• Anonym (torri­s)
    Äldre 30 Dec 17:07
    32631 visningar
    167 svar
    167
    32631

    Prattråd för oss med psoriasis

    Skönt att ha em egen snacktråd och gärna här där man kan vara anonym tycker jag ...

  • Svar på tråden Prattråd för oss med psoriasis
  • Anonym (torri­s) Trådstartaren
    Äldre 26 Feb 21:01

    Anonym (Helena) skrev 2009-02-26 20:56:54 följande:


    Ja jag kanske ska förtydliga att det sitter i behåringen samt i ljumskar ibland. Bucky vad är det, receptfritt eller? Det var så länge sedan jag var till min hudläkare så jag skulle nog behöva en ny remiss för att de ska ta emot mig
    bucky är lågintensiv röntgen (typ) som verkar en millimeter ner i huden. det får du av sköterska på kliniken, en gång per vecka/14e dag ungefär.

    obs det är inte säkert du behöver ny remiss ... om man väl är i rullorna så är man ofta "inne" en gång för alla.
  • Anonym (Helen­a)
    Äldre 26 Feb 22:19

    Tror inte det fungerar så här Jag är även stammis på reumatologen pga psoriasis artriten. Men när jag sist bara ville förnya min medicin hade remissen gått ut och jag var tvungen att gå via min husläkare för att få en ny

    Jag ska ringa hudmottagningen och kolla upp det där med bucky

  • Anonym (fläck­isen)
    Äldre 27 Feb 09:06

    Den här veckan har jag bara kommit iväg och solat en gång då inte tiden har räckt till. Har inget körkort och denna vecka så är det dessutom sportlov..
    Men nästa vecka måste jag köra 3ggr igen. Det tråkiga är att det kommer nya små röda fläckar hela tiden fast att jag smörjer mig och solar:(
    Men det kanske beror på att jag har mycket omkring mig nu och mår inte så bra med hälsan (gallblåsan).
    Är det någon som har smörjschemat med Daivobet? Kommer inte ihåg men nu har jag smörjt varje dag i två veckor och när är det man ska trappa ner och köra varannan dag osv??

  • Anonym (fläck­isen)
    Äldre 27 Feb 09:07

    Anonym (Helena) skrev 2009-02-26 22:19:26 följande:


    Tror inte det fungerar så här Jag är även stammis på reumatologen pga psoriasis artriten. Men när jag sist bara ville förnya min medicin hade remissen gått ut och jag var tvungen att gå via min husläkare för att få en ny Jag ska ringa hudmottagningen och kolla upp det där med bucky
    Ja ring och fråga idag. Det brukar vara inom ett år som man inte behöver remiss. Håller tummarna att du inte behöver det!
  • Anonym (äckel­ben)
    Äldre 27 Feb 10:03

    Ni med psoriasiartit, är det mest händer och fötter? (för mig är det där, men så är jag nydiagn. så läkaren bad mig ha lite koll själv, för vidare diagnos.
    Jag känner även värk i vänstra rumphalv-regionen och in mot mitten av ryggen, kan det ha ett samband?! Eller är jag bara paranoid just nu och försöker förklara all värk till psoriasis:n....)

    C

  • Anonym (Helen­a)
    Äldre 27 Feb 10:23

    Mitt började i fingrarna gick sedan över i tåleder. Sen kom ryggen....

    Skyllde länge på dålig säng osv. När jag äntligen kom till en reumatolog så frågade han om vart jag hade ont, fingrar och tår svarade jag. Jag hade sån tur att han den dagen hade en blivande läkare med sig så han ville väl lära honom en del medans han samtidigt ville gå igenom varenda led i kroppen på mig. Mycket informativt för min del

    När han kom till ryggen reagerade jag på tre kotor. Jag sa som det vara att det bara gör ont när jag vaknar, så fort jag tagit mig ner för trappan släpper det så det är väl dags att byta säng.
    Men då sa han att det har inte med det att göra utan det är typiskt för sjukdommen.
    När jag vaknar (kan ligga och vrida mig från 4 på morgonen för att jag stelnar och det gör ont)då om det är riktigt illa har jag svårt att ta normala andetag, gör skitont i revbenen runt lungorna. Ett tag hade jag panik redan på kvällen för jag visste vilka smärtor det kommer innebära att vakna
    Grät på mornarna för det skar som knivar i ryggen, så svårt att ta sig upp fast man vet att det är det enda som hjälper.

    Nu är det lite bättre överhuvudtaget min artrit, även ryggen men jag sover sällan några längre mornar för att ju längre jag ligger mer stel blir jag.

  • Anonym (fläck­isen)
    Äldre 27 Feb 11:01

    Är det mer ett undantag att slippa artrit när man har psoriasis och hur lång tid tar det innan man drabbas av det från och med att man har fått diagnosen psoriasis?

  • Anonym (Helen­a)
    Äldre 27 Feb 11:03

    Tror det är ca 40% av alla med psoriasis som även drabbas av artrit.

    Jag har haft psoriasis sedan 6 års ålder. Artriten kom efter första barnet när jag var 24 år.

  • Anonym (äckel­ben)
    Äldre 27 Feb 11:41

    Det är precis det jag misstänker... "Äckelbena" (och överallt på kroppen som jag har) kom eg när jag var runt 25, men fick det ingen diagnos förrän i veckan...
    Men när jag tänker på värken så kom den faktiskt också efter grav vid 34 års ålder..och blev än värre efter barn 2. Det är sjukt när man inser att saker hänger ihop och att man inte "gnäller" och "hypokondriserar".. utan att det är verklighet och att det finns en förklaring till allt!

    C

  • Anonym (äckel­ben)
    Äldre 27 Feb 11:42

    Hur kan man försöka göra livet drägligare... Kost? Motion? OK alla smörjningar etc...
    C

Svar på tråden Prattråd för oss med psoriasis