• Anonym (Vaccinerad)

    Varför tar ni inte vaccinet?

    Halloj gott folk och gott nytt år! Hoppas ni haft det awesome ;) Men nu till The Topic, det känns som om alla i Sverige (eller i hela världen) har tagit vaccinet men sen finns det dessa inte som har tagit den. Jag skriver detta med all respekt förresten, jag respekterar allas val när det gäller detta. Undrar dock varför ni som inte tagit det har vakt att gå denna bana? Rädda för nålar kanske? :)

    Eller är det något annat? Något jag grubblat på ett tag.

    Tog andra sprutan i onsdags BTW ;)

    Kram på er

  • Svar på tråden Varför tar ni inte vaccinet?
  • broderbob
    Smittan på äldreboenden ökar ? igen

    Publicerat igår kl 20.52


    Antalet smittade på äldreboenden ökar kraftigt.


     


    Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet smittade på äldreboenden tiodubblats på två veckor.


     


    ?Självklart är det en oro att det ska komma in igen. Så långt vi kan försöker vi förhindra det?, säger Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på äldreboendet Solgården i Sköndal i Stockholm.


    De senaste veckorna har allt fler som bor på äldreboenden smittats av covid-19. Under vecka 1 registrerades 528 smittade på äldreboenden i Sverige. Det är mer än dubbelt så många som veckan innan och tio gånger så många som två veckor innan. Det visar statistik från Socialstyrelsen.


    ? Antal smittade nu ligger väldigt högt. Senast vi såg samma mängd smittade på äldreboenden var i början av 2021, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    Jämfört med tidigare smittvågor är antalet personer på äldreboenden som dött med covid-19 mycket färre. Under vecka 1 har hittills 6 dödsfall med covid-19 på äldreboenden registrerats, men det finns en eftersläpning. Samma vecka för ett år sen dog 260 på äldreboenden och veckan när det var som värst under första vågen dog 400 personer.


    ? Det som är skillnaden nu är att de flesta är vaccinerade och har tagit dos 3. Så det vi kan se nu är att de inte blir lika sjuka som för ett år sen, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    På Solgårdens äldreboende i Sköndal i Stockholm kom smittan in i början av pandemin. Just nu är många av personalen sjuka eller i karantän men ingen av de boende är smittade, enligt Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på boendet.


    ? Självklart att vi är oroliga att det ska komma in igen. Men vi har ju våra rutiner. Alla som kommer på besök ska boka besök, de ska ledsagas in i lägenheten till den boende och använda handsprit och munskydd under hela besöket. Man kan ju aldrig vara hundra att det inte kommer in men så långt vi kan försöker vi förhindra det, säger hon.


    Smittan på äldreboenden ökar ? igen - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

  • Anonym (Frida)
    Anonym (q) skrev 2022-01-13 17:24:56 följande:

    Nej, såklart men risken finns alltid att man eller någon närstående måste söka vård för något som inte har med covid att göra.

    Det är så huvudstupa dumt alltihopa att tro att vårdpersonal ska få ha vilka friheter som helst. Det är en otroligt skrämmande utveckling att solidaritet och ansvar är totalt borta ur medvetandet hos ca 20% av befolkningen.


    Så du menar att jag som sjuksköterska ska behöva vaccinera mig med ett totalt jäkla värdelöst vaccin för att visa solidaritet? För vad? Nej tack. För att dra in mer pengar till den korrupta läkemedelsindustrin? Nej tack. Jag har arbetat under hela coronaepidemin och kan säga att detta är sjukt uppblåst.
  • Anonym (Håkan)
    Anonym (Frida) skrev 2022-01-14 10:40:05 följande:
    Så du menar att jag som sjuksköterska ska behöva vaccinera mig med ett totalt jäkla värdelöst vaccin för att visa solidaritet? För vad? Nej tack. För att dra in mer pengar till den korrupta läkemedelsindustrin? Nej tack. Jag har arbetat under hela coronaepidemin och kan säga att detta är sjukt uppblåst.
    Du säger att du är sjuksköterska? Jag betvivlar.
    Jag vill inte tro att en person med tre års högskoleutbildning resonerar så obeskrivligt korkat.

    På fyra rader säger du att vaccinet är verkningslöst (!!!) och att det vaccineras för att göda en korrupt läkemedelsindustri och att hela pandemin är uppblåst :O

    Har man de åsikter du har ska man inte jobba inom vården. Faktaresistent och världsfrånvänd, obehagligt.
  • klyban
    Anonym (Covidvaccin, nej tack) skrev 2022-01-14 00:21:17 följande:
    Har du helt missat att sjuksköterskor är som du och jag helt vanliga människor som vem som helst, som kan ha egna privata uppfattningar/tankar/ val. Sjuksköterskans privata ställningstagande kring tex covidvaccin är inget du eller någon patient behöver eller bör lägga sig i. Känns som orimliga förväntningar att bara för man är sjuksköterska måste man leva upp till alla vårdens rekommendationer, för att vara värdig som sjuksköterska i dina ögon? Så länge sjuksköterskan sköter sitt arbete utifrån vårdens riktlinjer, bör du inte gräva i deras privata. Tror inte heller det finns läkare som 100% står bakom alla riktlinjer/behandlingar osv eller lever som de lär. Vad är det för omänskliga krav du har? Tror nog egentligen att många sjuksköterskor redan är vaccinerade, så förstår inte riktigt ditt problem här egentligen.
    Är det en person i riskgrupp tex 65+, hjärt och kärlsjukdomar, högt blodtryck, fetma osv, finns det gott om rimlig info om varför de bör vaccinera sig som sjuksköterskan kan ta upp.
    Det som kan vara svårt som sjuksköterska är att tex motivera en fullt frisk 25 åring som inte tillhör riskgrupp att vaccinera sig om den vill gå in i en diskussion och väga för och nackdelar.

    Jo, som patient så vill man ha patientsäkerhet och det är nått man bör kunna kräva tom.
    Sen kan man undra hur dessa klart sig igenom utbildningen och när de ignorerar vetenskaplig fakta på det sättet.

    När man är i en pandemi, får man tänka på mer än sig själv, egoism dödar.
    Och det är tack vare de ovaccinerade vi nu får restriktioner.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • broderbob
    Anonym (Frida) skrev 2022-01-14 10:40:05 följande:
    Så du menar att jag som sjuksköterska ska behöva vaccinera mig med ett totalt jäkla värdelöst vaccin för att visa solidaritet? För vad? Nej tack. För att dra in mer pengar till den korrupta läkemedelsindustrin? Nej tack. Jag har arbetat under hela coronaepidemin och kan säga att detta är sjukt uppblåst.
    Jag är säker på att du inte är sjuksköterska och här kan man också skriva att man är Överläkare , Docent eller till och med Infektionsläkare Glad som jag kanske är ( fast det är klart att jag inte är det) - Då du kan säga - Jag har arbetat under hela coronaepidemin och kan säga att detta är sjukt uppblåst.-

    Du vet inte ett dugg vad du talar om, sjuksköterskor och USK:or med skyddskläder (tunga och varma) långa arbetstider upp till 12 timmar / dag, kommer hem för att äta och sedan gå till sängs för att orka med nästa dag, orkar inte umgås med familjen, 

    Sjuksköterskor som går ut och demonstrerar så att folk ska förstå att de måste vaccinera sig så att de inte blir sjuka, att de inte kommer in på sjukhuset. De går på knäna , ibland måste de avvisa patienter.

    Sköter palliativ vård där anhöriga inte får vara närvarande utan tar farväl bakom glasrutor / glasdörrar.

    Får ingen lunch knappt toabesök, då patienter ständigt kommer in,  somliga ska till IVA med övervak, andra upp på avdelningen -

    De som nu för tiden kommer in så är de flesta yngre och ovaccinerade som dig,  och som dig onödigt tar upp vårdplatser - de som är till för behövande och allvarligt sjuka i Covid eller följdsjukdomar - att du berättat sagor för oss är en sak - att du tar upp tid med ditt sagoberättande är en annan
  • broderbob
    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari

     


    Spridningen av omikron ligger på den högsta nivån någonsin. Folkhälsomyndighetens nya scenarier visar dessutom stor risk för ett förvärrat läge under kommande veckor.»Vi har större antal fall per dag än vi varit i närheten av tidigare«, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


     


    Anders Tegnell inledde, i vanlig ordning, torsdagens presskonferens om covid-19 med att ge en bild av pandemiläget.


    ? Vi befinner oss i en situation med väldigt snabbt ökande smittspridning. Det är ett scenario som vi sett i andra länder, men som kommit sent till Sverige, sa han.


    Omikron har inneburit en ännu högre växel i spridningen jämfört med den tidigare dominerande deltavarianten. På onsdagen gjordes en ny toppnotering i antalet nya registrerade smittofall under ett dygn: 25 215 stycken.


    Smittspridningen ligger på en nivå som är högre än någonsin tidigare under pandemin.


    ?Vi har ett större antal fall per dag än vi haft någon gång, sa Anders Tegnell.


    Eftersom ny kunskap har kommit om omikron som jämfört med tidigare varianter har en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer, har myndigheten tagit fram två uppdaterade scenarier för hur utveckling kan tänkas bli fram till 20 mars 2022. Enligt dessa fortsätter den kraftiga smittspridningen i ytterligare två veckor för att nå en topp i slutet av januari. Scenarierna ger en betydligt mer dramatisk bild än de tidigare. Ett av dem pekar på 69 000 nya bekräftade fall per dag under spridningens topp.


     


    En ökad belastning på sjukvården är att vänta, konstaterade Anders Tegnell. Under den senaste veckan har flera regioner också höjt beredskapen. Enligt Socialstyrelsen befinner sig en region i förstärkningsläge, elva i stabsläge och nio i normalläge. En klar majoritet av regionerna ser en negativ utveckling framför sig både på lång och kort sikt.


    Hittills har dock inte antalet intensivvårdade patienter med covid-19 på ökat i proportion med den snabba smittspridningen. 1 178 patienter vårdas inneliggande på sjukhus, inom intensivvården vårdas ytterligare 94 patienter som har covid-19.


    Antalet fall inom intensivvården har till och med minskat den senaste veckan. Enligt Socialstyrelsen är det för tidigt att dra en slutsats av det.


    ?Vi vet att det dröjer ett antal dagar innan det behövs Iva-vård. Kanske är det platåläge just nu men det vet vi inte, sa enhetschefen Mattias Fredricson.


    Risken att hamna på Iva är fortfarande betydligt högre för ovaccinerade än för vaccinerade. Omikrom verkar medföra mindre risk för allvarlig sjukdom. Om det även gäller ovaccinerade är däremot ännu oklart, enligt Folkhälsomyndigheten.


    Anders Tegnell uppmanade gång på gång till vaccinering. I gruppen 65 år och äldre har runt 83 procent fått en tredje dos.


    ? Vaccinering är det bästa verktyget vi har.


    Den stora och ökande sjukfrånvaron som följer i pandemins spår beskrivs också som problematisk, bland annat för hälso- och sjukvården.


    Det är nog vid få tillfällen under pandemin om någon som man hört den orosnivån som finns nu hos samhällsviktiga funktioner, sa Svante Werger, särskild rådgivare vid MSB, på presskonferensen.



    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari (lakartidningen.se)


     

  • AndreaBD
    Random Name skrev 2022-01-13 13:10:52 följande:

    Det som är trist i debatten är att antivaxxers inte sällan visar sig ha en betydligt mörkare och stolligare agenda. De flesta jag stött på har för eller senare låtit sig bli allt mer manipulerade och halkat djupt ner i ett konspirationsträsk som helt saknar gränser. Allt som hamnar i deras redan utstakade flöde hackar dom i sig villkorslöst och sprider det vidare som en manisk sektmedlem. Det är en mycket oroväckande utveckling.

    Snälla, alla som "bara" känner sig lite obekväma med vaccinet (alt är spruträdd) och helst avstår. Fine! Men STAY AWAY från alla dessa grupper på sociala medier. Sök inte bekräftelse eller support. Ni kommer tacka mig senare. Det finns en röd akademisk tråd i dessa grupper och det är sällan den högre skolan som opererar.

    Kom även ihåg att vaccinmotstånd inte är något nytt. Det har funnits sedan vaccinet introducerades på 1700-talet och teorierna som sprids med C-19 vaccinet är på inga sätt nya eller unika för det här viruset. 


    Du har helt rätt där! 
  • Anonym (Idiotförklarar antivaxxrörelsen)
    molly50 skrev 2022-01-12 18:05:49 följande:
    Ja,jag har blivit anklagad för att vara hjärntvättad av en antivaccer också. Inte här i råden dock utan av en bekant privat.
    Så jag har nog egentligen upphört att förvånas.
    Det är trist att pandemin har gjort så att vänskap splittras, jag har mist både en riktig "vän" och flera har tagit bort mig från FB för att jag inte tiger. Jag ser det dock inte som en förlust.
  • Anonym (Covidvaccin, nej tack)
    klyban skrev 2022-01-14 11:44:42 följande:

    Jo, som patient så vill man ha patientsäkerhet och det är nått man bör kunna kräva tom.

    Sen kan man undra hur dessa klart sig igenom utbildningen och när de ignorerar vetenskaplig fakta på det sättet.

    När man är i en pandemi, får man tänka på mer än sig själv, egoism dödar.

    Och det är tack vare de ovaccinerade vi nu får restriktioner.


    Tack vare ovaccinerade vi har restriktioner? Nu snackar du i nattmössan. Har du fortfarande missat att vaccinet främst skyddar den enskilde individen mot allvarlig sjukdom och eventuell död och har minimal påverkan på själva smittspridningen? Hur har du lyckats missa detta? Du vaccinerar dig för att skydda dig själv, så det är främst av egoistiska beslut man vaccinerar sig, att värna om sig själv om man är rädd för att dö i covid. Vilket i sig är en överdriven rädsla då 99,8% överlever smittan alldeles utmärkt. Tillhör man ingen riskgrupp finns det i mina ögon ingen anledning att vaccinera sig. De som dör är 65+ eller tillhör riskgrupp. Det är mycket viktigare att belysa riskgrupper än att skrika att alla ska vaccinera sig oavsett ålder.

    Det hade varit en helt annan femma om vaccinet bromsade/stoppade själva smittspridningen men så ser det inte ut nu tyvärr.
  • broderbob

    Det är enormt tråkigt när man får se dessa vaccinationsmotståndare och de med konspirationsteorier tillåts sprida sitt budskap då vi fortfarande har en samhällsfarlig smittspridning - när de som sitter vid el-försörjning , vattenförsörjning blir sjuka eller familj måste stanna hemma och isolera sig då hotas samhället, liksom utryckningsfordon, kommunikation, hälsovård och sjukvård  med mera - ett samhälle som kollapsar, det är vad dessa antivaccionsmotståndare är ute efter - ett total kaos samt en politisk ide som bygger på antidemokratiska regler - samma personer som låg bakom attacken på Capitolium i USA är också de som är motståndare till vaccinet - höger krafterna. I Sverige syns vaccinmotståndarna vid skolor med hotfulla plakat skrämmer lärare och elever


    Skolpersonal och elever möts av hotfulla aktioner och mejl

    7 OKT 2021 2021


     


    Vaccinmotståndare har under hösten skickat hotfulla mejl och gjort aktioner utanför skolor för att nå föräldrar, skolpersonal och elever med sitt budskap.
    ? De jämför covidvaccineringen av barn med experiment som utfördes av nazister under andra världskriget på barn, säger Kent Werne, författare av boken ?Konspirationsfeber".


     


    Strax efter att gymnasieeleverna slutat skoldagen den 30 augusti möttes de av en aktion från vaccinmotståndare på en parkering utanför Wisbygymnasiet. Skolan förberedde just då att inom kort starta vaccinationer på skolan och erbjuda gymnasieskolans 1540 elever vaccinationer på plats.


    Rektor Peter Lerman valde att inte polisanmäla händelsen men kontaktade regionens säkerhetsavdelning och pratade med personalen efter händelsen:


    ? Det stod ett antal personer och delade ut flygblad på skolans parkering. Men de möttes av ganska irriterade och arga elever som ifrågasatte dem så det blev nog ingen lyckosam aktion för deras del. Vår skolhälsovård drog till och med slutsatsen efter händelsen att det kan ha påverkat vaccinationsviljan positivt bland eleverna, säger Peter Lerman.


    I dagsläget har 80 procent av skolans elever hunnit vaccinera sig.


    Vaccinmotståndare slår till mot skolor och hotar personal och elever | Läraren (lararen.se)

    Det får vara nog nu

Svar på tråden Varför tar ni inte vaccinet?