• Anonym (Ts)

    Hur mycket är rimligt att betala?

    Jag ska låna en stuga av en kompis föräldrar i en vecka. Jag åker i så fall ner själv. Vad är rimligt att betala?

    Lite bakgrundsfakta. Stugan ligger ca 40 minuter med buss från Visby, i en liten by där det inte finns så mycket mer än en mataffär och en pizzeria (vill få fram att det inte är mitt på landet men inte i en turistort heller, de flesta är fast boende) moderna bekvämligheter som toa, dusch, ny spis, vatten som går att dricka mm finns. Mikro och diskmaskin finns inte. Allt är väldigt gammalt, äldre möbler, låg diskbänk mm men allt är fräscht och i bra skick.

    Jag är student, min kompis föräldrar tjänar ca 1 1/2 million om året före skatt.

    Lånar jag stugan tar jag på mig att klippa gräset, vattna och sköta rabatter när jag är där.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-08-05 17:06
    Tack till alla som svarat, jag uppskattar att ni tagit er tid. Jag har nu fått svar från min kompis och jag får låna stugan gratis. Insisterade på att åtminstone få betala el mm men hon vägrade. Kommer köpa en fin korg med delikatesser som tack.

  • Svar på tråden Hur mycket är rimligt att betala?
  • Anonvm
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 09:49:34 följande:

    Jag är student, min kompis föräldrar tjänar ca 1 1/2 million om året före skatt.


    Din huvudsakliga fråga är relevant och har absolut ett diskussionsvärde.

    Men dina resp ägarens inkomster har precis noll o ingenting med saken att göra.
    Detta "jag har så lite o de har så mycket"-resonemang är det bara att du lägger ner, ju förr desto bättre.
    Att du har ont om pengar ger dig inga rättigheter, varken juridiskt eller moraliskt, att förvänta dig/ kräva att få saker gratis.

    Om din vistelse där inte gör att ägarna avstår från att hyra ut till någon annan, eller nyttja stugan själva så anser jag dock att de vore snikna att be dig om kontant ersättning.
    Ägarna borde se ett visst värde i att någon kollar efter stugan och håller efter lite i trädgården.
    Om jag vore i samma sits så skulle jag mycket hellre se om det fanns något jag kunde fixa/laga under min vistelse där, typ snickra/måla. Har du inte dessa kunskaper så kanske de uppskattar en ordentlig storstädning, eller fönsterputsning? 
  • Anonym (M)
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 14:10:32 följande:

    Det är klart det spelar roll om de verkligen behöver pengarna eller inte. Det ena är något de gör för att tjäna pengar, det andra är en symbolisk summa för att visa uppskattning och betala för driftskostnad, det är en enorm skillnad. Självklart kommer jag inte pruta om de sätter ett pris vilket jag inte tror de kommer att göra. De har aldrig hyrt ut förut och frågar de mig vad jag kan tänka mig att betala vill jag inte vara helt oförberedd.


    Du har väl ingen som helst aning om de behöver pengarna eller inte?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Nopp) skrev 2021-08-03 14:40:16 följande:

    Nej deras och din inkomst i det här fallet är inte relevant. Lika lite som de behöver pengarna som du skriver, lika lite är det en rättighet med en stugvecka på Gotland. Vill de ge dig något med värde ett par tusen, det vill säga låna ut, vilket inte alls är omöjligt så är det deras beslut. Inget de borde göra för att sponsra dig.


    De sponsrar inte om jag betalar Det är min kompis som erbjudit, det var inte ens min idé.
    Anonym (Xyz) skrev 2021-08-03 18:49:18 följande:

    Jag har inte påstått att just du inte tänker betala, vad får du det ifrån? Däremot tycker jag att människor som lånar utan att betala för sig är ett oskick. Så det är ju bra om du inte tillhör den kategorin.

    Vill du verkligen låna av några du känner så ytligt, vill du inte åtminstone fråga om det är något du ska tänka på med huset? Kan du inte åka dit med din kompis?

    Drift kan kanske ligga på 2.000/mån om det är ett litet hus med kommunalt VA som inte värms upp nämnvärt på vintern.


    Jag tänkte städa riktigt ordentligt (inte bara veckostäd) och putsa fönster, så trädgården då. Tyvärr är jag fruktansvärt ohändig och har inget körkort annars hade jag erbjudit mig att fixa saker.

    Klart att jag kommer fråga om det finns något jag ska tänka på eller något jag kan göra. Jag vill betala just för att jag inte känner dem, hade det varit min kompis hade jag sett det mer som tjänst och gentjänst.

    Ja, jag kollade just upp det. Ett fritidshus kostar ca 14 000 per år i drift.
    Shalke04 skrev 2021-08-03 16:06:24 följande:

    Att du är student och att din kompis föräldrar tjänar ok är inte relevant överhuvudtaget. Vill du låna stugan så får du betala marknadspris, vilket under sommaren kan vara allt från 5.000 kr till 50.000 kr i veckan. Vill de ge rabatt så är det upp till dem. 

    5.000 kr anser jag är lågt pris och ett bra pris för dig. Lite kompisrabatt sådär. 


    50 000 Jag har aldrig någonsin sett ett hus som kostar så mycket per vecka, är du snäll och länkar till ett sådant hus?

    5000 ÄR markpris, liknande hus hyrs ut för den summan, det är verkligen inget kompispris. Det är extremt långt över vad jag har råd med, vill de ha så mycket blir det ingenting.
    Anonym (llll) skrev 2021-08-03 18:58:24 följande:

    Folk som hyr ut ska väl inte behöva stå på ruinens brant för att de som hyr ska betala? Eller vad menar du? 

    Jag tycker din kompis har ansvaret här. Denne säger att du får låna men hade inte ens pratat med sina föräldrar först? Det kanske inte alls passar dem att du är där den tiden du och din kompis pratat om, men de kanske inte kan säga nej till sitt barn? 

    Ska du vara vuxen så ta ditt eget ansvar och ring upp föräldrarna. Säg att du hört att stuga eventuellt skulle kunna gå att låna/hyra. Då märker du vad de tycker. De kanske har en fast summa de brukar hyra ut för och då är det väl rimligt att du betalat detsamma? 


    Att 5000 (som folk pratar om här) betyder absolut ingenting för dem. Det har noll betydelse för dem men är en halv månadsinkomst för mig.

    Om de inte kan säga nej får stå för dem. Jag är helt förberedd på det. Huset kommer stå tomt det vet jag men de kanske inte alls känner sig bekväma och det accepterar jag.

    De har aldrig hyrt ut huset förut. Min kompis får bestämma vad som är lämpligt, jag tänker inte leta upp deras nummer på hitta skulle någon kontakta mig på det sättet hade jag sett det som obehagligt och påträngande.
    Anonym (Nopp) skrev 2021-08-03 12:08:11 följande:

    Hyr själv ut stuga och i det här fallet är det självklart att du måste ha klart för dig om du ska låna eller hyra. Ska du hyra så är det inte du som sätter priset. Inte heller om de ger dig ett reducerat kompispris.

    Förutsätt att det är hyra som gäller och fråga redan nu vad de vill ha för en vecka. Insisterar de på att du får låna så lämnar du städat o fint klipper gräs kanske fixar något extra med rabatter eller så och så en omsorgsfull tackpresent.

    Du ska inte bara hitta på en summa själv. Det blir mer förolämpande. Som att du betalar vad du tycker det är värt och så är det ett kraftigt underpris.

    Inkomster har noll och ingenting med saken att göra.


    De har aldrig hyrt ut innan och frågar de mig vad jag tycker är rimligt vill jag inte stå som en fågelholk.
    Anonym (D) skrev 2021-08-03 11:49:25 följande:

    Snabb sökning på stuguthyrning på Gotland i september ger billigaste pris på ca 1700 kr för en vecka för en stuga som inte är nära havet. Då förväntas man inte klippa gräset, bara städa efter sig.

    Merkostnaden för el och vatten när bostaden används av dig lär inte bli mycket mer än någon enstaka hundralapp. Ofta har man ju ett fast abonnemang för el, vatten, avlopp och sophämtning, där den rörliga kostnaden per vecka blir rätt så låg oavsett om huset är bebott eller inte.

    Gräsklippning och skötsel av trädgården är annars något som antingen kräver att de åker dit själva och gör det, eller att de hyr in någon att göra det. Gör du det slipper de en del arbete och kostnader. 

    Är det en stor tomt så är ditt arbete ju givetvis värt  mer än om det är en minitomt.

    Brukar de hyra ut stugan eller står den annars tom? Om den hyrs ut i normala fall tappar de en potentiell hyresintäkt, och då blir det mer rimligt med ersättning för bortfallen hyra- rimlig ersättning för ditt arbete.

    Står den tom annars skulle jag se det som att ditt arbete + en mindre slant och/eller en trevlig present (choklad, vin, presentkort eller annat) som tillräckligt. 


    Den brukar stå tom. Det är en granne som hjälper dem med trädgården i vanliga fall (troligtvis mot en slant) Att klippa gräset och rensa rabatterna borde inte ta mer än 30-40 minuter.
  • Anonym (M)
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 19:39:22 följande:

    De sponsrar inte om jag betalar Det är min kompis som erbjudit, det var inte ens min idé.Jag tänkte städa riktigt ordentligt (inte bara veckostäd) och putsa fönster, så trädgården då. Tyvärr är jag fruktansvärt ohändig och har inget körkort annars hade jag erbjudit mig att fixa saker.

    Klart att jag kommer fråga om det finns något jag ska tänka på eller något jag kan göra. Jag vill betala just för att jag inte känner dem, hade det varit min kompis hade jag sett det mer som tjänst och gentjänst.

    Ja, jag kollade just upp det. Ett fritidshus kostar ca 14 000 per år i drift.50 000 Jag har aldrig någonsin sett ett hus som kostar så mycket per vecka, är du snäll och länkar till ett sådant hus?

    5000 ÄR markpris, liknande hus hyrs ut för den summan, det är verkligen inget kompispris. Det är extremt långt över vad jag har råd med, vill de ha så mycket blir det ingenting.Att 5000 (som folk pratar om här) betyder absolut ingenting för dem. Det har noll betydelse för dem men är en halv månadsinkomst för mig.

    Om de inte kan säga nej får stå för dem. Jag är helt förberedd på det. Huset kommer stå tomt det vet jag men de kanske inte alls känner sig bekväma och det accepterar jag.

    De har aldrig hyrt ut huset förut. Min kompis får bestämma vad som är lämpligt, jag tänker inte leta upp deras nummer på hitta skulle någon kontakta mig på det sättet hade jag sett det som obehagligt och påträngande.De har aldrig hyrt ut innan och frågar de mig vad jag tycker är rimligt vill jag inte stå som en fågelholk.Den brukar stå tom. Det är en granne som hjälper dem med trädgården i vanliga fall (troligtvis mot en slant) Att klippa gräset och rensa rabatterna borde inte ta mer än 30-40 minuter.


    Som sagt. Bara för att de har hög inkomst har du ingen aning om om de har gott om pengar eller inte. De kanske har utgifter som täcker hela inkomsten och 5000 gör massor?!
  • Anonym (Ts)
    Anonym (M) skrev 2021-08-03 19:46:07 följande:

    Som sagt. Bara för att de har hög inkomst har du ingen aning om om de har gott om pengar eller inte. De kanske har utgifter som täcker hela inkomsten och 5000 gör massor?!


    Jag har svårt att tro att man har utgifter på en miljon per år, i så fall är det lyxfällan nästa. Som jag sa kommer jag självklart betala men jag tänker inte låtsas som att inkomst inte spelar roll, det gör det ju i alla ens andra relationer.
  • Anonym (M)
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 20:01:41 följande:

    Jag har svårt att tro att man har utgifter på en miljon per år, i så fall är det lyxfällan nästa. Som jag sa kommer jag självklart betala men jag tänker inte låtsas som att inkomst inte spelar roll, det gör det ju i alla ens andra relationer.


    Du verkar ha väldigt dålig koll på hur andras ekonomi kan se ut. Högre inkomst betyder inte sällan betydligt högre utgifter vilket inte är så konstigt om man tänker efter. Sommarstugan, båten, hästarna och de svindyra bilarna och husen är inte direkt gratis i drift. Behöver inte bli speciellt mycket efter per månad om man valt att leva så.
  • Anonym (F)
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 20:01:41 följande:

    Jag har svårt att tro att man har utgifter på en miljon per år, i så fall är det lyxfällan nästa. Som jag sa kommer jag självklart betala men jag tänker inte låtsas som att inkomst inte spelar roll, det gör det ju i alla ens andra relationer.


    Du har ju ingen relation med din kompis föräldrar. Du vill inte ens kontakta dem.
  • Anonvm
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 20:01:41 följande:
     men jag tänker inte låtsas som att inkomst inte spelar roll, det gör det ju i alla ens andra relationer.
    Eh? Va?
  • elin1989
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 20:01:41 följande:

    Jag har svårt att tro att man har utgifter på en miljon per år, i så fall är det lyxfällan nästa. Som jag sa kommer jag självklart betala men jag tänker inte låtsas som att inkomst inte spelar roll, det gör det ju i alla ens andra relationer.


    Det spelar ingen roll i det här fallet vad du eller de tjänar. Du får fråga rakt ut hur mycket de vill ha. Det är upp till dem att sätta en siffra.

    Vi hyr ut vårat ut hus på sommaren och vi skiter fullständigt i vad personerna tjänar, vi har ett satt pris som beror på hur länge de har bokat. 6000-8000 per vecka. Jag utgår från att din kompis föräldrar inte vill ha så mycket om det är ett LÅN vi pratar om, men det här är ju en situation där det lätt kan bli missförstånd så du får helt enkelt be din kompis att fråga föräldrarna vad de förväntar sig i utbyte. Betala vad du tycker är rimligt är inte ett okej svar. Och om kompisen vägrar svara så skulle jag vänligen tacka nej.
  • Anonvm
    Anonym (Ts) skrev 2021-08-03 19:39:22 följande:
    Ja, jag kollade just upp det. Ett fritidshus kostar ca 14 000 per år i drift.
    Shalke04 skrev 2021-08-03 16:06:24 följande:

    Att du är student och att din kompis föräldrar tjänar ok är inte relevant överhuvudtaget. Vill du låna stugan så får du betala marknadspris, vilket under sommaren kan vara allt från 5.000 kr till 50.000 kr i veckan. Vill de ge rabatt så är det upp till dem. 

    5.000 kr anser jag är lågt pris och ett bra pris för dig. Lite kompisrabatt sådär. 


    Alla "fritidshus" har samma driftskostnad alltså?
Svar på tråden Hur mycket är rimligt att betala?