• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • Mama2005

    Isa 1 skrev 2008-02-12 14:18:05 följande:


    hon sa till min man att det känns likadant att vara förälder till ett adopterat barn som ett biologiskt
    Jag har både adopterade och biologiskt barn. Jag håller inte med om ovanstående. Det känns inte likadant - men det är heller inte så att något är bättre eller sämre - men likadant är det inte...
  • Thalis
    Mama2005 skrev 2008-02-12 14:20:28 följande:
    Jag tror att de flesta i förhållanden som förblir barnlösa väljer att göra slut och leta ny partner eller "ny mening med livet". Adoption är sällan ett alternativ. Jag tror att anledningen är att adoption helt enkelt känns väldigt "främmande" - man vill ha barn den vanliga vägen, med mammas ögon, pappas näsa, farfars stortå, mormors öron osv... Inte konstigt egentligen.

    Kan vara så att vissa vill se sig själva och andra familjedrag hos sina barn! MEN att man adopterar utsluter inte att barnet liknar sina päron


    Jag är helt övertygad att jag kan få hur många biologiska barn som helst med maken MEN ingen av dom kommer att vara så lik mig som min urtjusiga dotter är


    Bättre ensam än i dåligt sällskap
  • mammatillvictor
    Angla skrev 2008-02-12 13:48:36 följande:
    IVF kostar om du gör det privat men du får många, många försök för samma summa som det kostar att adoptera. För 100 000 får du ca 3 försök inkl frysisar.
    Fast det är ju mindre chans att det verkligen blir barn för dessa 100 000 kr än om man lägger 100 000 kr på en adoption. När man betalat in så stor summa pengar till organisationen har man fått sitt medgivande och chansen att man verkligen får barn är ju betydligt större när man betalar in denna avg för adoption.
  • mammatillvictor
    Thalis skrev 2008-02-12 14:06:03 följande:
    Du är så klok!!!Jag har flera vänner som fortfarande håller på IVF och jag kan inte dömma ut deras beslut,eftersom det är just deras beslut! Man kan inte tvinga folk att känna något de inte är redo för!
    Exakt! man ska absolut inte döma ut andra för att de gör samma val som vi gör! Känner man inte att adoption känns rätt för vissa så ska man inte adoptera. Svårare än så är det inte.
  • Vildrosen

    Svart tulpan: Ang medias bild/statistik så är det viktigt att tänka på att de adopterade barnen finns redan och har en bakgrund och att det man som mor kan påverka vid adoption är att göra resten av uppväxten så bra som möjligt för barnet. Jag föredrar barnperspektiv framför föräldraperspektivet alltså.

    Jola, håller med angående IVF karusellen som jag också hävdar är svår att stoppa för en del. Det som är hemskt är att läsa om deras fixering och hur förstörda en del är psykiskt och fysiskt. Om man är kvar i den med öppna ögon är det väl OK, men de som saknar perspektiv/stöd till alternativ och som i efterhand kommer att ångra att de var kvar där så länge, dem önskar jag ett annat öde.

    Fortsätter på TS lista under:
    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.
    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.
    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".
    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.
    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.
    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.
    Det är viktigare för dem att vara gravid/ha samma näsa/föda, etc än att leva med ett barn.
    De har inte omgivningens stöd.
    De tycker inte om att resa/är flygrädda.
    Att de är rädd för rasism.

  • Cerdrica

    Jag tycker argumentet att det kostar mycket att adoptera är konstigt.
    Jag kan förstå att man väljer att göra sina gratisförsök, helt klart men det är ju verkligen ett lotteri att göra det privat. Ja, adoption kostar men då får man ju barn (det finns undantag men de är faktiskt få), det är inget man vet att man får för de 100 000 man lägger ner på IVF. Återigen (aom jag skrev i förra tråden), jag tycker inte det är fel att göra det men för mig låter det märklilgt att man tycker att adoption är dyrt om man gör IVF privat. Risken är ju att man gör ett antal IVF och sedan inte har råd att adoptera.

    Jag har förstått genom diskussioner bland bekanta och bekantas bekanta att många tror att man älskar ett biologiskt barn mer. Eller snarare DE tror att DE inte skulle kunna älska ett adopterat barn som ett biologiskt. En tjej jag pratade med sa att hon inte tvivlade på att jag älskade min son lika mycket som om jag hade fått ett biologiskt barn men hon och hennes man tvivlade/var rädda att de inte skulle göra det.

    Jag har också uppfattat det som att män i allamänhet tar längre tid på sig för att bli redo för adoption. Och kanske är det då fler män som inte vill adotpera? Ingen aning men jag har mött rätt många som sagt att deras man behövde fundera lite innan de kunde gå vidare till adoption.
    Jag visste direkt efter att jag inte blev gravid efter ett år att jag ville adoptera. Min man kände ingen adopterad vuxen och han behövde lite betänktid och mer info. Idag är vi båda glada att det inte blev biobarn för då hade vi inte fått vår son. inser ju att vi hade tänkt det omvända om vi hade fått ett biologiskt barn men vi har båda svårt att tro att vi fått ett så vackert barn om det varit vårt biologiska, hahaha.


    Den som lever får se
  • outandabout

    Tota - vi bor i södra afrika, och lever i en väldigt internationell miljö. Vad som oroade mannen var just om vi om några år skulle återvända till europa tex sverige och hur omgivning och barnet skulle reagera då. Jag anser att vi i Göteborg(som är vår sverige bas) har ett hyfsat blandat och internationellt samhälle och ser inget problem med ett svart barn som växer upp här men som sagt vi har alla rätt att ha olika åsikter. Vi har fortfarande inte 'avskrivit' adoptionsfrågan.


    ~ Stolt mamma till en liten Lily och med en Böna i magen ~
  • mammatillvictor
    Cerdrica skrev 2008-02-12 15:58:23 följande:
    Jag tycker argumentet att det kostar mycket att adoptera är konstigt. Jag kan förstå att man väljer att göra sina gratisförsök, helt klart men det är ju verkligen ett lotteri att göra det privat. Ja, adoption kostar men då får man ju barn (det finns undantag men de är faktiskt få), det är inget man vet att man får för de 100 000 man lägger ner på IVF. Återigen (aom jag skrev i förra tråden), jag tycker inte det är fel att göra det men för mig låter det märklilgt att man tycker att adoption är dyrt om man gör IVF privat. Risken är ju att man gör ett antal IVF och sedan inte har råd att adoptera.Jag har förstått genom diskussioner bland bekanta och bekantas bekanta att många tror att man älskar ett biologiskt barn mer. Eller snarare DE tror att DE inte skulle kunna älska ett adopterat barn som ett biologiskt. En tjej jag pratade med sa att hon inte tvivlade på att jag älskade min son lika mycket som om jag hade fått ett biologiskt barn men hon och hennes man tvivlade/var rädda att de inte skulle göra det.Jag har också uppfattat det som att män i allamänhet tar längre tid på sig för att bli redo för adoption. Och kanske är det då fler män som inte vill adotpera? Ingen aning men jag har mött rätt många som sagt att deras man behövde fundera lite innan de kunde gå vidare till adoption. Jag visste direkt efter att jag inte blev gravid efter ett år att jag ville adoptera. Min man kände ingen adopterad vuxen och han behövde lite betänktid och mer info. Idag är vi båda glada att det inte blev biobarn för då hade vi inte fått vår son. inser ju att vi hade tänkt det omvända om vi hade fått ett biologiskt barn men vi har båda svårt att tro att vi fått ett så vackert barn om det varit vårt biologiska, hahaha.
    Håller helt med, lite det jag menade med det jag skrev ovan. Förstår heller inte hur man kan lägga ned så mycket pengar på något så ovisst som ivf, gratisförsöken visst.  Hahaha, nä, vi hade inte fått en så söt och underbar son om vi fått honom biologiskt! hahaha, bra skrivet!
  • Cerdrica

    Hehe, Vietnammamma, man ska vara ärlig!

    Jag vill tillägga att alla har vi olika tålamod men många säger att adoption tar så lång tid. Och att de därför väljer IVF.Det stämmer ju inte heller alla gånger, inte ens nu med dagens köer, adoptioner kan fortfarande gå på mindre än ett år..
    Dessutom är det i många kommuner lååång väntetid för gratis IVF-försök, vi fick barn genom adoption innan vi kommit fram i kön så för oss var det inte bara säkrare utan även snabbare. Min poäng är att man kan ju inte VETA att IVF är snabbare. Det kan vara det men om det inte blir något har man ju förlorat tid på det också. Om man nu inte varit förutseende och ställt sig som sökandemedlem i någon organisation samtidigt som man påbörjade IVF.


    Den som lever får se
  • rallarrosen

    De som tycker att det kostar mycket att adoptera är kanske inte just de människor som betalar för privata IVF. Många väntar i landstingskön för de har inte råd till annat. Känner inte till någon som gjort privata IVF som tycker att det är dyrt att adoptera!

    Om man inte har en ekonomi som tillåter både adoption och IVF så måste man redan i början välja bort det andra sättet att få barn på. Och då borde adoptionen för de flesta komma ifråga då det hittills har ansetts som att då blir det säkert barn.
    Men ligger man på gränsen ekonomiskt så kanske man ligger på gränsen vad gäller adoptionen och ländernas krav.
    Adoptionen går att spara ihop till men sen tror folk kanske att man måste ha en bättre ekonomi än vad som egentligen krävs.

    Sen kanske folk säger att adoptera kostar mycket pengar för att de vet att de inte skulle bli godkända pga anledningar de vill hålla för sig själva.

Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?