• Lisa115

    Matlagning

    Så här brukar jag göra.....tips! Om du behöver.

  • Svar på tråden Matlagning
  • Ellie
    klyban skrev 2017-03-26 21:56:44 följande:

    Nä, det är inte skoj.
    Som oerfaren och kavla marsipan är mindre skoj.
    Men det går givetvis om man är enveten och noggrann.
    Testa kör mellan papper eller gladpack.

    Eller så vi vänta in en som är bättre på just marsipan, det erkänner jag är kass på.
    Kan vara för jag inte gillar det alls, och aldrig gör det 

    Så vad är det för färg du ska ha?
    Då jag blev nyfiken nu Skrattande


    Haha... jag skall ha en blandning mellan gul/grön/röd med lite stråk och flammor... som en gallblåsa :) (det blir även hallonsåsblod och lite passionsfruktssåsgalla till). Skyll dig själv att du frågade :)

    Jag gillar inte heller marsipan så mycket, men det är bättre än sugarpaste som jag brukar använda (smidigt när man vill skapa figurtårtor). Jag har inte jobbat med marsipan innan, men sugarpaste är inte heller så lätt att kavla ut. Har en silikonplatta till det, men den är aningen för liten. Papper kanske kan vara en bra kavelidé. Gladpack tror jag bara gör massa veck.

  • klyban
    Ellie skrev 2017-03-26 22:08:47 följande:
    Haha... jag skall ha en blandning mellan gul/grön/röd med lite stråk och flammor... som en gallblåsa :) (det blir även hallonsåsblod och lite passionsfruktssåsgalla till). Skyll dig själv att du frågade :)

    Jag gillar inte heller marsipan så mycket, men det är bättre än sugarpaste som jag brukar använda (smidigt när man vill skapa figurtårtor). Jag har inte jobbat med marsipan innan, men sugarpaste är inte heller så lätt att kavla ut. Har en silikonplatta till det, men den är aningen för liten. Papper kanske kan vara en bra kavelidé. Gladpack tror jag bara gör massa veck.

    Hehe, låter som du har en del jobb med marsipanen och få till detta och färgen.
    Mitt råd är att göra tester med mindre mängder, så du får till färgen och mönstret för att få det att se ut som du vill.
    Vore skoj och sen bild sen, om du tycker det blev okey.

    Så jag får säga lycka till, så får vi hoppas något kakmonster kommer och ger mer och bättre information.

  • Ellie
    klyban skrev 2017-03-26 22:17:13 följande:

    Hehe, låter som du har en del jobb med marsipanen och få till detta och färgen.
    Mitt råd är att göra tester med mindre mängder, så du får till färgen och mönstret för att få det att se ut som du vill.
    Vore skoj och sen bild sen, om du tycker det blev okey.

    Så jag får säga lycka till, så får vi hoppas något kakmonster kommer och ger mer och bättre information.


    Ja, jag får väl testa på olika sätt och även prova att förvara över natten. Jag testade att färga en liten bit marsipan häromdagen och det blev riktigt bra.
    Initialt hade jag tänkt göra allt detta ikväll, men jag bestämde mig för att först göra en "generalrepetition" nästa helg och sedan finns det tyvärr inte något bra tillfälle att bjuda på tårtan förrän i slutet av april, men det kanske behövs fler träningsomgångar :)
    Det kanske kommer bild om några veckor :)
    Tack igen!
  • Colourfulrainbow

    Jag frågar vem som helst som vill svara. Jag har köpt några biffar från Hälsans Kök. De är gjorda på (läser ingredienslistan) broccoli, kokt quinoa, rehydrade couscous, lök, mynta, grönkål och lite anna smått o gott. Jag ser att de innehåller stabiliseringsmedel (methylcellulosa och karragenan). Vill göra dessa biffar hemma själv (eftersom två biffar kostar nästan 30 kr), men vad kan man använda istället för stabiliseringsmedel? Potatismjöl kanske? Hur stor möngd ska man ha isåfall? Vill att biffarna ska hålla ihop sig utan ägg. Vill helst ha dem veganska. 

  • kvarnfot
    Lisa115 skrev 2017-03-26 10:00:49 följande:

    Gräddig citruspasta.

    2 schalottenlökar

    3 vitlöksklyftor

    10 salviablad

    Salt och svartpeppar

    7 stora blad grönkål

    4 dl havregrädde

    1/2 citron, saft och skal

    1 tsk chiili flakes

    300-400g spagetti

    Ev 1 dl kokvatten

    1 krm muskotnöt

    3/4 dl mandelspån

    Skala och hacka schalottenlök och vitlök och hacka

    salviabladen. Fräs allt på medelvärme i olja tillsammans

    med salt och svartpeppar tills löke börjar få färg.

    Repa och hacka grönkålen, tillsätt den till pannan och

    fräs tills grönkålen mjuknat lite . Tillsätt havregrädde,

    Citronsaft och chili. Låt såsen sjuda medan spagettin

    kokar.

    Blanda ner den kokta spagettin, samt lite kokspad om

    det behövs, och rör om så att allt fördelas väl. Ringla lite

    olivolja över och tillsätt citronskal och muskotnöt.

    ?

    Provade detta i helgen god smak av grönkål mm. Köpte färdig repad grönkål i påse. 19 kr.


    Varför havregrädde i stället för riktig grädde? Gluten?
  • Lisa115
    kvarnfot skrev 2017-03-27 08:51:26 följande:

    Varför havregrädde i stället för riktig grädde? Gluten?


    Du kan ha vilket som havre- eller matlagningsgrädde. Men jag valde havregrädde den "känns" nyttigare. Dessutom blir rätten vegetarisk.
  • Lisa115
    Colourfulrainbow skrev 2017-03-27 00:22:13 följande:

    Jag frågar vem som helst som vill svara. Jag har köpt några biffar från Hälsans Kök. De är gjorda på (läser ingredienslistan) broccoli, kokt quinoa, rehydrade couscous, lök, mynta, grönkål och lite anna smått o gott. Jag ser att de innehåller stabiliseringsmedel (methylcellulosa och karragenan). Vill göra dessa biffar hemma själv (eftersom två biffar kostar nästan 30 kr), men vad kan man använda istället för stabiliseringsmedel? Potatismjöl kanske? Hur stor möngd ska man ha isåfall? Vill att biffarna ska hålla ihop sig utan ägg. Vill helst ha dem veganska. 


    Hej, jag skulle som du sa ta potatismjöl eller mjölmix och en aning fiberhusk. Fiberhusk minskar smul risken..
  • klyban
    kjellström skrev 2017-03-27 11:09:27 följande:
    Hej, någon som har ett bra recept på kyckling bokkum?

    Inget jag känner igen, men när jag googlar på det så verkar kyckling varianten inte ens heta Bokkum.
    Även att det stavas på annat sätt Bokkeum(Jeyuk Bokkeum) och görs normalt på fläsk och har även namnet Dweli Bilgogoi avnågon anledning, och har mindre grönsaker men en liknande marinad och sås, än den liknande kyckling varianten.


    Kycklingvarianten kallar dom Dak galbi verkar det som.
    Men finns inget som hindrar en att bara byta ut fläsket till kyckling och öka grönsaker.


    När jag letar runt i världen på intressant mat som jag aldrig ätit.
    Så brukar jag gå till deras eget hemland och leta(internet).
    Det jag lärt mig att att alla länder(hitintills) har jätte bra sidor att beskriva sin inhemska mat.
    Sen kommer den stora svårigheten och hitta alla nödvändiga ingredienser.
    Men funnit att med lite vilja hittar man sina kryddor lite här och där, men bra ställe att börja på är den lokala asienbutiken.
    Som folk borde öppna upp ögonen för, då de ofta har utmärka grönsaker och till ett bra pris.
    Plus en massa konstiga saker man behöver.
    Och fråga efter dom än att leta själv, sparar man massor av tid med, då allt ser likadant ut känns det som.

  • kjellström

    Tusen tack! Bra tips med den lokala asiatiska butiken - alltid hjälpsamma, så där kan de säkert hjälpa mig. Verkar som ett utmanande recept, men ska verkligen prova att få till det ( makens lunchfavorit, tänkte överraska ;)

  • klyban
    kjellström skrev 2017-03-27 13:06:43 följande:
    Tusen tack! Bra tips med den lokala asiatiska butiken - alltid hjälpsamma, så där kan de säkert hjälpa mig. Verkar som ett utmanande recept, men ska verkligen prova att få till det ( makens lunchfavorit, tänkte överraska ;)

    Oftast brukar utmaningen bestå i att hitta rätt ingredienser.


    Sen är det en stir fry, så se till ha alla ingredienser färdiga, annars kan man bli lite stressad när man märker man inte hinner med.
    Testat det en gång, och det gick inte bra.

    Det viktigaste i receptet är nog dessa koreanska paste och chiliflakers(gochugaru gochujang)  och curry(till dak galbi om man gör den).
    Och vilken typ av soya de använder, jag skulle tro de är mer mot den Japanska varianten, men svär inte på det.

  • Colourfulrainbow
    Lisa115 skrev 2017-03-27 09:21:46 följande:
    Hej, jag skulle som du sa ta potatismjöl eller mjölmix och en aning fiberhusk. Fiberhusk minskar smul risken..
    Tack för svar! :)

    Hur mkt potatismjöl ska jag ta? Kanske får prova mig fram. Fiberhusk hade jag aldrig ens hört talas om, men ska kolla upp det nästa gång jag är på affären.
  • Lisa115
    Colourfulrainbow skrev 2017-03-27 22:30:49 följande:

    Tack för svar! :)

    Hur mkt potatismjöl ska jag ta? Kanske får prova mig fram. Fiberhusk hade jag aldrig ens hört talas om, men ska kolla upp det nästa gång jag är på affären.


    Det beror på hur mycket du gör... men inte för mycket. 1-2 msk. Typ så det suger upp lite av den vätska som blir.. ????
  • Geminis

    Hej! Ansluter till tråden utan att ha något direkt behov av tips just nu. Tolkade det som att det är en tråd för att ge/fråga om tips och visst vore det bra om trådstarten förtydligas lite men nog om det.

    Tack TS för receptet på citruspasta som påminner mig om en rätt jag gjort tidigare och ger mig inspiration att testa. Själv undviker jag vanlig pasta men finns många alternativ med citrus blir det fräscht!

Svar på tråden Matlagning