Inlägg från: Anonym (Kvinna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kvinna)

    När går det över? Hur gör man efter otroheten?

    Ser att viktiga poänger missas när en polarisering sker mellan skilda begrepp. Det ena ställs mot det andra som om allt vore fristående autonoma processer. Inget kunde vara mer fel! I ett våldsamt förhållande förekommer ofta samtliga ingredienser flytande och jämsides. Psykiska och/eller sexuella övergrepp och fysisk misshandel överlappar varandra. Psykisk misshandel styrs av samma mekanismer som fysiskt våld och handlar om makt och kontroll. Allt går inte nödvändigtvis kategoriseras i antingen det mentala eller det fysiska. I en otrohetshistoria kopplas alla stressmekanismer på hos den bedragne. Det känslomässiga i krisens kölvatten kan trigga posttraumatiska stressyndrom (PTSD) som i sig involverar somatiska eller kroppsliga besvär. Flashbacks på scener av otroheten kan jaga personen för lång tid och orsaka sämre aptit, sömnlöshet, bristande ork och depression. Den inledande psykiska responsen vid upptäckten kan rentav övergå i fysiskt. Lägg till inverkan på självbild och risk för överförbara könssjukdomar kopplad till kvinnans/mannens vänstrande. Om otrohet är att jämföras med psykisk och/eller sexuell eller fysisk misshandel tål onekligen att diskuteras! 

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-05 08:43:59 följande:
    Haha!

    Nej du! Du har tydligen fortfarande inte förstått. Dina flashbacks och allt vad du hittar på, är något du själv hittar på. Hjärnspöken. Det du själva ansvarar för.

    Bo är sambo med Sofia. Bo är hennes fjärde förhållande på tre år, och är lite smartare än honom. Han har egentligen utan att veta köpt ett hus åt henne, råkade köra över hans hund på gårdsplan,och och har är "hjälpt" honom genom att ta hand om hand BankId. Snart kommer Sofia att göra slut med Bo
    Lars är gift med Lena. Lena ligger på sjukhuset igen, därför att Lars har brutit tre revben på vänster sida. Hon tycker det delvis är hennes eget fel, eftersom hon inte såg byrån som stod i vägen. Blinda som hon är på vänster öga, sen Lars slog henne. Lars vill inte skilja sig från Lena.

    Karl är gift med Eva. När han tog kvällspromenaden, råkade han se sin fru Eva genom fönstret till Svens hus, där hon stod och kysste Sven.
    - Buhu! Min fru är otrogen!
    👎 Seriöst??? Haha??
  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-05 10:15:05 följande:
    Nog sitter och med gott humör raljerar över fjantarna "Jaha" och "Förringad" och allt vad det nu kallar sig.

    Men visst är det så att under detta är jag absolut och fullkomligt allvarlig. Jag hoppas det framgår.
    Nej, just här framgår inte din seriositet klart och tydligt. 
  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-05 11:26:02 följande:
    Då får jag belagda att det inte är så lätt för alla.

    Kanske är du också bedragen? Kanske känner du också en "Lena" som i exempelvis ovan, som ånyo ligger på sjukhus efter att ha blivit blåslagen av din man. Lite sympati kan du väl ge.

    - Ja, Lena, jag förstår precis hur du har det. Min man har en annan.

    Ordinär man, Du kör en besserwisserstil som blir väldigt dryg. 


    Tror tyvärr du har missat syftet med mitt inlägg totalt, och jag misstänker ditt raljerande reser hinder i vår dialog. Som sagt framgår tydligt att jag sympatiserar med kvinnor (och män) som utsatts för psykiska och/eller sexuella eller fysiska övergrepp. Otrohetsspektrumet faller under psykiskt svek. Ett mentalt (ev fysiskt om PTSD tillkommit) trauma som vår trådskapare kämpar med att ta sig igenom med hjälp av våra råd.

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-05 13:21:38 följande:
    Men då är vi där igen! Relativiserar övergrepp genom att blanda in otroheter. Läs Cores kloka inlägg strax ovan!

    Att folk är otrogna är extremt vanligt, och något som man faktiskt förväntas hantera. Annars skulle samhället plötsligt stå stilla.

    Jag tvivlar inte alls på att reaktionen kan vara alldeles fan, precis som att en del säkert kan få PTSD av elaka lappar i tvättstugan. 

    Problemet är att reaktionen är helt oproptionell och att ni ylar med.
    Tyvärr är du själv som ylar med dina fåniga exempel. Vem utvecklar posttraumatiskt stressyndrom av elaka lappar i tvättstugan? Vem drabbas av PTSD av ex vis borttappad husnyckel eller stulen plånbok? Noterar du trivialiserar i syfte att skapa falska poänger. Om jag hinner i kväll lovar jag finna underlag på med line eller dito som styrker sambandet mellan otrohet och utvecklandet av PTSD. Vi lär däremot inte finna en endaste rapport som verifierar en koppling mellan klagomål i allmänna tvättutrymmen och trauma som kräver professionell handledning. 
  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-05 14:22:44 följande:
    Du är ju så dum att det är under att Internet inte stannar med ditt inlägg.

    Men jag gör ett försök. Precis som med tvättstugelappar har man något utomstående att peka på som grund för sitt dåliga mående. Med det är också något som vederbörande skapat alldeles själv.

    Han eller hon behöver hjälp med att se lite nyktert och normalisera situationen. Inte en jävla mobb som står och hejar på i bakgrunden.

    Vi får se om jag ikväll (om tid finns) ens vill bemöta så pass stupida argument i just den här frågan. Vem har sagt något om att skuldbördan i relationshaverier hamnar på en part??? 


    Åter igen spekulerar du på tok för mycket och drar intrikata slutsatser, utan att fråga vad jag egentligen tycker. 

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-05 15:27:36 följande:
    Vad du "egentligen" tycker, (till skillnad från det här?) är irrelevant.
    Vad någon egentligen tycker här i tråden handlar exakt om det här ämnet som är avsett att diskuteras. Närvarar vi här för att leka lingvistiska lekar?

    Uppfattar syftet som om vi ska leverera inputs till TS om huruvida det är möjligt att komma över smärtan av en otrohet begången två år tillbaka i tiden. Men jag har kanske fel, och du rätt? 

    Vill som sagt kolla litet på sambandet mellan trolöshet och PTSD. 
  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-05 13:21:38 följande:
    Att folk är otrogna är extremt vanligt, och något som man faktiskt förväntas hantera. Annars skulle samhället plötsligt stå stilla.

    Jag tvivlar inte alls på att reaktionen kan vara alldeles fan, precis som att en del säkert kan få PTSD av elaka lappar i tvättstugan. 

    Problemet är att reaktionen är helt oproptionell och att ni ylar med.

    När du envist hävdar att otrohet är extremt vanligt bör du väl kunna uppvisa statistik som leder ditt påstående i bevis. Källa tack!

    Ditt bagatelliserande av otrohets svek blir väldigt tjatigt hur mycket du än jiddrar om saken. Dina jämförelser blir som sagt lika fel som att jämföra äpplen med päron. Har du någonsin hört talas om en människa som sökt samtalsterapi pga grannens klagomål på dåligt rengjorda tvättmedelsfack i tvättstugan? Har själv aldrig kommit i kontakt med någon sådan uppförstorad reaktion i grannskapet. 

    Ett svektrauma däremot. som otrohet klassas som, kan ge långvariga trauma reaktioner som tvingar den drabbade att omvärdera sin grunduppfattning för överlevnad. Om sveket varit långvarigt och hotat en väsentlig relation kan sveket bli en avstamp för PTSD besvär. 


     

  • Anonym (Kvinna)
    Ordinär Man skrev 2022-11-06 20:14:55 följande:
    Är det inte du som bidrar om hur illa det är? Men grattis till att ha hittat det nya ordet svektrauma. Uppenbarligen för att det inte är ett riktigt trauma.

    Som sagt. Varför sitter folk inte och traumatiserar sig över stulna tvättider, utan ägnar tiden åt partnerns goda tillfällen? Båda är skapade i huvudet.
    Innan du tar dig friheten att ställa en fråga bör du ha svarat på min föregående tack! Åter. Var finns ditt underlag som styrker att otrohet är extremt vanligt??

    Tyvärr har jag personligen inte skapat fenomenet svektrauma. Ett vedertaget och träffsäkert begrepp. Vill du fördjupa dig, vilket jag rekommenderar, i kopplingen mellan trolöshet och trauma gå till psychologytoday.com och vidare till posten How Infidelity Causes Post Traumatic Stress Disorder - Psychology Today. Healing from betrayal. Posted September 29, 2017.
  • Anonym (Kvinna)
    Core skrev 2022-11-06 22:53:36 följande:

    Jag vet inte om du försöker antyda att jag är en av dessa otrogna personer, men så är inte fallet. Skithögar ja, men blanda inte ihop begreppen. Livet är ett jävla trauma, otrohet sänker människor och splittrar familjer, men det är fortfarande inte misshandel.


    Jag vart för ett gäng år sedan diagnoserad ptsd efter en turbulent barndom, så jag vet vad ett jävla trauma är. Blev bedragen för länge sedan också, och visst kan den känslomässiga stormen vara svår, men att jämföra det med ett äkta trauma är patetiskt.

    en otrohet har du makten att processa på ett annat sätt, det är på sin höjd ett känslomässigt trauma, men ingenting som ett riktigt. I skulle du prova att gå igenom de psykosliknande episoder äkta trauma lämnar efter sig skulle en deprission efter otrohet vara en smekmånad att gå igenom.

    Trauma skapas när den psykiska och fysiska påfrästningen inte kan hanteras av sina sinnen, för mycket händer på några sekunder. Det är som en atomladdning som bränner av i skallen på dig, och lämnar permanenta skador i din hjärna, känslorna i ett riktigt trauma är till en följd av din upplevelse, inte orsak.

    Svektrauma my ass, nått begrepp man kommit fram till för att kunna ge känslomässigt störda människor som inte kan hantera motgångar till följd av brister i sin person. Som fibromyalgi. hittepågrejer.

    Och med det förringar jag inte psykosomatisk sjukdom, jag har haft det, men man måste inse att det bara är en förklaringsmodell för någon som inte processar känslor på vanligt sätt. 


    Din hantering av dina upplevda barndomstrauman och senare i livet till otrohetssvek är inte fel. Vem har sagt något sådant utan insyn i digniteten i ditt specifikt upplevda? Personligen förespråkar jag ingen offerroll oavsett de utmaningar som bjuds på. Vad jag vänder mig konkret mot blir ditt tänk i att på nått sätt dra allas och envars bearbetningsprocess över en och samma kam! Var och en har utifrån sin högst personliga resa med sig summan av upplevda trauman (som därtill kan skilja sig gigantiskt i svårighetsgrad från ett case till ett annat) att deala med. Inser inte ens varför du snuddar vid tanken eller inbillar dig barndomstrauman och otrohetssvek är fullt jämförbara från fall till fall? Har du egentligen koll på, mer än din egen bägare såklart, när din nästas bägare är full? Kanske kan det vara så att de begrepp du förkastar och förskjuter faktiskt hjälpte dig förstå dina upplevelser bättre? I din resa. Och inte minst gav dig redskap att bearbeta, släppa och komma vidare?


    I en SvD artikel löd rubriken Otrohet har alltid smärtat - idag är det traumatiskt. Att bli bedragen gör ondare än någonsin förklarar psykoterapeuten Esther Perel för oss och varför på ett förståeligt sätt (utan involvering av offerroll begreppet). En orsak är den tilltagande individualismen som skapar enorma förväntningar på den vi lever tillsammans med. Föreställer mig själv när kärnfamiljen minskat i omkrets i jämförelse med tidigare storfamiljer ökar vår utsatthet vid svek och trauma. Men alldeles oavsett är det ett faktum att i en relation mellan en kvinna och en man kan en otrohetsaffär vara bland det mest traumatiska vi kan erfara. Ja, släng dina offerkoftor i väggen för de har väldigt lite med saken att göra.


     


     

Svar på tråden När går det över? Hur gör man efter otroheten?