• Felicia6

    Gbp=Gastric bypass

    Här pratas allt mellan himmel och operation.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du också ställa frågor om du är nyfiken, vi svarar bäst vi kan.
    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv. (ca 120.000kr)

    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill opas på för bästa info.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad matstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Lite bra länkar man kan kolla in:
    www.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx
    www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspx
    www.vantetider.se/index.php?option=com_conten...
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m37045814.html

    Länk till gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m36445875.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-20 07:47
    För er som vill vara anonyma har ni den här tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m38392307.html
  • Svar på tråden Gbp=Gastric bypass
  • Moj Katile
    Maddisen80 skrev 2009-03-17 16:25:47 följande:
    vänat nä men min familjeläkare vill inte skicka remiss så måste hitta en annan som gör de och min mag och tarmspecialist vill inte heller göra det.
    Gå till vårdcentralen då. De har ingen rätt att bedömma eller på annat sätt neka dig. De ska bara skriva den. Då får du en remiss till Landskrona och kan därefter direkt åberopa vårdgarantin.
    Landskrona tar imot egenremisser till öron och till logoped. Kanske även till kirurg??
    Tåls att kolla upp först så slipper du ha remiss från läkare alls
  • mamma2002

    L I N N :

    jag flyter just nu har gjort det i en vecka nu, ska hålla på till den 6 april då jag ska in på op. Men jag köper de färdiga naturdiet shaken. Då får du dricka 4 om dagen enligt min läkare/dietist.

    Men absolut inget annat inte ens en frukt!

    Kaffe och te funkar med. sen ska man ha i sig 2l vatten med,

    Det är jobbigt de första dagarna men nu känns det helt ok!
    Inte ett endaste fusk!! = Stolt!

  • sussiesnus

    Linn: Alltså, jag vet självklart inte vilka direktiv du fått, men... Vitsen med flytet innan operationen är ju att man ska svälta levern med just LCD drycker. Inte att man ska tappa 5-6 kg med hjälp av vilken diet som helst.
    Kanske har du fått någon dispens, men det vet som sagt inte jag.

    Flytet är jobbigast efter någon vecka tyckte jag, sen kom man över tröskeln liksom. Kände att jag kunde hålla på i evigheters evigheter, speciellt när man såg resultaten på vågen också ;).
    Jag drack mestadels Naturdiets choklad som jag blandade själv, då kunde jag dricka en sån med 2,5 timmes mellanrum hela dagen = aldrig vrålhungrig och grinig. Kände mig väldigt pigg och glad faktiskt. Och håret och naglarna växte som ogräs.
    Sen har ju Nutrilett goda grönsakssoppor och kycklingsoppor som smakar varma koppen - rekommenderas varmt (förutom att de är dyra!).
    Naturdiets färdiga shakes är supergoda juh!!!

  • Smileycat
    Lennica skrev 2009-03-17 10:15:47 följande:
    Smileycat:Jag bad om remiss och sedan skickade jag ett brev själv också till kirurgkliniken där jag berättade om mig själv, min vikthistoria, vilka problem jag har som är sammankopplade med vikten (att jag därför behöver prioriteras pga medicinska besvär) och att jag mår bra psykiskt och har rätt inställning till en operation m.m.Överst på pappret skrev jag "kompletteringar till remiss från vårdcentralen" och så min adress och personnummer.Jo, just det jag åberopade vårdgarantin redan i brevet.Var bor du?Lycka till!
    Okej..
    Men jag tror jag avvaktar lite med "egen remiss" då jag har en 3månaders son som jag ammar för fullt.
    Visst vill man ha op direkt nu när man bestämt sig för att det är det man vill ha.. Men jag får överväga vad som är viktigast, just nu är det amningen men sen när man kommi målet närmre så får man väl se hur han äter då.. Han måste ju kunna äta riktig mat ordentligt först oxå sen hade jag helst velat amma länge (som med dottern) men man får ju se hur allt går..
    Får jag köa 9mån, som känns långt så har jag ändå ammat ett år som känns lite, mittellan då typ
    Bor i Upplands väsby, norr om sthlm för de som inte vet.. En bit utanför Arlanda..
    (¯`°?.¸ ღ♥Min älskade Ebba 5/5-06♥Sambon Stefan♥Bonusdottern Vanja 050430♥ღ ¸.?°´¯)
  • caropia
    L i n n skrev 2009-03-17 07:18:44 följande:
    Men ni som flyter - hur ser en dag ut för er?Jag skulle vilja flyta helt men har noll fantasi på vad jag skulle kunna äta...Att bara dricka pulverdrycker känns inte som ett alternativ då jag inte gillar dem.Och äter jag inget matigare ploppar huvudvärken upp på två sekunder.Äter ni frukt och grönt under flytet?
    Idag började jag dagen med en flaska vatten 7,5 dl vatten sen en kopp kaffe med lättmjölk och suketter en halvtimma efter kaffet vid halv 10 typ tog jag en påse cambridge sen vid halv 2 ytterligare en påsa cambridge och en tredjedel nutrilett måltidsersättning vid halv 6 gjorde jag en påse naturdiet kommer senare äta upp min nutrilett och sen en påse cambridge till 
    Om pulverpåsar inte funkar så får du prata med dietisten om det så kan hon hjälpa dig! Lycka till!
  • Smileycat

    Efter o ha köat mer än ett år och det känns som jag kan sluta amma då så kan jag ju överväga o skicka eget brev då tänkte jag..
    Så kan man kanske avvänja amningen då om man får op-tid en bit framåt..


    (¯`°?.¸ ღ♥Min älskade Ebba 5/5-06♥Sambon Stefan♥Bonusdottern Vanja 050430♥ღ ¸.?°´¯)
  • L i n n
    sussiesnus skrev 2009-03-17 17:10:15 följande:
    Linn: Alltså, jag vet självklart inte vilka direktiv du fått, men... Vitsen med flytet innan operationen är ju att man ska svälta levern med just LCD drycker. Inte att man ska tappa 5-6 kg med hjälp av vilken diet som helst. Kanske har du fått någon dispens, men det vet som sagt inte jag.Flytet är jobbigast efter någon vecka tyckte jag, sen kom man över tröskeln liksom. Kände att jag kunde hålla på i evigheters evigheter, speciellt när man såg resultaten på vågen också ;).Jag drack mestadels Naturdiets choklad som jag blandade själv, då kunde jag dricka en sån med 2,5 timmes mellanrum hela dagen = aldrig vrålhungrig och grinig. Kände mig väldigt pigg och glad faktiskt. Och håret och naglarna växte som ogräs.Sen har ju Nutrilett goda grönsakssoppor och kycklingsoppor som smakar varma koppen - rekommenderas varmt (förutom att de är dyra!). Naturdiets färdiga shakes är supergoda juh!!!
    Jag behöver inte flyta om jag inte vill.
    Får använda valfri metod för att gå ner 5-6 kilo.
    Frågade operationskoordinatorn som ringde om det var med valfri metod eller om det var flytande som gällde och hon sa att jag får göra som jag vill.
  • nudelbumsan

    L i n n skrev 2009-03-17 20:24:00 följande:


    Jag behöver inte flyta om jag inte vill.Får använda valfri metod för att gå ner 5-6 kilo.Frågade operationskoordinatorn som ringde om det var med valfri metod eller om det var flytande som gällde och hon sa att jag får göra som jag vill.
    Det är pga av di lever, jag flöt en vecka sen klarade jag inte av d & då fick jag äta vanlig man men gå ner i vikt.. När man går ner i vikt så går man alltid ner runt organen först & d är det dom vill med dina 5-6 att fettet runt levern ska försvinna..
  • L i n n
    nudelbumsan skrev 2009-03-18 10:17:14 följande:
    L i n n skrev 2009-03-17 20:24:00 följande:
    Det är pga av di lever, jag flöt en vecka sen klarade jag inte av d & då fick jag äta vanlig man men gå ner i vikt.. När man går ner i vikt så går man alltid ner runt organen först & d är det dom vill med dina 5-6 att fettet runt levern ska försvinna..
    Jo, jag vet varför de vill att man går ner i vikt.
  • fyralyckoklöver

    Jag ska på inskrivning imorgon i Landskrona inför GBP den 14 april. Jag har tusen tankar och frågor inför op. Oroar mig bla lite för den flytande perioden innan. Är rädd att jag ska få dåligt humör och vara otrevlig. Jag har 4 barn och är mammaledig med minstingen på 8 månader. Hur ska det gå? Min man har skojat med barnen och sagt att " nu får vi sätta på cykelhjälmarna". Jätte kul! Hoppas att det går bra...

  • sussiesnus

    Nu svarar jag här, fast det är en ny tråd...

    fyralyckoklöver: Jag har aldrig varit så glad och trevlig som under flytet. Kanske ansträngde man sig lite extra eller kanske beror det på alla vitaminer och mineraler man får i sig? Bra mådde jag iaf.
    Lycka till!

  • fyralyckoklöver
    sussiesnus skrev 2009-03-18 21:05:19 följande:
    Nu svarar jag här, fast det är en ny tråd...fyralyckoklöver: Jag har aldrig varit så glad och trevlig som under flytet. Kanske ansträngde man sig lite extra eller kanske beror det på alla vitaminer och mineraler man får i sig? Bra mådde jag iaf. Lycka till!
    Tack...
  • wildamamman

    Någon som opererats i Uppsala? 

    Lite frågor till dig (-och den som vill svara hur det var på andra ställen):

    Hur lång var väntetiden från första besöket?
    Hur gick första besöket till?
    Hur förbereder man sig?
    Är det bra att ha det sin partner på första besöket?
    Gick  det bra?
    Bra läkare och eftervård? 
     

    Tack på förhand!

  • väntar i Kina kön

    Ska läggas in i morgon och opereras på tisdag i Gällivare.
    Är jäääääte nervös.....

Svar på tråden Gbp=Gastric bypass