• Ledsenheten

    Hur mycket ska man hjälpa till hemma?

    Hej! Jag är en tjej som snart fyller 18 år. Min mamma klagar dag in och dag ut på att jag inte hjälper till hemma. Grejen är att jag tycker att jag hjälper till ganska lagomt. Jag städar mitt egna rum (dammsuger, dammtorkar och renbäddar osv) en gång i veckan. Jag tvättar alltid mina egna kläder och viker in dom själv i garderoben. Jag städar toaletten på övervåningen minst en gång i veckan (skurar toalettstol + handfat, putsar av spegeln, dammsuger, diskar ur tandborstmuggen och byter handdukar osv). Mamma ber mig nån gång då och då att plocka ur diskmaskinen och då gör jag det.

    Jag har två bröder varav en är 16 år och en är 8 år. Min 16 åriga lillebror gör absolut ingenting. Han tvättar inte själv, han städar inte sitt rum, han dammsuger inte, han renbäddar inte ens själv. Men han blir aldrig ombedd att göra någonting så som att plocka ut ur diskmaskinen eller städa sitt rum som alltid ser ut som det varit inbrott där inne, utan det gör mamma.

    Min andra lillebror på 8 år gör absolut ingenting själv heller. Han ställer inte ens in i diskmaskinen efter maten.

    Dom sysslorna som jag gör anser jag vara helt normala och jag har gjort dem sen jag var kanske 12 år så jag har inga problem med att göra dem. Men det jag inte förstår är vad mer mamma vill att jag ska göra. Hon säger att alla hennes kompisars barn minsann alltid hjälper till hemma osv men då jag frågar vad så får jag inget svar.

    Vi barn har ju faktiskt inte valt att bli födda, vi borde väll inte vara skyldig föräldrar att göra någonting alls då det är våra föräldrar som valt att skaffa barn.

    Jag ska ju skaffa ett eget hushåll en dag och då kommer ju jag få vara den som diskar och städar osv. Hade självklart uppskattat om mina barn hjälpte till och exempelvis städade deras egna rum och såklart tycker jag det är viktigt att dem lär sig vanliga hushållssysslor tills vuxenlivet.

    Ska även tillägga att mina föräldrar är skilda och hos pappa gör jag samma sak som hos mamma. Min lillebror gör ingenting där heller. Dock så har vi städerska där en gång i veckan så det är inte lika viktigt med allt städande men vi har även 2 hundar som löser mycket hår och jag har vitt golv så jag dammsuger och vaskar där ändå efter halva veckan typ så jag gör i princip lika mycket som hos mamma.

    Men nu undrar jag, vad hjälper era barn till med hemma? Om ni inte har barn, vad skulle ni viljat att era barn hjälpte till med? Vi säger i mina och mina syskons åldrar, 18, 16 och 8 år?

  • Svar på tråden Hur mycket ska man hjälpa till hemma?
  • Anonym (13 och 16åring)

    Vi är 2 vuxna och 2 barn/ungdomar.
    Barnen ansvarar för att plocka ur diskmaskinen (från ca 8 år) enligt schema, städa sitt rum.
    Dessutom vill vi att de lagar middag en ggr i vecka.
    Det blir allt mellan pannkakor och oxfilé.
    Dottern som älskar shopping  och pengar får extra betalt för att dammsuga hela huset.
    Dina föräldrar måste se till att 16åringen hjälper till, att bli arg och vägra är något de måste jobba bort. Att ha en uppgift som är återkommande förutom städa sitt rum är bara nyttigt även om man har en lättare diagnos.

  • Jemp
    sextiotalist skrev 2021-08-25 15:55:10 följande:

    Varför ska ts hjälpa till för att hon får mat på bordet, föräldern har faktiskt lagstadgad plikt att se till att ts får mat på bordet och tak över huvudet. 

    trädgården är inget som åligger barnen 


    Ja, föräldern har försörjningsplikt (det är ju knappast det som är frågan) men inte betjänt-plikt för en 18- (eller 16) åring.

    Anledningen? För att man hjälps åt i en familj, och för att det ingår i uppfostran att ungdomar bör få in både rutinen kring hushållsarbete och lära sig det rent praktiskt.
  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2021-08-25 15:55:10 följande:
    Varför ska ts hjälpa till för att hon får mat på bordet, föräldern har faktiskt lagstadgad plikt att se till att ts får mat på bordet och tak över huvudet. 
    trädgården är inget som åligger barnen 
    Därför att det hör till att bidra inom en familj och ansvar är något barn behöver lära sig inför vuxenlivet.

    Föräldrars ansvar är inte ett argument här, eftersom det handlar om fördelning av uppgifter, precis som i alla organisationer.
  • Anonym (Jenny)
    Ledsenheten skrev 2021-08-25 14:27:47 följande:

    KLIPP

    Då jag städar så gör jag det på helgerna och jag tycker oxå att det är helt normala saker för en 18 åring att göra. Meningen med mitt inlägg var inte att få massa svar som ?du är så duktig och du ska inte behöva göra något alls?. Utan jag skrev en fråga.

    ?Vad vill ni att era barn gör hemma??

    KLIPP


    Mina barn är två år yngre än du och dina bröder. Jag vill att mina barn känner att de är delaktiga i hushållet. Jag tror att man tar bättre hand om sitt hem om man även har del i skötseln av det. Vi städar och röjer alla gemensamt efter middagen under tiden det tar att diska (10-30 minuter). Mindre barn fick börja med att ta hand om sitt rum och sina leksaker under den tiden och allteftersom det blev mer automatiskt så har de tagit på sig andra uppgifter som att dammsuga eller städa andra delar av huset. Vi föräldrar hjälper till och har det slutgiltiga ansvaret för att saker och ting blir gjorda.

    Saker som inte sker under denna tid (tvätt, matlagning, trädgårdsskötsel) får jag ibland hjälp med. Oftare när det är roligt och mindre kravfyllt. De äldre barnen gör ofta dessa sysslor i utbyte mot att jag hjälper dem med något (teknisk support, skjuts, ordnar saker när de ska ha kompisar över, läxhjälp ...). Mer som ett sätt att visa att de respekterar min tid än för att jag kräver det.

    Mitt förslag till dig är att du väljer ut en ny syssla som du tycker är ok att göra och erbjuder dig att ta på dig den. Du har kontrollen över vad det är och det visar din mamma att du gärna hjälper till när du kan. En annan variant är att du frågar din mamma vad som skulle hjälpa henne mest om du skulle ta på dig en syssla till. Svara hon bara vagt och undvikande att du borde hjälpa till mer så föreslå något konkret (att du tar ansvar för soporna, eller tar badrummet en gång i veckan).

    Ett sista tips är att du kanske någon gång säger tack till din mamma. För att hon tar hand om er och försörjer er och älskar er. Lite uppskattning kan göra stor skillnad.
  • sextiotalist
    Jemp skrev 2021-08-25 15:59:55 följande:

    Ja, föräldern har försörjningsplikt (det är ju knappast det som är frågan) men inte betjänt-plikt för en 18- (eller 16) åring.

    Anledningen? För att man hjälps åt i en familj, och för att det ingår i uppfostran att ungdomar bör få in både rutinen kring hushållsarbete och lära sig det rent praktiskt.


    Men ANSVARET är föräldrarnas. Barnen ska självklart lära sig och hjälpa till vid behov.

    Åh andra sidan har vi själva ytterst få rutiner när det gäller hushållsarbete, så det präglar mitt synsätt. Och ja, sonen har aldrig haft dedikerade uppgifter, åh andra sidan har han sällan sagt nej om vi behövt en extra hand.
  • Anonym (Mja men..)
    sextiotalist skrev 2021-08-25 15:15:21 följande:

    Men det är inte TS ansvar att det ska ske. 

    Trädgården t.ex, det är ett val föräldrarna har gjort att ha trädgård och då är det inget man kan ålägga barnen.

    Återvinningen krävs i 9 fall av 10 att man behöver använda en bil för det ändamålet

    Alltså, det är föräldrarna som har ansvaret att detta ska göras, de kan absolut ta in barnen som hjälp och även lära ut barnen dessa uppgifter.

    Men hushållets skötsel är och förblir föräldrarnas ansvar. 

    Den dagen TS flyttar hemifrån, så blir det hennes ansvar  att ta han om sitt hem.

    Egna rum och egna saker är en annan sak, de ska man självklart hålla rätt på, men de gemensamma utrymmena, trädgård etc är föräldrarnas ansvar.

    Att var och en ska tvätta sin egen tvätt verkar är, i mina ögon, totalt vansinnigt. Bättre att se till att man ha lagom fyllda tvättmaskiner istället för en enstaka blus eller byxor


    Jag tycker det är föräldrarnas ansvar att få barnen att hjälpa till, det är ju så man lär sig om livet. När jag va 12, hjälpte jag till med allt, handlade, städade, lagade mat osv.

    Nu har TS ätstörningar så då blir läget annorlunda där men hon är snart 18, ska hon leva som hon bor på hotell får hon betala för det isf. Annars får dom hjälpas åt som familj. Det största problemet här är dock att bröderna inte hjälper till, det ska inte va som askungen i en familj...
  • Törstiga tuppen

    Mina vuxna hemmaboende barn förväntas bete sig som vuxna. Är det grus i hallen dammsuger man, har maskinen gått plockar man ur den. De har alltså inga uppgifter utan får ta sin del av alla hushållssysslor. Om någon jobbar mycket en vecka, får någon annan göra mer. Min son har Autism, men det gäller även honom, även om han kan behöva en påminnelse då och då.

  • Spucks
    Ledsenheten skrev 2021-08-25 14:27:47 följande:

    Jag har det jobbigt med maten, har en selektiv ätstörning och håller på att utreda mig för autism/aspergers. Jag blir otroligt äcklad av viss mat så som kött, ägg, lök osv så jag lagar ofta min egen mat om inte dom andra ska äta något som jag kan tänka mig.

    Min 16 åriga lillebror har ADD och har väldigt grova aggretionsproblem. Om man ber han om något så skoter han fullständigt i det eller så blir han så otroligt arg. Igår sa min pappa till honom att han inte fick hälla vatten i handfatet i husvagnen och då blev han så arg att han tog en hel gurka ur kylen och drämde i marken och sen stampade han upp för trappen och smällde igen dörren till hans rum. Han tar ingen medicin för sin diagnos, varför vet jag inte. Men jag gissar på att det är därför mamma aldrig ber honom göra något. Han skiter i det och då man säger till honom igen blir han sådär arg som han blev igår och skriker fula ord osv.

    Min andra 8åriga lillebror är i princip likadan. Han blir jätte jätte arg om han inte får som han vill. Han är dåligt uppfostrad och han skriker och slåss om man ber honom göra något. Han har ingen utredd diagnos.

    Antar att det är därför dom slipper undan, jag kan inte bli sådär arg som dom kan bli så då blir det jag som får ta skiten.

    Eftersom jag äter dåligt så orkar jag inte så mycket. Jag går måleri på gymnasiet och går från 8.10 - 16.20 och spacklar och målar hela dagarna så somnar oftast direkt jag kommer hem. (Har bestämt mig för att inte bli målare) Och har ändå inte så mycket tid över då jag måste plugga mycket hemma eftersom jag inte kan koncentrera mig i skolan.

    Då jag städar så gör jag det på helgerna och jag tycker oxå att det är helt normala saker för en 18 åring att göra. Meningen med mitt inlägg var inte att få massa svar som ?du är så duktig och du ska inte behöva göra något alls?. Utan jag skrev en fråga.

    ?Vad vill ni att era barn gör hemma??

    Jag ska prata med min mamma om vad hon vill att jag ska göra nån gång i veckan och jag ska försöka få mina bröder och mamma att komma överens om varsin sak dem med.

    Tack för svaren, nu ska jag gå och städa ur kattlådan, tömma diskmaskinen och dammsuga hallen :)


    Okej, det låter jobbig. Dina föräldrar bryr sig nog inte om dina bröders uppfostran och det går ut över dig, eftersom du är mindre jobbig.

    Men för att svara p
    å din konkret fråga om vad folks barn ska göra hemma: min dotter är 16 och hon gör följande (om jag inte skiver "ibland" betyder det att det alltid är hennes jobb):
    * självklart allt som rör hennes rum, inkl. säng och sängkläder
    * viker och röjer undan sina kläder
    * hjälpas med tvätten - ibland sätter hon p
    å maskinen, ibland jag; inbland hänger hon upp all blött tvätt, ibland jag, ibland gör vi det ihop - beror på vad vi har för oss när tvätten är klar
    * ger mat och vatten till v
    åra katter
    * g
    å ner med sopporna (vi bor i lägenhet)
    * diskar sin egen disk
    * städar handfatet i badrummet och köket en g
    ång i veckan
    * ibland lagar hon mat, tar hand om lillebror (som är i förskole
    åldern), dammsugar andra delar av lägenheten (dvs. utanför hennes rum), vattnar plantorna (fast vi har inte många), diskar annan disk .... allt detta beror på hur mycket hon och jag har att göra annars. När jag var arbetslös och hon i skolan gjorde hon såklart mycket mindre än tex. under loven.

  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2021-08-25 16:50:05 följande:
    Men ANSVARET är föräldrarnas. Barnen ska självklart lära sig och hjälpa till vid behov.

    Åh andra sidan har vi själva ytterst få rutiner när det gäller hushållsarbete, så det präglar mitt synsätt. Och ja, sonen har aldrig haft dedikerade uppgifter, åh andra sidan har han sällan sagt nej om vi behövt en extra hand.
    På ett företag är VD'n ansvarig, men gör han alla uppgifter?
  • Anonym (Nk)

    Jag tycker kanske att du bör kunna dammsuga hemma då och då samt plocka ur och i diskmaskinen oftare. Att du städar ditt rum är en sak men det hjälper ju liksom inte din mamma? Det hjälper ju att du tvättar osv såklart.

    Jag tycker du ska prata med din mamma om att involvera din yngre bror, ni får ha bestämda dagar osv. Det är lättare sagt än gjort absolut, min mamma lyckades inte för hon orkade inte som ensamstående ta den fighten och de bråken som hade uppstått med min yngre bror. Jag känner igen mig i din situation.

    Men tala om för henne att du edan känner att du gör mer, eftersom du hjälp till sen du var 12 men att inte samma krav finns på din yngre bror vilket känns ojämställt men att du tycker ni två bör hjälpa till och föreslå ett schema.

Svar på tråden Hur mycket ska man hjälpa till hemma?