• Suskiv

    Namn som klassmarkörer.

    Varför är det så många som inte vill acceptera fakta om att namn kan vara klassmarkörer och att vissa namn är populärare i vissa klasser?

  • Svar på tråden Namn som klassmarkörer.
  • AnnaKlara

    Associationer och fördomar, är det verkligen samma sak? Kan vi någonsin helt bli kvitt endera? Fördomar, det hoppas jag. Men associationer vore ju rätt konstigt att vara fri från. Tråkigt.

    Förresten - OOU, är det ett allmänt vedertaget begrepp? Jag trodde det var en familjelivsomskrivning.

  • eurekah

    Oj vad jag får lust att namnge mina barn Kevin och Tindra efter att ha läst här i tråden! Eller Mustafa kanske?

  • Jalapeno

    det där är rätt kul för OOU-begreppet hittades på i en familjelivstråd för något år sen. ska se om jag hittar tråden. Sen var det någon som skrev dit det på wikipedia.


    hugskott skrev 2007-12-31 14:30:35 följande:
    Det finns faktiskt ett svenskt begrepp för WT, "OOU" som står för Ointresserad Omedveten Underklass. I övrigt brukar vissa anse Wt det sista rasistiska begreppet som det fortfarande är ok att säga "in public". Håller med frantic om det ekonomiska, Britney Spears beskylls ju ofta för att vara WT, så pengar är inte huvudsaken..
    jag har inte läst sociologi men begreppet "klass" har inte bara med pengar och inkomst att göra.
  • Millan83

    Så egentligen kan vi sluta kämpa för alla orättvisor och fördomar i världen då eftersom det är bara naivt att tro att man kan ändra folks fördomar?

    Utvecklingen pekar väl på att fördomar just är sådant som kan förändras, eller? Synen på homosexuella, handikappade, (ja de flesta människor kan väl på nåt sätt passa in i någon grupp som någon, någonstans har haft fördomar mot..) har väl förändras? Eller?

    Samma sak borde väl gälla namn? Förr, i min ungdom, fnissade jag åt namn som jag då tyckte var högtravande, Carl-Fredrik tex..

    Enligt era resonemang borde väl fördomarna handla om föräldrarna och inte barnen, eller? Man väljer ju inte sina egna namn..

    Men du kanske var ironisk? :)


    idiblon skrev 2007-12-31 12:16:00 följande:
    Fast argumentet att det är fördomar som är problematiken faller ju, för varför ger man ett namn om man VET om att andras fördomar kommer att fälla krokben? Man är väl lite väl naiv om man tror att andra ska ändra på sina fördomar?
  • AnnaKlara

    Jag fnissar fortfarande åt Carl-Fredrik. Eller, "Carl-Philip" är ett uttryck vi använder oss av en hel del.

    Fördomar, alltså jag vet inte. Jag tycker inte att en WT:are har ett lägre människovärde än en som är born and raised på Öfvre? Alltså, jag tycker inte att det ÄR så illa att associera vissa namn till joggingkläder, fnaskrand och vad nu är begreppet innehåller.

  • AnnaKlara

    Jag menar, i Sverige är det ändå såpass möjligt (för att inte säga lätt) att göra en klassresa att jag omöjligt kan tycka SYND om de (oss) i de lägre klasserna. Det är inte jämförbart med homosexualitet, hudfärg eller handikapp! Medfödda saker som man inte kan, eller ska, ändra.

  • kariba

    Jag tycker att det är ett fånigt resonemang, sätta etikett på folk har ingen vinning av.
    Oftast är det väl så när folk ser ser på andra är det den personen i fråga som har problem, alla kan inte vara lika heller.

  • Jalapeno

    sen är det ju en annan sak att blunda för att yngre mammor faktiskt väljer andra namn än äldre mammor och att vissa namn är överrepresenterade i fängelser

    skulle svenksar döpa sina barn till Mustafa skulle det nog göra mycket för jämlikhet och fördomar! skulle victoria bernadotte döpa sin son till Kevin skulle det göra minst lika mycket

  • idiblon
    Millan83 skrev 2007-12-31 15:09:13 följande:
    Så egentligen kan vi sluta kämpa för alla orättvisor och fördomar i världen då eftersom det är bara naivt att tro att man kan ändra folks fördomar?Utvecklingen pekar väl på att fördomar just är sådant som kan förändras, eller? Synen på homosexuella, handikappade, (ja de flesta människor kan väl på nåt sätt passa in i någon grupp som någon, någonstans har haft fördomar mot..) har väl förändras? Eller?Samma sak borde väl gälla namn? Förr, i min ungdom, fnissade jag åt namn som jag då tyckte var högtravande, Carl-Fredrik tex..Enligt era resonemang borde väl fördomarna handla om föräldrarna och inte barnen, eller? Man väljer ju inte sina egna namn.. Men du kanske var ironisk? :)
    Inte alls, klassmarkören indikerar ju främst vilken klass föräldrarna tillhör, och obehaget jag kan känna är att föräldern då inte är medveten om hur det eventuellt låser barnet till den klass de själva tillhör. Självklart ska man främst arbeta med att få bort fördomar, men det går ju åt båda håll. Vissa gör det inte lätt, om man säger så.
Svar på tråden Namn som klassmarkörer.