• Lövsångerska1991

    Försöka bli gravid i höst, följas åt?

    Hej!

    Jag är ny medlem här på Familjeliv, men har läst mycket i forumen förut. Min sambo och jag ska börja försöka skaffa barn i augusti. Är det någon mer som försöker bli gravid i höst och som vill följas åt här? Jag är en 30-årig tjej och har inga barn sedan tidigare, detta är första gången som jag försöker bli gravid. Tar gärna emot tips över saker att tänka på inför en graviditet! Glad Jag har en massa ägglossningstest hemma, har redan provat och har ägglossning idag, men vi ska inte börja förrän nästa månad då jag fått dos 2 av covid-vaccinet.
    Jag längtar väldigt mycket efter att bli gravid och få barn, min sambo har inte lika stor barnlängtan. Han vet att han vill ha barn med mig och eftersom jag vill nu så tycker han att vi kör på det! Drömmer

    Mvh Lövsångerskan

  • Svar på tråden Försöka bli gravid i höst, följas åt?
  • Chilins

    LJM, jag försökte kolla upp lite kring BMI och jag har för mig att jag läst på Livio att BMI ska vara under 35, så alltså max 34. Jag tog mig friheten att räkna lite på din längd, 170 cm och du kan då väga 100 kg och ha ett BMI på 34.6 vilket är under 35 så borde vara ok. För mig låter det inte som att du väger mer med storlek 42/44. Jag har själv storlek 42 på det mesta och har ett BMI på 27.5, jag är kortare än dig. Svårt att uppskatta vikt, det är verkligen inte min starka sida men om du själv uppskattat 95 kg så klarar du dig under kraven på Livio för en privat utredning :) 

  • Mathilda88
    LJM91 skrev 2023-02-25 18:58:25 följande:

    Trots absolut noll PMS, bara svag svag molvärk och den där blödningen som jag var så säker på att det var en nidblödning, så har mensen kommit idag :( känner mig helt tom, vet inte om jag orkar bli ledsen ens. Hur länge orkar man försöka och varför funkar det aldrig?


    Gråter Gråter Beklagar!! Känns futtigt att säga så. Hoppades verkligen på den där! 

    Chilins: Starkt jobbat!

    Fyrklöverns: Jag är ngt bättre idag, vågar knappt säga med tanke på det utdragna skedet. Blev dålig för 2 veckor sen exakt nu ikväll. Tog sista antibiotikan igårkväll. Har efter att ha legat mellan VAS 0-3 varje dag sedan måndagskväll till igårkväll så har den idag hållt sig 0-1! Hoppas det kan komma släppa helt snart! Hjärta Har provat följa min temp för första gången vilket varit intressant. Så har jag ngt att jämföra med under kommande cykler. Jag är på ÄL + 10, samt beräknad BIM 1/3. Konstaterad gulkropp under måndagens ultraljud där de pratade om att den var under nedbrytning (som vid icke gravid cykel). Insett dock att det borde vara för tidigt att konstatera det då det bara var ÄL+5 och jag har inte kort lutealfas utan normal på 14 dagar och regelbunden. Men har ändå knaprat Ipren dessa veckor pga smärtorna och de tabletterna har negativ påverkan på fertiliteten, så förväntar mig absolut ingenting denna månaden ändå.
  • Fyrklöverns

    LJM jag tror heller inte att du väger mer än 95 kg med den storleken. Då ger det dig ett BMI på 32,9. Som exempel i Stockholm är gränsen på BMI 35 för finansiering via regionen och i Skåne 34 vad jag kan läsa mig till, men verkar kanske som att Skåne begär att man tappar 10% i vikt innan början av behandling. Har du kollat upp ordentligt i regionen där du bor? Du kanske kan smygväga dig någonstans och ändå skicka en egenremiss så vet du svaret iaf. Jag kan också tänka mig att privata har större acceptans eftersom man inte riktigt kunnat visa på att BMI i spannet 30-35 ger sämre resultat. Tråkigt att höra om vilken ångest vikten har gett dig över åren, förstår att det river upp såren när det ingår som kriterie för IVF :( Hoppas att du hittar en klinik med förståelse och att du kan släppa viktångesten för att istället fokusera all energi på resultatet <3 

    Mathilda: Vad skönt att höra att smärtan börjar släppa nu <3 Håller verkligen med dig att det verkar på tok för tidigt att se att gulkroppen håller på att brytas ner på äl +5. Svårt att veta om Ipren kommer påverka men det kanske ändå är fördelaktigt att låta livmodern läka ut helt efter infektionen och satsa på nästa cykel istället. Hoppas att du blir helt återställd snarast i varje fall och kan fortsatt köra på <3 Vad spännande med tempmätning, det har varit vägledande för de flesta här i gruppen. Kör du även ägglossningstester?

  • Sophiee92

    LJM vad otroligt ledsen jag blir :((!!! Fan så orättvist det är att vissa behöver kämpa så för att få det där plusset på stickan. Men vi har varandra <3 vi alla här kämpar eller har kämpat en längre tid, och i sinom tid kommer vi alla få ett fint pluss det är jag alldeles säker på. Tycker du fått så otroligt fina svar här redan att jag nog inte har mycket att tillägga. Väldigt bra input från Chilins ang att sysselsätta sig med att höra runt med kliniker och fertilitetsmottagningar mellan mens och nästa ÄL, tror också att man kan få igenom mycket bara man ligger på, fungerar såklart inte alltid men ofta kan man få ett nej inledningsvis för att sedan kolla upp lite mer och sedan lyckas få ett ja tillslut iaf. Och tar ni er bara in i IVF svängen så kommer allting att lösa sig med vikten och så, tror bara man måste få en remiss skickad sen tror jag inte att dom är sådär super petiga. Låter ju väldigt positivt också att du faktiskt verkar ligga under gränsen för Livios gräns på 35 i BMI, i så fall får ni ju landstingsfinansierade IVF! Och kan bara hålla med om att Livios personal är helt underbara att jag knappt finner ord. Märks att dom älskar det dom gör och alla människor dom träffar. Jag skulle ringa till en fertilitetsmottagning här närmsta veckorna/dagarna och försöka boka in en tid för att påbörja utredning <3

  • Chilins

    Jag har fått mens så nu ska jag bara vänta på klartecken från kliniken att börja så börjar vi IVF-processen den här cykeln! 

  • Dalarna91

    Ljm; gör ont att läsa hur du haft det. Men hade jag haft en större självdisciplin så är nog risken det hade varit så hos mig också. Minns jag klarade knappt gå förbi reflekterade saker där jag kunde se mig själv, mådde så dåligt en period. 
    Men sen tänker jag att idag så är det fler och fler som är överviktiga. Något vården borde vara van med. Men som tjejerna redan har räknat så är du förhoppningsvis under 35 i bmi. Så jag skulle ha skickat en egenremiss och sen ta det som det kommer. 

    Chilins; härligt med mensen idag :D 

    Mathilda; så roligt du också har börjat tempa dig :) jag ångrar jag inte började tempa mig så fort vi började skaffa barn ;p

  • Mathilda88
    Chilins skrev 2023-02-26 08:46:13 följande:

    Jag har fått mens så nu ska jag bara vänta på klartecken från kliniken att börja så börjar vi IVF-processen den här cykeln! 


    Första gången vi firar en mens! 🥳🙌 Hoppas det kör igång nu! 💖

    Fyrklöverns: Tack ❤️ Ja men jag har alltid tyckt det är spännande att lära känna och ha koll på sin kropp, men varit omedveten om hur mkt som händer i kroppen som skapar dessa temperaturer. Så ska bli intressant att kartlägga, även om jag redan fått till mig att min cykel ser mkt bra ut. Kommer vara extra intressant kanske att följa under en ev IVF om vi inte lyckas själva innan. 


    Dalarna91: Ja ska bli intressant! Vad använder du för app? Någon särskilt termometer? Jag har en vanlig örontermometer men ser att många skriver med två decimaler. 

  • Dalarna91

    Mathilda; jag använder fertility friend. Är väldigt nöjd med den. Man måste tempa med två decimaler då det inte skiljer sig mycket när man är i lutealfasen. 
    Jag har en termometer man sticker i rumpan xD


    Fast tar temp i munnen, har aldrig använt den tempen tidigare. Så det är sagt :p 
    Antar att du har läst på vad man ska tänka på innan man tempar osv. Men bara ställa frågor annars. De är alltid någon som har svar :)
Svar på tråden Försöka bli gravid i höst, följas åt?