• Anonym (Dottern)

    Att ha en narcissist som förälder

    Jag är fullständigt övertygad om att min mor är narcissist. Varje gång jag läser om störningen blir jag mer övertygad. Innan jag ramlade på en förklaring hade jag en förtvivlad tid där jag klandrade mig själv, hatade mamma och grät av förödmjukelse varje gång hon flög ut över mig i sina hätska attacker.

    Om jag skulle ta och beskriva henne lite:
    *Hon vill alltid vara i centrum, avsett när och hur så vill hon sitta på kortsidan av bordet, hålla bästa talet, höras mest och bli mest beundrad.
    *Alla andra är idioter och hon fnyser åt alla, oavsett hur smarta de är. Jag är ett särskilt utvalt mål.
    *Hon har alltid rätt, även när hon har fel. När jag var liten kunde hon ta mina argument och vända på diskussionen så det blev hennes. Jag var över 20 år innan jag upptäckte fenomenet.
    *Hon tycker själv att hon är Klippan och Jobbaren på sitt jobb. Ändå tillbringar hon ganska mycket tid med att maska.
    *Hon är den enda i hela världen som Kan Allt på sitt jobb, det är hon väldigt noga med att upplysa alla om.
    *Hon hatar karlar numera. De är idioter allihop, även min man som faktiskt är den som är snällast mot henne - av alla i hela världen faktiskt.
    *Hon tycker jag är knäpp som vill konferera men honom innan jag tar beslut som rör hela familjen; det är väl bara att bestämma och sen berätta för honom. Som om det var en diktatur!
    *Hon tar aldrig personligt ansvar för saker som är hennes eget fel. Hon har ALDRIG erkänt att hon haft fel! Hon har - total i hela mitt liv - sagt förlåt färre gånger än handens fingrar.

    Det här är en narcissist:

    Narcissisten ser sig själv som mer värd än omgivningen.
    Narcissisten kräver, och tycker sig ha rätt till mycket uppmärksamhet av sin omgivning.
    Narcissisten kan inte se sina egna brister och svagheter.
    Narcissisten kan inte känna medkänsla med sina medmänniskor.Han har en brist på empati.
    Narcissisten kan inte ta kritik. Blir rasande och förödmjukad om han/hon blir kritiserad.
    Källa: www.psykopat.se

    Ser ni likheterna?
    Jag har inga andra saker som säger något om henne. Hon är inte generös, inte snäll, inte empatisk, jättetrevlig i början och totalelak vid minsta lilla, hämndlysten, ensam, egenmäktig. Jag har inte några försonande drag att komma med - hon är inte ens snäll med mina barn! Hon särbehandlar dem och tillfredställer inte ens deras basala behov till förmån för hennes lättja (dvs hon orkar inte torka dem ordentligt, göra riktig mat och ge dem möjlighet att sova på dagen) hon säger aldrig nej till dem och skyller deras ignorerande av henne på att JAG inte lärt dem säga nej!
    Men i hennes värld är hon ju jättesnäll - de får göra som de vill när de är med henne! (i min värld är det inte alls snällt, barn vet inte sånt som vuxna vet) Hon tycker själv att hon är trevlig och glad - jag ser det i nästa steg: när hon är i centrum är hon det. När man ignorerar/delar uppmärksamheten till förmån för resten av sällskapet visar hon en annan sida. Då går hon på små bitska kommentarer. Typ: "ska du verkligen ha mer, du som är så tjock" och liknande. Hon blir en hämdlysten skata helt enkelt.

    Jag behöver ingen medömkan, jag har greppat min och hennes situation för ganska länge sen och försökt ändra mitt beteende så hon inte får sina anfall av Egon mot mig. Bla är jag sällan eller aldrig ensam med henne, det är en vanlig "trigger" till attacker.

    Men det måste finnas fler än jag som lever med en narcissist! Hur gör andra? Är det någon som lyckats få en diagnos på "sin" narcissist?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-09-08 15:30
    www.geocities.com/zpg1957/narcissists.htm
    En länk som har checklista. På engelska.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-09-10 14:48
    mental-health.families.com/blog/category/1396
    En till bra länk på engelska.

  • Svar på tråden Att ha en narcissist som förälder
  • Anonym (ojoj)

    Ja, vi har kontakt, ganska mycket. Det går upp och ner. Ibland driver hon mig till vansinne, jag har lust att bara ge henne en käftsmäll rent ut sagt. Fan, det enda man vill är ju att ha en bra relation, speciellt när man är vuxen. Men som jag skrev ang terapin, ju mer jag går där desto mer undrar jag varför vi överhuvudtaget ses..känns oxå skitjobbigt, men med tiden hoppas jag att jag har kraften att göra något vettigt av relationen.

    Det jobbigaste för mig har varit att pappa var alkoholist under min uppväxt och jag har mycket aggressioner mot morsan pga av hon inte skyddade oss barn. Idag, 20 år senare, "fattar hon inte varför jag går i terapi" eller "men det va väl inte så jobbigt som barn, ni hade ju mig". Alltså, fyyy faaaan!! Vem i helvete var det som tog hand om den här familjen känslomässigt eftersom ingen annan var kapabel att göra det??!! Hänger du med?

    Förra året bodde jag hos dom i ett par månader då jag tillfälligt stod mellan 2 lägenheter. Det var nästan värre än hela min barndom..Slutade med ångest och depression. Hon öppnade min post, berättade för kolleger till mig hur mycket mer jag tjänade på mitt förra jobb, när hon sprang på dom på stan, kränkte mig dagligen, kritiserade. Ja, det var hemskt, hade aldrig anat att det skulle vara så. Jag var ett vandrande nervvrak. Ju mer jag sa ifrån, desto värre blev det. Det är den ekvationen som inte går ihop för mig.
    Sen kan hon slänga sig runt halsen och pussas o kramas, men fan ta mig om jag inte synkar med hennes humör.

    Ja, listan kan göras lång. Fruktansvärt. Och pappa är så himla snäll o konflikträdd. Förstår inte hur han står ut.

    Jag läste tråden du lade till, såg den för ett tag sen.. Lider med dig. Hur har det gått? Psykolog?

    kramar

  • Stolt mamma till Vincent
    Anonym (ojoj) skrev 2008-09-03 19:27:55 följande:
    Ja, vi har kontakt, ganska mycket. Det går upp och ner. Ibland driver hon mig till vansinne, jag har lust att bara ge henne en käftsmäll rent ut sagt. Fan, det enda man vill är ju att ha en bra relation, speciellt när man är vuxen. Men som jag skrev ang terapin, ju mer jag går där desto mer undrar jag varför vi överhuvudtaget ses..känns oxå skitjobbigt, men med tiden hoppas jag att jag har kraften att göra något vettigt av relationen.Det jobbigaste för mig har varit att pappa var alkoholist under min uppväxt och jag har mycket aggressioner mot morsan pga av hon inte skyddade oss barn. Idag, 20 år senare, "fattar hon inte varför jag går i terapi" eller "men det va väl inte så jobbigt som barn, ni hade ju mig". Alltså, fyyy faaaan!! Vem i helvete var det som tog hand om den här familjen känslomässigt eftersom ingen annan var kapabel att göra det??!! Hänger du med?Förra året bodde jag hos dom i ett par månader då jag tillfälligt stod mellan 2 lägenheter. Det var nästan värre än hela min barndom..Slutade med ångest och depression. Hon öppnade min post, berättade för kolleger till mig hur mycket mer jag tjänade på mitt förra jobb, när hon sprang på dom på stan, kränkte mig dagligen, kritiserade. Ja, det var hemskt, hade aldrig anat att det skulle vara så. Jag var ett vandrande nervvrak. Ju mer jag sa ifrån, desto värre blev det. Det är den ekvationen som inte går ihop för mig. Sen kan hon slänga sig runt halsen och pussas o kramas, men fan ta mig om jag inte synkar med hennes humör. Ja, listan kan göras lång. Fruktansvärt. Och pappa är så himla snäll o konflikträdd. Förstår inte hur han står ut.Jag läste tråden du lade till, såg den för ett tag sen.. Lider med dig. Hur har det gått? Psykolog?kramar
    Det är hemskt jag vet precis hur det är, vi har så otroligt lika problem. Bara att jag nu vägrat träffa mamma fast hon varit och ringt på här. Jag mår så dåligt när hon hela tiden ska slänga skit på mig och min sambo också för den delen. Hon vill alltid styra och ställa med en och jag orkar inte med det längre. Min egen familj tar skada av det och jag är mestadels deprimerad vill inte gå utanför dörren. Känns jobbigt att ens ta sig upp ur sängen etc. Skulle gärna vilja ha kontakt med dig mer, du får gärna inboxa mig. Hoppas verkligen på det för jag tror du och jag skulle kunna vara stor hjälp för varann. Det har inte gått så mycket framåt, vi ska till en psykolog på nästa fredag och prata alltså min sambo ska följa med. Men min mamma fortsätter som vanligt med mail och sms jag orkar inte när hon inte förstår mig. Kram
  • Anonym (ojoj)

    Fy, vad jobbigt

    Jättebra att ni ska till en psykolog, vet inte om du gått tidigare, men jag började i vintras för första gången i mitt liv. Alltså, jag har så mycket att bearbeta känns det som..Känner mig så förtvivlad, arg, ledsen, sorgsen, deprimerad, ångestfylld. Har tryckt undan så mycket i så många år, så sorgligt att inse. Har en toppenbra psykolog, han tycker inte synd om mig vilket är skönt, men han har en fin förmåga att lyssna och förstå.

    Ge inte upp terapin även om det skulle kännas tungt eller då det emellanåt går på "sparlåga". Det är ett emotionellt hästjobb,. men det kommer att ge dig verktygen att leva det liv DU vill och behöver!

    Håller gärna kontakten, kan inboxa dig imorrn, ska iväg nu

    Tänker på dig, kramar

  • Stolt mamma till Vincent
    Anonym (ojoj) skrev 2008-09-03 19:51:59 följande:
    Fy, vad jobbigt Jättebra att ni ska till en psykolog, vet inte om du gått tidigare, men jag började i vintras för första gången i mitt liv. Alltså, jag har så mycket att bearbeta känns det som..Känner mig så förtvivlad, arg, ledsen, sorgsen, deprimerad, ångestfylld. Har tryckt undan så mycket i så många år, så sorgligt att inse. Har en toppenbra psykolog, han tycker inte synd om mig vilket är skönt, men han har en fin förmåga att lyssna och förstå. Ge inte upp terapin även om det skulle kännas tungt eller då det emellanåt går på "sparlåga". Det är ett emotionellt hästjobb,. men det kommer att ge dig verktygen att leva det liv DU vill och behöver!Håller gärna kontakten, kan inboxa dig imorrn, ska iväg nu Tänker på dig, kramar
    Jag gick en gång när min son bara var ett par månader försökte göra som hon sa att jag skulle göra men mamma blev vara ännu mer förolämpad så det gick inte alls. Det är väldigt bra med människor som just kan lyssna och även sätta sig in i andras situationer. Inboxa mig gärna imorgon när du har tid. Tänker på dig också. Kramar
  • Anonym (Distans)

    TS, det ligger i sjukdomens natur att inte kunna/vilja inse att något är fel och därmed söka hjälp. Narcissister är väldigt svårbehandlade och har oftast en usel behandlingsprognos.
    Mitt ex anser självklart att kriminalvården har fel. Han har inga psykiska problem, enligt honom själv, och han har absolut inte gjort något kriminellt, (trots att han fick tre år), och OM han nu gjorde något dumt så var det förstås offrets fel.
    Min pappa vägrade ens gå i närheten av en psykolog även om han gärna analyserade sig själv. Det var ju hans favoritämne.
    Man ska komma ihåg att den här personlighetsstörningen är ganska ovanlig och framför allt förekommer hos män. Den förväxlas ofta med "borderline", som är betydligt vanligare hos kvinnor. Det är möjligt att en del av de mödrar som beskrivs i den här tråden egentligen har borderline. (Jag tror att det heter instabil emotionell personlighetsstörning numera).
    En person kan också ha flera störningar samtidigt. Jag citerar en artikel från wiki:
    "Personer med narcissistisk personlighetsstörning kan ha multipla personlighetsstörningar, vanligen histrionisk, borderline, paranoid och antisocial."
    sv.wikipedia.org/wiki/Narcissistisk_personlighetsst%C3%B6rning

    (sambon), det är klart att du inte kan förhålla dig till honom så länge ni har en relation. Det är i princip omöjligt att leva med en narcissist.
    Läs berättelserna här och tänk på att ditt barn kommer att uppleva sin barndom på samma fruktansvärda sätt om du inte går nu.
    Mitt ex ställde till ett helvete när jag gick men du kan räkna med att din sambo är rädd om sitt eget skinn, som alla narcissister. Om du bara är konsekvent och polisanmäler varje hot, (börja spela in dem redan nu, utan bevis blir det svårt), och dokumentera alla övertramp, så kommer han till slut att tröttna och strunta i er.
    Men du måste förbereda dig noga och aldrig visa dig svag inför honom.
    Ring kvinnojouren, de kan den här typen av män.

    www.roks.se

  • Anonym (Dottern)

    Stolt mamma till Vincent skrev 2008-09-03 19:05:00 följande:


    Känner igen detta i min mamma också, jag försöker ta avstånd men det är inte lätt eftersom hon ständigt skriver sms och mail. Läs gärna detta om du orkar och har tid, kanske vi kan hjälpa varann? www.familjeliv.se/Forum-4-119/m35285811.html
    Jag kanske redan har skrivit där...
  • Anonym (Dottern)

    Jag har fö läst de första kapitlen i boken "men jag då", det är som att läsa sin egen dagbok!
    Jag ringde just och gratulerade maken och mig själv till att, helt instinktivt, valt "rätt" väg när det gäller mina barn. Det är tydligen vanligt att man som narc uppfostrar narc-barn.
    Det stog även i ett kapitel att den som läser boken själv kanske känner igen sig i många av beskrivningarna, det är som sagt inte ovanligt att man själv har narc-drag eftersom man inte vet bättre. (har ju bara narcissisten att jämföra med)
    Jag satt faktiskt med ångesten i halsen när jag läste; hela min ungdomstid satt där, svart på vitt.

    Men jag arbetade i över 10 år med mig själv, det ÄR inte normalt att vara så extrem, jag är fullständigt normal och lagom, inte "speciell" eller "helt värdelös" som hon gärna vill få det till.
    Empati var nyckeln för mig.
    Jag var som tonåring helt i avsaknad av empati. Jag såg hur folk betedde sig och förstog absolut INTE vad det handlade om. Långa funderingar, hemligt tränande av artighetsfraser, kondoleanser och hjälpsamhet gjorde att jag till slut faktiskt BEGREP vad det handlade om. "fake it til' u make it" var mitt arbetsredskap.

    Skruvat? Javisst! Men ska fan till att bli normal i ett sånt hem! På något sätt var jag tvungen att få nyckeln till det Sociala Spelet; hur skulle jag annars få komma in i gemenskapen? Jag ville inte leva mina dagar i det vacuum som var min barndom!

    När jag skriver ut det såhär låter det helt absurt. Eller hur? Är det fler än jag som har svårt för sånt? Som är "lite offside" i normala konversationer?

  • Anonym (Dottern)
    Svar på #28
    Näe, man är ju inte ensam! Det är så skönt att få höra att man är normal, att det är HON som är en galning och dessutom: hon gör sitt bästa för att göra MIG till en galning!
Svar på tråden Att ha en narcissist som förälder