• Anonym (Sussie)

    Chef kommenterar kroppsstorlek :( hur säga till?

    Är tyvärr stor i kroppen.. Har en rubbning av sköldkörteln och sen ganska matglad så  klär mig i XXL. Jag vet att jag är rund men tycker inte man behöver kommentera kroppar på en arbetsplats? Det är ju helt irrelevant hur man ser ut så länge man levererar arbetsmässigt!

    Har en yngre kollega som är lång, smal och söt. Klär sig ärtigt. 

    Vår manliga chef har en tendens i tid och otid kommentera vikten med att träna, ger henne diskreta komplimanger som -det syns att du tränar-. -smala och ståtliga personer som du-, -därför du är smal- när hon skippar efterrätt (medan jag sitter bredvid och äter det).

    :( jag är väldigt kompetent på mitt jobb, hon med förvisso, men jag har mer erfarenhet. Ändå är det hon han frågar ska hänga med ut och äta på lunchen. Jag blir trots min kompetens lite osynlig. Hon framstår ju som så lyckad och kompetent för att hon är både söt, smal och smart.

    vet inte vad jag kan säga till min chef när det gäller detta? Eller hur jag slänger in en kommentar som tystar när han börjar prata om kroppar. Tips?

    känns så taskigt! Och varför ska han alltid insistera att vi ska gå till möten och ta långa trappor när det blir svårt för mig??

  • Svar på tråden Chef kommenterar kroppsstorlek :( hur säga till?
  • Anonym (Sussie)
    EpicF skrev 2023-03-18 19:38:59 följande:

    Det där är trakaserier och det ska du anmäla högre upp. Om ni hsr en HR avdelning så anmäler du dit. Du inte ts upp det med chefen utan istället göra en anmälan för trakassering. 


    Går inte? eftersom de inte är riktade till mig. Men de blir ju indirekt det eftersom han berömmer något sommar motsatt till mig till en annan i min närvaro..

    bör jag prata med min chef om detta?
  • EpicF
    Anonym (Sussie) skrev 2023-03-19 00:03:44 följande:
    Går inte? eftersom de inte är riktade till mig. Men de blir ju indirekt det eftersom han berömmer något sommar motsatt till mig till en annan i min närvaro..

    bör jag prata med min chef om detta?
    Du bör anmäla det till HR. Faktum är stt ni båda borde göra det. 
  • Anonym (Sussie)
    Anonym (TreOchTretton) skrev 2023-03-18 17:43:20 följande:

    Strunt i honom. Du kanske läser för mycket in i det han säger. Han berömmer ju henne, det är ju inte så att han säger rakt ut att du är fet. Han kanske inte ens bryr sig. Och han har ju rätt att berömma vem han vill, det är inte taskigt. 

    Du kanske ska ta och tänka på att ta tag i din egna hälsa så du slipper vara så självmedveten och osäker. 


    Uppenbarligen är ju smalhet något han uppskattar, eftersom han poängterat detta nu ett par gånger trots att det är HELT irrelevant utifrån vårt arbete på bolaget.
    Det innebär ju att han inte gillar det jag är eftersom jag är det motsatta. Det är otroligt jobbigt att vara stor och kämpa mot andas försommar. Sen att man trodde att bara man är trevlig, glad och gör ett jäkla bra jobb så kommer människor se förbi det- men icke.. jag trodde kompetens vägrande än det visuella men jag verkar ha haft fel :(
  • Anonym (Ss)
    Anonym (Sussie) skrev 2023-03-18 23:56:18 följande:
    Hon är gift och har ett barn, han är äldre. nej jag tror inte han vill något sådant. Men han tycker nog hon är fin
    Det har väl aldrig hindrat gubbslem från att flörta 
  • Anonym (x2y)

    Herregud, man blir mörkrädd när man läser en del svar här. Det är minsann du som är osäker och måste vara avundsjuk på den söta smala tjejen, trams! 

    Det jag reagerar mest på, är hans totalt oprofessionella sätt som chef. Vem beter sig ens så där på en arbetsplats. Hans beteende som chef låter ju inte helt korrekt. Och nej, flörta är ingenting som man gör eller får ta på en arbetsplats. Har aldrig ens förstått människor som raggar på arbeten. Dålig självkontroll har dessa människor. Man äter inte där man skiter. Högst oprofessionellt. Man kan dessutom bli omplacerad om det påverkar arbetet. Vet en situation på min förra arbetsplats plats. Där en chef inledde ett förhållande med en kollega. Han blev inte långvarig där kan jag säga. En del är tappade, helt allvarligt haha. Vilken normalt funtad kvinna blir ens smickrad av sånt där gubbslem. 

    Undvik honom i den mån det går, blir det för obehagligt eller om han direkt säger något. Anmäl det. Oavsett låter hans beteende som något det skulle behöva granska.

  • Kvittning

    Extremt olämpligt beteende av din chef mot din kollega. Att kommentera vad hon äter och hennes utseende. Hur mår kollegan över hans gränslösa närmanden mot henne?

  • mammabitch
    Kvittning skrev 2023-03-19 08:17:05 följande:

    Extremt olämpligt beteende av din chef mot din kollega. Att kommentera vad hon äter och hennes utseende. Hur mår kollegan över hans gränslösa närmanden mot henne?


    Ja det funderade jag också på - uppskattar HON att få kommentarer om sin kropp av en gubbe? Annars skulle ni ju kunna gå ihop och konfrontera honom och säga att nu får det vara slutkommenterat om utseenden - ni vill bara bli bedömda efter vad ni presterar.
  • Anonym (Asta)

    Det är svårt att veta om han säger detta för att pika dig, eller om han säger detta för att flirta med din kollega. Om det är mot henne, dig eller båda.

    Nästa gång han säger något till din kollega, prata med henne efteråt. Säg typ: jag hörde att chefen sa detta till dig, är du ok, hur känner du när han kommenterar din kropp?

    Säger hon då att hon uppskattar det och tycker att det bara är jargongen på arbetsplatsen finns det tyvärr inte mycket du kan göra. Ska du anmäla att chefen ger kollegan komplimanger trots att hon uppskattar dem?

    Om hon däremot säger att hon upplever det jobbigt kanske ni kan bestämma att ni gemensamt säger ifrån till honom?
    Att nästa gång han kommenterar hennes kropp att ni båda säger typ: hördu X det är inte så trevligt att du kommenterar kroppar så ofta, du får sluta med det nu. 


    Att anmäla att han trakasserar dig blir väldigt svårt. Om de frågar vad han säger till dig, vad ska du svara? Nä men han säger alltid att Y är så smal och fin. Det är ju väldigt svårt att bevisa att det är trakasserier mot dig och inte mot henne.
    Och om hon inte upplever det som trakasserier så kommer du ingen vart alls.

    Så allt hänger ju egentligen på hur hon upplever det. Ta reda på det, och står ni på samma sida blir det lättare att göra något åt det.

  • Anonym (Ena)

    Inte mycket du kan göra än att byta arbete. Sen är det ju så att vi Alla hamnar i situationer där det ges komplimanger till någon men inte till en själv. Ex en kollega bakar, får uppskattning och får höra hur mycket andra älskar hennes fika hur duktig hon är och att de vill ha recept. Där sitter jag o aldrig bakar. Likadant med träning en springer marathon o får hör det hur duktig hon är, om hon har tips, hur ofta hon springer etc. Där sitter jag o aldrig tränar. Skillnaden är att jag inte tar illa upp. Att du känner dig osynlig kan ha tusen andra skäl än din kroppstorlek. Att du känner dig osynlig kan du naturligtvis ta upp med din chef men det här låter mer som ett inre problem som bor i din osäkerhet än i ett yttre. 

  • Gurk11

    Jag tycker synd om både dig och din kollega faktiskt, ni blir ju båda utsatta av honom på olika vis. Förstår att du känner dig förbisedd och tror kanske inte din kollega tycker det är kul att chefen håller på och kladdar på henne på det där sättet, det hade i alla fall inte jag uppskattat. ????
    Nu vet jag inte hur nära du och din kollega är men kanske att du ska prata med henne hur hon upplever det? Om hon tycker det är jobbigt och opassande kanske ni tillsammans kan gå till någon högre instans och prata om detta? Jag tycker det han gör känns sjukt opassande. Lycka till med allt! 🌷

Svar på tråden Chef kommenterar kroppsstorlek :( hur säga till?