• Anke

    2-3årstrotset Stödgrupp

    Välkommen till stödgruppen för föräldrar med barn som är inne i trotsåldern.

    Här kan vi skrika ut lite, och ventilera tankar. Man kan be om tips och råd om man vill, men främst är det till för att få ur sig sin frustration.

    Välkomna


    ♥Nora 060810♥Bf 090503♥
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-10-27 09:18
    Ett bra citat

    Barnet vill mycket, vill inget och vet inte vad det vill och handlar därefter.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-22 19:30
    Ny tråd; www.familjeliv.se/Forum-3-168/m40600467.html
  • Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp
  • MuminMy
    Mayda skrev 2008-12-03 10:33:12 följande:
    muminmy: ja de är lätt att höja rösten, men jag försöker att inte göra de.de är värre med han pappa, han tål ingenting och han bara skriker åt honom,tycker de har blivit värre sedan lillasyster kom till världen, han kanske är svartsjuk och behöver tusen timmar uppmärksamhet...
    Att få syskon precis när man har det som jobbigast med sig själv är självklart ingen dans på rosor - om ni tycker det är jobbigt så betänk att det är 10 gånger värre för honom, det är ALDRIG okej att skrika åt ett barn, någonsin. (Att det ändå händer ibland för alla är en annan sak men då måste man vara stor nog att kunna erkänna att det var fel för barnet och be om ursäkt).

    Det låter som om barnets pappa behöver en väckarklocka för hur man bemöter barn? Om han inte kan tygla sitt eget humör hur ska han då kunna lära barnet att tygla sitt?
    En enda solstråle är nog för att driva bort många skuggor. /Franciskus
  • Mayda

    ja de undrar jag oxå hur han ska kunna...
    jag säger hela tiden skrik inte, då säger han men han fattar ju inte vad jag säger, men han fattar ju inte mer av att du skriker...åsså är bråket igång mellan oss oxå...

  • Mammanna

    Vi har haft liknande problem här också och visst skriker jag också ibland. Vi satte oss ner och bestämde att nu tar vi itu med det här och så här gör vi. Jag förklarade att jag har provat det här och det här det har fungerat inte det.. och med tanke på att jag är hemma med sonen och maken jobbar så måste han lyssna på vad jag säger jag är ju den som provat lite olika sätt och märkt vad som fungerar och inte. Konsikvent och det MuminMy säger fungerar ypperligt för oss. Sen har vi valt att när pojken får utbrott (han får rejäla såna) då lyfter vi ut honom ur rummet förklarar att så får man inte göra och att han inte får vara med oss om han inte är snäll. Efter en stund när han lugnat sig frågar vi honom lungt om han vill komma och be om ursäkt svaret är än så länge JA och så får vi en jätte kram av honom och sen är allt lungt. MEN det fungerar på honom alla måste hitta sina vägar och sätt. Men viktigast är att man är överäns och gör lika ocxh inte går in och avbryter varandra det trappar bara upp konflikten med barnet.

    Än en gång jag är väldigt tacksam för alla tips som jag fått våran son är sitt underbara jag igen, visst finns det fortfarande stunder med utbrott men dom är snabblösta nu


    ~En i himlen~En i famnen~En i magen~
  • MuminMy

    mammanna: Om du vill fila ytterligare på det där skulle jag säga att ni ska försöka att inte koppla ihop "utbrottet" med att han "inte är snäll" för då skuldbelägger ni själva känslan inte beteendet

    Alltså istället för att lyfta ut barnet kan ni själva avlägsna er och säga "jag tycker inte det är roligt att leka med dig när du gör så där" "jag förstår att du är arg och det får du vara, jag går ut i köket så kan du komma dit när du inte är så arg längre"

    Det är i princip samma som ni gör men utan att lägga skuld på barnet för känslan (vilket man inte ska) utan bara för uttrycket av känslan. Alltså säg aldrig "nu var DU inte snäll" utan säg "det var inte snällt GJORT" - kan tyckas vara hårklyverier men gör stor skillnad för barnet i det långa loppet (inget ni märker nu alltså, utan först i tonåren typ)


    En enda solstråle är nog för att driva bort många skuggor. /Franciskus
  • Mammanna
    MuminMy skrev 2008-12-03 13:25:54 följande:
    mammanna: Om du vill fila ytterligare på det där skulle jag säga att ni ska försöka att inte koppla ihop "utbrottet" med att han "inte är snäll" för då skuldbelägger ni själva känslan inte beteendet Alltså istället för att lyfta ut barnet kan ni själva avlägsna er och säga "jag tycker inte det är roligt att leka med dig när du gör så där" "jag förstår att du är arg och det får du vara, jag går ut i köket så kan du komma dit när du inte är så arg längre"Det är i princip samma som ni gör men utan att lägga skuld på barnet för känslan (vilket man inte ska) utan bara för uttrycket av känslan. Alltså säg aldrig "nu var DU inte snäll" utan säg "det var inte snällt GJORT" - kan tyckas vara hårklyverier men gör stor skillnad för barnet i det långa loppet (inget ni märker nu alltså, utan först i tonåren typ)
    Ja det är också något att priva, dessa utbrott brukar dock oftast ske vid matbordet och i det fallet är det bättre om han får lämna oss anser jag.

    Det finns nog miljoner sätt att prova, vi skulldlägger honom inte utan visa bara att det inte är ett acceptablet sätt och att vi inte vill ha det så.

    Nu ska jag kapitulera en sväng har försökt få jordenst tröttaste att somna i över 2 timmar nu ger jag upp... Det får bli en snabb sovning i bilen ist..
    ~En i himlen~En i famnen~En i magen~
  • noahs

    Idag är min 2,5 åring låg i rang det kan jag säg! Han är hemma ifrån dagis pga att han har haft diareé i natt o under dagen. Men det skulle man inte kunna tro, han är värre än någonsin här hemma. Han är på allt och då menar jag ALLT!!! Har en 3 mån pojke oxå o när han själ min tid (typ matning, mm), då hittar den store på hyss. Idag har han slängt ut hundmat i vårt sovrum, knappade på datorn (trots att han inte får vara här över huvudtaget), tog sin matstol o klättrade upp på vasken, öppnade kylskåpet o tog ut mat, som han sen slängde runt i köket. Så nu har en annan fått skura golv o kök. Han hade oxå ett skrikanfall, så han höll på att tappa andan o klöktes. Som tur är lillebror väldigt snäll o sover trots att han galer.

    Är så trött på att jämt o ständigt få springa efter honom o städa o plocka undan. Vad ska man göra? Håller på o blir tokig!

  • Bellatrix

    Kanske är omöjligt men... försöka ge honom mer tid o uppmärksamhet, att ni hittar på saker, aktiverar honom?

  • Malena79

    Har en supertrotsig 2,5 åring här hemma. Bråkar om allt man kan bråka om. Klättrar överallt, slår sina syskon, tar saker från sina syskon, vägrar klä på sig mm. Kan inte minnas att de äldre barnen var så här. Pruttmamma får jag heta många gånger varje dag. Men emellanåt är han ju världens goaste så klart (även om han mest är till salu)

  • Bellatrix

    Och tänk på att han behöver positiv uppmärksamhet, intressera dig för vad han gör, beröm när han leker bra tex. så det inte bara blir när han gjort hyss som han får uppmärksamhet. Försök vara steget före, innan han hittar på nåt dumt så du kan avleda det och det inte behöver bli nån konflikt. Om han är van vid dagis kanske han blir understimulerad när han är hemma och inte är helt frisk men ändå pigg.

Svar på tråden 2-3årstrotset Stödgrupp