• Anonym (Socialt glidmedel)

    Utanförskap att inte dricka?

    Kan ni som inte dricker känna ett utanförskap rent socialt? Eller har ni hittat en social krets som accepterar erat val? Här i Sverige så går det sociala umgänget mycket ut på att dricka, och om man inte tycker att alkohol är Guds gåva till mänskligheten så ses man ofta som tråkig och torr. Drickandet har dock minskat bland ungdomar, så det är bra tycker jag att unga kan hitta alternativa sätt att umgås.

    Sen ska man absolut inte förbjuda folk från att dricka, man borde dock kunna göra valet att inte dricka utan att folk dömer en. De som inte dricker borde självklart inte heller vara dömande mot de som gillar att supa till det ibland eller bara ta något glas öl eller vin till maten m.m.

  • Svar på tråden Utanförskap att inte dricka?
  • Fredde1981

    Dricker ingen alkohol alls, har aldrig upplevt att någon skulle döma mig för det, eller att jag skulle känna mig utanför.
    Det blir vad man gör det till!
    Kan räkna på ett finger antalet gånger någon frågat om jag vill ha något att dricka mer än en gång.
    Jag kan utan att dricka alkohol njuta av social samvaro, fest, utekvällar m.m. har helt enkelt inget behov eller någon vilja att dricka alkohol.

  • Anonym (Mammatill3)

    Mina ungdomar (tjejer) dricker inte alkohol. I gen är troende, ingen är med i nykterhetsförbundet eller dyl. De är på fester, men dricker inte. Tror aldrig att det har varit ett problem för någon i deras kompiskretsar.

    Har nog som person lättare för att döma folk som dricker så att de däckar, spyr osv, än folk som inte dricker.
    Att inte dricka är ett ställningstagande, att supa är att vilja passa in i gruppen, och kämpa för sin självbild och status. För ärligt talat, hur kul är det egentligen, och hur kul är förfester, efterfester, kroglivet?

    Själv dricker jag absolut ibland en drink eller ett glas vin, men full har jag inte blivit på över 20 år, och det är också ett medvetet val. 

    Färre människor röker och dricker, på vissa vis går världen ändå åt rätt håll

  • Anonym (Odrickig)
    Drottningen1970 skrev 2022-08-06 00:54:56 följande:
    Vissa saker är faktiskt självklara och normala. Som att inkludera en människa i samvaron utan att ifrågasätta eller ens notera om någon är helnykter. Visst finns det människor som blir provocerad av andra människors nykterhet. Men nej, detta är sjävklart inte alls normalt.
    Åh vad jag önskar att alla resonerade så. Jobbade på en plats där alkoholstinna AWs var normen och varje gång skulle det göras en grej av att jag avstod. HÄR HAR VI KÖPT EN ALKOHOLFRIII ÖL. JA MIN SVÅGERS BRYLLING DRICKER INTE HELLER. VILL DU HA EN TILL ALKOHOLFRI ÖL?

    Konstant betoning på mig, och att jag stod ut. Lagomt roligt.
  • Anonym (Odrickig)

    Jag ogillar känslan av berusning från alkohol i grunden. Sen försökte jag bli gravid och då avstod jag alkohol av det skälet, sen blev jag gravid, sen ammade jag länge. Och efter alla dessa år utan att smaka vet jag liksom inte varför jag skulle dricka - jag saknar inte alkohol alls men gillar att jag alltid kan köra, alltid är fräsch för träning och så vidare. 

    Som förälder känns det också lättare att avstå, även om folk gärna vill skämta om att trötta småbarnsmammor behöver sitt vin så känns det socialt mer accepterat nu att avstå utan vidare förklaring. Det är rätt skönt.

  • Anonym (Lin)
    Tow2Mater skrev 2022-08-06 02:51:36 följande:
    Ar det du som blir full av ett glas vin?
    Jag dricker aldrig ett glas alkohol någonsin, inte under några omständigheter.
  • Anonym (Lin)
    Soryu skrev 2022-08-06 11:58:59 följande:
    Jag kan dricka ett glas vin ibland, några gånger per år, och kanske två glas på midsommar eller nyår, men aldrig mer än så sedan många år. Så jag är inte nykterist, men jag tycker inte om att bli berusad och så pass mycket tycker jag inte om smaken att jag vill dricka mer ofta än vad jag gör. Så när jag träffar människor som dricker är jag för det mesta helt nykter och jag känner igen mig i det du beskriver. Jag tycker egentligen inte att alkoholen tillför någonting socialt, utan tvärtom är det många nyanser av det sociala samspelet och av närvaron i samtalet som går förlorade ju mer berusade folk brukar bli. Så när det är fest går jag för det mesta hem ganska tidigt, för även om jag skulle orka stanna kvar är berusningsgraden så hög att det inte alls känns meningsfullt att stanna kvar.

    Med tanke på det här har det med åren förstås blivit så att de flesta jag umgås med inte heller dricker så mycket eller så ofta. Men när jag tänker tillbaka på det har det nog inte hänt en enda gång att jag känt mig ifrågasatt för att jag inte dricker. Aldrig har det påpekats på ett negativt sätt och jag har aldrig känt mig exkluderad. Så TS, jag känner inte alls igen mig i det. Men jag bor också i en större stad där det finns större utrymme för olika subkulturer. Jag kan tänka mig att det kanske kan vara svårare på en mindre ort där de sociala normerna i allmänhet tenderar att vara starkare.
    Ja, håller med. Om någon dricker en öl till maten är det inget problem för mig eftersom personen inte blir berusad/sinnesförändrad av det. Det är när folk är fulla som det inte blir socialt längre och det tillför ingenting att höra fulla folk prata och bröla omkring. 
  • Anonym (Bojjan)
    Anonym (Lin) skrev 2022-08-06 16:17:14 följande:
    Ja, håller med. Om någon dricker en öl till maten är det inget problem för mig eftersom personen inte blir berusad/sinnesförändrad av det. Det är när folk är fulla som det inte blir socialt längre och det tillför ingenting att höra fulla folk prata och bröla omkring. 

    Samma här. Det är inte så att jag känner mig utfryst utan folk blir så tråkiga när de druckit så jag blir uttråkad av att vara med dem. 


    Jag umgås med folk som dricker på fester, men gör det vid andra tillfällen än fester. 


    Som ung fanns det ju en del som tjatade om att jag borde dricka, men vid några år efter 20 hade folk mognat och la av med det. 

  • Core

    Ungdomar dricker inte längre, dom knarkar. Lovar, det är helt stört vad utbrett det är

  • Anonym (Annars helt ok)

    Det enda som jag stör mig på med folk som inte dricker är när de bjuder in till fest eller finare middag en helg och endast serverar alkoholfritt till maten. Jag upplever det extremt ohyfsat inte erbjuda sina gäster både på vin/öl och ett alkoholfritt alternativ. Det är enbart snålt och drygt.

  • Anonym
    Anonym (Annars helt ok) skrev 2022-08-06 17:15:49 följande:

    Det enda som jag stör mig på med folk som inte dricker är när de bjuder in till fest eller finare middag en helg och endast serverar alkoholfritt till maten. Jag upplever det extremt ohyfsat inte erbjuda sina gäster både på vin/öl och ett alkoholfritt alternativ. Det är enbart snålt och drygt.


    Håller verkligen med, vem vill gå på saftkalas?
Svar på tråden Utanförskap att inte dricka?