• Suskiv

    Namn som klassmarkörer.

    Varför är det så många som inte vill acceptera fakta om att namn kan vara klassmarkörer och att vissa namn är populärare i vissa klasser?

  • Svar på tråden Namn som klassmarkörer.
  • firewalkwithme

    Suskiv skrev 2007-12-05 22:47:23 följande:


    Varför är det så många som inte vill acceptera fakta om att namn kan vara klassmarkörer och att vissa namn är populärare i vissa klasser?
    Jag tror att människor gärna vill tro att de själva gör sina val, helt objektivt utan påverkan av omvärlden. Det är jobbigt att inse hur mycket man påverkas av bakgrund, umgängeskrets, utbildningsgrad och annat, för det antyder att man inte väljer själv. Därför svarar man oftast defensivt, "jag har valt det här namnet för att det helt enkelt är det finaste namnet jag vet". Och det är ju sant, det är bara det att vilka namn man tycker är fina är ett uttryck för vilken tillhörighet man har socialt. Det gäller inte bara namn, och det kan upplevas jobbigt oavsett vilken samhällsklass man tillhör. Det är inte alltid kul att tänka att man t.ex. fått det arbete och den status man har p.g.a. sitt kön, sin etnicitet eller sin klass när man helst vill tro att det enbart beror på att man arbetat hårdare än alla andra.

    Det är svårt att se strukturer i samhället, man måste vilja se dem. Och ett av de största hindren att börja se är att man måste ge upp tron på att vi väljer själva.
  • Fru Bragstad
    firewalkwithme skrev 2007-12-26 12:19:07 följande:
    Suskiv skrev 2007-12-05 22:47:23 följande:
    Jag tror att människor gärna vill tro att de själva gör sina val, helt objektivt utan påverkan av omvärlden. Det är jobbigt att inse hur mycket man påverkas av bakgrund, umgängeskrets, utbildningsgrad och annat, för det antyder att man inte väljer själv. Därför svarar man oftast defensivt, "jag har valt det här namnet för att det helt enkelt är det finaste namnet jag vet". Och det är ju sant, det är bara det att vilka namn man tycker är fina är ett uttryck för vilken tillhörighet man har socialt. Det gäller inte bara namn, och det kan upplevas jobbigt oavsett vilken samhällsklass man tillhör. Det är inte alltid kul att tänka att man t.ex. fått det arbete och den status man har p.g.a. sitt kön, sin etnicitet eller sin klass när man helst vill tro att det enbart beror på att man arbetat hårdare än alla andra. Det är svårt att se strukturer i samhället, man måste vilja se dem. Och ett av de största hindren att börja se är att man måste ge upp tron på att vi väljer själva.
    Kunde inte sagt de bättre själv...
  • IHateYourFace

    Jag har inte skrivit att det är samma sak. Inte heller att man ska låtsas som ingenting. Men vi kommer inte lösa något genom att skuldbelägga namnen. De är att börja i fel ända.


    Frantic skrev 2007-12-24 11:50:46 följande:
    Nej fakrta och fördomar är inte samma sak. Sedan kan man tycka att det är tråkigt att det ser ut som det gör, men att det ÄR så är inget man får bukt med genom att låtsas som inget.
  • no pasaran

    Klart det finns skillnad mellan namn och klasser.

    Hur många Ronny, sonny, johny tror ni sitter och skålar med prinsessan Madeleine?

    Carl-Fredrik, Blanche Flour, Charles-Ian el dyl lär det ju dock finnas gott om på gräddhyllorna...

  • Pingu32

    tror ni att Douglas, Denise och Kevin ( ja jag har en bekant som har barn och de heter detta! själv heter mamman Eva och pappan Tomas) undrar varför de heter ngt som taget ur Cosby?? självklart är namnet en markering, inte nödvändigtvis en klassmarkering men ialla fall vilken typ av människa man är.

  • no pasaran

    Kan ju lägga till, om nån är intresserad:

    Min tös heter:

    Mina Andrea Ulrike.
    Mina för att det är ett fint namn, Andrea efter Andreas Baader och Ulrike efter Ulrike Meinhof från RAF!

    Min son heter:

    Timo Emiliano Zapata.
    Timo efter Mikhael TIMOfeyevich Kalashnikov, och Emiliano Zapata efter den Mexikanske revolutionsledaren.

    Min nästa som kommer att heta Lucha, vilket betyder "kamp" på spanska, fast namnet ska uttalas [Loka] istället för [Lotcha]

    Sån är jag. Klasskrig!!!

  • Catla

    no pasaran skrev 2007-12-31 04:06:20 följande:


    Kan ju lägga till, om nån är intresserad:Min tös heter: Mina Andrea Ulrike. Mina för att det är ett fint namn, Andrea efter Andreas Baader och Ulrike efter Ulrike Meinhof från RAF!Min son heter:Timo Emiliano Zapata. Timo efter Mikhael TIMOfeyevich Kalashnikov, och Emiliano Zapata efter den Mexikanske revolutionsledaren.Min nästa som kommer att heta Lucha, vilket betyder "kamp" på spanska, fast namnet ska uttalas [Loka] istället för [Lotcha]Sån är jag. Klasskrig!!!
    Underbart!
  • Frantic

    Skuldbelägga namnen? Hur kan ett ord bära skuld? Ingen har skuldbelagt dessa ord, däremot är vi några som vågar se att ord faktiskt komunicerar även sådant vi inte vill se alla gånger.


    IHateYourFace skrev 2007-12-31 01:01:43 följande:
    Jag har inte skrivit att det är samma sak. Inte heller att man ska låtsas som ingenting. Men vi kommer inte lösa något genom att skuldbelägga namnen. De är att börja i fel ända.
  • kariba

    Frantic: Kan du berätta för mig om min barn har fel namn då? Isak och Anton heter dom.

  • Jalapeno

    du har förstås rätt - men varför slåss mot hela världens föromar med sitt barn som tillhygge?


    IHateYourFace skrev 2007-12-07 21:12:44 följande:
    Det är inte namnen som lägger krokben för barnen. Det är människorna med fördomarna som gör det.
Svar på tråden Namn som klassmarkörer.