• Anonym (Hyresvärd)

    Vad kostar det att ha en fastighetsskötare anställd?

    Jag har tagit över ett mindre hyreshus på 3 våningar, men har inte möjlighet att själv vara fastighetsskötare för detta huset. Så jag funderar på att anställa en fastighetsskötare som har hand om de viktigaste sakerna kring huset, som att klippa gräs, fixa om något krånglar i huset osv. Är det någon som vet vad det kan kosta per månad att anställa?

  • Svar på tråden Vad kostar det att ha en fastighetsskötare anställd?
  • Anonym (Ninni)
    Glinda från Oz skrev 2021-05-16 16:37:25 följande:

    Nej, det gör det inte. 170 kronor/timme är vad fastighetsskötaren får ut före skatt. Sen tillkommer arbetsgivaravgift, moms och semesterersättning. Driver man eget företag ska man ha så det täcker eventuell sjuklön också.


    Jag angav medellönen per månad och per timme. Givetvis kostar det arbetsgivaren mer.
  • Glinda från Oz
    Anonym (Hyresvärd) skrev 2021-05-16 20:36:59 följande:
    Ok, men får hyresgäster hans nummer som de kan ringa om det är något som krånglar då? Eller hur brukar det fungera?

    Han tar inte emot privatkunder alltså kan inte hyresgästerna ringa och anlita honom själva, det är ägaren till huset som gör. Det är också ägaren till huset som betalar. 


    Han kommer på bestämda tider och har sina bestämda uppgifter. Hyresvärden gör en lista på vad som ska göras hos hyresgästerna och han fixar det. Han är också ansvarig för rabatter och skötseln av gården. 

  • Anonym (Sandra)

    Något du kanske behöver fundera på är vem som ska bestämma vad som behöver göras, och när. Särskilt om du hyr in tjänsten från ett företag som debiterar dig per timme.
    Tex. Asta ringer på fredag kväll och säger att lampan i trappuppgången är sönder. När ska den bytas - med en gång eller på måndag?
    "Det sticker upp en vass kant vid trappan." Vem bedömer om den är så vass att det behöver åtgärdas, och när?

    Det borde finnas någon förening/forum el. dyl. för små fastighetsägare. Kolla om du kan gå med där, och få hjälp av andra.

  • Anonym (Farmartjänst/veteranpolen)

    Misstänker att du även behöver trappstäd m.m.

    Rekomenderar dig att ko takta ex farmartjänst eller veteranpolen som bägge har både städ och hustomtar. Du kan säkert teckna ett avtal med dom sen betala en timkostnad på utförda tjänster. Står huset på dig privat eller som företag? Står det på dig privat kan du göra Rot/Rut avdrag.

  • Egon den stora
    Anonym (Hyresvärd) skrev 2021-05-16 20:33:15 följande:

    Min pappa var fastighetsskötare för vårt hus och kunde mycket kring det. Han kunde göra det mesta själv och hade både tid och intresse.

    Jag tror inte jag kommer ha råd med mer än 10 000 per månad för att kunna gå plus. Kanske hyresgästerna får ringa mig om nåt måste ordnas helt enkelt och hantverkare får komma, även om jag inte själv är på plats.

    Jo får höra med andra fastighetsägare hur de gör.


    Känns inte som att det skall kosta så mycket. Du behöver ju som sagt inte kalla ut någon för minsta lilla. Bättre att samla ihop ärenden och göra en prislista sedan som du ger till den du har avtal med.
  • Anonym (Besserwisser)

    Det finns företag som inte gör annat än att sälja sådana tjänster, och för ett så litet hus måste det vara bättre än att anställa någon.
    Generellt så är det väldigt mycket ansvar och krångel med att vara arbetsgivare, så självklart bör du anlita ett flretag.

  • Hotelliggaren

    Du ska absolut inte låta hyrsegästerna ringa dina entreprenörer själva, då kommer det snart bli dyrt. Du får själv agera kontakt, men sen har du som folk skriver lite kontakter här o var. Veteranpoolen är ju jättebra. Gräsklipp skulle jag låta en ungdom göra. Är ju mest aktuellt på sommaren när de ändå har råd. Auktoriserad och kunnig personal är dyr, så det ska du bara använda för vvs och elarbeten vilket inte kommer bli ofta. Men saker som trappstäd och gräsklipp skulle jag kolla med veteranpoolen eller kanske en idrottsförening som ofta gör sidosysslor för att dryga ut kassan. Alternativt en duktig ungdom. Ett tips är att söka dessa på yrkesprogrammen på ditt lokala gymnasium. Ta kontakt med en lärare och fråga om hen kan rekommendera en elev som är framåt o duktig. Supereffektivt, för då blir ungdomen noga för det kan gå ut över betygen om det kommer till lärarens kännedom om slarv!

  • Anonym (Hej)

    Jag bodde i ett hyreshus en gång där en av hyresgästerna i en annan lägenhet var fastighetsvärd mot hyresreduktion.

    Du måste ju inte ha samma person till allt, men var noga med kontrakt och vad personen har ansvar för.

    Enklaste är nog att kolla om någon hyresgäst kan sköta gräsmatta, skotta och sanda, mot hyresreduktion. Ett visst antal veckor/år så att gästen ändå kan resa bort om hen vill. Då kan du själv fixa övriga veckor.

    Kanske även trappstäd kan ingå?

    Byta lampor i trapphuset kan du ju göra själv, billigast så.

    Avloppsrensning kan du ha vid behov, kontakta någon firma i närheten och kolla om du kan få någon rabatt mot att du alltid anlitar dem. Du kan ha tex en mailadress till dig för både akuta och icke-akuta ärenden som du komlar varje dag, och sedan anlitar du firman.

    El och sånt borde inte vara så ofta så det kan du också anlita vid behov.

  • Hotelliggaren

    En väldigt stor fördel med att ha en hyresgäst som sköter detta är ju att det blir både enklare och att man slipper risker med svartarbete alternativt höga lönekostnader. För även om det är avdragsgillt så blir det mkt dyrare än att reducera hyra.

  • Glinda från Oz
    Jagochdublirvi skrev 2021-05-15 19:59:11 följande:
    Att ha någon anställd så att hen alltid är tillgänglig är olagligt och går mot arbetstidslagen. Ingen för vara ständigt jour helt enkelt. Skulle jag vara i din sits skulle jag kontakta olika firmor med fastighetsnära tjänster och be om att få in offerter på den här typen av tjänst.
    Jag är ganska säker på att arbetstidslagen inte gäller om man är egenföretagare (om man inte jobbar inom transport eller annat yrke där man riskerar att skada andra) att alltid vara tillgänglig är absolut inte mot arbetstidslagen, i så fall skulle varenda timmis bryta mot den. 
Svar på tråden Vad kostar det att ha en fastighetsskötare anställd?