Inlägg från: Gladhannapanna |Visa alla inlägg
  • Gladhannapanna

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Jag fick framfall efter första graviditeten och blev inte så mkt sämre av ytterligare en graviditet och vaginal förlossning. Alltså kan din bm ha rätt. Jag skulle dock be om en remiss till Aurora och en förlossningsläkare. Jag fick träffa en i slutet av andra graviditeten och hon hjälpte mig massor!

  • Gladhannapanna
    Blåsippan84 skrev 2015-01-19 22:21:05 följande:
    Inte haft några bekymmer alls. Utan detta började efter ca dagliga "krystningar" på toaletten i två v i samband med en magsjuka som aldrig gick över. Bm konstaterade i fre att livmodertappen åkt ner och att Framväggen var förslappad. De flesta verkar ju få det i samband med förlossning. Men den kanske var försvagad utan jag märkte ngt och sedan blir ju all muskulatur slappare under en graviditet. Så det behövdes ej mer .

    Måste fråga, när du skulle op berättade du för jobbet då? Känns som detta är inget man vill prata om på fikat eller med vänninor. Dumt egentligen för det kanske är vanligare än man tror. "Drömmen" är att kunna bli op under mammaledigheten. Hur lång tid blir man sjukskriven efteråt?
    De vill helst att det ska ha gått ca ett år efter senaste graviditeten för att kroppen ska komma i balans igen och underlivet återhämtar sig under lång tid.

    Jag opererades i direkt anslutning till min senaste föräldraledighet så jag var hemma och sjukskriven de första veckorna maken var föräldraledig. För oss funkade det sådär eftersom jag hade svårt att gå undan och bara vila. Det blev att jag satt en hel del i soffan med barnen. Vid andra operationen ett halvår senare åkte maken och barnen bort medan jag var kvar på sjukhuset så jag var helt ensam hemma i en knapp vecka, jättebra men ganska långtråkigt. Allt var handlat så jag behövde inte göra någonting alls. 
  • Gladhannapanna
    hisingenftw skrev 2015-01-21 10:52:21 följande:

    Hej!

    Har troligtvis drabbats av någon typ av framfall( enl min bm). Har fått en läkartid på min mvc på fredag morgon.

    Försökt läsa mig till på nätet vad jag kan förvänta mig under resterande graviditet men hittar nästan inget.

    Någon som;

    - fött vaginalt med framfall? Vad hände efteråt? Blev det värre?

    - hur fungerade det när kroppen blev allt tyngre? Jag är nu i v.27 och förstår inte hur jag ska "hålla allt inne" ändå till V40 om jag ska jobba som vanligt och ta hand om min 2-åring som vanligt.

    Måste hålla emot lätt med handen vid toabesök och får ibland "trycka tillbaks grejerna " efteråt

    30 år och andra barnet. Känner mig smått förtvivlad....


    Jag fick slidväggsframfall efter första graviditeten och födde andra barnet vaginalt utan några större försämringar. Det var redan bestämt att jag skulle opereras innan jag blev gravid andra gången. När det gäller livmoderframfall vet jag inte. 
  • Gladhannapanna
    Blåsippan84 skrev 2015-01-22 12:29:02 följande:

    Måste bara fråga då jag är "ny" med detta. Igår tyckte jag det kändes bäst på 2 v. Sen är jag livrädd för att göra nr 2 då man måste ju ändå ta i lite. Rädd att det blir värre. Idag kände jag att jag var tvungen att sköta magen. Och hela fm så var framfallet jätte jobbigt. Kändes av massor. Till slut var jag tvungen sköta magen. Och då blev det bättre i underlivet också. Har ni samma upplevelse?


    Ja, ibland buktar bakväggen in i slidan när tarmen är full, blir större tryck neråt då och det brukar kännas bättre efter toabesök.

    Detta händer mig fortfarande, trots operation... 
  • Gladhannapanna

    Min man är jättestöttande, dock berättar jag inte alla detaljer för honom. Han behöver inte veta att jag behöver hjälpa till med fingrarna i slidan när jag blir hård i magen tex. 
    Jag känner inget behov av att prata med honom om det och han har säkert inte behov av att veta alla detaljer. Det räcker med att jag säger;" Jag kan itne hoppa studsmatta med tjejerna" eller : "jag springer inte så du får lära dottern att cykla" etc. Inga problem alls! Jag lyfter sällan tungt heller. Är ju opererad men kan ändå ha lite besvär i vissa stunder. 

  • Gladhannapanna
    Minnie7 skrev 2015-01-27 13:49:44 följande:
    Nej, så detaljerad har inte jag heller varit men han vet tex att jag inte kan springa eller hoppa och ändå kan han säga till barnen, att "mamma kanske skulle hoppa lite också". De förstår ju inte att jag inte kan, men han borde förstå det. Speciellt när jag uttryckligen sagt att jag inte kan- och varför.
    Då hade jag faktiskt blivit väldigt sur!!!! Stackare som inte får bra stöd!
  • Gladhannapanna
    MammAmma skrev 2015-02-02 00:24:39 följande:

    Jag har äntligen fått tid för att träffa läkare angående mitt (ännu icke-konstaterade) framfall på torsdag. Jag har funderat på det här med prolapsring eftersom allt jag läst om operation varit negativt, i stort sett. Är det någon som haft/har prolapsring? Har den hjälpt mot besvären (jag är konstant kissnödig, har fått hemorrojder pga tryck mot ändtarmen och känns som att jag har kronisk mensvärk som även känns bak i ryggen)? Hur funkar det med samlag när man har en? Måste den tas ut innan? Om inte, hur känns sexet för dig som kvinna? För som det är nu känner jag absolut ingenting av att bli penetrerad, det är bara ett hål rakt in mot ändtarmen. Blir slidan som 'större' när man har den i? Många frågor...

    Har sån fruktansvärd ångest pga det hela och brister i gråt titt som tätt! Känns så uppgivet. Det är bara en tidsfråga innan jag börjar kissa på mig, samlag får jag inte ut något av så jag blir tvungen att fejka, jag får mellanblödningar och mensen håller på i evigheter, ryggen gör ont, operation lyckas inte alltid, man kan få nya besvär efter op i form av t ex samlagssmärtor, urininkontinens (om man inte hade det innan) eller att slidan vänds ut och in om man tagit bort livmodern pga livmoderframfall. Med en prolapsring som måste plockas ut innan samlag eller som kan orsaka besvär under samlag kommer jag aldrig mer kunna ha sex, likaså om jag blir opererad och får ont vid samlag. Jag kommer få leva ensam resten av livet!! Känner för att bara gå och hänga mig vissa dagar smile4.gif


    Jag har inga negativa saker att säga efter operation! Det kan med andra ord bli bra också! Kram!!!!
  • Gladhannapanna

    Jag har också gjort bakre plastik och känner igen mig i Minnies beskrivning. Hade ordentligt ont första veckan, speciellt om jag stod upp. Tillbringade de dagarna på rygg i soffan. Sedan successivt bättre. Helt sjukskriven i 4 veckor, därefter sjukskriven på deltid (min föräldralediga del) pga av lyft av barnen. 

  • Gladhannapanna
    2barnsmorsan skrev 2015-02-03 10:13:52 följande:

    Tack för svar. Det känns skönt att läsa om andra som gjort operationen. Är så sjukt nojig för att det inte ska bli bra. Du blev också sjukskriven länge, jag måste kanske be om 2 veckor iaf? Min plan är att ligga på soffan i en vecka och sedan jobba om det går. Jag har ju ingen lust att deklarera mitt tillstånd för alla på jobbet. Känner du dig bra nu? Har du också fått smärtor vid samlag vid något tillfälle?


    Jag har aldrig haft ont vid samlag, känns ungefär likadant som innan. 
    Jag opererade främre plastik våren 2010 och bakre hösten samma år så det är ca fem år sedan nu.

    Kan känna att jag så småningom kommer att behöva göra en ny operation, men det är inget som är aktuellt just nu. Hoppas på att kunna vänta fem år till i alla fall!
  • Gladhannapanna
    che71 skrev 2015-02-03 14:34:58 följande:

    Jag har äntligen fått komma till bäckenbottencentrum o fick där en prolapsring.

    Varför var jag tvungen att vänta 9 månader efter förlossningen för det? Hoppas den passar o inte trillar ut..återbesök om 2 månader. .o test av knipet i gynstolen var bara 3 av 10 på en skala.

    Så det ska jag jobba på.

    främre slidväggsframfall (cystocele ) o nedsjunken livmoder o livmodertappen var långt ner

    Sen ringen sattes in känner jag inte av det..Ingen tyngd ingen globuskänsla..härligt!

    En annan glädjande sak. .vi hade samlag i helgen för första gången. .o det gick bra..inte ont o det fungerade. .nervöst som första gången.

    Just nu känner jag hopp om framtiden.


    Så skönt att du äntligen fått hjälp!!!!
  • Gladhannapanna
    2barnsmorsan skrev 2015-02-03 17:50:53 följande:

    Ska du göra om samma operation? Har det gått upp igen? Är det vanligt?


    Jag har dålig bindväv så återfallsrisken är så gott som 100%. Att få framfall som ung är också en risk för återfall.
  • Gladhannapanna
    2barnsmorsan skrev 2015-02-03 21:14:23 följande:

    Åh, vad sugit. :( jag hade bilden av att operation kunde återställa framfall helt...

    Men det måste väl ändå vara bättre att ha gjort en operation än inte? För då finns det ju lite mer vävnad som kan hålla emot...

    Hur vet du att du har dålig bindväv? Jag har ingen aning om hur mina vävnader är i skick igentligen, mer är att jag just nu inte bedöms ha nåt framfall och att musklerna är hela, (vilket ju betyder att de kan tränas upp). Men antar att det är slidvävnad och slemhinnor de ska sy ihop på operationen.


    Jag hade inte stått ut utan operation så den är absolut värd att göra även om man får återfall!!!!

    Även blodkärl är gjorda av bindväv och mina går sönder lätt, massor av blåmärken och kan inte lämna blod eller ta blodprov med för grova nålar för då spricker kärlen.
    Efter senaste operationen hade jag ett gigantiskt blåmärke på ena underarmen, en sköterska hade försökt sätta en infart där medan jag var sövd för de trodde att jag spände mig så att det var därför det var svårt medan jag var vaken....  
  • Gladhannapanna

    Igår var jag med om något så otroligt obehagligt!!!!

    har aldrig varit någon tampongfantast utan föredragit binda, men vid vissa tillfällen är tampong bättre. Sedan barnen kom och även efter operationen får jag liksom sätta tampongen på tvären för att den inte ska åka ut. Igår skulle jag rida och mensen kom natten till igår så då fick det bli tampong, som åkte ut medan jag red. Så fruktansvärt obehagligt så nu blir det binda nästa gång även om det blir massa småskav!!!!!

  • Gladhannapanna
    2barnsmorsan skrev 2015-02-06 08:21:27 följande:

    Obehagligt.

    Jag kan inte heller använda tampong, det är både svårt att få in och ut, liksom fastnar i "väggarna". Jag brukar ibland använda min menskopp dock, den läcker lite nu men dt funkar. Fast nu med tanke på att man inte ska ha knipkulor med framfall så vet sjutton hur det är med menskopp? :/


    Menskopp är omöjligt, har provat för jag tycker att det verkar jättesmart. min livmoder är för långt ner för att det ska funka, den sticker ut!
  • Gladhannapanna
    2barnsmorsan skrev 2015-02-06 08:21:27 följande:

    Obehagligt.

    Jag kan inte heller använda tampong, det är både svårt att få in och ut, liksom fastnar i "väggarna". Jag brukar ibland använda min menskopp dock, den läcker lite nu men dt funkar. Fast nu med tanke på att man inte ska ha knipkulor med framfall så vet sjutton hur det är med menskopp? :/


    Menskopp är omöjligt, har provat för jag tycker att det verkar jättesmart. min livmoder är för långt ner för att det ska funka, den sticker ut!
  • Gladhannapanna
    che71 skrev 2015-02-20 10:34:02 följande:
    Var det bara de veckorna efter operation som man skulle undvika trappor o mjuka soffor o huksittande? eller var det allmänt dåligt om man har framfall...vet du det?
    Svårt att undvika trappor om man bor i lägenhet utan hiss ju o att sitta ner på huk (fast jag bara böjer mig ner o lyfter bebis i o för sig o kanske mest sitter på knä vid lek) när man har bebis i min bebis ålder 9 månader!!!?
    Måste byta soffa också. Studsmatta o hopp är ju inget problem att undvika.
    Jag försöker att inte bära tungt, sambon får bära tyngre matkassar o tunga tvättkassar o vill helst inte bära bebis i babyskyddet för det är så tungt, men nu väger min lilla 9 kg så det känns ju att bara lyfta från spjälsängen o golvet.

    Blir du sjukskriven de 6-8 veckorna så att din man kan vara hemma o ta hand om bebis?

    Jag tycker inte att prolapsringen hjälper så mycket. Den nya har nu suttit 1½ vecka. Vi har inte försökt med sex (har ju bara haft det en gång sedan förlossningen pga mina obehag av  framfallet har jag inte vågat/haft lust, men vi provade för första gången för några veckor sen innan jag fick ringen)
    o jag undrar verkligen om den inte kommer att kännas?! Jag kan ju känna den med ett finger inte alls långt in, några futtiga små cm bara!! Lite orolig att den ska flytta sig neråt när vi är ute o reser snart. Den nya är mycket svårare att dra ut, jag får inget grepp o det gjorde ju så himla ont att dra ut den förra, så jag vågar inte ens försöka. usch..trodde verkligen att det skulle bli bättre.
    När jag opererades blev jag sjukskriven och maken föräldraledig. Det var ju mest lyft när det gäller barnen. Han reste faktiskt bort med barnen så att jag var helt själv hemma, hade handlat innan så jag behövde inte lämna hemmet alls första dagarna, jätteskönt!!!!
    Det där med soffa har jag aldrig hört men de andra råden fick jag med. Sexförbud i minst 8 veckor, helst 12 så det höll vi oss till. Cykelförbud i 12 veckor, osv. Hud och slemhinnor läker ju ganska snabbt, men bindväv tar lång tid och det är ju bindväven som håller stadgan. 
  • Gladhannapanna
    Nileta skrev 2017-12-20 09:16:07 följande:

    Hej! Jag har framfall bakre och framme slidväggar. Blev så efter sista förlossningen. Yngsta är nu 5 år. Inte haft jättemkt besvär, i början mer tyngdkänsla och nu känt av plötsliga urinträngningar. Svårt att ha tampong. Tror framfallsring trycker ut den. När jag var hos gyn satte de in en framfallsring. På uppföljningen 3 v senare (nu hos annan gynekolog) så tyckte han att jag skulle till st Göran för second opinion och ev operation. Bättre alternativ än ring tyckte han. Är bara drygt 40. Vad är era erfarenheter av operation. Så glad att äntligen kommit igång bra med regelbunden träning. Hur långt efter operation måste man avstå det? Hur länge blir man sjukskriven?


    Hej!
    Jag var 38 när jag opererades, blev mycket bättre även om jag fortfarande inte kan använda menskopp tex och föredrar binda framför tampong. 
    Nu är det 7 år sedan min operation och jag har fått återfall av det bakre framfallet, men än så länge besvärar det inte så mycket mer än när jag är trög i magen. Jag har varit tvungen att äta mycket järn senaste halvåret och det är det som gjort magen trög och det har gjort att framfallet kommit tillbaka. När jag gjorde operationen sa de att jag hade 100% återfallsrisk så jag har hela tiden vetat att jag kommer att behöva operera om mig så småningom, men vill vänta så länge som möjligt. Minst tio år sedan första operationen är mitt mål iaf. 
    Lycka till!
  • Gladhannapanna
    Igus11 skrev 2018-01-13 21:10:15 följande:

    Någon som blivit sjukskriven för framfall? Tex inför en operation.


    Inte innan men efter operationen.
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder