• Pellinell

  Är adoption moraliskt rätt eller fel?

  Först av allt: denna tråd är på intet vis till för att såra/kränka er som är adopterade, vill adoptera eller skall adoptera. Om ni blir ledsna av min TS blir jag verkligen illa till mods, det är inte meningen! Jag kan också säga att jag inte är extremt insatt i ämnet, jag kan mycket väl ha fel i en massa saker.
  Men jag vill gärna diskutera vissa grejer kring adoption och hoppas att det inte är så känsligt att det genast urartar.

  Är adoptioner egentligen sunda? Har vi verkligen rätt att adoptera barn från deras ursprungsländer? De som adopterar säger alltid att de gör det för att hjälpa ett oönskat barn, och så är det säkert. Men om det bara handlade om att hjälpa barnen skulle man väl inte först försöka få egna barn i ett antal år och sedan, när det inte går, vända sig till adoption? Adoption känns mer som ett sätt att tillfredsställa sin egen längtan efter barn än att hjälpa ett fattigt barn.

  Och då är vi inne på en väg som kan bli smal, nästan en balansgång, mellan rik och fattig. Kan vi garantera att barn inte blir en handelsvara?

  Jag förstår att man vill adoptera om man inte kan få egna barn. Antagligen skulle jag också göra det och bortse från att det möjligen är moraliskt tveksamt. Eller är det inte det, är det jag som har fel?

 • Svar på tråden Är adoption moraliskt rätt eller fel?
 • Thaleia

  Fast jag tycker att det är bättre att adoptera ett barn för att "tiilfredställa" en längta efter barn än att adoptera för att man vill hjälpa ett fattigt barn.

 • Pellinell

  Thaleia: Hur menar du då? då blir ju barnet en vara som, lite hårdraget, kan köpas, för att göra dig lycklig? hur kan det vara okej?

 • Thaleia

  Det jag menar är att om jag varit ett adopetrat barn så hade jag hellre velat att mina föräldrar adopterade mig för att dom längtade efter ett barn och inte för att dom tyckte synd om stackars lilla fattiga mig.

 • cissi24

  Tycker det är helt rätt att adoptera.
  Har också undrat det ibland varför de flesta alltid prövar alla metoder som finns för att bli med barn, innan de adopterar.

 • Pellinell

  Men är det rent generellt okej att den rika värden som längtar efter barn kan tillhandahållas dessa barn från den fattiga världen? Borde inte alla barn åtminstone ges chansen att växa upp med sina egna föräldrar, och finns det inte en risk att den rika världens intresse av att få adoptera gör att vi inte hjälper, kanske inte ens uppmuntrar, den fattiga världen att behålla sina barn?

 • kozzan

  jag tror de flesta adopterar för att de av någon anledning inte kan få barn på egen hand. jag tror att de som adopterar verkligen tänker igenom om det verkligen är vad de vill. om de är beredda på det osv.
  när man väl bestämt att det är vad man vill kommer ju nästa stora fråga, vilket land man ska ta och där tror jag inte man tänker på att ta ett barn från det land som är fattigast utan, väljer ett land man kan tänka sig att ha som ett resmål i framtiden och kanske dras till deras kultur, så skulle nog jag tänkt iallafall...
  jag skaffar ju barn för att tillfredställa mina behov och min längtan jag hade efter barn, det är nog samma med de som adopterar... man kan ju tillfredställa sitt behov på olika sätt och det adopterade barnet är ju lika välkommet och alskat som ett boilogiskt och det är det som är huvudsaken

 • cissi24

  Jag anser att har man adopterat bort sitt barn så ska man inte kunna få det tillbaka.

 • Thaleia

  Fast det verkar ju som om det finns en del länder som kanske funderar i samma banor. Har nämligen en kollega som väntar på barnbesked från Colombia och hon har berättat att där har man börjat ge ekonomiskt stöd till mödrar just för att dom inte ska känna att adoption är den enda utvägen om det nu handlar om ekonomi.

 • Pellinell

  Jag ifrågasätter inte de ädla motiv man kan ha för att adoptera eller hur mycket man älskar sitt barn när man väl har fått det, jag ifrågasätter adoption som företeelse.
  Finns det inte en risk att den rika världens intresse av att få adoptera gör att vi inte hjälper, kanske inte ens uppmuntrar, den fattiga världen att behålla sina barn?

 • kozzan

  pellinell: barnen får det ju mkt bättre i sverige hos ett par föräldrar som älskar det och längtat efter det. det är ju inte så att man åker till ett land.väljer ett barn och åker hem. man blir "tilldelad" ett barn som man oftast kan få foto på osv och då börjar man ju älska barnet redan innan mna träffats... de jag pratat med som adopterat har ju verkligen längtat efter "sitt" barn även fast de inte träffat det ännu...

Svar på tråden Är adoption moraliskt rätt eller fel?