påstår? Jag ställde en fråga. 
  • Anonym (Men?)
    Anonym (Anna) skrev 2021-04-19 14:50:23 följande:

    Påstår? Jag ställde en fråga. 


    Och det jag skrev var en fråga till personen som beskrev sig som tandhygienist, hur hen rekommenderade.
  • Anonym (Men?)
    Nelliee skrev 2021-04-19 14:49:52 följande:

    Ett alternativ kan vara att ha några gurkbitar, lime eller citron i vattnet för att det ska smaka godare.

    Istället för att köpa juice som innehåller 10 sockerbitar kan man pressa själv hemma.


    Ekocitron då, hoppas jag.

    Men ja, absolut. Juice blir för dyrt att både köpa färdig hela tiden eller pressa från frukt, men jag funderar över tex att göra hemgjord saft och verkligen bara ha som smaksättare, dvs inga 1+4, utan mer få en antydan av smak i vattnet. Det gjorde en stor skillnad för mig mellan att gilla vatten och dricka ordentligt till mat, mot att nästan allt hälls bort efter.
Svar på tråden Är vi verkligen så oansvariga föräldrar?????