• hjihhih

    Mina föräldrars hund bet vår lille son

    Nyligen var vi hemma med vår lille son på knappt två år hos mina föräldrar som har en hund, en cocker spaniel på ca 5 år. Det är en trevlig och väldigt social hund, och jag gillar normalt sett hundar och även denna hund, men jag har ofta varit besvärad av hans klängighet och benägenhet att hoppa på en ganska hårt (av glädje) när man varit borta en stund och kommer in med sonen i famnen. Leker jag och sonen på golvet kan han komma fram och nästan knuffa omkull eller bort min son för att få bli klappad av mig. Det brukar sluta med att jag tyvärr måste knuffa undan hunden för att vår son inte ska bli rädd eller skadad. Sonen har hittills hållit en ganska låg profil och inte gått nära hunden, rentav undvikit honom och hans ?hundpussar? medan hunden själv varit ganska kontaktsökande mot sonen. Nu när vi var hemma senast blev vår son lite modigare och vågade gå nära och ta på hunden lite mer, på ryggen och även svansen var fascinerande även om vi lyckades förhindra att han tog tag i den.

    Sen plötsligt vid middagen händer något som vi inte riktigt förutsett. Min far ställer ner en tallrik att slicka rent till hunden, när min son leker på golvet en bit ifrån. Ingen märker riktigt vad som händer förrän sonen är framme och ska klappa hunden lite på ryggen. Då plötsligt, utan minsta förvarning, går hunden till attack och biter honom i ansiktet, precis vid ögat så att det börjar blöda kraftigt. Kaos och besök på akuten följer, men som tur är hann sonen vända bort ansiktet när hunden attackerade och fick bara litet jack som troligen inte kommer att lämna några ärr.

    Jag får sen veta att hunden gjort utfall, dock inte bitit, mot ett barn i samma ålder till en familjebekant. Det barnet hade kanske varit lite mer provocerande mot hunden än vad vår son någonsin hunnit bli, dragit i svansen och sådana saker. Sen får jag också lära mig att det här med matsituationer och hundar tydligen är något väldigt kinkigt. Vem som helst kan ju förstås räkna ut att det inte är bra att störa hundar när de äter och sover, men att det skulle vara farligt på den här nivån hade jag inte riktigt väntat mig. Hunden har aldrig varit det minsta aggressiv mot övriga familjemedlemmar förut, inte heller sonen. Pojken är ju också så liten att det är svårt att säga till honom att inte gå nära hunden, och hittills har han ju inte gjort det heller utan snarare hållit sig undan och inte gjort något smärtsamt eller respektlöst mot hunden som vi sett.

    Så frågan är, vågar vi låta vår son komma i närheten av den hunden överhuvudtaget i framtiden? Vilka åtgärder hade ni andra hundexperter ansett vara lämpliga? Jag får lite dåliga vibbar av att hunden markerar så aggressivt, inte med en morrning eller visade tänder utan bett direkt.

  • Svar på tråden Mina föräldrars hund bet vår lille son
  • S23

    Med tanke på att dina föräldrar är så oaktsamma efter att hunden tidigare gjort utfall mot ett barn så måste du också ha med i beräkningen att de kanske inte förstår varken hundars signaler eller hur en hund fungerar.

    Att sätta ner mat på det sättet är väldigt klantigt, alldeles oavsett om hunden inte hade gjort utfall mot någon tidigare, och ännu mer korkat när den nu faktiskt gjort det.

    Jag tänker att varken du eller dina föräldrar har förmågan att läsa hunden fullt ut. (Det är inte det lättaste) och det måste du ha med i beräkningen när du kommer fram till hur du känner att ni skall göra i framtiden.

    Jag personligen skulle som sagt gardera mig och ha dem helt åtskilda. Jag anser också att det faktiskt är bra att lära ett barn på det sättet att en hund skall lämnas helt ifred.

    Detta förutsätter ju naturligtvis att hunden är okej med att vara i ett annat rum. Om inte detta går så blir det ju svårt.

    Nu har det inte kommit allt för många kommentarer om att hunden borde tas bort. Men när det gäller den frågan så t ker jag att dina föräldrar måste avgöra vad som är gör att för dem.

    Om ni träffas varannan månad i ett par dagar så är det inte rimligt att ta bort hunden bara för att de dagarna skall fungera om nu hunden inte är en risk i övrigt vilket jag uppfattar det som att den inte är.

    Vi har som sagt levt såhär i vårat eget hem i två år.

    Vår hund får mer social kontakt med oss vuxna än vad de flesta hundar får, för någon av oss är alltid hemma och det är ju inte barnet. Så antalet ?ensamma? timmar separerade från oss är garanterat mindre än vad de flesta hundar blir lämnade pga att ägarna arbetar.

  • TL12

    Låt inte ditt barn vara i närheten av hunden

    Framförallt inte utan uppsikt av vuxna som är med

    Lite oro väckande att hunden markerar precis när ni är i närheten eller i samma rum , det tyder på dålig respekt av hunden. Dock är mat och små barn ingen bra kombo.

    Hundar är hundar och vissa raser är opålitligare än andra.

    Bättre att låta hunden få hälsa en stund sen låta den vara i ett eget rum , dels för att själv lära sig och så att alla kan känna sig lugna.

    Jag själv avskyr när man inte kan lita på vovvarna

    De ska veta din plats. Har haft närmare 10 st och har nu 3st och de får inte vara själv med små barn , Pronto.

  • Gameofthrones
    hjihhih skrev 2021-05-20 21:36:28 följande:

    Fast nu har vi iofs ganska så jättebra koll på vad barnet gjort eller inte mot hunden då han 1) inte vågat gå nära hunden förut och 2) vi har inte lämnat honom utan uppsikt med hunden tidigare. Nu såg vi vad som hände men hann inte reagera eller underskattade risken. Att hunden är oerfaren av barn stämmer inte heller - däremot funderar jag på om hunden kan ha agerat på tidigare negativa erfarenheter av (andra) barn. Det är inte vår hund och vi bor inte i samma stad som mina föräldrar så jag har ganska begränsade möjligheter att ?gå hundkurser? och ?ta kontrollen? är jag rädd.


    Ok, det är så pass.

    Hunden blir osäker när ni det då blir det kaos. För din skull för en stund, att ha hunden i ett annat rum? Eller om ni köper in en grind. Just där ni är. För eventuellt inte skapa den där rädslan. Sen får ni /dina föräldrar se till att ingen är i närheten när hunden äter. Det måste dom ha koll på. Och ha kontroll över.

    Se känns som de har curlat hunden hunden. Det ska man inte göra. Hunden ska inte "bestämma" över sina ägare så är det bara.

    Bästa är nog köpa in grindar. =)
  • chrissepisse

    Jag hade låtit hund och barn vara åtskilda när ni träffas, både för barnets och hundens skull. 

    Hade jag varit hundägaren i den här historien hade jag varit väldigt arg på mig själv för att jag hade skapat den här situationen. Jag skulle bli väldigt förvånad om hunden inte på andra sätt tidigare visat tendens att vakta saker och som ägare måste man då vara uppmärksam.

    Cocker spaniels är mycket tuffare än de ser ut och behöver en god och grundlig fostran för att bli trevliga hundar. 

    Hoppas att din son inte blivit allt för skrämd av upplevelsen och att han inte får några bestående ärr av bettet.

  • Skrellet

    Vi har samma situation hos min mamma. Där finns världens goaste hund på ca 6 år, en riktigt bra kompis som bidrar till mycket gos och sällskap. Dock är det en "hund för vuxna".

    När jag kommer själv så är det aldrig några problem. Jag kan både leka, gosa och borsta hunden utan minsta tendens till irritation eller nervositet.

    När barnen är med är det helt annorlunda. Hunden är osäker, lättirriterad, slokar med svansen och gömmer sig. Då vi har hund hemma så är barnen vana och inte så intresserade av deras farmors hund, så det fungerar bra.

    Istället för att hålla på och försöka sälja in barnen hos hunden så separeras hunden från barnen direkt när vi kommer så händer inget konstigt eller oförutsett.

    Ibland är det bara så att hundar vill vara ifred och omge sig av vuxna.

  • Nisch

    Tråkig situation :/

    Dina föräldrar behöver inse att dom har en hund dom har en skyldighet att ha koll på och inte försätta i farliga situationer.

    Troligtvis på din beskrivning har det inte med aggression att göra utan en hund som handlar först och tänker sen.

    Betydligt svårare att styra än om det vore medvetet.

    Dom bör helst inte låta hunden vara med alls när ni kommer, alternativt vara inne och styra upp så den är i balans. Men på din beskrivning av hur klängig Och intensiv hunden är tror jag inte dom förstår detta.

    Därför känns det lämpligaste att helt enkelt stänga ute hunden med grind eller dylikt.

  • Plupp73

    Hej!

    Har själv en Cocker spaniel (amerikansk) och generellt är det en helt fantastisk hundras som väldigt gärna vill vara med och vill vara nära. Hundens övergripande sociala beteende låter typiskt för Cocker, bortsett ifrån bitandet. Vår hund är fantastisk med barn, men ändå skulle jag aldrig för en sekund lämna henne ensam med mindre barn.

    Det som oroar mig i berättelsen är att hunden har så snabbt mellan att känna sig trängd och att hugga.

    Det kan ju vara så att det barn som drog hunden i pälsen så att han högg tilläts göra hunden illa ett bra tag innan den högg.

    Jag hade hållit mitt barn ifrån just den hunden, även för hundens skull. Vi hade tidigare en hund som inte gillade barn (ej Cocker) och henne höll vi ifrån barn. Inget hände någonsin, men jag visste att det mycket väl skulle kunna bli så som med dina föräldrars hund

  • GGN

    Växte upp med hund. Världens snällaste och gjorde aldrig en fluga förnär, men när en kattunge störde henne när hon åt skedde en tragisk olycka. Såvitt vi tolkade det skulle hon lyfta bort kattungen, och skadade honom i nacken så han avled. De brukade ligga och sova tillsammans, så sorgligt att detta hände.

    Dina föräldrars hund verkar:

    1. Vilja äta ifred, som väldigt många andra djur.

    2. Ha dåliga erfarenheter av små människor. Dessutom kanske inte särskilt mycket erfarenhet?

  • GGN
    hjihhih skrev 2021-05-20 21:18:20 följande:

    Uppsikt kommer vi ju absolut att hålla, men frågan är i vilken omfattning? Det hade ju varit enklare om hunden hade undvikit barnet, men så är ju inte fallet heller, och det känns ju inte direkt behagligt att låta hunden komma fram och hälsa på sonen i det här läget. Det låter ju som om man måste ha dem i helt olika rum då med grinden stängd emellan?


    Konstant uppsikt. Visste ni inte det?

    Ett annat alternativ är ju att barnet undviker hunden...
  • sextiotalist

    Tyvärr har en del hundägare svårt att förstå att deras snälla hund endast är snäll mot de närmaste.
    Har en släkting som har en schäfer som jag inte litar på alls. Hunden är osäker och morrar åt allt. Det var först efter en incident som de insåg att de verkligen måste ta tag i beteendet. Osäkra hundar är väldigt farliga. 

    Vi hade en hund som inte fungerade med barn, men där tog vi vårt ansvar. Hunden fick helt enkelt inte vara en sekund ensam med barn, om den fick var i samma rum alls (vilket var det vanligast). Alltid kopplad så fort vi lämnade tomten, så vi inte satte honom eller andra i situationer som inte var bra. Han blev bättre med åren och på ålderns höst så älskade han barn. Men då hade vi medvetet låtit honom endast möta barn som vi visste hade hundvana och kunde agera på rätt sätt.
    (Avogheten mot barn grundade sig i att han blivit illa utsatt av barn hos den tidigare ägaren)

Svar på tråden Mina föräldrars hund bet vår lille son