• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Tres26

    Jag har haft sovrumsdag idag, så massa tvätt med andra ord. Men barnen har varit sååå duktiga och hjälpt varandra med bäddning och grejat :) Min äldsta fråga t o m efter ett överkasst idag för att få det extra fint i sovrummet. :) Känns ju toppenbra! 

    Har också (äntligen) tagit itu med ovansidan av tv-bänken. Den har jag länge bävat över. Men visade sig såklart inte alls vara så farlig som jag förväntat mig... Blir alltid lika chockad över hur lätt vissa saker är. Bara man gör dom.. Det är att hålla efter som är värre. MEN jag går inte och lägger mig på kvällarna förrens alla mina ställen är rena och fina, oavsett hur trött och slut jag är. Skönt att vakna på morgonen och veta att man inte behöver göra nåt från gårdagen bravader.. 

     

  • SockerStinn

    Sonen sover ffa, och jag har hunnit
    -duschat, sminkat mig och ätit frukost. (Har pyjamas på mig) 
    - tvättat och hängt upp, kört igång en maskin, vikt gårdagens tvätt.
    -renbäddat barnens sängar
    -rengjort ugnen först med såpa, sen med ugnsrengöring och nu ångbadar den.
    -lagt mig i sängen och vilat 10 minuter
    -druckigt ett glas vatten.

    Puh!

    Jag brukar ta sovmorgon när jag VAbar eftersom natten i regel inte ger så mycket sömn, men nu var det mest krupp fram till midnatt och sen två kosta uppvaknanden, så det var ju inte värre än en vanlig natt Glad jag klav upp i vanlig tid. Och att maken tog dottern till förskolan så grabben får sova ut

    Gör mig redo för en kombinerad WBH och planerar-dag. Körde fast i veckomenyn för jag var så trött igår kväll, och kände att alla recept var för tidskrävande och ansträngande.
    Bäst att sitta still i 10 min till för att orka med resten av dagen sen Kaffe 

  • Jojjanna

    Har varit lite lat ett tag och inte gjort särskilt mycket här hemma men nu är det dags att ta tag i saker och ting igen. Så dagens blogginlägg fick bli en sammanställning av veckans Flyladyrutiner. Sen får vi se hur mycket som hinns med av detta men det verkar ju trots allt överkomligt

    Här kommer inlägget: 

    Det finns massor av nya saker att lära sig av Flylady men det bästa är att man inte behöver stressa utan ta allt i sin takt efter bästa förmåga. Hennes mantra är dessutom att allt man gör, oavsett om det blir bra eller inte, är till glädje för hela familjen.


    Så här ser en dag ut enligt konceptet:


    Morgonrutiner:


    * Sätt på dig kläder och skor, fixa håret, sminka dig, borsta dina tänder


    * Swish & Swipe i badrummet


    * Töm diskmaskinen


    * Ladda om tvättmaskinen


    * Kolla din kalender och din "controljournal"


    * Vad ska vi ha till middag? Plocka fram ur frysen om det behövs


    * Drick vatten


    * Decluttra i 15 minuter (som för övrigt även är månadens uppdrag)


    Kvällsrutiner:


    * Ta fram kläder till morgondagen


    * Kolla din kalender


    * Lägg fram sakerna som du behöver imorgon


    * Vart är dina nycklar?


    * Använd 2 minuter till att plocka iordning i en hotspot


    * Shina sinken


    * Tvätta ansiktet och borsta tänderna


    * Gå och lägg dig i rimlig tid



    Veckans zonuppdrag finns i KÖKET:


    Måndag: Släng alla sopor och gör rent alla sopkärl


    Tisdag: Rengör alla bänkskivor dvs flytta undan en sak i taget och torka av bänken.


    Onsdag: Ta en gammal tandborste och skrubba runt kökskranen.


    Torsdag: Torka bort fingeravtryck, spill och torkad mat som sitter fast på ytorna av spisen, diskmaskinen samt kyl och frys.


    Fredag: Sopa rent köksgolvet och moppa golvet därefter.



     Under veckan skall man även utföra en "Home blessing hour" dvs spendera 10 minuter på vardera:


    * Dammsuga


    * Damma


    * Polera speglar och dörrar


    * Slänga tidningar och kataloger


    * Byta lakan i sängarna


    * Tömma alla sopkärl


    Det borde ju inte vara så svårt att hinna med nu när jag ändå bara går hemma och väntar på att bebisen ska titta ut


    Nu sätter jag igång och tar ut soporna!!!


  • 060810

    Kan ni tänka er hur det känns att inte ha rinnande vatten i köket på 4 dagar?? Tyck synd om mig nu som har massa disk att ta! :(
    Orka koka vatten som man ska hämta från badrummet liksom. Vill ju inte skölja min disk i badrummet heller. ;)
    Så nu är det massa jobb och ni kan ju tänka er hur jag mått när jag inte kunnat diska!! Usch hemskt!!

    Nu ska jag städa i vardagsrummet för ikväll kommer föräldrar från dagis hit på möte. ;) måste va fint då ju. ;)

  • KungligtSnygg

    Hej! Jag behöver er. Jag hakar på nu, om ni fortfarande kör på samma idé. Jag flyttar rätt ofta (student som hittar mindre bra bostäder till hutlösa priser) och har stökigt delvis för att ingen kan hjälpa mig ta hit mina möbler från ett svindyrt hyrt förråd. Har alltså ingen förvaring. :S Bara en säng och sunkigt skrivbord. Delar bostad med flera andra varav en enda har möblerat resten av huset med äckliga grejer hon har fått av någon som skulle slänga allt. Känns svårt att städa när man vet att det aldrig blir fint så länge de där svinfula möblerna som ingen sitter i, finns kvar. Det är så tråkigt att det är så, för vi bor i ett riktigt fint hus med öppen spis, stora fina fönster med kvällssol, och så dessa vidriga soptippsmöbler i gult och brunt!!! På det en naken energilampa! Otroligt frustrerande. Ingen vill vara i vardagsrummet men ändå vill de behålla möblerna. Jag börjar med mitt eget rum dock. 

  • Pallas

    Här har jag ledig dag från jobbet och VAB. Blir lika i morgon, vi har hostan från helvetet och öroninflammation i stugan.

    Hittills i dag har jag ställt alla tandborstmuggar och tvålkoppar i diskmaskinen, swischat ena badrummet, plockat undan i köket och satt på en diskmaskin, satt på en tvättmaskin, tagit in ved och fått igång brasan samt druckit kaffe. Duschade i går, så det blir inget med det i dag, kan bara duscha ett par ggr/v när det är så här kallt. Tänkte fortsätta pyssla med lätta grejer som kommer i min väg. Blev lite inspirerad av era kyl- och frysröjningar, så jag tror jag ska försöka satsa på en sån!

    En rolig sak är att jag märker att det lilla jag gjort i organisationsväg gör allt mycket enklare att hålla ordning i kök, garage, badrum och tvättstuga. När allting har en plats och man inte har en massa onödiga grejer framme och ivägen, så går det fort att skapa ordning.

  • SockerStinn
    KungligtSnygg skrev 2012-02-06 11:38:49 följande:
    Hej! Jag behöver er. Jag hakar på nu, om ni fortfarande kör på samma idé. Jag flyttar rätt ofta (student som hittar mindre bra bostäder till hutlösa priser) och har stökigt delvis för att ingen kan hjälpa mig ta hit mina möbler från ett svindyrt hyrt förråd. Har alltså ingen förvaring. :S Bara en säng och sunkigt skrivbord. Delar bostad med flera andra varav en enda har möblerat resten av huset med äckliga grejer hon har fått av någon som skulle slänga allt. Känns svårt att städa när man vet att det aldrig blir fint så länge de där svinfula möblerna som ingen sitter i, finns kvar. Det är så tråkigt att det är så, för vi bor i ett riktigt fint hus med öppen spis, stora fina fönster med kvällssol, och så dessa vidriga soptippsmöbler i gult och brunt!!! På det en naken energilampa! Otroligt frustrerande. Ingen vill vara i vardagsrummet men ändå vill de behålla möblerna. Jag börjar med mitt eget rum dock. 
    Välkommen!
    Jo, vi kör fortfarande på samma idé. Jag har bara hopplöst svårt att h ålla mig till planen allt som oftast. Svårt det med transporten som student. Jag hade tur som hade hjälp med sånt av pojkväns pappa när helst det var något. Han var en sån som älskade och köra bil och man gjorde honom en tjänst när man bad honom köra en

    Har fortfarande inte kommit på mat till helgen, men spisen är i alla fall skinande ren Drömmer Hittade alla bitar utom en under spisen, så även städning kan vara desluttring Samma under frysen igår; 5 magneter och en brio järnvägsbit. Undrar vad kylen kan gömma? Nej! Veckomeny var det nu!!
  • Ms H
    060810 skrev 2012-02-06 11:34:50 följande:
    Kan ni tänka er hur det känns att inte ha rinnande vatten i köket på 4 dagar?? Tyck synd om mig nu som har massa disk att ta! :(
    Orka koka vatten som man ska hämta från badrummet liksom. Vill ju inte skölja min disk i badrummet heller. ;)
    Så nu är det massa jobb och ni kan ju tänka er hur jag mått när jag inte kunnat diska!! Usch hemskt!!

    Nu ska jag städa i vardagsrummet för ikväll kommer föräldrar från dagis hit på möte. ;) måste va fint då ju. ;)

    Usch, ja jag tycker synd om dig, förstår precis hur det känns. Jag var helt utan vatten ett drygt dygn och sen utan vatten i badrummen i drygt två veckor. Tvätta sig fick man göra i kök eller tvättstuga, toaletten går ju som tur är att spola med vatten i hink. Vi har det rätt bra i Sverige, kommer man på vid sådana tillfällen.

    Lycka till med vardagsrummet! 
  • Pallas

    Igång med kylskåpsrensning. Skäms över hur äckligt det är! Burkar med sill som gick ut 2008, WTF?!

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!