Sängvätning – därför kissar ditt barn i sängen

Foto: Unsplash

Det är såklart inte roligt att vakna i en blöt säng när man sedan länge slutat med blöja och är torr på dagtid. Inte heller är det särskilt kul att som förälder tvingas bädda om i barnets säng varje natt. Ibland kanske till och med flera gånger.

Vanligare än man tror att kissa i sängen

Sängvätning, eller ”enures” som det heter i medicinska termer, är vanligt. Bland barn som börjar skolan är det ca 10% som lider av sängvätning. Det pratas däremot inte så mycket om det, vilket är synd eftersom det bidrar till skammen kring det.

Sängvätning är ärftligt och hormonellt

Att kissa i sängen är ärftligt och det beror på att hormonet vasopressin, som styr urinproduktionen på natten inte är tillräckligt utvecklat. Det löser sig i de allra flesta fall av sig självt med tiden, men det finns också framgångsrika behandlingar som hjälper effektivt och påskyndar processen.

Två faktorer som leder till att barnet kissar i sängen

Oftast handlar sängvätning om två faktorer som samverkar:
• Barnets kropp producerar för lite av hormonet vasopressin.
• Barnet sover tungt och inte vaknar när han eller hon är kissnödig.

Tips från föräldrar till sängvätare

Familjelivs Forum diskuterar föräldrar till sängvätare vad man kan göra för att hjälpa sitt barn att sluta kissa i sängen. Där hittar man följande tips:

• Se till att barnet dricker mycket under första halvan av dagen, så att hen inte är törstig på kvällen.
• Låt inte barnet dricka eller äta något (med mycket vätska i) senare än 2 timmar innan barnet ska gå och sova.
• Väck barnet efter 2-3 timmar (tex när du själv ska gå och lägga dig) och se till att hen kissar.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att ovanstående knep fungerar, men många vittnar om att det blivit bättre med hjälp av dessa tricks.

I flera olika trådar på Familjelivs forum kan man också läsa om behandlingar som finns att få. Allt från medicin till larm som går när barnet kissar på sig och pyjamasbyxor som suger upp kisset! Många har blivit hjälpta av dessa behandlingar och flera föräldrar säger att BVC erbjuder bra hjälp från att barnet är 6 år gammalt.

– "Sängvätning påverkar barns självkänsla"

Barnmorskan Rebecca Nilsson, som svarar på frågor på Familjeliv:
– Det är vanligt att sängvätning påverkar barns självkänsla och självförtroende väldigt negativt. Hon understryker vikten av att prata på ett kärleksfullt sätt med sitt barn om att kissa i sängen.

Rebecca ger konkreta tips på hur du kan prata med ditt barn om sängvätningen:

• Det inte är barnets fel att hen kissar i sängen
• Det absolut inte är något fel på barnet och hans eller hennes kropp
• Att det är vanligt att vara sängvätare och garanterat finns fler i klassen som har samma problem, även man inte vet vilka det är eftersom de allra flesta inte pratar om det
• I de flesta fallen växer sängvätning bort av sig själv
• Det finns bra hjälp att få för att bli av med problemet

– Vid 5-6 ålder är det många barn som börjar oroa sig för att bli retade om de kissar i sängen. Det är därför väldigt viktigt att bara bemöta barnet med kärlek och aldrig någonsin skälla på dem eller på något vis straffa dem för att de är sängvätare, säger Rebecca.

Det är väldigt viktigt att du som förälder förstår att sängvätning inte är någonting som barnet styr över. Att barnet kissar i sängen har ingenting med den övriga utvecklingen att göra.

Visa inte sura minner

I Familjelivs Forumtrådar finns också vuxna som generöst delar med sig av sina egna upplevelser av att ha varit sängvätare. Flera säger att de blivit arga när de förstått att det fanns medicin som de aldrig fick, och uppmuntrar föräldrar att söka hjälp åt sina barn. Ett annat gemensamt vittnesmål är att man uppskattat föräldrar som ”aldrig visade sura miner över olyckorna”.

Även om sängvätning oftast växer bort så finns det en del äldre barn, och även vuxna, som fortsätter att lida av det. En användare av Forumet på Familjeliv.se är desperat därför att hennes 11 åring kissar i sängen. I det fallet har det blivit en ond spiral med konflikter i familjen därför att föräldrarna bland annat försöker kontrollera 11 åringens vätskeintag och toalettvanor, vilket inte uppskattas av barnet.

När ska man söka vård?

• När barnet är 6-7 år eller äldre.
• Om barnet själv ber om att få hjälp.
• Om barnet plötsligt börjar kissa på sig på natten efter att inte ha gjort det förut.
• Om barnet behöver dricka mycket även nattetid, mår illa och går ner i vikt eller har svårt att kissa trots att hen är kissnödig.
Källa 1177.se

Vart ska man vända sig?

Om barnet som är sängvätare ännu inte har börjat skolan så kan du kontakta BVC för att få hjälp. Äldre barn får hjälp via skolsköterska eller vanlig husläkare.

Av: Sofie Tallberg