• Anonym (Livet blev INTE som jag tänkt mig)

    Kan en pappa välja att bara ha kontakt med ett av två helsyskon?

    Hej,

    Kortfattat: Jag och min nuvarande, men väldigt snart ex-sambo, har ett gemensamt barn på drygt 3 år. Nu blev jag gravid, helt oplanerat hävdar mannen, men han VET att jag varit utan spiral i ett drygt år. Det kan ju liksom inte slå ner som blixten i skithuset att man kan bli gravid om man chansar lite godtyckligt och inte tar något aktivt ansvar själv anser jag. Jag ville ha ett barn, jag är lite till åren också så det var verkligen inte självklart att det skulle bli. Jag ville nog helt ärligt ge det ett försök eftersom det gnagde och skavde så i mig, och jag tycker inte att jag lurat honom eftersom jag informerat honom om att vi saknar preventivmedel från min sida.
    Man kan tycka vad man vill om upplägget, men jag har naivt nog tagit hans passivitet som ett silent-comitment... Oavsett både hans och mitt eget bristande ansvar så är graviditeten ett faktum, och då väljer han att lämna mig eftersom han inte kan tänka sig ett barn till, han slår hellre sönder familjen.

    Han hävdar också att det enda moraliska jag kan göra nu är att inte uppge honom som pappa, barnet ska stå som faderslös tycker han. Trots att det finns ett helsyskon som är  3,5 år äldre. Han vill heller inte ha någon som helst kontakt med sitt yngsta barn, han vill inte ens se det vid överlämningar av vårt större barn. Det barnet säger han sig älska förbehållslöst och kräver delat boende på 50 %.

    Är det inte att skada det äldre barnet att förskjuta det yngre? Jag vet att jag får förklara för det yngre barnet så småningom om jag inte hemlighåller vem som är hens pappa att pappan bara vill ha storasyskonet. Men är det ett ansvarsfullt försäldraskap att förskjuta ett av två helsyskon? Hur skulle familjerätten se på hans förmåga att se till barnens bästa om han på fullt allvar beter sig så mot sina barn? Det äldre barnet kommer ju ta illa vid sig när småsyskonet vänds ryggen?

  • Svar på tråden Kan en pappa välja att bara ha kontakt med ett av två helsyskon?
  • Anonym (Mina)
    Anonym (I) skrev 2023-07-18 22:00:25 följande:

    Vet inte vad oavstånde ojar sig så över. JA man har rätt att välja bort sitt barn - man kan aldrig tvinga någon att vara förälder. Åt ett barn som han inte vill ha. Skitsamma om man haft pmedel eller ej -man har rätt att ångra sig oavsett.

    Inte rätt mot barnet. Inte moraliskt. Sjukt  japp men finns inget du kan göra åt det. 

    Och att orosanmäla skadar bara barnen. Man har alltid umgängesrätt och detta kommer ej räcka för att att han ej ska få träffa det tidigare barnet. Han gör inget fel enligt lag. 

    Du ska självklart uppge honom som fader ändå. Barnet har rätt att veta sitt ursprung. 


    "Ojar sig över", jo du är rolig du, gå och göm dig var du kom ifrån. 
  • Anonym (Poy)

    Han måste vara bra bakom för att tro att han kan komma undan faderskapet. Även om du säger att du inte vet vem det är (vilket du iofs så klart inte ska göra!) lär ju din sambo vara den första personen de testar. 


    Men tyvärr kan han strunta i sitt yngsta barn. :( Inte ekonomiskt och juridiskt, men socialt. Han är ju en komplett idiot om han gör det. Men det går. 

  • Anonym (Jadu)
    Anonym (Mina) skrev 2023-07-19 08:06:45 följande:
    Tycker det låter helt förfärligt det du fått gå igenom. Tänkte bara inflika i att hur vet du att ditt barn inte tagit skada? Allt som kan komma senare i tonåren eller vuxen ålder. Jag kan bara tänka mig scenen att pappa ska komma snart och hämta det äldsta och så får den yngsta vara kvar hemma och se den andre åka iväg. Så jävla djupt det måste sitta. Att bli ratad på det sättet, och barn har inga ord. Jag tycker faktiskt att gör man så som pappa så ska man betala skadestånd i rätten till minstingen, sådan hög nivå av psykisk misshandel, det skulle vara brottsligt, det är det absolut minsta som kan göras, det ska kännas för honom i alla fall i plånboken. 

    Hej, det är
    en väldigt relevant fråga och det är svårt att svara på. Det har varit min största oro och kommer alltid att vara.Tiden får utvisa. Psykologerna har sagt att andra viktiga i barnets nätverk fyller den platsen och kan känna sig älskad ändå. Idag är det den lilla som inte vill vara med sin pappa eller bestämmer att några timmar är okej och sen hem till mig igen. Jag har tack och lov inte varit i den situationen att ett barn blivit hämtad, den lilla vill men får ett nej. Det har mer varit att pappan exklusivt valt den äldre i många sammanhang eller lagt umgängestider som jag vet på förhand inte kommer att fungera för den lilla. 


    Jag har ett stort nätverk med många fina och sunda vuxna människor runtomkring mig som mina barn har jättefina relationer med. Så det finns gott om förebilder han tyr sig till och får uppskattning och kärlek av. Men som du säger, ens föräldrar är ens föräldrar. 

  • Anonym (En pappa)

    Det här är ett förfärligt beteende av pappan! 

    Jag hoppas att det här är en reaktion efter chocken. Han känner sig säkert påtvingad till något han inte har väalt själv, och känner säkert att du bär en del av den skyldigheten (då barnet är i dig, och då du kan välja abort). Hoppas han agerar mer sansat senare och umgås med båda barnen.

    Han kanske behöver prata med en kurator eller psykolog så hjälper de honom. 

    Det är fint och ärligt av dig att erkänna ert ansvasbristande i samband med denna graviditet. Men man lär sig av livet. Grubbla inte mycket över det. 

    Nu tycker jag att du skall vara glad över det nya barnet. Du ska självklart ange hans pappa. Allt annat vore ett moraliskt brått av dig mot barnet (skit i vad pappan tycker). 

    Jag tycker inte du skall skapa onödiga konflikter med pappan. Låt det nya barnet komma och observera hur dynamiken utvecklas. Om hans pappa har ett mjukt hjärta, så kanske du kan övertyga honom om att hälsa på det nya barnet osv
    Kanske kan du prata med hans eventuella nya tjej, så hon övertygar honom om att träffa barnet. 

    Ta hjälp av psykolog och socialtjänsten allt eftersom du behöver. Jag råder dig till att inte orosanmäla honom förrän det börjar gå över barnens välmående. Även då, skulle jag tipsa om att låta någon annan göra det åt dig (släkt eller helst vård/förskolepersonal). 

    Men som sagt, börja med de fredliga metoderna först.

    Lycka till. 
    Var glad! 
    Kram

  • Anonym (12345)

    Tråkig situation TS, beklagar. För att svara på frågan så kan en förälder välja att inte träffa sitt barn alls, så svar ja. Att barnen är helsyskon spelar ingen roll.

    Det juridiska ansvaret har han dock, även om han skulle bråka så kan faderskapet ju fastställas med prover. Barnet /du har också rätt till underhåll. 


    Så juridiskt och ekonomiskt kan han inte stämpla ut som förälder. Däremot kan han göra det rent praktiskt.

  • Anonym (Möjlig trams)

    Troglitvis vill han bara skrämma dig för att du skulle vilja göra abort.Det är klart han vill träffa sitt andra barn sen.

  • Anonym (Kl)

    Åh fy FA-AN, jag hade hellre låtit mitt äldre barn bo heltid hos pappan än att den yngsta ska se sitt syskon åka iväg och vara hos deras pappa men hen får inte följa med! Usch!

  • Anonym (Ja)
    Anonym (Kl) skrev 2023-07-19 11:38:30 följande:

    Åh fy FA-AN, jag hade hellre låtit mitt äldre barn bo heltid hos pappan än att den yngsta ska se sitt syskon åka iväg och vara hos deras pappa men hen får inte följa med! Usch!


    Jag skulle aldrig ge upp mitt barn till en idiot! Klart äldsta ska ha 50/50 om det fungerar.
  • Anonym (Ja)
    Anonym (Kl) skrev 2023-07-19 11:38:30 följande:

    Åh fy FA-AN, jag hade hellre låtit mitt äldre barn bo heltid hos pappan än att den yngsta ska se sitt syskon åka iväg och vara hos deras pappa men hen får inte följa med! Usch!


    Plus att det skadar relationen mellan syskonen att separera dem!
  • Räkan77

    Kan du prata med någon vän eller familjemedlem till blivande pappan som sen i din tur kan prata med pappan?

    I övrigt skulle jag sitta lugnt i båten så länge, mycket kan hinna ändras tills bebisen är född. Men det klart att ert samarbete kring barnet kommer skadas av hans märkliga beteende även om han ändrar sig senare. 

Svar på tråden Kan en pappa välja att bara ha kontakt med ett av två helsyskon?