Hälften av förlossningsenheterna i Sverige har lagt ner sedan 70-talet

Nya siffror visar att det idag finns hälften så många förlossningsenheter i Sverige som det fanns i början av 70-talet. Samtidigt råder en förlossningskris runt om i landet.

Hälften av alla förlossningsenheter i Sverige har lagts ned sedan 70-talet.
Hälften av alla förlossningsenheter i Sverige har lagts ned sedan 70-talet.

Hälften av alla förlossningsenheter i Sverige har lagts ner sedan 70-talet. Under samma tid har befolkningen ökat med omkring 30 procent.

Nedläggningarna har bland annat resulterat i att avstånden ökat och att färre patienter kan tas emot på förlossningsenheter. Samtidigt råder en kris inom förlossningsvården i Sverige, där vårdpersonal säger upp sig och kräver förändringar, vilket Familjeliv tidigare rapporterat om.

Mer än dubbelt så många förlossningsenheter 1973

Bli en del av Familjeliv!

De senaste nyheterna, de hetaste forumtrådarna och Familjelivs exklusiva nyhetsbrev. Bli medlem gratis här.

Uppgifterna om att hälften av förlossningsenheterna i Sverige lagts ner sedan 70-talet baseras på en sammanställning som DN gjort utifrån siffror från Socialstyrelsen. 1973, när man började lista förlossningsenheter i Sverige, fanns det 95 stycken. Idag finns det 44 förlossningsenheter runt om i landet.

14 förlossningsenheter har lagts ner sedan 2000

Den senaste nedlagda förlossningsenheten var belägen i Karlskoga och lades ner 2019. Sedan 2000 har 14 förlossningskliniker lagts ner i Sverige.